Min matcha latte

Jeg drikker matcha næsten hver eneste dag og har gjort det i et års tid snart. Det begyndte, da jeg skar ned på mit kaffeindtag, og siden droppede kaffen helt for en periode. Jeg savnede nemlig ritualet omkring at drikke kaffe, men kaffe (i de mængder jeg drak den) gjorde mit hovede og mine hormoner kulrede, så en pause var på sin plads og for mig, var matcha alletiders erstatning. Så god, at jeg holder ved den og må indrømme, at kaffen har fået sig lidt af en modstander.

Der er også koffein i matcha, men nogle kloge mener, at den er af en lidt anden type, end den der findes i kaffe og at den udløses langsommere og over længere tid. Om der rent faktisk er belæg for den påstand, er jeg ikke gået ind i, men udfra hvad jeg oplever på egen krop, kunne der godt være noget om snakken.

Når man drikker matcha får man hele det (pulveriserede) grønne teblad med og får således alle de gode ting fra teen. Som tommelfingerregel siger man, at man får samme næringsindhold i én kop matcha, som man gør i 10 kopper almindelig, grøn te. Heriblandt masser af antioxidanter og så siges matcha også at have fine antiinflammatoriske egenskaber.

 

Personligt holder jeg meget af den støvede/jordede og lidt beske smag af matcha og drikker det også gerne ‘rent’ (1/2 til en hel tsk mathcapulver pisket op med 80 grader varmt vand), men især om morgenen og på tom mave, kan det være lidt hårdt og kan give lidt niv i maven (har hørt om mange andre der oplever samme), så jeg foretrækker at drikke den som en ‘latte’. Så bliver smagen også lidt rundere.

Der er virkelig mange måder at lave matcha latte på og selv har jeg et par metoder til at frembringe den skummende, grønne drik.

Den første metode er den enkleste, men den anden er den jeg bruger oftest og den er heller slet ikke så bikset endda. Den kræver bare lidt flere ingredienser.

Matcha Latte No. 1

– Den enkle

1/2-1 tsk matchapulver
1 dl 80 grader varmt vand
2-3 dl ‘mælk’ efter smag og behag (jeg bruger som regel havremælk)

 • Pisk matchapulveret med det varme vand til det skummer og der alt pulveret er pisket ud. Brug et lillebitte piskeris eller et decideret matchapiskeris.
 • Skum/steam mælken på en mælkeskummer (jeg bruger den på vores kaffemaskine) eller varm den i en gryde og pisk i den med et piskeris.
 • Hæld den varme mælk i matchaen og nyd.

Matcha Latte No. 2

– Den lidt mere avancerede (dog mindst lige så hurtige). Denne variant er mere kompleks i forhold til næringsindhold og mætter dejligt idet den indeholder proteiner fra collagen og fedt fra kokossmør. Netop de to ingredienser gør også, at den efter sigende, er rent guf for bl.a. huden.

1/2-1 tsk matchapulver
2 scoops collagen-pulver
1 spsk kokossmør (creme of coconut)
1/2 tsk ægte kanel
4 dl 80 grader varmt vand
evt. 1/4 tsk vanillepulver
evt. adaptogener som ashwagandha

 • Kom alle ingredienser i en blender og blend det 2 minutter ved højeste hastighed.
 • Lad evt. stå et øjeblik. Så danner der sig et cremet lag af skum.
 • Hæld op i en kop og nyd.

Jeg bruger som regel premium grade eller ceremonial grade matcha.

Ps. Jeg drikker kaffe igen. Dog slet ikke i samme mængder eller så hyppigt som tidligere. For tiden er det ca. en enkelt kop om dagen. Dog er der også mange dage, hvor jeg slet ikke drikker kaffe overhovedet. Og aldrig efter kl. 15. Så kan mormor her (efter kaffeafvænning) nemlig ikke sove.

 

(Visited 9.565 times, 5 visits today)

Skriv en kommentar

14 Kommentarer

  1. Nej det er et godt spørgsmål! Havde tænkt at skrive noget om det, men må være kommet fra det. Vi har en elkedel (fra Kitchenaid), der kan sættes til at varme op til alt fra 50-100 grader, så her er det nemt. Men hvis du bruger en almindelig kedel, så lader du blot vandet koge og derefter afkøle i ca. 10 minutter. Så er det omkring 80 grader varmt :) Kram E

 1. Tak for opskrifterne :-) Jeg har flere gange bestilt matcha latte på cafeer og vil gerne i gang med at lave mine egne hyggelige stunder med en god kop hjemme. Efter pludselig at have fået meget hovedpine i starten af det nye år (ikke tømmermænd 1. januar!), drak jeg ikke kaffe i flere uger, og samtidig forsvandt min hovedpine. Nu drikker jeg igen kaffe, men ikke hver dag, og aldrig mere end to kopper på en dag.

  1. Godt du fandt årsagen/løsningen på hovedpinen :) God fornøjelse med matchaen :) Kram E

 2. Må prøve ar lave med mælk herhjemme, jeg har primært kun drukket rent matcha, men det er aldrig blevet en daglig ting, jeg har det lidt svært med den bitre smag ?

  Var udvekslingsstudent for over 20 år siden i Japan og gik til teceremoni hver uge ? men den te vi fik var meget tyk og jeg mindes at lukke ned for smagsløg og bare skylle det ned. Selve ritualet var så fint dog.

  Fik noget japansk hvede græs te den anden dag (også sådan noget pulver) og det var faktisk lækkert. Lidt samme smag og konsistens men knap så bittert.

  1. Åh hvor spændende at være på udveksling i Japan! Der vil jeg så gerne til en dag. Og drikke matcha i spandevis ;)
   Tak for tippet med hvedegræste, det må jeg prøve også.
   God fornøjelse med den grønne latte. Kram E

  1. Lige nu har jeg en fra Irma (deres eget mærke) og en fra Clearspring (købt i helsekostforretning). Kram E

 3. Så hyggeligt et indlæg. Er blevet nysgerrig på matche-drikken og overvejer selv at gå i gang. Så tak for inspiration. :) Bruger du noget særligt collagenpulver, og i så fald hvor ‘skaffer’ du det henne? Knus Astrid

  1. Jeg bruger en fra Vital Proteins, som jeg køber på iHerb.com, men det er blevet mere og mere udbredt og man kan også få collagenpulver i mange helskostforretninger efterhånden. Kram E

 4. Hej Emily!
  Har du kunnet købe Irmas matcha pulver for nyligt? Jeg var nede og kigge efter det i dag, men det fandtes ikke i min Irma?

  Kram!