De bedste lydbøger, jeg har hørt i år…

lydbog kage kaffe

… altså indtil videre. Der er jo trods alt kun gået lidt over en fjerdedel af 2020. Og jeg forestiller mig, at jeg skal læse mange, mange flere bøger med ørerne i løbet af resten af året. For nok har jeg længe været mere end begejstret for lydbøger, men siden jeg blev mor, har jeg rålyttet. Det har været min daglige forkælelse og pause. Dét der forsødede utallige trilleture med Kurt i hvad der føltes som verdens mest regnfulde efterår. Og som fortsat gør det, omend vejret nu også er en fornøjelse i sig selv.

For selvom jeg er begyndt at finde lidt mere læsetid til papirbøgerne, så kværner jeg fortsat lydbøger, ja nærmest som aldrig før. For mig har det aldrig været ‘enten eller’ og jeg er en umættelig læser. Både med øjnene og ørerne. Muligheden med lydbøger gør blot, at jeg kan ‘læse’ dobbelt så meget (hvis ikke mere), da jeg på den måde kan ‘læse med ørerne’, når jeg går tur med barnevogn, gør rent, kører bil osv. osv. Og inden jeg skal sove, når det ikke går an at tænde lys.

Til gengæld, er jeg også blevet en lidt mere kræsen lydbogslæser med årene og kan mærke at oplæseren får en mere og mere afgørende betydning for min lytteoplevelse. Jeg har sågar en håndfuld favoritoplæsere (med Githa Lehrmann på en førsteplads, hun er som balsam i mine øregange), som jeg allerhelst vil have til at ‘læse op’ for mig og som jeg konsekvent går efter. Har I det lige sådan? I så fald må I meget gerne tippe mig om jeres yndlingsoplæsere.

Yndlingskombination til terrassefejning: Aftensol, lydbog og fyraftensvin.  

Noget andet, jeg har erfaret med lydbøger vs. papirbøger, er, at jeg er lidt mere sårbar, når det kommer til at få ordene ‘direkte ind i hovedet’, hvis det ellers giver mening? Jeg har prøvet at lytte til både Mischling af Affinity Konan (om Dr. Mengeles forsøg med jødiske børn under 2. Verdenskrig) og den efterhånden navnkundige, Dødevaskeren af Sarah Omar, og det går slet og ret ikke. Jeg bliver alt, alt for påvirket og ked af det. Mens jeg bedre kan tackle det, hvis jeg læser på gammeldags facon med øjnene. Noget med distancen vil jeg tro. Oplever I det samme?

Hvis ikke og hvis man har lidt mere hår på brystet kan begge bøger som lydbøger anbefales. Og ellers ligger de altså også som e-bøger på Mofibo.

Nedenfor har jeg listet 10 titler op, som jeg har lyttet til med stor glæde her i starten af året. Og der er således en del anbefalinger i den lidt mere hyggelige genre (eller alt er selvfølgeligt relativt), så følebollen her, kunne holde det ud. Men fortvivl ikke der er altså også både en thriller i blandt, en morbid, men morsom roman, en barsk slægtshistorie og Ser du månen, Daniel – der bestemt heller ikke er ‘feel good’ – formåede jeg altså også at lytte til med stor begejstring. Så måske jeg slet ikke er så sart endda.

Uanset hvad, vil jeg ønske jer rigtig god lyttelyst ♥

Ps. Flere lydbogsanbefalinger.

Jeres boganbefalinger

Og som sædvanligt, når jeg laver boganbefalinger, bliver jeg mere end glad for også at høre jeres. For det kan altså være lidt af en jungle. Så har du lyttet til noget dejligt og med en god oplæser for nyligt, så tip endelig mig og de andre.

30 dages gratis adgang til Mofibo

Lige nu kan du få 30 dages gratis adgang til alle de mange e-bøger og lydbøger på Mofibo ved at signe up her. Tilbuddet gælder nye brugere og løber frem til d. 22. maj 2020.

 

10 lydbøger jeg har ‘læst’ og kan anbefale

 • Mysteriet i Genbrugsen af Anna Grue. Kald mig bare mormor, men jeg ELSKER Anna Grues forfatterskab. Jeg blev glad for hende, da jeg læste Italiensvej og har siden kværnet De voksnes rækker samt alle hendes krimier om Dan Sommerdahl. Selv når hun er uhyggelig er det hyggeligt, og hendes sans for at beskrive det hverdagslige uden det bliver kedeligt er eminent. Og nyeste skud på stammen (af hvad jeg håber bliver en ny krimiserie) er ingen undtagelse. Og så er det yndlings-Githa Lehrmann, der læser op. Som et lille, mentalt kram (på trods af at de ældre mennesker i Genbrugsen dør på stribe).
 • En lykkelig slutning af Maren Uthaug. Det er jer, der har anbefalet mig at læse Uthaug og tak for det. Hun er stjernegod og jeg blev lige dele tryllebundet og forarget af nyeste skud på Uthaug-stammen, En lykkelig slutning, der er lige så morbid, som den er gennemsyret af en rå humor. En syret og særlig slægtsroman om et dynasti af bedemænd.
 • Tyverier af Thomas Korsgaard. Herligste novellesamling med korte noveller, der passer genialt til trætte og distræte mødre (og mennesker i almindelighed), der ikke kan samle sig om alt for meget. Nedkogt essens af mennesker og historier mesterligt oplæst af Thomas selv.
 • Bag facaden af Alafair Burke. Psykologisk thriller, der var med mig i en god rum tid efter jeg havde lyttet den færdig. Udover at den er godt fortalt, så er det også et helt og aldeles imponerende plot. Med et twist på et twist på et twist. Lækkerier hvis man er til thrillere og kriminalgåder.
 • Spejl, skulder, blink af Dorthe Nors. Vi har lige læst Nors i min tirsdagslæseklub på Instagram og i den anledning måtte jeg også lige læse Spejl, skulder, blink igen. For den er altså mere end læsværdig (både med øjne og ører). En mesterlig, lille roman om oversætteren Sonja, der skal lære at køre bil.
 • Transit af Rachel Cusk. Cusk skriver så litteraturenglene synger. Sproget er henrivende og alle betragtningerne og historierne ligeså. Det er så ægte og så råt og ærligt. Jeg læste Omrids, første bind i trilogien om forfatteren Faye, inden jeg fik Kurt, men Transit som følger derpå fik jeg aldrig åbnet og det gav dårlig samvittighed. Stor var min glæde, da jeg opdagede at alle tre Cusk-romaner lå klar til at stoppe i ørerne hos Mofibo. På trods af at Faye er hovedperson og omdrejningspunkt for trilogien, er hun næsten ikke med. Vi møder hende i mødet med andre mennesker og lærer hende (lidt) at kende gennem deres historier. Komplekst i al sin enkelhed og med sådan en berigende måde at anskue samtale på.
 • Kvinderne fra Thy og Søstrene fra Thy af Maria Helleberg. Ja, egentlig er det to bøger, men her får de lov at stå sammen og tælle for en. Helleberg er kendt for sine dygtigt researchede og velfortalte historiske romaner. Og denne gang har hun kastet sig over sin egen families slægtshistorie og det er helt og aldeles glimrende. Jeg læste (lyttede) dem på min mors anbefaling og blev fuldstændigt henført af de gennemførte romaner, der ikke bare tegner et interessant og lærerigt billede af Hellebergs ophav, men også af samtiden.
 • Alle blomsterne i Paris af Sarah Jio. Charmerende roman med to parallele spor, der udspiller sig i samme kvarter i Paris. Ét i nutiden og ét under 2. Verdenskrig. På trods af de dystre tilbageblik til et besat Paris og en ret så hjerteskærende skæbne for en lille pige og dennes mor, er det også en fin og romantisk historie.
 • Ser du månen, Daniel af Puk Damsgård. Først læselyttede Nikolaj til den og blev helt revet med og anbefalede og anbefalede. Så jeg fulgte trop. Hæsblæsende, medrivende og rørende. Næsten ikke til at rumme, men så vigtig. Både som enkelthistorie, men også fordi den er et symptom på uhyrlighederne i Syrien.

 

Glæder mig til at læse jeres returanbefalinger ♥

(Visited 9.603 times, 3 visits today)

Skriv en kommentar

26 Kommentarer

 1. Pesten af Hanne-Vibeke Holst. Meget aktuel bog med totalt højt spændingsniveau og tankevækkende i forhold til politik og det sundshedsmæssige hensyn.

   1. Nu bliver jeg helt nysgerrig. Må vist se at få lyttelæst den. Tak for anbefalingen <3 Klem E

 2. Jeg har det på præcis samme måde – oplæseren er virkelig alfa og omega for om jeg har lyst til at lytte til nogen! Og Githa Lehrmann er også en kæmpe favorit her! Jeg hørte Anne Mette Hancocks ‘Ligblomsten’ som bliver læst op af Githa. Derefter ville jeg gerne høre de to andre også, men blev helt skuffet over at det ikke var hende der læste dem op også. Det gør Jon Lange og jeg vil sige at hans stemmer vokser på mig :-)

  Jeg synes Anna Grues krimier om Dan Sommerdahl er gode (selvfølgelig oplæst af Githa ;-))
  ‘Noget i vandet’ af Catherine Steadman blev hørt utroligt hurtigt og var enormt god. Kæmpe anbefaling hvis man er til spændingsbøger. Og at den bliver oplæst af Ellen Hillingsø gør den bestemt ikke dårligere – hendes stemme er også fantastisk!

 3. Jeg har netop tegnet abonnement hos Mofibo for et par uger siden og er helt vild med det. Jeg ELSKER det skrevne ord, men med travle studier må jeg erkende, at jeg ikke når at få læst alt det, jeg vil… her er lydbøger jo geniale. Jeg kan høre bog, imens jeg laver mad, rydder op, går med hund osv. osv. Fantastisk
  Min ultimative yndlingsbog er den smukke (men store) roman “Et lille liv”, som jeg læste sidste sommer. Jeg var fast besluttet på at læse den igen for at få de utallige detaljer med, og derfor er jeg i gang med at “genlæse”/høre den på Mofibo. Jeg vil varmt anbefale det. Det er en af de bøger, man nok ikke får tid til som travl mor, og derfor er den oplagt til at blive lyttet til, selvom det også gør den endnu mere voldsom, end den er i forvejen. Læs den endelig, hvis I har tid… den sidder i én meget, meget længe efter <3

 4. Oplæseren betyder helt vildt meget. Jeg har droppet flere lydbøger alene fordi, jeg ikke kunne med oplæserens stemme.

  Midt i al det her corona-hurlumhej trængte jeg til et break fra nyheder mv., og lyttede til Familien Beha Erichsens bøger om deres jordomsejling med skibet Havana.
  Den første hedder Hej far, Kære Emil, og den anden Alt godt fra Havana (tror jeg det var).
  Familien læser højt på skift, så det nærmest er som at høre en samtale mellem dem. Det virker rigtig godt, og var simpelthen så hyggeligt på den måde at “rejse væk”?⛵️

 5. Jeg er netop blevet færdig med ‘Et lille liv’ af Hanya Yanagihara og wow et mesterværk. Der er godt 33 timers tryllebindende underholdning

  1. ELSKER at høre om andre, der også har læst Et lille liv. Som jeg skrev i min kommentar læste jeg den sidste sommer, og nu er jeg næsten færdig med den på lydbog…… den bliver siddende i en for evigt. På den ene side vil jeg høre den hele tiden, og på den anden side vil jeg slet ikke være færdig <3

   1. Jeg kan kun tilslutte mig jer – det er den bedste bog, jeg har læst/hørt. Den skal helt klart tages frem igen om et par år :-)

 6. Jeg har aldrig været fanget af lydbøger… indtil nu. Krisen og de lukkede biblioteker fik mig til at prøve igen, og nu er jeg helt vild med det. De sidste par uger har jeg lyttet til både Dødevaskeren, Skyggedanseren og Den der lever stille. Omars bøger var som en mavepuster, og jeg vekslede mellem ikke at kunne stoppe med at lytte og ikke at kunne holde til at lytte til mere. De er både brutale og fine hendes bøger; jeg må erklære mig enig i at lyden rammer hårdere end ord på papirsider. Nu har jeg Omrids af Rachel Kusk i ørene på anbefaling fra dig. Det lover indtil videre godt, selvom oplæseren ikke er en favorit – det betyder altså meget ;)

 7. Jeg elskede Amalie Langballes ‘Forsvindingsnumre’ oplæst af Camilla Lau. – og Camilla er en fantastisk oplæser, næsten som at være i teatret imens man lytter. Derudover kan jeg også anbefale ‘Ind i en stjerne’ af Puk Qvortrup, oplæst af hende selv. En stærk roman om hendes egen historie, absolut lytteværdig ❤️

 8. Jeg bruger ofte Libby, den engelske version af E-reolen. Jeg synes ofte, der er gjort mere ud af de engelske lydbøger med fx forskellige oplæsere til forskellige karakterer. På den måde bliver det ikke så ensformigt at lytte til.
  Jeg har for nyligt lyttet til “The Other Americans” og “The Versions of Us”, begge meget anbefalelsesværdige. Ej at forglemme lydbogsversionen af “The Testaments” med bl.a. Atwood selv og Ann Dowd!
  På papirfronten slugte jeg både “Ordinary People” og “Home Fire” på en uges tid – så gode!

 9. Jeg havde det på samme måde med Dødevaskeren. 3/4 inde kunne jeg ikke mere. Så jeg læste den færdig på bog, det gik meget bedre. Også fordi jeg faktisk blev lidt irriteret over den i mine ører overdrevne måde, oplæseren udtalte arabiske ord på.

  Var HELT vild med Hvor der er fugle af Uthaug, den vil jeg virkelig anbefale. Af en eller anden grund bliver det mere klamt end væmmeligt, når hun skriver om egentlig ret uhyrlige ting. Klamt og sjovt.

 10. Jeg kan så godt lide dine bog indlæg her på bloggen. Og tak for anbefalingerne – jeg går straks i gang med Rachel Cusks forfatterskab.
  Jeg er mest til e-bøger, da jeg kan blive noget så irriteret på oplæseren ?Mine yndlingsoplæsere er Fjord Trier Hansen og Hans Henrik Clemensen. Jeg lytter som oftest til de mere “letfordøjelige” bøger, og så bliver de mere “tunge” bøger læst som e-bøger. De bedste bøger jeg har læst/lyttet til her i 2020 har været “Renselse”, “Olive Kitteridge”, “Før jeg forsvinder” og “Karitas uden titel” (som jeg fandt frem til via en af dine læseres anbefalinger i kommentarfeltet ?)
  Tak for en god blog!

 11. Altid dejligt med gode boganbefalinger <3 Jeg har ikke tænkt over om jeg bliver mere påvirket af lydbøger, men dødevaskeren er virkelig ikke for sarte sjæle! Jeg græd bogstavelig talt da jeg hørte den, men er dog lige kommet igennem efterfølgeren, Skyggedanseren, også. Jeg synes at de er nogle af de vigtigste bøger jeg længe har læst og kan kun anbefale at man læser dem begge, så man får afslutningen med. Nogle af mine andre seneste favoritter er Hvor flodkrebsene synger af Delta Owens og Kodenavn Alice af Kate Quinn. Begge om stærke kvinder, men virkelig forskellige. Og så har jeg lige slugt alle krimier om ‘eksbetjenten’ Thomas Ravnsholt af Michael Katz Krefelds, læst af en af mine ynglingsoplæsere Thomas Gulstad.

 12. Det er altid skønt med bog anbefalinger ??Jeg elsker lydbøger. Pt ville jeg ikke få læst skønlitterære bøger hvis det ikke var for lydbøger pga børn og studie. Det er mit frirum!

  Jeg holder meget af Randi Winther som oplæser. Og hvis jeg ikke lige ved hvad jeg skal høre næste gang, tager jeg som regel udgangspunkt i hvad hun har indtalt. Det er bl.a. hende der har indtalt Lone Theil og Linda Castillos krimier, der ikke er så blodige som mange andre krimier (hvad jeg godt kan lide). Men også bøger som ‘Den hemmelige datter’, ‘Mig uden dig’ og ‘Vores ø’, der er i en noget andet genre.

  Jeg vil tjekke Gita Lehrmann og dine boganbefalinger ud ??

 13. Enig i oplæser er afgørende for lytte oplevelsen, men jeg oplever at blive mere følelsesladet på papir end auditivt, fordi det føles mere personligt. Synes lydbøger kan blive lidt distanceret fordi oplæser bestemmer tempoet og tilnærmelsesvis humøret, og nogle gange føles de hjerteskærende øjeblikke forceret af oplæser, fremfor naturlige.

  Jeg er pt i gang med A Series of Unfortunate Events af Lemony Snicket, men er glad for at være ved enden da de er lidt for reptitive indenfor den tidsramme jeg har lyttet til dem. Derudover har jeg hørt Josh and Hazel’s Guide to Not Dating, som for mig havde en skuffende slutning, men ellers var særdeles herlig, og Daisy Jones & The Six som er en helt forrygende lydbog grundet netop oplæsning (en oplæser til hver karakter) og en interessant historie, jeg var helt overbevist om var ægte eller baseret på real life. Af nostalgiske grunde har jeg hørt Bridge to Terabithia som er en børne-/ungdomsbog, men som er helt og aldeles hjerteknusende, men så fin, og Call me by your name, som jeg stadig fordøjer, men var meget betaget af.

  Jeg er startet på En Lykkelig Slutning, tak for anbefalingen, som jeg indtil videre er godt tilfreds med og så glæder jeg mig til maj hvor der kommer en ny bog i The Hunger Games serien.

  Håber du har det godt
  Mathilde

 14. Jeg elsker dine bogtips <3 Selvom vi ikke altid har helt samme "bogsmag", så giver den læseglæde mig lyst til at læse flere og mere varierede bøger.

 15. Må jeg tilføje The Unorthodox
  ? Den er fantastisk? serien når den ikke til sikkeholderene?

 16. Så enig med dig om at Ghita Lehrmann er den bedste oplæser :) Jeg vælger ofte lydbøger til, hvis hun læser op. Jeg synes også at Ellen Hillingsø er virkelig dygtig. Og selvfølgelig Stephen Fry – intet kan hamle op med Harry Potter læst op af ham!
  Og tusind tak for anbefalinger – de er kommet på læselisten :)

 17. Tusind, tusind tak sødeste damer for alle jeres gode anbefalinger! ELSKER når I deler retur, I er så gode til det. Ser altid sådan frem til at lave disse anbefalinger, ikke kun fordi det lader til I kan bruge dem, men også fordi jeg får så meget godt igen. Tak!
  Jeg ser ligeledes frem til at nærlæse jeres kommentarer, svare hvor der er behov og ikke mindst prøve jeres anbefalinger af <3 Verdens støreste krammer (virtuel og med afstand selvfølgelig) herfra <3

 18. Fine anbefalinger! Har kun læst en enkelt på listen, så der er noget at tage fat på. Jeg har senest læst og blev svært begejstret for “Max, Mischa og Tet-offensiven” af norske Johan Harstad. Skulle lige bruge et par kapitler på at “lære den at kende”, men derefter var det et tusind siders fornøjelig, lærerig og rigtig fin historie om en drengs udvikling til mand, om kærlighed, teaterkunst, musik og det amerikanske samfund. Kan varmt anbefales.

  1. Den lyttede jeg til sidste år og er helt enig. Den er vidunderlig! Og kæmpelang, så var nok ikke lykkedes mig at komme igennem den på papirform. Sådan en god oplæser også. Klem E

 19. Skal læse/lytte til Normale mennesker af Sally Rooney fordi den har fået så meget ros f.x har Guardian skrevet …den bedste “SoMe-generation“ samtidsroman. Glæder mig også til Alle blomsterne I Paris. Heldigt jeg har den tilgode, da jeg allerede har læst et par bøger af Sarah Jio på engelsk bl.a. The Bungalow, som kan anbefales! ?

 20. Jeg husker desværre ikke så mange titler på gode bøger. Jeg har ellers brugt Nota i 20 år. Førhen ville jeg kun høre de bedste mandlige oplæsere, men favoritoplæsere pt er nu om dage ghita lehrman og randi winther. Jeg tænker at du kan lide Manden uden hjerte af Camilla Grebe, (jeg hører alle hendes krimier flere gange), randi winther oplæser. Tak for dine bog-ideer
  Hilen Solveig