Grønnere vaner i det nye år

Jeg er helt med på, at vi så småt er ved at være halvvejs i februar, men om ikke andet er vi stadig i starten af 2022, så hvis ikke man har lavet nytårsforsætter eller måske endnu bedre ‘gode intentioner for det nye år’, så synes jeg altså ikke, det er for sent endnu. Og det er vel i grunden aldrig for sent. Det er blandt andet derfor jeg laver månedsønskelisterne og også arbejder med ‘efterårsforsætter‘. Det er i mine øjne fint at holde sig selv lidt i ørerne med, at man bevæger sig i den retning, man gerne vil (eller øver sig i at stå mere stille, hvis det er det, man vil) og at man rent faktisk gør noget af det, man drømmer om, som skaber værdi for en og/eller som man har sat sig som mål af den ene eller anden overbevisning.

Sammen med Greenmind, der sælger brugt elektronik i tip top stand, byder jeg på en liste over grønne vaner I kan adoptere og inkorporere her i 2022, hvis I lyster ♥︎

For kunne det ikke være herligt, hvis dette blev året, hvor vi blev endnu mere opmærksomme på, at genbrug er godt på alle leder og kanter (også for pengepungen) og flinkere til både at droppe engangsprodukter og til at lade ting cirkulere frem for per default at købe nyt? At vi bliver bedre til ikke at lade glimrende ting ligge og samle støv, når det måske lige er den dims, en anden person med andre behov kunne have glæde af. Det gælder både babytingene i hjørnet af kælderen og den aflagte telefon i skrivebordsskuffen. Og alt det midt imellem. Tøj, tasker, fastelavnskostumer, køkkenmaskiner, møbler osv. osv.

Brugt elektronik

Der findes efterhånden en del steder, blandt andet GreenMind, der sælger secondhand-elektronik i prima stand og endda med både garanti (3 år hos GreenMind, hvilket er en bedre garanti end man som oftest får, når man køber nyt) og mulighed for at returnere. Man får også alletiders kompetente vejledning (hvis man ønsker den) med i købet. Og det med elektronik er en kæmpe ressourcepost. Det koster så vanvittigt mange naturressourcer (bl.a. både vand og selve de materialer elektronikken er lavet af) at lave eksempelvis en computer eller telefon og derfor er det alletiders at købe brugt fremfor nyt, når det kan give mening. OG at sælge sin gamle elektronik videre, så den kan blive repareret og videresolgt eller genbrugt fremfor at ligge som spild på bunden af et skab.

Således har jeg lige købt ny iPhone med bedre kamera til at erstatte den gamle brugt hos GreenMind, ligesom jeg også har erhvervet et par lyttebøffer fra B&O hos dem. Den gamle telefon har jeg selvfølgelig indleveret hos GreenMind, så den kan blive repareret og solgt igen.

Brugt alt muligt andet

Når man mangler eller skal bruge noget, så kan det være en interessant øvelse, at spørge sig selv “kan jeg finde det brugt?”. I mange tilfælde kan man og der kan gå helt sport i det. Fastelavnskostume til barnet? Tjek Mødrehjælpens genbrugsbutikker, Børneloppen eller Reshopper. Den der sofa, som er flot, men også lidt over ens budget fra ny? Prøv Den Blå Avis eller Facebook Marketplace. Den smukke strik fra Ganni eller Bottega-tasken? Se på Trendsales, Tise eller Vestiare inden du køber fra ny.

Og gå på loppemarkeder og i genbrugsbutikker i almindelighed.

Det er ganske få eksempler, men sagen er, at der er så mange muligheder både fysisk og online for at finde de ting, man skal bruge brugt.

Eller pre-loved om man vil ♥︎

Menstruationskop/trusse

Måske 2022 er året hvor du skal pensionere bind og tamponer (eller minimere brugen af dem, lidt har også ret) og springe på menstruationskoppen eller -trussen i stedet? Der er både penge, ressourcer og affald at spare. Personligt er jeg til kop, men har – ret skal være ret – også til gode for alvor at prøve trusserne, fornemmer der er sket meget på det marked de seneste år (hvor jeg har ammet og været gravid og derfor ikke har  menstrueret). Måske det også kan give god mening at kombinere? Del endelig, hvis I har gode erfaringer :)

Syltetøjsglas til… alt

Det her er måske mit enkleste og billigste råd til at skære ned på eller helt undgå single use produkter. For snart 5 år siden tog jeg en beslutning om ikke at købe flere fryseposer, mere sølvpapir eller plasticfilm, når de respektive ruller slap op. Mine oldeforældre (og bedsteforældre, da de var unge) havde klaret sig fint uden de ting, så kunne jeg også. I starten er det svært og man tror aldrig man lykkes med det. For kan man virkelig klare sig uden? Det kan man! Og mens jeg også er glad for de genanvendelige løsninger til madindpakning som bivokspapir, vaskebare lynlåsposer (er glad for dem fra Haps, til eksempelvis at fryse brød eller boller), så er mit go-to syltetøjsglas, glas fra rødbeder osv. Dem har jeg i massevis efterhånden og de er geniale når diverse rester og madvarer skal på køl. Eller med på farten. Sådan et syltetøjsglas med låg er også et mere end udmærket to-go-kaffekrus. Eller et smoothie-glas der nemt kan lukkes til, når Pølsebarnet ikke vil have mere.

Skal jeg have større mængder mad på køl bruger jeg Weck-glas eller glasbokse med bambuslåg fra Ikea. Og skal der en større madpakke med på farten, så er madkasser min ven.

Brug hvad man har/undgå spild

Dette punkt gælder nærmest alt. Og kan give mening i forhold til både køkken- og tøjskabe. Og alt andet for den sags skyld. Men det med mad og tøj er dejligt konkret, så det er gode steder at starte. Og så kan man jo snildt lade det sprede sig. Det er klart min erfaring, at jo mindre jeg har i køleskabet, køkkenskabe og -skuffer, desto mindre spild har jeg. Så selvom det er fristende at være tilbudsjæger og ‘fylde godt op’ så fungerer det altså godt her at have 1-2 slags pasta eller nødder (bare eksempler) og så først købe flere/andre, når de er spist op. Og ligeså i køleskabet. Det betyder ikke, at vi ikke spiser varieret, vi gør det bare over tid fremfor at skulle have adgang til 50 forskellige fødevarer dagligt, som vi så til gengæld ikke kan nå at spise op. Noget af det, der motiverer mig allermest til at spise og bruge op og generelt blive bedre og bedre til at undgå spild, er at tænke sådan her: “Når jeg smider mad ud, smider jeg penge ud.”

I garderoben er især overblik og rotation vejen frem til at få brugt en masse af det, man har, fremfor blot at købe nyt. Jeg er også stadig fan af at have deletøj med veninder. Jeg har både en frakke, en skjorte, en taske og en kjole, som jeg deler med forskellige veninder. Det kan også være en måde, at forsvare og muliggøre de dyrere køb. De er købt i sådan en slags halvpartsordning, hvor vi har dem en måned hver. Og hver gang føles, man får kjolen/skjorten/tasken/frakken igen, føles det som at få nyt tøj.

One flight a year og transport i det hele taget

For nogle år siden indførte jeg et benspænd, der hedder One flight a year for mig selv og min måde at rejse på. Det er jo ikke, fordi man SKAL tage flyveren en gang om året, man må gerne springe over (som de fleste af os gjorde i 2020), men det har gjort, at vi tænker rejser på andre måder nu og det er fedt. Det har ikke bare bidraget til virkeligt gode oplevelser på bilferie og/eller på camping i Skandinavien og Europa, men også til, at jeg helt har ændret mit syn på at rejse. Jeg vil stadig gerne opleve vores vidunderlige verden (og vise mine børn den), men hvis vi kan komme dertil i bil eller tog bliver det sådan. Og så krydret med enkelte, velovervejede flyveture. Og maks 1 pr. år.

Ift. anden transport, så har vi indtil vi flyttede cyklet til det meste og taget metroen, men nu, hvor vi bor ‘på landet’ er det hele blevet kastet lidt op i luftet pga. større afstande. Indtil nu har vi prioriteret ‘kun’ at have en bil (jeg ved godt, hvor priviligeret det lyder, men det skal ses i den kontekst at vi bor langt væk fra familie, venner og arbejde og i en meget lille by med langt til det meste) og mens vi måske ændrer på det i år, så bliver det under alle omstændigheder med el eller hybrid. Men jeg er altså også lidt lun på fortsat at tage ‘togtjansen’, så vi kan holde os på en bil. Synes biler og brændstof (herunder også el) er SÅ kedelige penge ;)

De ‘usynlige’, tunge poster

For mig at se, behøver det ikke blive en enten/eller-ting, men ret skal være ret. I både mediebilledet og for os ‘dagligdagsgrønne’, så kommer bambussugerør og indkøbsnet af og til, til at overskygge de poster, hvor man kan gøre den helt store forskel for sit personlige miljøaftryk. For hvis dit hus er så utæt eller dårligt isoleret, at du bogstaveligt talt fyrer for gråspurvene, så er det måske i en hulmursisolering eller deslige, at dine ressourcer vil gøre sig bedst. Det kan også være interessant at undersøge både elselskab og pensionsopsparing. For hvor kommer din el fra? Kunne den være grønnere? Og er din pension investeret i bæredygtige løsninger eller (gys) våben og fossile brændstoffer?

Igen, det ene behøver ikke udelukke det andet. Det er pragfuldt, hvis man kan tikke boksene af både i energirigtig bolig, grøn pensionsopsparing, nul madspild, masser af genbrug og minimalt med ‘single use’. Men det er også fair nok, hvis man skal starte et sted. Og det er så afgjort min erfaring, at det er bedst at starte, hvor man finder det nemmest og mest motiverende og så lade det sprede sig til andre områder. For det er ret så motiverende, når først man er i gang. At leve mere bæredygtigt er selvforstærkende på flere parametre (i alle tilfælde for mig), og et af dem er at jeg passer bedre på mine penge og forvalter dem bedre. Det synes jeg er en virkelig nice ‘bivirkning’.

Ps. Et indlæg om grønnere (jule)gaver.

Psssst…Få 5% rabat på køb hos GreenMind:

Brug koden elektronikmedomtanke ved udtjekning :)

Et stærkt, nyt, grønt (og blåt) makkerpar

Som noget nyt har Greenmind slået pjalterne sammen med BlueCity for at gøre en endnu større forskel for miljøet. Det kan man læse mere om her, hvis man lyster. BlueCity er Danmarks største kæde i forhold til salg af genanvendt elektronik. GreenMind er Danmarks største uafhængige reparatør af elektronik, så sammen kan de forhåbentlig virkelig batte. De får 16 butikker landet over pr. 1. april (og det er altså ingen aprilsnar), så konceptet bliver let tilgængeligt for alle uanset om man ønsker at reparation af eller gerne vil sælge eller købe brugt elektronik.

(Visited 1.988 times, 1 visits today)

Skriv en kommentar

18 Kommentarer

 1. Det er så hyggeligt at rejse med nattog, det ved jeg ikke om eksisterer mere. Vi har gjort det fra Ringsted til Paris og til Berlin. Da jeg var barn var det sådan flere gange til Østrig

  1. Det tror jeg det gør, og ja, både hyggeligt og praktisk. Desværre er biltog ikke længere en mulighed (eller det er det, men er blevet så dyrt og kun med meget sjældne afgange), det var ellers også en smart måde at rejse på. Kram E

   1. En vinkel du kan tilføje – som jeg vil mene er den vigtigste ift. reel klimaforandring er at bruge sin stemme til at stemme grønt, så der kan tages nogle beslutninger i noget større skala end enkeltpersoner kan. Det er fint at vælge fryseposer fra fx for at spare penge eller fordi det føles rigtigt, men det gør en minimal forskel (hvis nogen) ift. klima. Her betyder større klimavenlig infrastruktur som grøn energiproduktion til gengæld noget. Så bak op vindmøller og anden grøn infrastruktur – også i din baghave eller foran din havudsigt. Og som du skriver, vælg en pensionsopsparing, der investerer i morgendagens globale grønne løsninger. Og stem grønt.

 2. Tak for dejligt post – virkelig god inspiration! Du delte på et tidspunkt i din story et godt og børnevenligt iPad cover. Jeg havde taget et screen shot, men har desværre mistet alle billeder. Vil du dele igen?

  1. Det var bestemt så lidt :) Det var fra Konges Sløjd og er SÅ pænt, men passer desværre ikke til alle modeller (passede ikke til vores), så tjek endelig inden. Klem E

 3. Jeg er nysgerrig på, hvorfor du har valgt at samarbejde med Mamalicious, når de producerer fast fashion.
  De er jo også en del af Bestseller, som er kendt for greenwashing, manglende betaling af husleje under corona, tøj produceret under militærstyret i Myanmar m.m.

  1. Hej Julie, det har jeg slet og ret ikke været bevidst om, men det vil jeg undersøge nærmere. Når det er sagt, så vil du støde på fast fashion i varierende grader på mine platforme, bl.a. handler jeg ofte hos Arket til både mig selv og min søn, hvilket jeg heller ikke lægger skjul på. Det er således ikke et løfte, jeg nogensinde har givet (altså at jeg ikke forbruger fast fashion) eller som jeg kan efterleve. Blot så der er rene linjer og så du ikke forventer noget andet af mig, end jeg gør.
   Mange gode hilsner
   Emily

  1. Tak, Anne det er jeg glad for du synes. Ønsker dig et dejligt og måske endda lidt grønnere 2022 :)

  1. Hej Julie, nej jeg har bare holdt weekend med min familie og har derfor ikke haft mulighed for at godkende kommentarer. Din var blandt en god håndfuld andre kommentarer, der skulle godkendes (når man ikke har kommenteret før, er bloggens default-indstilling sådan, at jeg skal godkende først, bl.a. for at undgå spam). :)

 4. Hej Emily.
  Jeg kunne godt tænke mig at høre dine tanker om jeres husrenovering i relation til at leve grønnere. Her tænker jeg især på, hvordan du har tænkt det perspektiv ind, når I har lavet nyt badeværelse mv. Skal selv snart i gang med at renovere og synes det er lidt et dilemma, at rive noget ned/smide ud og købe nyt, blot fordi det ikke er min stil.

  1. Hej Maria, det er noget vi har tænkt meget over og også derfor vi ‘kun’ har lavet badeværelse (det var 20 år gammelt og ret slidt), men ellers har vi ladet alt være. Næste trin er at give køkkenet et ansigtsløft. Her nøjes vi med at skifte låger (de er ret trætte og har knap 20 år på bagen), men elementernes placering og stand fejler ikke noget. Har skrevet en del mere om det på Instagram og gemt det under de højdepunkter, der hedder Nyt Hus + i dem der hedder Q&A.
   Klem E

 5. Virkelig skønt indlæg, jeg synes det er super interessant.
  Det med at undgå film og fryseposer, den vil jeg virkelig gerne med på – men synes det er svært. Sølvpapiret er heldigvis røget for mange år siden.
  Men hvor meget/mange bivokspapir og genanvendelige poser har du? Det er jo ret dyrt i indkøb, og nok det der har holdt mig lidt væk fra skiftet. Og synes desværre jeg bruger virkelig mange fryseposer..
  Og så vil jeg meget gerne have tips til gode blogs, hjemmesider, bøger eller andet man kan læse – når man søger inspiration til det mere bæredygtige liv.

  1. Jeg har som regel 3-5 stykker bivokspapir ad gangen (de bliver til sidst så slidte/voksen forsvinder og så må man skifte dem) og så har tre af de store ‘fryseposer’ fra Haps og to af hver af de mindre. Men ærligt så bruger jeg allermest diverse glas/syltetøjsglas/metalbokse (har i mange størrelser, vasker og gemmer når vi har tømt et glas med syltetøj/rødbeder osv.) til det meste, med mindre det skal fryses.
   Det er noteret :)
   God fornøjelse med det hele. Klem E

 6. Tusind tak for et virkelig inspirerende indlæg, særligt på madopbevarings-fronten. Jeg føler mig slet ikke klar til at stoppe med sølvpapir etc., men det faktum at du har klaret dig uden i flere år gør, at jeg tænker, at det da ikke kan passe, at jeg i det mindste ikke kan reducere forbruget markant. Jeg har dog et spm: hvad bruger du, når du skal fryse fx en halv pakke rå kylling eller større portioner mad a la lasagne, gryderetter og lignende? Sådan en haps pose ville jo blive misfarvet og ulækker lynhurtigt 😔 og så går det lækre lidt af det 😏

  1. Så bruger jeg plastikbokse/tupperware. Det er jo ikke fordi plastik i sig selv er no go, det er bare ærgerligt at det kun er engangsplastik :)
   Og sejt, hvis du tager udfordringen op. Og at reducere er en god start. Men kan også anbefale slet ikke at have det i huset, det syntes jeg næsten var nemmere, for så blev jeg NØD til at finde på alternativer. Uanset hvad ønsker jeg dig held og lykke. Klem E