Monthly Wanted: Jul

Med under to uger til 1. december synes undertegnede julegris ikke det er et sekund for tidligt, at starte lidt julerier herinde. Jeg venter endnu lidt med at pynte op herhjemme. I alle tilfælde indtil næste weekend. Hvor jeg i øvrigt skal på julemarked i Skåne, måske jeg også finder lidt fint pynt dér.

Generelt forstår jeg mig ikke på ‘årets julefarve’ og lignende fikse idéer, der skal få os til at skifte hele julearsenalet ud. Min jul må godt være nogenlunde ens år efter år. Det er jo netop hyggeligt at hente julekassen op fra kælderen og gense al julepynten. Det er deri traditionerne bl.a. ligger for mig. Når det er sagt, så er jeg stadig relativt ny i disciplinen ‘jul i eget hjem’, så derfor er der også stadig plads til at udvide lidt, når det kommer til julekugler og deslige.

Men jeg vil prøve at holde mig fra alt for meget bras. Nikolajs adventsgaver bliver noget han virkelig mangler eller noget hjemmelavet og jeg vil se om min familie vil være med på at vi skruer lidt ned for mængden af gaver (det kan virkelig stikke helt af), det skal ikke være kedeligt eller med afsavn, men det må godt være med lidt større omtanke. Kunne det ikke være sejt, hvis 2018 blev året hvor vi IKKE slog sidste års julesalgsrekord i merforbrug? En i sandhed meget kedelig rekord at slå. Hvis man gerne vil have inspiration til en lidt mere bæredygtig jul, så kan jeg varmt anbefale nr. 14 nedenfor. Et helt magasin spækket med tips og idéer til en lidt grønnere jul.

Jeg overvejer sådan et juletræ i potte i år. Altså et, der ikke er blevet fældet og med jord på. Er der mon nogen af jer, der har erfaring med det? Kræver det, at man har en have at plante det ud i efterfølgende? Eller kan det mon klare sig på altanen og så bruges igen til jul næste år?

Reklamelinks:

 1. Adventskalender fra Moshi Moshi Mind (de har også en ret fin julekalender)
 2. Sarah Skarums Julebog af Sarah Skarum
 3. Støbejernsgryde fra Le Creuset
 4. Pudebetræk med julemotiv fra H&M Home
 5. Unikke og bæredygtige julekugler fra Sissel Edelbo
 6. Duftlys fra & Other Stories
 7. Udstikkere til småkager fra Meri Meri
 8. Gavepapir fra Monograph
 9. Rund lysestage fra Ferm Living, smart at den kan bruges som adventskrans hvert år, men alligevel ændres i udtrykket hvis man vil det, ved at binde gran, blomster eller lignende på.
 10. Juletræspynt fra House Doctor
 11. Kalenderlys af sojavoks og Svanemærket stearin fra Åbenlys
 12. Te-julekalender fra Tante T
 13. Til-og-fra-kort fra Monograph
 14. Magasin Sustain Yearly Jul af Sustain Daily
 15. Nisse fra Studio Arhøj
 16. Glas med struktur og guldfarvet kant fra H&M Home
(Visited 4.155 times, 2 visits today)

Skriv en kommentar

28 Kommentarer

 1. Det er uden tvivl en rekord, jeg heller ikke synes vi behøver at slå i år. I min familie har vi i år indført ‘secret santa’ så vi kun skal købe en gave hver. Det passer mig så godt, og så kan man lægge lidt mere omtanke i det, når det kun er en gave, man skal koncentrere sig om :)

  1. Ej hvor fint og hyggeligt og hvor sejt, at du har fået hele familien med på den <3 Kram og god jul

 2. Juletræ i potte lyder som en skøn idé! I min lille familie har vi nogle år kun været 4 til jul og der har vi valgt at droppe juletræet og i stedet have en stor juledekoration, hvor vi har haft gaver under.

  Jeg forsøger altid at give oplevelser eller noget modtageren virkelig mangler, så man undgår at købe en masse, som alligevel ikke bliver brugt. Og så er vi de sidste par år blevet fan af genbrugsgaver i min familie – i år vil jeg også prøve mig frem med nogle hjemmelavede gaver :)

  Den runde lysestage er da mega smart! Jeg tror jeg skal have fat i sådan en som adventskrans – tak for god inspiration! :)

  1. Selv tak og hvor er det sejt, med både genbrug og hjemmelavede gaver <3 Stort knus Emily

 3. Juletræ i potte er ganske muligt, du skal bare være virkelig obs på vanding, det må ikke tørre ud, så er det ret svært at redde igen. Mit døde desværre pga. manglende vanding og for høj radiatorvarme.
  Hvis jeg husker korrekt skulle Nordmansgran være mere besværlig at holde i live da den naturligt har en pælerod der stikker dybt, måske en høj aflang potte ville være en god ting.
  Jeg er vild med sojalysene, det kunne godt blive kalenderlyset i år, tak for at dele! :D

 4. Juletræ i potte er enormt svært at holde i live, medmindre man har meget grønne fingre, og det har jeg desværre ikke. Jeg har prøvet to gange, det drysser helt vildt og bliver ret øv. Jeg så for nogle uger siden, at IKEA har et kunstigt juletræ til 179 kr. Det har jeg tænkt på at investere i, og så kan det bruges år efter år. Det er virkelig cute, og det giver sig ikke ud for at være et rigtigt juletræ, hvilket jeg godt kan lide. Juleaften er jeg hos mine forældre, hvor der vil være et rigtigt træ. Jeg har selv en del kugler og deslige, så et lille hyggejuletræ vil pynte herhjemme i december.

  1. Jeg er hverken klimaengel- eller ekspert, men jeg læste følgende i Politiken i fredags: “Et plastiktræ kan genbruges, men skal bruges i over 10 år, før produktion og transport resulterer i mindre CO2 end årligt køb af rødgran”.

 5. Hvis du kun har træet inde juleaften, måske også lillejuleaften kan det godt klare det, hvis det er godt gennemvandet, men som andre skriver tørrer det meget hurtigt i centralvarme og med julelys.. En mulighed kunne måske være et cedertræ, tror de klarer det lidt bedre, men er også dyrere..
  God juleforberedelse?

  1. Ok, jeg må kigge på cedertræer også selvom de er liiiiidt ‘moderne’ i udtrykket ;) Klem E

 6. Sikke nogle skønne ting du deler.

  I min mands familie giver de kun en gave hver (bedstemor, forældre og bror) så normalt tre gaver pr mand. Det syntes jeg var lidt underligt, da vi mødte hinanden for mange år siden.

  Men kan se at jeg faktisk praktiser det samme princip over for vores egne børn. Vores tvillinger på 7 får feks løbehjul i år. Vi sætter aldrig beløb på, nogle år kan den perfekte gave koste et par tusinde og andre år et par hundrede. Og de får ikke nødvendigvis for samme beløb.

  Det er kun min mor der ikke kan forene sig med dette. Hun tror jo mere jo bedre, selvom alle børnene sidder der og er vildt glade for de enkelte få gaver.

  1. Tak skal du have Mette og sikke en fin gavepolitik. Den må jeg se om jeg kan snige ind her ;) Kram E

 7. I min familie trækker de voksne der skal holde jul sammen hvert år lod i begyndelsen af december, så man trækker ét navn som man så skal give en gave der maks må koste et par hundrede kroner. Det gør det faktisk virkelig hyggeligt at juleshoppe, for der går lidt sport i at finde noget som personen bliver glad for. Jeg savner i hvert fald ikke at rende rundt med en kilometerlang liste hvor man død og pine skal finde bare et eller andet til alle på listen. Til børnene er der stadig frit lejde, indenfor hvad man har af budget, men der er også kun 4 børn i familien.

 8. Cedertræer skulle være ret gode til at overleve – har set flere bruge dem som træ i potte for så at plante ud bagefter :) De kræver dog en del skygge. Måske i “sommerhusets have” og ikke altanen? :)

  Jeg selv har et cedertræ og 2 små graner ved dørene med lys i hvert år. De plantes i krukker i november og tilbage i skyggen i haven til februar. De har holdt 6 år nu og det er fantastisk at se hvordan de også på den måde vokser sig større og større for hvert år der går :)

  1. Ej hvor fint Pernille. Det er lige dét jeg drømmer om. Fedt at det kan lade sig gøre :) Kram E

 9. Jeg plejer plante det ud i haven.
  Ved ikke hvor længe det kan klare sig i en potte.
  Men prøv med en stor potte med undertallerken, så jorden kan ilte.
  Måske det skal have et hundetæppe viklet omkring om vinteren og måske det skal gødes.
  Det kan nok godt holde nogle år, men vokser jo hurtigt og får stort rodnet.
  Jeg kan også plante det her på gården hvis I mangler plads.
  Men jeg synes du skal prøve:-)

 10. Mine forældre har træet i potte i haven året rundt, så det kan godt lade sig gøre uden at plante det ud!

 11. Julekuglerne som er under pkt. 5 er så smukke:)
  Min datter var på rygsækrejse i Indien for et par år siden, hvor hun faldt over disse håndmalede kugler.
  Hun købte 1 smuk kugle med hjem til mig:)
  Mit julepynt har hver en historie. Jeg nyder at gense det hvert år og tænke på historierne bag.

  1. Åh ja, det er det bedste. Jeg har også lidt glaspynt helt tilbage fra da min bedstemor var barn, det er helt vidunderligt. Juleknus Emily

 12. Vi køber gerne gaver til hinanden i genbrugen! Når først man har brudt barrieren med, at det ikke er fint nok, dyrt nok, at der er så mange fine og lækre ting man kan finde brugt, så fungere det rigtig godt :)
  Kan varmt anbefale Sustain Yearly Jul! Det er fyldt med gode artikler om en hvordan man kan holde en mere bæredygtig jul, fyldt med nærvær og ro ✨ ♥

 13. Vi er begyndt at give “nyttegaver” i stedet for alt muligt skrammel. Jeg en aftale med en øko købmand på bornholm, her indbetaler jeg et beløb som min svigermor så kan handle for. Min far får et gavekort til et Bornholmsk røgeri som sender specialiteter med posten (han er eksil Bornholmer i jylland)……Og da gavekort er lidt kedelige i sig selv, får de altid følgeskab af et hjemmelavet “hint”. Eksempelvis får min far et hjemmelavet akvarie ala det man lavede i folkeskolen, med fisk sat på snor indeni en papkasse. Tror svigermor skal have en fin indrammet tegning af en købmandskurv….. Glæder mig helt til at komme i gang – God Jul! :)

  1. Ej hvor er du god og sikke fine idéer både til ‘gavekort’ og gaver <3 God jul lige tilbage. Kram