Det er længe siden Penny var hvalp, men hun opfører sig heldigvis stadig meget ungdommeligt omend på en fornuftig og artig måde. Når man investerer en masse i sin hvalp, bygger man et godt fundament for at få en glad og lydig hund, som det er en daglig glæde og fornøjelse at være sammen med.
Jeg har jo lovet (og glædet mig til), at begynde at skrive lidt mere om hunde, og ikke mindst hvordan man træner dem. Lige det sidste er den nemme del af det, har jeg fundet ud af gennem mange år som hundetræner. Det er menneskene i den anden ende af snoren, der af og til volder problemer ;) Derfor handler hundetrænergerningen allermest om at formidle til menneskene, hvordan de bedst kommunikerer med deres hund. For det er definitionen på hundetræning for mig: En metode og et værktøj til at kommunikere med en art, vi ikke deler sprog med.
Mit mål med hvalpetræning – og al hundetræning for den sags skyld – er at få en lykkelig og lydig hund. En hund der ELSKER at arbejde med mig og udviser stor glæde, engagement, kreativitet og tilmed præcision, når vi laver ting sammen. Og en hund, som det er en daglig glæde og fornøjelse at leve sammen med.
Psssst…. Rager hundetræning dig ikke en disse? De samme råd kan med lidt modifikationer overføres til opdragelse af børn og mænd ;)
- Opbyg en god relation. Det allervigtigste, når du får en ny hvalp er hverken at lære den at sitte eller blive renlig. Det er, at I knytter et godt og stærkt bånd. At din hvalp bliver tryg ved dig og synes du er det mest fantastiske i verden. Så bliver alt det andet nemt. Punkterne herunder er alle relationsopbyggende, så følger du dem, er du godt på vej ♥
- Fokusér på alt det gode. Ros din hund, giv den noget lækkert, klap den, snak med den og giv den opmærksomhed, NÅR den gør alt det du gerne vil have. Det kan være at ligge roligt i sin kurv og slappe af, være nede på gulvet, gå fint i snor med slap line, tisse udenfor på græsset, kigge opmærksomt på dig, komme hen mod dig af sig selv osv. osv. Du får mere af det, du belønner og giver opmærksomhed. Og hvalpe bliver gode til det de øver sig i. Det er dit job at lade dem vide, hvornår de øver sig i det rigtige og stoppe dem på fornuftig vis, når de gør det modsatte. Mere om sidste punkt længere nede. Men først og fremmest skal du fokusere på alt det gode. Derfor er dette punkt først.
- Hvalpesikr dit hjem. Der er ingen, der får et lille barn, der ikke vender op og ned på deres hjem. Børnesikringer på alting, skarpe kanter fjernes/dækkes til og ledninger, giftige planter og rengøringsmidler gemmes langt væk. Sjovt nok forventer mange, der får en hvalp, at den bare skal vide hvad den må og ikke må fra dag et i sit nye hjem. Nu skal jeg fortælle jer en hemmelighed: Hvis din hvalp aldrig får muligheden for at tygge i sko/skraldespanden/børnenes legetøj/dit undertøj (altså fordi du har fjernet alle de ting, fra der hvor hvalpen kan få fat i det), så begynder den ikke på det, når den er voksen og tingene igen står på deres vante pladser. Får din hund til gengæld smag for sko, skrald eller lignende som hvalp og får lov at ‘øve’ sig gang på gang i at tygge sig igennem dit indbo mens tænderne kløer og den er i den orale fase, så kan du meget vel få en voksen hund, der fortsætter med at ødelægge ting. Derfor skal du gøre det nemt for hvalpen og nemt for dig selv: Alt som der ikke må blive tygget i af hvalpetænder fjerner du eller gemmer væk fra de steder, hvor din hvalp er. Ja, det betyder, at du i en periode skal bo uden gulvtæpper i stuen og sko på gulvet i entreen. Til gengæld sørger du for at der er tyggelegetøj, gamle kalkben, gnavesager og andre ting du GERNE vil have din hund øver sig i at bruge sin tid på. Tip: Når den skifter tænder kan en hårdt opvredet vaskeklud, der er snoet sammen til en pølse og har været en tur i fryseren natten over, være rar at tygge i for hvalpen.
- Leg! Du skal lege med din hund. Jo du skal. Der er næsten intet der er så godt for jeres relation. I knytter bånd og har det sjovt og din hund synes du er skægt og godt selskab. Leg trækkeleg, kasteleg, fangeleg, gemmeleg og alle andre lege, du kan komme på. Hav gerne noget legetøj, der er forbeholdt legen jer imellem og som ikke ligger fremme til fri afbenyttelse. Hvis din hund elsker at lege med dig (og det kan man nemt lære den fra hvalp), har man verdens bedste belønning og motivation senere hen. Og en dejlig måde at være sammen på. Dog kan du ikke simulere leg, du bliver nød til at leve dig ind i det og rent faktisk have det sjovt. På den måde er det også godt for dig.
- Du er din hunds advokat. Lær din hvalp, at du ALTID har dens ryg. Det er gammeldags nonsense at “hunde bare selv skal finde ud af det selv”. Hvis du fornemmer din hvalp (eller voksne hund for den sags skyld) er utryg eller bange i mødet med en anden hund, et menneske eller et nyt miljø, så få den ud af situationen med det samme og lav derefter noget sjovt eller hyggeligt sammen. Du skal ikke ynke eller trøste din hund (det forstår de sig ikke på og bliver blot mere utrygge), men i stedet fjerne din hund fra det, der gør den bange eller omvendt. Også selvom det potentielt er pinligt og der står en eller anden gammel gubbe med en gigantisk slagsbroder af en rhodesian ridgeback og siger “jamen de leger jo bare”, mens hans hund tygger i din, der ligger rædselsslagen på ryggen med halen mellem benene (så vidt skal det helst ikke komme, så stop om muligt gerne allerede langt inden da). Pyt med hvad han synes, det vigtigste er, at DIN hvalp synes du er verdens sejeste, at du tager affære og har kontrol over situationen og at du er en, den kan stole på, når den føler sig overvældet. Den skal IKKE lære, at den selv skal løse sådanne situationer ved, at “sige fra” som det hedder blandt hundeejere. Dvs. hylet så meget ud i tovene, at den ender med at gø, snerre og bide fra sig.
- Vær konsekvent. For hunde er verden sort/hvid (ikke bogstaveligt talt, de ser faktisk i farver, bare ikke så nuanceret som os, de kan primært se i blålige og gullige nuancer). Det betyder, at hunde ikke kan forstå, at man af og til gerne må få mad ved bordet eller ligge i sofaen eller spise en sko eller gø ved døren. Især ikke når de er små. Går det nemt for din hvalp at vide hvad man må (og fokusér på det jvf. punkt to) og hvad man ikke må. Og lad være med at være for doven til at håndhæve de regler du selv har sat, så bliver det umuligt for din hvalp at lære, hvad der er ret og vrang.
- Leg halsbåndshaps og træn tricks. Halsbåndshaps er verdens bedste leg og nemmeste leg. Den foregår sådan her: Snup 10 lækre godbidder og sæt dig på gulvet og tag forsigtigt fat i din hvalps halsbånd nedefra (altså ved brystet/halsen), hold let fast og giv hvalpen en godbid. Slip og gentag 10 gange. Nu begynder du at gøre det i forskellige situationer i løbet af dagen, når hvalpen er tæt på dig. Tag forsigtigt og roligt fat i halsbåndet og giv din hund noget lækkert. Eller noget af dens foder, hvis den synes det er lækkert. Gør det også udenfor, når I går tur. Hvis du leger masser af halsbåndshaps, får du en hund, der nærmest læner sig ind i din hånd og som er nem at få fat på i alle situationer. Og så skal du også træne tricks med din hvalp. Ikke nok med, at det gør den dejligt træt i hovedet, så lærer det den at lære, og det lærer dig noget om, hvordan den lærer. Tricks er det bedste sted at starte, for udover at din hund kommer til at kunne en masse søde kunster, så har det den fordel, at vi er lidt mere loose omkring det, fordi det ikke er noget ‘vigtigt’ og derfor er der på magisk vis en højere succesrate.
- Stop situationen. Din hvalp ved ikke hvad der er rigtigt og forkert. Det skal du lære den. På en rolig og fornuftig måde. Med mindre den er ved at slikke på en skarp kniv, der netop er røget på gulvet eller løbe ud foran et tog, er der ingen grund til at råbe af den, skræmme den eller på enden måde være ubehagelig. Når din hund gør noget du ikke bryder dig om, så siger du ‘Hovsa’ eller ‘Niksen biksen’ eller hvad du nu synes (men gerne det samme hver gang) roligt og bestemt og så STOPPER du situationen. På en rolig, bestemt og udramatisk måde. Det skal ikke blive en spændende begivenhed eller noget hvalpen synes er sjovt (hvilket faktisk ofte er tilfældet, når folk skælder deres hvalp ud, alternativt gør man hvalpen decideret bange og det gør ikke noget godt for jeres relation). Det vil sige, at du i langt de fleste tilfælde enten fjerner hvalpen eller det den forulemper. Eller på anden måde sørger for, at den ikke kan fortsætte med det, du ikke vil have den gør. Og så forhindrer du, at den kan komme til at gøre det igen. Dvs. at du måske lukker døren ud til gangen eller køkkenet, fjerner den plante der lige blev tygget i eller tager hunden væk (i snor) fra det sælkadaver, den var på vej til at rulle sig i. Det er derfor, det er smart, at de er små i begyndelsen. Det er nemt bare at fjerne dem. Og så ellers belønne og give dem opmærksomhed for alt det, man GERNE vil have. Jo flere gode vaner de får, jo mindre plads er der til de dårlige.
- Saml på gode oplevelser. Mens det er helt rigtigt, at det er en god idé at den unge hvalp får hilst på mange forskellige mennesker og dyr, samt oplevet forskellige situationer og miljøer, så er det faktisk endnu vigtigere at disse (for hvalpen) helt nye oplevelser er positive og at den er glad og tryg. Glade og trygge hunde er nemlig ikke dem, der vokser op og ender med at bide andre hunde/dyr/mennesker. Dit job er altså at lære den, at verden er et rart. Derfor er det ikke mængden af nye møder/oplevelser/steder, der tæller men mængden af GODE oplevelser. Så gør det i din hvalps tempo og på en afstand til det nye, hvor den er så tryg og glad, at den vil spise og lege (det er en god indikator for om den er tryg). Og husk også at have nogle hviledage ind imellem, hvor der ikke sker noget nyt og hvor den kan fordøje alle de nye indtryk. I skal nok nå det hele :)
- Nyd hvalpetiden. Det går så hurtigt og pludselig står I med en voksen hund. Eller en umulig teenager, men det er vist stof til et andet indlæg. Nyd, nyd, nyd hvalpetiden. Leg, oplev gode ting sammen og knyt et tæt bånd. Træn masser af halsbåndshaps og indkald. Investér en masse tid nu, så I kan få en dejlig, glad og nem fremtid sammen. Langt de fleste hvalpeproblemer er faser (urenlighed, hvalpebideri osv.) også selvom de fylder meget, mens man er i det. Men forsøg at fokusér på alt det gode og glæd dig over dit lille, ny hundedyr ♥
Husk: Det er dét hunden synes, der er dejligt og lækkert, der er en belønning for den. Ikke det vi tror, er det.
Sæt din hvalp op til succes: Gør det meget nemt for din hvalp at vælge rigtigt og meget svært at vælge forkert. Så får du mange muligheder for at rose og belønne den og bygge et stærkt fundament af gode vaner.