4 boganbefalinger

Det er bestemt ikke for at trække spændingen eller spille kostbar, men anden del af fødselsberetningen må vente til weekenden (eller når jeg får tid til og mulighed for at skrive den færdig). Og der er helt sikkert også mange af jer, der slet ikke synes den slags er interessant (og det er så fair, det gjorde jeg heller ikke selv for et par år siden), så i mellemtiden kommer her et indlæg med boganbefalinger, som jeg næsten havde klar, inden jeg fødte og som jeg nu har fået skriblet færdigt på.

Som sædvanligt vil jeg MEGET gerne have jeres anbefalinger retur :) I har nemlig altid sådan nogle gode nogen, og jeg mistænker, at I har nogenlunde samme smag, når det kommer til lekture, som mig. Og selvom jeg synes det er liiiidt svært, at få læst ‘ægte’ bøger med en lille baby, så er det altså lykkedes at læse en hel en til ende i de uger, vi har haft Kurt. Og så har jeg også fået lyttet til lydbøger.

Men her er altså fire anbefalinger fra mig til jer. Kommer i øvrigt til at lave sådanne anbefalinger af og til, når jeg har fået læst et par bøger eller tre, som jeg har lyst til at fortælle jer om. Det kommer til at erstatte bloggens læseklub på ubestemt tid, mens jeg har en lille mand hjemme at tage mig af, men tænker at læseklubben vender tilbage på et tidspunkt, hvis I og jeg savner den :)

Halvfems huller i himlen af Jennifer Clement

Det her er den mest gribende, rørende og tankevækkende bog, jeg har læst i år. Og så er den tilmed vanvittigt godt skrevet. Den er så fin og helt umådeligt sørgelig, at den gjorde mig noget så tung om hjertet, mens jeg læste den . En lille pige bor i en bil (!) med sin drømmende, unge mor i en trailerpark i Florida. Vi bliver inviteret indenfor i en verden af omsorgssvigt, håndvåben i lange baner, insektspray, muterede alligatorer, skrald og en dårlig romance. Det skal selvfølgelig ende galt og det gør det også. Og selvom jeg blev trist, mens jeg læste, så efterlod bogen mig også sært opløftet. Det kan tilskrives den brillante forfatter.

Jeg er nemlig helt betaget af den måde Clement italesætter det massive våbenproblem, der findes i USA for slet ikke at tale om, hvordan hun kaster lys på nogle af samfundets mest udsatte. På en ikke-dømmende, æterisk og ja, nærmest poetisk måde. Hun formår, uhyre empatisk, at favne og lade os se ind i de personer, hun maler frem for os som læsere, men udstiller dem aldrig. Pludselig forstår man den voksne datter, der bor hos sin mor i trailerparken og samler på Barbie-dukker. Og det mexicanske våbensmuglerpar. Og plejebørnene. Og…

Læs, læs, læs!

Et rigtigt liv af Katrine Marie Guldager

Jeg elsker Katrine Marie Guldager og har vistnok læst, alt hun har skrevet, så jeg er måske en kende forudindtaget. Men synes altså at dette er en pokkers god roman. Og hun skildrer vanskelige familierealtioner som ingen anden. Sprødt, hverdagsligt og bittersødt. Bogen sender én lige lukt tilbage til 90’ernes København med alt hvad dertil hører. Sådan en tur i tidsmaskinen er herlig i sig selv og jeg slugte det rår.

Hovedpersonen Filip er en pudsig størrelse. På mange måder en yuppie, men med en særegen tristesse over sig. Sådan hele tiden lidt mellemfornøjet. Det er selvklart pisseirriterende, men hvis I har læst med her et stykke tid, så ved I, at jeg elsker at blive irriteret på og provokeret af hovedpersoner i bøger, film osv. Kan så godt lide, når det skurrer lidt og jeg ikke bare kan ‘synes godt om’ protagonisten.

Vi møder Filip i en slags coming of age-roman, der tager sit afsæt i slutningen af 1980’erneer og som ellers udspiller sig i 1990’erne og frem til finanskrisen. Han jagter kærligheden og lykken, men det er altså ikke så let endda. For hvordan ved man, om man har valgt rigtigt?

Og så en lille, måske undseelig detalje, som gjorde mig ør. Filip bor det meste af sin ungdom i den nærmest mytiske lejlighed med tårnværelset ved Søerne lige overfor Dronning Louises Bro (tænker altid, at den lejlighed gad jeg godt se, endsige bo i, når jeg kører forbi) er bare ekstra guf for en, der er evigt forelsket i København.

Omrids af Rachel Cusk

Ok, denne er jeg – må hellere være ærlig – ikke helt færdig med endnu, men næsten og den skal godt nok tage en markant afstikker i en meget uheldig retning, hvis jeg skal ende med ikke at synes om den. For den er lige så god og vildt underlig på den gode måde, som omslaget er pænt. Ikke at man skal dømme en bog på dens cover, men se det lige. Pænt hva’?

Sproget er intet mindre end eminent og fuldt af overskud. Og man skal som læser holde tungen lige i munden (og øjnene åbne) for at kunne følge med, når Cusk folder sig ud. Det er uendeligt godt og lækkert og mit lille litteraturvidenskabelige hjerte skippede et slag eller to undervejs.

Forfatteren Faye (altid interessant med en hovedperson, der er forfatter) rejser til Athen for at undervise på et skrivekursus og involverer sig i flere samtaler, som vi som læsere får lov at bevidne. Vi får egentlig ikke så meget at vide om Faye selv, hun lever mere gennem de andres historier, som hun suger til sig. For hun er mildest talt en vanvittigt skrap samtalepartner, der sætter spørgsmåltegn ved alt og gladeligt analyserer på det, andre fortæller hende. Vender, drejer og spidder det. Jeg ville ikke turde dele min historie med hende, men det er altså vildt spændende læsning og så er der så mange sproglige godbidder, at det er en fryd.

Et fængslende møde af Liane Moriarty

Moriarty har skrevet Big Little Lies (Store små løgne på dansk), der ligger til grund for HBO-successerien af samme navn, med bl.a. Nicole Kidman og Reese Witherspoon i hovedrollerne (elsker den serie! Se den endelig, hvis ikke I allerede har gjort det). Men det er jo ikke nødvendigvis ens betydende med, at alt hvad der kommer fra hendes pen er godt. Heller ikke selvom det er sådan, bøger ofte bliver markedsført. “Fra forfatteren bag den internationale bestseller XXX”. Men her holder det altså vand. Eller næsten i alle tilfælde. For den er ikke helt så god som Store små løgne, men den er god nok endda. Masser af drama, spænding og intriger og man er med andre ord godt underholdt, mens man bid for bid bliver præsenteret for et farverigt persongalleri bestånde af hele 12 personer med hver deres nykker og problemer, der alle er tjekket ind eller arbejder på wellness-stedet Tranquillum House.

Det er ikke fordi litteraten i mig, blev sådan helt himmelhenrykt, men det er altså en alletiders pageturner til en sensommersøndag på en solseng eller til at indvie efterårets søndage med stearinlys, te og en lun plaid.

(Visited 6.160 times, 1 visits today)

Skriv en kommentar

44 Kommentarer

 1. Åh tak for endnu en boganbefaling. Så var der nyt til min ønskeseddel. Jeg har lige læst To uger i Toscana. Den er dejlig nem at læse – så måske god som barsel/træt-mor bog ☺️ Ellers er jeg i gang med at sluge Blomstrende syrener af Martha Hall Kelly. Også rigtig god bog om skæbner der mødes i starten af Anden Verdenskrig

 2. Tusind tak for en vidunderlig blog og gode boganbefalinger. Jeg er højgravid med termin om 15 dage (!), så jeg labber både fødselsberetninger og boganbefalinger (til en rolig barsels stund) i mig. Jeg er også helt vild med Halvfems huller i himlen! Her er lidt anbefalinger retur:

  – Jesmyn Ward: Sing, unburied, sing & Salvage the bones.
  – Jeanette Winterson: Why be happy when you could be normal?
  – Celeste Ng: Little fires everywhere
  – Wally Lamb: She’s come undone.
  – Dave Eggers: A Heartbreaking work of staggering genius & Heroes of the frontier
  – Lauren Groff: Fates and furies
  – Steve Toltz: A fraction of the whole
  – Christos Tsiolkas: The Slap
  – Joan Didion: The year of magical thinking
  – Joyce Carol Oates: A book of American martyrs
  – Jodi Picoult: Small great things
  – Ghost Wall by Sarah Moss
  – There There by Tommy Orange
  – Hold Everything Dear by John Berger

  1. Tak, hvor er det sødt skrevet Julie og TAK for så mange gode anbefalinger! Ønsker dig den bedste slutspurt og ikke mindst fødsel lige om lidt <3 Klem E

 3. Min varmeste anbefaling af Crazy rich Asians-trilogien af Kevin Kwan, som jeg pt er helt opslugt af.
  Derudover har jeg i sommer nydt at læse Det Gyldne Bur af Camilla Läckberg samt Manden der ikke ringede af Rosie Walsh – begge er meget medrivende :)

  1. Åh ja, jeg blev altså også helt bidt af Crazy Rich Asians, så slammet på den gode måde :) Kram E

 4. Jeg har seriøst svært ved at få læst “rigtigt”, til gengæld får jeg hørt en masse lydbøger. Hvis det er noget du gør dig i, ville jeg ELSKE lydbogs anbefalinger også. Der er lidt andre kriterier til dem end til en rigtig bog føler jeg. God oplæser? Tilpas få karakterer til at man kan følge med, også hvis man lige misser et par minutter når en sut skal på plads? Men spændende nok til at man faktisk lytter efter.
  Igen tusinde tillykker med Knud, han ser vidunderlig ud

 5. Hej e,
  Super godt indlæg!
  Håber jeg husker det, når jeg forhåbentlig begynder at læse igen snart (har en 7 måneder baby- der er knald på).
  Elsker blandingen af det lette med det lidt tungere – du gør det perfekt!
  Rachel cusk læste jeg en bog om moderskab af, da jeg var gravid. Og selvom jeg ikke selv, havde det sådan, så var det så rart med et mere kynisk og til tider lidt mørkt syn på moderskabet, som ellers meget er indhyllet i lyserødt tyl.
  En klar anbefaling til dem som brækker sig lidt i al den fløde, man som gravid skal høre på og som man først efter barnets ankomst begynder at forstå ;)
  Rachel Cusk – a lifes work – tror jeg den hed?

  1. Takker :)
   Du kan altid finde det (og andre bogindlæg) ved at vælge ‘oplevelser’ i menubaren øverst og så ‘bøger’ :)
   Dejligt at høre, det er nemlig også intentionen, at det ikke skal blive en elitær kulturklub, men at der er plads til både den udfordrende og underholdende litteratur. Altså ikke at en bog ikke kan falde indenfor begge kategorier, men for mig er en pageturner af en krimi med et godt plot også noget værd. Og af og til er det lige, hvad man har brug for. Lidt ligesom at det er de færreste, der kun vil se intellektuelle, franske smalfilm. Af og til trænger man også bare til en (god) romantisk komedie med lidt ekstra glasur ;)
   Ej den må jeg da se nærmere på, tak for anbefalingen :) Kram E

 6. Jeg har reserveret 90 huller i himlen på biblo og glæder mig! Tak.
  Pt er jeg i gang med en læsechallenge – 52 bøger i 2019, og jeg er en anelse bagud, men on track alligevel. Det bliver en flot slutspurt :)

  Et rigtigt liv var helt fantastisk, synes jeg også.
  Du får lige to bud her, som jeg har været rigtig glad for. Jeg tror, litteraten i dig vil falde for dem begge.
  En Roman om Kærlighed af Lena Andersen
  Naiv. Super. af Erlend Loe.

  1. Det var så lidt, håber du bliver så glad for den, som jeg var.
   Shiiiit hvor er du sej! Jeg når vist ‘kun’ op på små 25 i år. Tak for returtips <3 Klem

 7. Uh, jeg er simpelthen i sådan et læsehumør for tiden (hvilket er både heldigt og uheldigt, når uni lige er startet, og det altså er fagbøgerne der fylder) – derfor gemmer jeg også alle boganbefalinger, jeg falder over for tiden.
  Jeg har lige læst Vredens Druer (Grapes of Wrath) og Dræb ikke en sangfugl (To kill a mockingbird), og jeg tænker, at du nok har læst dem begge. Hvis ikke vil jeg dog klart anbefale dem begge!
  Jeg er forresten begyndt at bruge den app, der hedder Goodreads, hvor man kan finde anmeldelser af bøger, gemme bøger på sin “to read”-liste og dele med/blive inspireret af sine venner. Den kan anbefales!

  1. Haha… kan godt huske, hvordan jeg ‘overspringslæste’ mens jeg gik på universitet. Og jeg læste endda litteraturvidenskab, hvor en ret stor del af pensum er skønlitteratur ;) Men læsehumør lyder nu dejligt uanset hvad.
   Har faktisk Vredens Druer til gode, så måske det er ved at være på tide.
   Tak for app-tip :) Knus E

 8. Jeg er blevet ellevild med at læse, elsker, at man kan skabe sit helt eget billede i sit hoved. Jeg er helt vild med, at du laver anbefalinger – nåede nemlig ikke at opdage din bogklub, før lille Kurt meldte sin ankomst (dog har jeg læst et par af de bøger, du har anbefalet derfra, og er vild med dem!!). Pt. er jeg i gang med Lotte Kaa Andersens trilogi, og mangler små 100 sider af “100 dage”. Herefter vil jeg gå i gang med “Syv sind”, som jeg netop så i din læseklub. Ind til videre er jeg helt forelsket i serien – og kan kun forestille mig, at det bliver endnu bedre!
  Jeg er endnu ret ny i det her bog-univers, ikke at jeg aldrig har læst, det er bare først for nylig det har fået min interesse. Derfor har jeg ikke de store anbefalinger at give videre, men ud fra din (og et par andres) anbefaling, tror jeg, at jeg skal have anskaffet mig “halvfems huller i himlen” – den virker super spændende!
  – Tak for dine anbefalinger, og må du nyde barslen! x

  1. Hej Caroline, ej hvor er det bare dejligt at høre! Kæmpe kram og fortsat god læselyst <3

 9. Normal people af Sally Rooney. Virker naermest mest som “young adult”, men efterlader alligevel et langvarigt indtryk og en reminder om hvor skroebeligt alting er.

  1. Åh ja, jeg har Rooney til gode endnu og GLÆDER mig, tak for at minde mig om det, nu skal det være :) Knus

 10. Tak for gode læse anbefalinger!
  Jeg kan anbefale en lille niche bog af L.A. Nissalovitz, som hedder Mysteriet om et menneske. Udgivet af Baggaardsbaroner. Et blik ind i et mørkt sind på en velskrevet og underholdende måde.

 11. Hvornår er bøger eller læseoplevelser dårlige, i din optik? Er der nogle bøger du har læst som du synes var decideret dårlige, og er du i så fald typen der stopper, eller læser du alle bøger færdige, i tilfælde af de bliver bedre? Og er du one and done typen, eller genlæser du bøger? Har du eventuelt et indlæg om din bogkriterier/læseglæde/bogfavoritter eller lignede bogglæde og -utilfredshed, eller ku du være interesseret i at skrive det? Jeg ville i hvert fald synes det var spændende at læse. Særligt fordi du virker som typen der synes alle bøger er gode bøger, bare fordi de er bøger, hvilket jeg i det store og hele også tænker, men du gør det så beundringsværdigt. Jeg er f.eks. ikke sikker på jeg ville anbefale Moriartys bog fordi den var for mærkværdig på den dårlige måde, eller Guldagers fordi den for mig balancerede dårligt mellem håbefuld og sørgelig, og efterlod mig uoptimistisk trist.

  Af anbefalelsesværdige bøger har jeg hørt Let Me Lie af Clare Mackintosh som seriøst overraskende mig, hvilket sjældent sker i krimier/suspence bøger og Lejlighed til deling af Beth O’Leary, som for det meste af bogen var en supersød rom-com, chick-lit fortælling. Derudover har jeg læst The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society, som er skrevet i brevformat, og derfor ikke duede som lydbog for mig, men bare var vidunderlig finurlig fortælling om læseglæde.

  Håber du nyder baby- og barselsboblen.
  Mathilde

  1. Hej Mathilde
   Dét er eddermugme et godt spørgsmål. Tak for det.
   Har slet ikke selv tænkt sådan på det, men trækker lidt på smilebåndet over det, for det er nok lidt sådan jeg er. Altså på alle punkter. Jeg vil helst se det gode og positive i alt fra en given bog til andre mennesker. Og så fremhæve det.
   MEN når det er sagt, så er jeg også en (lidt) kritisk læser. I nogle af læseklubindlæggene vil du kunne se eksempler på, at jeg ikke altid er lige begejstret. Som eksempelvis med Kim Leine, hvor jeg måtte kaste håndklædet i ringen og for en sjælden gangs skyld læste jeg ikke bogen færdig. For det gør jeg ellers altid. Kan heller ikke finde ud af kun at se halve film, hvor dårlige de end måtte være. Er altid nysgerrig efter at se om det bliver bedre/hvordan det ender.
   Jeg er som udgangspunkt one-and-done, men jeg har enkelte bøger, jeg har læst flere gange. Pride & Prejudice, Illiaden og Odyséen, Undtagelsen, Hærværk, alle Harry Potter, Når snerlen blomstrer, Alt bliver oplyst og Ekstremt højt og utroligt tæt på bl.a. Dét er en ret blandet flok haha… har ikke genlæst ud fra noget særligt system, men bare når øjet er faldet over noget i reolen og jeg har fået lyst til at læse igen.

   TAK for retur-anbefalinger og for gode idéer til bogindlæg <3

 12. Jeg læser Guds bedste børn af Morten Pape, og den tegner ligeså god som Planen.
  I sommer læste jeg Ar af Auður Ava Ólafsdóttir, det var en sjov og finurlig læseoplevelse. Den er hurtigt læst, så jeg tænker, den egner sig godt som barsels-læsning??

  1. Elsker også Pape, håber der snart, kommer mere fra hans hånd. Og må kigge nærmere på Ar, tak for tippet :) Knus

 13. Velsignelser af Caroline Albertine Minor. Så fine små noveller, som dog også har en meget melankolsk og sørgerlig tone. Men sproget – det er helt fabelagtigt.
  Argumenter imod kvinder af Birgitte Possing – hvis man er i tvivl om, hvorvidt vi har ligestilling i Danmark, kan man med fordel læse med her. Både trist og oplysende læsning, som efterlod mig med en fandelivoldsk “det skal til at være løgn”-attitude.
  Vinterbørn – især nu du lige har født. Giver et fantastisk tidsbillede af 70erne (og lidt 80erne), og samtidig er der mange ting, der er genkendelige omkring det at blive mor.
  Så er jeg normalt slet ikke til Helle Helle, men har lige læst “de” og det er en så fin og fængende, underspillet historie. Slugte den på få dage.

  1. Tak for gode anbefalinger, har det hele til gode med undtagelse af “de”, så vil se at bestille lidt på biblioteket :) Klem E

 14. Tak for anbefalinger. De er kommet på listen på goodreads.
  Tak for en skøn, skøn blog. Jeg læser gladeligt alle indlæg?

 15. Tak for nogle rigtig gode bog-anbefalinger Emily!
  Jeg har selv læst Et rigtigt liv, og hvor er jeg helt enig i det du skriver! jeg tænker helt sikkert at næste bog i læselisten må være Omrids – så gælder det bare lige om at finde tiden til det. Har du nogle tips til det, og hvornår på dagen plejer du at finde tiden?

  Ser i øvrigt frem til flere af denne slags “anbefalings-indlæg”:)

  Maja

  1. Dejligt at høre. Jeg går som regel (eller gik, alt er vendt op og ned pga baby) i seng 20-30 minutter, inden jeg skal sove og det er så min daglige læsetid. Har jeg ikke mange weekendplaner læser jeg også gerne en time eller to i løbet af weekenden. Der kan man virkelig komme ned i bogen og det er min yndlingslæsetid. Kram E

 16. Tak for anbefalinger, altid skønt. Jeg sidder lige og funderer over hvor hurtigt læser du lige. God til en eftermiddag….og hvordan holder du sådan et hurtigt tempo?

 17. Mange Tak for anbefalingerne. Så er der nye bøger til ønskelisten
  Tak for en god blog. Dejligt med god inspiration til de kolde efterårsdage.

 18. Hej Emily,

  Jeg ved ikke om du allerede har læst den, men min go-to bog over dem alle, er Jostein Garders ‘Appelsinpigen’. Virkelig kort bog, men jeg har læst den så mange gange igennem forskellige perioder i mit liv, og jeg finder den så rørende og den giver mig virkelig stof til eftertanke på mange forskellige måder.

  Den er hurtigt læst, så den kan du snildt snuppe på en dag henover Kurts lure ;)

  PS. Med (meget snart) tre børn, bliver læsningen desværre ikke til hvad den har været. Men jeg har også altid prioriteret at gå lidt tidligere i seng, for det er min læsetid og et af de bedste tidspunkter på dagen :)

  Vh Sofie

  1. Tusind tak for anbefalingen, den har jeg ikke læst, så det vil jeg gøre. Og tillykke med at I snart bliver 3 <3 Kram E

 19. Og hvis jeg skal give en anbefaling retur, så er noget af det bedste, jeg har læst (i sommers), Sally Rooney. Både Conversations With Friends og Normal People. Hun er en interessant ny stemme i litteraturens verden, glæder mig til at følge hendes forfatterskab og se, hvad det kan udvikle sig til. Hun er jo, vildt nok, kun i starten af 20’erne – mener jeg.

 20. Hej! Tak for nogle gode anbefalinger til jer alle! Jeg lurer lidt på om du Emily, eller nogen andre herinde, ved hvad originaltitlen på Halvfems huller i himlen er? Jeg har lidt svært ved at google mig 100% frem til det, men jeg tror måske det er den, der hedder “Gun Love”. Nogen der kan be- eller afkræfte? :) På forhånd tak for hjælpen!