Opskrift: Citronmåne

Da jeg var barn, var min yndlingskage sandkage. Altså en lækker, smørbagt sag med masser af vanille og lidt revet citronskal. Ikke sådan en tør, kønsløs en som mange måske forbinder med sandkage, men en simpel, saftig kage uden for mange dikkedarer. Og uden glasur. Har aldrig været særligt glad for glasur uanset farve eller smag. Det er alt for sødt slet og ret.

De andre børn i min børnehave og siden skoleklasse var dog ikke enige i min kage eller glasurpræference og efter at have haft sandkagen (der var en klassisk pund-til-pund-kage) med til klassens time en enkelt gang eller to, gav jeg op. Det er trods alt sjovest at dele noget ud, som modtagerne bliver ægte begejstrede for. Og der skulle altså chokoladekage, drømmekage eller gulerodskage til. Eller noget med glasur i alle tilfælde.

Så siden da har jeg holdt og haft min sandkagepræference for mig selv. Altså lige indtil for et par år siden, hvor det blev smart at bage citronmåne. Fuld af gode ingredienser og langt fra den, man kan købe på tanken. Men altså citronmåne er jo ret beset en sandkage med spark på citronsmagen. Nå ja, og glasur. Lige der må jeg vel give mig, hvis jeg vil have nogen til at spise mine kager. Og det vil jeg trods alt gerne.

Således bagte min mor og jeg citronmåne i påsken og den blev helt og aldeles vellykket. Og spist på en enkelt dag af gæster og naboer (der tog ekstra stykker), så det tager jeg som en garanti for, at det ikke kun var mig, der kunne lide den.

Den smager som min barndoms skærekager. Af rene, gode ingredienser, smør, sukker og kærlighed. Og herligt citronsyrlig selvfølgelig.

Vil man have glasuren gul, så kan man snyde med lidt frugtfarve. Jeg syntes den blev fin uden og i stedet pyntet med friske, spiselige stedmoderblomster.

 

Opskriften er oprindeligt Meyers og siden er den modificeret. Det geniale består især i, at der er marcipan i. Så godt! Jeg fandt den på denne blog, men har skrevet den med mine egne kommentarer og smårettelser og ditto tilføjelser nedenfor.

Opskrift på citronmåne

– 2 stk citronhalvmåner eller 1 ‘fuldmåne’

125 g marcipan
200 g blødt smør (tag det ud af køleskabet 30 min. inden)
200 g sukker
Kornene fra 1 stang vanilje
Revet skal af 1-2 usprøjtede citroner (jeg brugte fra 2)
Saften af 1 citron
5 æg
125 g mel
80 g kartoffelmel
2 tsk bagepulver
smør til formen

Glasur
100 g flormelis (200 hvis du er glad ved glasur)
saft af 1 citron

Evt. stedmoderblomster til pynt

 • Forvarm ovnen til 175 grader varmluft.
 • Smør en springform (min var 22 cm i diameter) med smør. Drys evt med lidt sukker.
 • Riv marcipanen på den grove side af et rivejernet.
 • Kom marcipan, smør, sukker og vanilje i en skål og pisk med en elpisker til massen er jævn. Smag på det. Det er noget gris, men ret lækkert ;)
 • Riv den gule skal af citronerne i dejen. Tilsæt saften af 1 citron. Tilsæt herefter æggene et ad gangen og pisk mellem hvert æg.
 • Bland mel, kartoffelmel og bagepulver grundigt sammen og vend det hurtigt i dejen (sigt det i, hvis du er artig) uden at røre for meget. Bare til dejen lige er samlet og jævn.
 • Kom dejen i formen og bag citronmånen i midten af ovenen i ca. 40-45 min. Vores fik måske lige 5 min for meget. Den var stadig saftig, men måtte godt have været lidt mere svampet for min skyld. Så tjek den
 • Pas også på at kagen ikke bliver for mørk. Læg en tærteform eller lign. over, når der er ca. 15 min. tilbage bagetiden.
 • Tag kagen ud ad ovnen og stil den på en bagerist. Lad den blive i formen til den er kølet af.
 • Når kagen er helt kølet af blandes flormelis og citronsaft til en blank glasur, der fordeles på kagen. Ønsker man mere glasur, så lav den af 200 g flormelis. Tilsæt et par dråber vand til den rette konsistens opnås. Og lidt gul frugtfarve, hvis man ønsker det.
 • Sæt stedmoderblomsterne på (hvis man har) mens glasuren er våd, så sidder de fint fast.
 • Nyd ♥
(Visited 6.960 times, 4 visits today)

Skriv en kommentar

8 Kommentarer

 1. Den ser også utrolig lækker ud :) Har faktisk længe planlagt at skulle prøve at bage en citronmåne, men er aldrig kommet igang…
  Dette må være startskuddet jeg har brug for <3

 2. Tip: Man kan få glasuren gul med lidt(!) gurkemeje! Men kun lidt, ellers kommer det jo til at smage alt for meget af det. Tak for opskrift!

  1. Godt at høre. Tænkte på det, men var netop bange for om det tog smag. Det vil jeg prøve næste gang :) Klem E

 3. Er glad for at høre, jeg ikke er den eneste i kongeriget, der synes, glasur og chokoladekage er overrated. Hjemmebagt citronmåne er til gengæld godt :-)