Det her er uden tvivl de bedste chocolate chip cookies, jeg nogensinde har fået. Det er også de mest tidskrævende, jeg har lavet, men de er al ventetiden værd. Det lover jeg. Også selvom man som jeg, er drønende utålmodig. Dejen skal nemlig helst stå mindst 24 timer i køleskab og gerne længere. Jeg lod den stå i 48 timer og resultatet var en helt karamelagtig smag og ‘chewy’ tekstur. Sprøde og gyldne udenpå og bløde på en helt rigtig, lidt sej måde i midten. I kan næsten smage og dufte det ikke?
Den samlede arbejdstid er dog kun omtrent en lille time, så det handler bare om at planlægge den næste cookie-craving lidt ;)
Opskriften er nedenfor.
ENGLISH RECAP: I made the most divine, chewy, toffee-like chocolate chip cookies last weekend, following this recipe. Warning: They’re quite addictive!
Hvis man bliver alt for utålmodig (som jeg gjorde), kan man altid smage lidt (meget for mit vedkommende) på dejen, mens man venter. Jep, jeg har et cookie dough-misbrug. Og jeg skammer mig ikke rigtigt over det.
Vil man have mere end rå dej, og kan man slet ikke vente, kan man bage en plade med det samme. De er stadig virkeligt gode, de bliver bare endnu bedre af, at man venter. Men portionen er stor nok til at man gør begge dele, så giv los!
Opskriften er herfra (hvor der er meget god chocolate chip cookie-viden at hente), men I får den lige herunder med lidt mere europæisk spiselige mål og småændringer.
CHOCOLATE CHIP COOKIES – CA. 24. STK.
480 g mel*
1 ¼ tsk natron
1 ½ tsk bagepulver
1 ½ tsk groft salt
280 g smør, blødt (ikke smeltet, bare ved stuetemperatur)
280 g lyst, brunt moscovadosukker eller lys farin
240 g sukker (alm. hvid melis)
2 store æg, ved stuetemperatur
2 tsk vanilleekstrakt eller kornene fra ½ stang vanille
550 g mørke ‘chocolate chips’ eller stykker (kan med fordel hakkes selv, de fleste færdige chokoladeknapper er af for dårlig kvalitet) gerne med et kakaoindhold på omkring 60%
Havsalt til pynt/topping
* gerne 240 g almindeligt hvedemel og 240 g ‘cake flour’, hvis du kan opdrive sådan noget
- Tag smør og æg ud af køleskabet ca. en time før, så de får stuetemperatur.
- Bland mel, natron, bagepulver og salt i en skål og stil den til side.
- Med en håndmixer eller endnu bedre en røremaskine, mixes smør og sukker (begge slags) til det er lyst og luftigt, ca. 3-5 minutter.
- By the way: Brug en stor skål, det er noget værre gris…
- Tilsæt æg et ad gangen og mix godt efter hvert æg.
- Tilsæt vanillen. Skrab siderne af skålen ned med en dejskraber, når det er nødvendigt.
- Ved lav hastighed mixes de tørrer ingredienser i dejen. Der skal kun rører til det lige akkurat er samlet.
- Bland chokoladeknapperne/-stykkerne i.
- Kom plasticfilm over dejen så det slutter helt tæt med hele dejens overflade og stil det i køleskabet i 24-48 timer.
- Dejen kan bages i små hold, når trangen lige melder sig, og kan holde sig i op til 72 timer på køl.
- Når du er klar til at bage forvarmes ovnen til 175 grader (varmluft) og tag dejen ud af køleskabet.
- Kom bagepapir på en bageplade (eller 2) og brug en almindelig isske til at lave kugler af dejen.
- Sæt 6 kugler på hver bageplade med god plads mellem hver. De skal IKKE trykkes flade!
- Drys dem med lidt havsalt (det gør virkelig noget lækkert for smagen!), og bag dem til de er let gyldne, men stadig bløde, i ca. 15-20 minutter.
- Tag dem ud og sæt bagepladen på en rist i ca. 10 minutter og kom derefter cookies’ne direkte over på risten for at køle endnu mere af.
- Forbered dig på en tur i Himlen!