Et lille, grønt/rosa tip

Indlægget indeholder reklamelinks

Nej, du redder ikke Verden eller skærer gevaldigt af dit CO2-aftryk, ved at bruge genanvendlige ‘vat’rondeller. Men det rykker altså lidt alligevel. Og om ikke andet (og det er også nyttigt) så i noget, i dig selv.

Min egen rejse mod at bruge færre engangssager og -emballage startede med en plasticpose. Eller det vil sige, den startede med at undvære plasticposer. Både fryseposer og handleposer. Jeg begyndte at have noget med, når jeg handlede og da vi en dag ikke havde flere fryseposer, så købte vi ikke flere. Og fandt således på andre løsninger. Masser af generationer har klaret sig helt og aldeles strålende uden og vi lider altså heller ikke afsavn.

“Vi har ikke brug for en lille håndfuld mennesker, der praktiserer zero waste helt perfekt. Vi har brug for millioner, der gør det uperfekt.”

Anne-Marie Bonneay, ZeroWasteChef

Nu stak det lidt af hen til vores – efterhånden ret tæt på zero waste – køkken/husholdning (som jeg nok skal skrive mere om snarest) og dér hvor min grønne rejse startede, men det var blot for at sige, at det egentlig er underordnet om det er rondeller, to-go-kaffekopper, plasticposer, sølvpapir, sugerør eller noget helt andet. Min erfaring er, at de små ting rykker. Ikke kun i det store billede (hvis vi er mange nok), men også ved vores egen tankegang. For når først man har ændret en lille vane og haft succes med det, så er det nemmere at ændre en til. Og en til. Ja, der kan næsten gå helt sport i det.

Dermed overhovedet (!) ikke sagt, at man ikke skal gøre noget, der hvor det virkelig rykker og skaber hurtig forandring. Så kig endelig også på transport- og rejsevaner, fødevare- og elforbrug, isolering (eller manglen på samme) af hjemmet, pension og investeringer osv. osv. Hvis der ellers er rum og overskud. Det ene behøver bare ikke at udelukke det andet. Faktisk går de rigtigt fint hånd i hånd og nogle gange kan de små ting inspirere til de store.

De her nysselige, genanvendelige, rosa rondeller fra I Love Beauty er uanset hvad en anbefaling værd. Lækre, pæne og så virker de rigtigt holdbare. Med en lille ‘lomme’ bagpå man kan stikke to fingre i. Og med ugedage på. Plus et par ekstra à la spa-day og anyday. De kommer i et lille net til at holde styr på dem og/eller til at vaske dem i.

Jeg har også de her genanvendelige rondeller fra Pargaard og de fungerer også godt. De er en lillebitte smule billigere, omend måske ikke helt så cute. De fås også i en 5-pak, hvis man kun har brug for det.

Man kan selvfølgelig også hækle rondeller selv, hvis altså man kan hækle. Eller kender en der kan.

(Visited 2.494 times, 2 visits today)

Skriv en kommentar

22 Kommentarer

  1. Jeg har sådan nogle genanvendelige ‘zip-lock’-poser fra Haps. Og ellers i papirposer fra bageren (gemmer dem) eller fra når vi køber brød i supermarkedet. Klem E

 1. Rema sælger også genanvendelige vatrondeller, mener det er 6 stk i lille vaskepose for omkring 40 kr. De er dog ikke i ligeså lækker kvalitet som dem fra I Love Beauty, men måske et fint og let tilgængelig alternativt når man alligevel er ude og handle :)

 2. Jeg har lidt af acne on/off i mange år efterhånden og har en lille skepsis ift genanvendelige rondeller på den baggrund, er simpelthen bange for at jeg ikke kan håndtere dem rent nok ved vask/tørring osv. Er der nogen med erfaring i acne og rondeller? Kan man håndtere dem og kogevaske dem osv eller bliver det noget bøvl? kh <3

  1. Vil det være tilstrækkeligt at vaske dem ved 60 grader sammen med sengetøj eller lignende? For så tænker jeg da det er en oplagt mulighed :) Kram E

 3. lidt erfaringer herfra ift zero waste. Jeg fryser brød ned i stofposer (dem man også kan købe til løsfrugt i feks. Føtex) madrester fryses ned i gamle syltetøjglas. Jeg har to vaskeposer til mine vatrondeller. En de rene er i og en til de beskidte, så er det nemt at smide dem til vask, og de klare fint 60-90 grader. Når de skal tørres, lader jeg dem bare tørre i vaskeposen.

  1. Syltetøjsglas og deslige er også mine bedste venner :) Tak for tips og for at dele erfaringer. God weekend, knus Emily

 4. Et lille tip: Jeg har lyse genanvendelige vatrondeller, og er vild med konceptet.
  MEN: Farven sidder stadig tilbage efter vask, så de ser noget snuskede ud, hvis man bruger dem til at fjerne make up. Så køb dem i sort, hvis det er muligt.
  God fredag :)

 5. Som mor til 3 drenge, der er/har været hele institutionsmøllen igennem er mit allerbedste tip frugtposer i stof med inderside af akryldug (ikke voksdug!). Drengenes oldemor syede de skønneste poser i rester af stof med biler/ugler/riflet fløjl/raketter og andet hun havde liggende. Velcro i åbningen og to snipper, så de er nemme at rive op for små hænder. Akryldugen gør den vandtæt og sørger for at evt. frugtsnask ikke løber ud i tasken og jeg har kunnet vaske dem på 60g. med vrangen ud. Ofte kommer de jo retur uden snask og er klar til at bruge igen næste dag, men det er nu alligevel rart at kunne vaske dem grundigt.
  Vi kan på den måde spare 6 plastposer om dagen – det er altså 1344 stk om året! Jeg bliver en lille smule harm, når jeg ser alle de plastikposer i børnehaven og skolen. Det er jo slet slet ikke nødvendigt!

  1. Wow det lyder så vildt, når man sådan regner det ud på årsbasis!?! Og tak for alletiders tip. Må vist snart i gang med symaskinen. Kunne også være et hyggeligt indlæg til bloggen med sådan en ‘opskrift’ på en frugtpose, man selv kan lave. Må se om jeg kan lykkes med det, er ikke den store ørn til at sy ;)
   Kram og god weekend

 6. De er virkelig fine ? Har du også et tip hvis man primært bruger vatrondeller til at fjerne neglelak? Det ville jeg helst ikke bruge stofrondeller til.

  1. Nej, der ville jeg nok også holde ved vatrondellerne. Alternativt klippe små klude af et aflagt lagen eller lignende. Jeg bruger altså også stadig selv vatrondeller, men meget, meget færre (et par gange om ugen mod 4 om dagen) end dengang jeg kun brugte dem. Klem E

 7. Man kan også sy rondeller af en aflagt t-shirt: læg den fladt, brug et glas eller noget andet og tegn rondellerne op, en nål i til at holde de to lag sammen og så en stikning på symaskinen rundt i kanten. Jeg har snuppet en af min kærestes gamle t-shirts, hvor der var gået hul i nakken, til formålet. Det fungerer virkelig godt, og de kan vaskes i vaskepose så varmt som man foretrækker :-)
  Glæder mig til et zero-waste indlæg. Der kunne jeg godt bruge lidt lavpraktisk inspiration.

 8. Jeg synes, det er svært at finde en løsning til friskt brød; jeg synes simpelthen det bliver meget hurtigere tørt i stofposer? Zip poserne fra HAPS går kun op til 5 liter og det er for småt til et stort brød herhjemme. Er der nogen, der har en god ide? :)

  1. Altså når det skal fryses, eller bare ‘opbevares’? For synes faktisk det holder sig allerbedst friskt i papirpose og så i brødkasse. Hvis ikke man har en brødkasse (oldschool men nice), så kan en stor støbejernsgryde eller deslige også gøre det. Altså hvis man nu alligevel har sådan en stående på komfuret. Det er tilfældet her, så i den har vi boller, brød og rugbrød. Knus E

   1. Bare når det skal opbevares til dagen efter :) Vi har desværre ikke brødkasse pga. manglende bordplads, men måske jeg skulle prøve at lade det være i støbejernsgryden, det havde jeg ikke tænkt på. Tak for svar!