Opskrift: Surdejsboller

Jeg har bagt surdejsboller. For første gang. Men hvis ikke jeg skulle kaste mig ud i sådan et projekt under barsel OG karantæne hvornår så?

Og de blev vellykkede gjorde de, de små boller. Fulde af smukke lufthuller, med sprød skorpe og god smag. Saftige indeni, men ikke klæge. Ja bortset lige fra faconen, så var de noget nær perfekte, hvis jeg selv skal sige det.

Om jeg var stolt? Helt vildt. Har ikke været så stolt siden jeg første gang lykkedes med at strikke noget med et lidt avanceret mønster efter opskrift. Ok, det skulle måske lige være, da jeg fødte mit barn…

Hvis I også vil være overordentligt veltilfredse med jer selv, så deler jeg opskriften på surdejsbollerne nedenfor. For der er altså noget mægtigt over den slags syslerier i al deres enkelhed. Når man kan få mel og vand til at blive til noget udsøgt. Dét er tilfredsstillende.

Opskriften er ikke min, men min veninde Sarahs. Den er at finde i hendes mere end glimrende Julebog under kapitlet om juledagsbrunch. Men jeg har fået lov at dele den her. Og så kan jeg altså varmt anbefale bogen. Ved godt det ikke helt er sæson, men det bliver jo jul igen (og alt muligt andet igen ♥) og den bog er guld værd til en hyggelig jul.

Jeg håber, I får en rigtig god weekend og ønsker jer den bedst tænkelige påske #sammenhverforsig. Stort kram herfra

Ps. Orker man ikke alt det biks med surdejsbollerne, så er der altid mine nemme, koldhævede boller ;)

Der er tre trin i nedenstående opskrift. Der er ikke nogen af dem, der er specielt tidskrævende. Altså ikke hvis man snakker reel arbejdstid. Men dejen skal have lov at stå en del, så man skal starte i god tid, inden man ønsker færdige boller. Eller sagt med andre ord: Man skal starte lørdag morgen (eller fredag aften, hvis det passer bedre), hvis man ønsker boller til søndagens brunch.

Opskrift: Sarah Skarums surdejsboller

– ca. 18 stk.

UDSTYR
Vægt

Røreskål

Dejspatel, gerne i metal – Emilys note: Sådan en havde jeg ikke og jeg manglede den, men det gik alligevel.

Surdej – Sarahs note: Den slags kan man lave selv, men det er spild af tid, for alle, der har en surdej, deler gerne ud af den, ofte med historier om, hvorfor deres dej er særlig god. Man kan også bestille surdeje i helsekosten eller købe hos Meyers.

FORDEJEN
150 g vand
150 g mel
10 g surdej

DEJEN
500 g mel (kan være 1/3 groft mel, ikke meget mere, så hæver bollerne ikke så godt, resten skal være fint, sigtet hvedemel. Det fra Skærtoft Mølle – både det grove og fine – smager dejligt og eftersom bollerne kun består af mel, vand og salt er godt mel alfa og omega)
450 g vand
200 g fordej
12-13 g salt

DRYS
2 spsk blå birkes eller hvad du er til

Fremgangsmåde

FORDEJ

 • Rør alle tre ting sammen, så der ikke er klumper.
 • Stil det på køkkenbordet med en tallerken over. Fordejen er klar efter 6-8 timer.
 • Test om fordejen er helt klar, ved at komme en skefuld i et glas vand – flyder den, er den klar.

DEJEN

 • Rør alle de tre første ting, mel, vand og fordej sammen.
 • Når du bliver mere rutineret, kan du tilsætte mere vand, så der er lige store mængder vand og mel (i vægt). Jo mere vand, desto blødere dej, der er sværere at håndtere, men giver saftigere boller.
 • Gem resten af fordejen i et glas i køleskabet. Gerne et weckglas eller tilsvarende uden gummiring, så det ikke lukker helt tæt. Fordejen bruger du som surdej næste gang, så det er vigtigt, du husker at gemme den.
 • Lad dejen stå i en halv time.
 • Rør eller ælt derefter 12-13 g salt i. Sørg for, at saltet bliver fordelt i dejen. Ellers får du nogle meget, meget salte bidder. Lad dejen stå i en halv time mere.
 • Nu skal dejen foldes. Løft den op, og fold den ind mod midten af skålen. Drej skålen 90 grader, og gør det samme. Gør det i alt fire gange med en halv times mellemrum. Tag til sidst dejen op af skålen, og vend den på hovedet, så dine foldninger vender nedad.
 • Sådan gør man i den bedste af alle verdener. Men nogle gange er man træt og orker ingenting. Så rører man dejen sammen, lader den stå den halve time, rører saltet i og lader dejen stå på køkkenbordet i et par timer.
 • Når dejen er blevet vendt – og er begyndt at hæve og blive ensartet at se på – stiller man den i køleskabet.
 • Lad dejen stå natten over (den kan stå på køl i op til 24 timer).

BAGNINGEN

 • Varm ovnen og to plader op til 240 grader. Det skal være virkelig varmt.
 • Når ovnen er varm, tager du dejen ud af køleskabet og lemper den forsigtigt (dejen har hævet, og der er luftbobler i, men dem vil man ikke slå ud, så derfor LEMPER man, ikke hælder eller vælter) ud på bordet.
 • Skær dejen i stykker med metalspatlen til 18 boller eller deromkring.
 • Enten nøjes man med at skære dejen i stykker og lemper (igen, vær sød ved dejen) stykkerne over på bagepapir, der ligger på bordet (pladerne er STADIG i ovnen), eller også ‘spænder man dejen op’, hvor man med spatlen skubber hver dejklump hen over et umelet bord. På den måde griber dejen lidt fast i bordet, så der kommer en spænding i overfladen, og bollen bliver, hvis man gør det rigtigt, rund.
 • Læg alle boller på bagepapiret. Drys med ønsket drys.
 • Tag de varme bageplader ud én ad gangen. Lemp bagepapiret med bollerne over på pladen. Sæt straks i ovnen. Når begge plader er inde, smider du en kop vand ind i bunden af ovnen og lukker med det samme. Sæt et minutur til 10 minutter.
 • Når uret ringer, åbner du ovnen (pas på dampen) og bytter pladerne rundt, de fleste ovne bager ujævnt. Giv bollerne 5-7 minutter mere, afhængig af hvor mørke du vil have dem, og hvordan din ovn bager. Der er kæmpe forskel, alle bagetider er vejledende. Bollerne skal lyde hule, når du banker på dem, og føles lette.
 • Lad dem køle let ned og spis.
(Visited 8.485 times, 4 visits today)

Skriv en kommentar

16 Kommentarer

 1. Kære Emily, hvor ser de bare gode ud – og sikke flotte (førstegangs) surdejsboller. Mums. Fantastisk at du har kastet dig i krig med surdej! :-)

  Kh fra en anden surdejs-elsker <3

 2. Enig – man bliver helt høj, når skidtet lykkes ? Og hvor ser de bare gode ud – jeg må ha’ birkes med, næste gang jeg skal i Netto. Dem vi spiser i disse dage, er med hørfrø og havregryn i dejen og ligeledes på toppen.

  – A

  1. Det er de stoppet med, da det var for dyrt for dem. De sælger en plastikbøtte med surdej i til 25 kr. Har lige været i en Meyers bageri med egen bøtte?

 3. Bollerne ser mega lækre ud…. tænker jeg skal give mig i kast med det der surdejs hejs…. må inden da lige høre… når bolleren er kommet i ovnen, står der… smid en kop vand ind i bunden af ovnen…. er det bogstavlig at en kop vand skal kastet ind i ovnen for at danne damp eller skal der bare stilles en kop vand derind ???

 4. Det ser så godt ud! Jeg er selv gået igang nu.
  Jeg er nået til foldestadiet og synes, at dejen er noget flydende. Hvor fast var din dej på det tidspunkt?

  1. Den var meget blød og våd hele vejen igennem. Og klistret. Lidt noget biks at arbejde med, men resultatet var det værd <3 Kram E

 5. Ja tak! Endelig en nem og brugervenlig guide / opskrift! Det bliver et påskeprojekt for mit vedkommende, glæder mig til at om de bliver lige så lækre og fine som dine :)

 6. Hvis man er til den nemme løsning, hvor man rører i stedet for at folde i en uendelighed ? skal de så bare stå på køkkenbordet et par timer, eller skal de også have turen i køleskabet?
  ???

 7. Hmmm hvor ser de lækre ud, dem vil vi prøve at bage en af de næste dage :) Det er første gang vi vil prøve os med en surdej, men det er nu der er tid til sådan fordybelse, tak vi glæder os!