Rabarber crumble med marcipan

rabarber crumble med creme fraiche

Forleden gav min mor mig et par stængler rabarber fra sommerhuset. Først tænkte jeg at lave lidt kompot til yoghurt og lignende, men altså, det er jo skæggere med kage og ingen kage er lettere end en crumble. Det er kagebagning med et lækkert resultat, hvor selv de trætte og dem uden tid eller de store bageevner kan være med. Kæmpe vinder med andre ord.

Jeg havde en rest marcipan i køleskabet fra jul, så den var oplagt at komme i dejen. Det går også fint uden marcipan, men har man, så bliver det ekstra godt sådan.

Det her er alletiders basisopskrift i øvrigt (hvis jeg nu selv skal sige det) og den er nem at variere. Man kan bruge snart sagt al slags frugt og bær og har man mere frugt (og flere kagesultne munde at mætte) end jeg angiver her, så laver man blot dobbelt portion og bruger en større form.

Jeg ville egentlig udelukkende have brugt rabarber, men da dem jeg havde var af en meget grøn sort, så endte jeg med også at komme hindbær i. Egentlig for farvens skyld, men smagen blev også noget så dejlig, så det kan anbefales, hvis man har.

Den mængde sukker, man tilsætter til frugten skal man dog være opmærksom på at justere alt efter om man bruger meget syrlige frugter (som rabarber og ribs) eller om man bruger sødere frugter (æble, jordbær).

Der er kokosmel i min cruble-dej. Det er lidt 80’er-agtigt og kan måske dele vandene. Jeg synes det smager helt vidunderligt, men er man ikke til en let, ristet kokossmag (den er ikke gennemtrængende), så udelader man blot kokosmel.

 

Opskrift rabarber/hindbær crumble

2-3 personer

Frugtdel
300 g rabarber
100 g (frosne) hindbær
80 g rørsukker
Evt. kornene fra 1/2 stang vanille (rørt ud i sukkeret)
Gerne 1 tsk. majsstivelse eller kartoffelmel*

Crumble-dej
80 g smør, blødt
1 dl havregryn
1 dl hvedemel (eller anden mel efter smag og behag)
1/2-1 dl kokosmel
1 knivspids salt
75 g marcipan, revet groft
40 g rørsukker

  • Rens rabarberne og skær dem i stykker à ca. 1 cm. Kom dem i et lille, ovnfast fad sammen med hindbær og rør dem med rørsukker, vanillekorn og evt. majsstivelse eller kartoffelmel.
  • Ælt alle ingredienserne til dejen sammen til en fast masse og fordel crumble-dejen over rabarberne. Man kan ligesom trykke små flade ‘plader’ af dejen og lægge over indtil man har et nogenlunde ensartet låg. Det kommer sig ikke så nøje.
  • Bag i ca. 35 min ved 190 grader i almindelig ovn. Gå lidt lavere på temperaturen, hvis du bruger varmluft. Og kig til kagen. Rabarberne skal være møre og låget flot gyldent.
  • Servér den lune rabarber-crumble med creme fraiche, flødeskum eller vanilleis.

*Det havde jeg ikke. Det ‘jævner’ ligesom frugten, har man det ikke, går det fint, men så bliver frugtfyldet lidt mere ‘runny’.

 

(Visited 13.781 times, 6 visits today)

Skriv en kommentar

4 Kommentarer

  1. Tak for inspiration :-)
    Vi har gode rabarber i haven og har netop købt marcipan så skal da prøve at bage din opskrift :-)
    Hilsner, pas på jer og et smukt forår :-)

  2. Det er den bedste crumble jeg har smagt! Brugte blommer i stedet for rabarber da det var det jeg havde – og for en glutenfri version brugte jeg quinoamel og det smagte altså virkelig virkelig godt. Ikke bare glutenfri godt?