Hvad skal man bruge til sin lille, ny (sommer) baby

puslebord og udstyr til baby

Først og fremmest: Denne liste er lavet ud fra, hvad vi personligt har været glade for og hvad vi synes har været nødvendigt og/eller gode hjælpemidler i livet med en ny, lille baby.

Så det tager altså både afsæt i vores personlige præferencer, men også livsstil. Vi kørte eksempelvis ikke særligt meget i bil, da Kurt var helt lille, da det var nemt at komme rundt til det meste fra fra hvor vi bor, med baby i barnevogn eller vikle. Bor man et sted, hvor det er nødvendigt at køre meget, kan det således være noget andet, man har brug for og prioriterer. Osv. osv.

Noget andet jeg har oplevet, er at det med redebyggeri og at købe og finde ting til baby, kan dele folk i to lejre. Der er ikke noget rigtigt og forkert, men mærk efter, hvor du selv hører til.

Lejr 1 er mottoet: “At butikkerne også har åbent, efter man har født”. Man kan således nøjes med det absolut nødvendige og så kan man siden supplere. Fordelen er, at man ikke ender med unødige ting og sager eller forkerte størrelser.

Lejr 2 tænker man snarere: “Jeg vil nødig stå og mangle noget og skulle ud for at skaffe det. Vel at mærke med en nyfødt på armen, bryster der lækker og ben, der bevæger sig i pingvingang (sådan går man, når man lige har født).” Fordelen her er, at man ikke behøver forlade babyboblen, med mindre man altså har lyst.

Selv er jeg en klokkeren 2’er, men jeg har mange 1’er-veninder og jeg kan objektivt sagtens se fordele (og ulemper) ved begge modeller. Så man skal gøre det, man selv føler for. Men for mig var det så rart og trygt at have (næsten) alt på plads. Også set i retrospekt. Vi hyggede sådan derhjemme i babyboblen i de første par uger og gik små ture hist og her, men uden at vi som sådan skulle noget. Det var godt og fungerede for os.

En anden rar ting, ved at fikse det meste på forhånd, var, at jeg i ro og mag kunne finde det meste brugt eller låne mig frem. Det forestiller jeg mig, er lidt sværere, hvis man skal bruge noget lige nu og her.

Men hvad skal man så bruge? Det er så sindssygt svært at regne ud som førstegangsforældre. Også fordi det meste lyder som volapyk og størrelserne er helt abstrakte.

Nedenfor finder I mit bud på hvad man skal bruge den første tid. Der hvor det giver mening, har jeg også delt mærker/eller specifikke anbefalinger. Vores puslebord fra Cam Cam og barnevogn fra Stokke er modtaget i gave (derfor reklame), men jeg er ikke på anden måde kompenseret (og har ej heller lovet ros eller omtale) og anbefaler dem kun, fordi vi har været ovenud glade for dem. Akkurat som med resten jeg anbefaler ♥

ting til baby

HVAD MAN SKAL BRUGE TIL LILLE, NY (SOMMER)BABY

Til baby

 • Bleer i str. 1 og evt. en pakke i str. 2 – der er en meget lille sandsynlighed for at baby kommer ud og bruger str. 2. Men det kommer de til på et tidspunkt, så de skal nok komme i brug. Lad som udgangspunkt være med at købe 3 pakker af samme mærke i str. 1. Forskellige mærker har forskellig pasform og det kan være fint at prøve sig frem. Så køb hellere 3 forskellige slags i str. 1, hvis man synes en enkelt pakke er for lidt. Har man købt for mange str. 1, så har man en god gave til næste baby shower.
 • Babypads, vådservietter, skumvaskeklude og/eller genanvendelige vaskeklude. Numsen skal vaskes med noget. Personligt er jeg ikke så meget for vådservietter (omend jeg altså bruger dem farten), så vi har primært brugt babypads (en slags forstørret vatrondel) eller genanvendelige vaskeklude og lunkent vand. Derefter har vi smurt med et tyndt lag af en af cremerne nedenfor. Og Kurt har aldrig haft rød numse.
 • Creme og babyolie. Vi har vekslet mellem Olivy (en slags beskyttende og plejende ‘rensecreme’ til babynumser), Mommy & Me fra Rudolph Care (der også kan bruges til resten af kroppen) og Nappy Change Cream fra Weleda (særligt til bleområdet). Et par dråber babyolie i badet er et hit fra de er et par uger gamle, især hvis man bor et sted med meget hårdt vand. Vi har været glade for Amazing Spaces babyolie.
 • Puslebord og puslepude. Man kan selvklart sagtens skifte uden, men man bruger ekstremt meget tid der, især de første par måneder, så både ens egen ryg og baby har glæde af, at det er i en ordentlig højde og komfortabelt. Vi har været så glade for vores fra Cam Cam (der kan laves til en fin kommode til børneværelset efterfølgende), men mindre kan bestemt også gøre det, det væsentligste er, at det er en god arbejdshøjde for forældrene og en behagelig pude for baby. Man kan således evt. forhøje en kommode man allerede har og evt. sætte sider på, hvis man er handy.
 • Blespand. Ikke bydende nødvendig, men så rar at have hvis den er lugttæt. Vælg dog en, der ikke kræver særlige poser. Dem der kun kan bruges med et særligt posesystem, får man som regel kastet i nakken i de store babykæder. Og så er man siden tvunget til at købe en speciel slags (dyre!) refill-poser. Vi har en lugttæt fra Ubbi, som er i den dyrere ende, men som kan bruges med hvilken som helst slags poser.
 • 6 små håndklæder (ikke hvide). Til at lægge over puslepuden. Det bliver man glad for. Kan med fordel være nogle gamle, brugte.
 • Ca. 15-20 stofbleer. Gerne i forskellige farver. Vi havde brune/blå til ‘halen’ og hvide/lyse til hoved osv. Brugte dem også som ‘lagen’ i babynest, lift m.m. Man bruger mange stofbleer til alverdens ting i starten.
 • Neglefil og negleklipper. Den første tid skal man lade være med at klippe neglene (noget med nerver), men i stedet ‘nulre’ dem af. Hedder det sig. Vi havde dog aldrig held med at nulre noget som helst, så efter et par dage filede vi hans negle forsigtigt med god succes, så han ikke kunne rive sig selv. Efter et par uger klippede vi dem første gang med en baby 3-i-1’er, som jeg personligt synes er helt genial og meget nemmere at styre end en neglesaks.
 • Babybørste og/eller tættekam. Det lyder måske skørt, især hvis det er en med sparsomt hår, men man bliver nød til at børste og frisere for at undgå arp.
 • 4 body’er i str. 50 (evt. 2 af dem med korte ærmer hvis det er til sommerbaby) og 4 i str. 56. Baby bruger med største sandsynlighed str. 50, men ender jo i 56 på et tidspunkt (og det går overraskende hurtigt). Og så har man 56’erne som back-up hvis alle i 50 er til vask. Note mht. body’er: Man kan på ingen måde klare sig med 4 på sigt. Man skal snarere have 10 i alt. Omvendt synes jeg det er så ærgerligt at brænde inde med 10 body’er i str. 50, hvis baby så kommer ud og slet ikke kan passe str. 50, fordi han/hun er større.
  Derfor er mit tip at anskaffe 4-5 body’er i str. 50 OG 4-5 i str. 56. For selvom dem i 56 så måske er lidt store, så kan de godt gå som nødløsning i starten hvis alle 50’erne er til vask. Har man fået en lille baby, så supplerer man selvfølgelig op med 5 ekstra i str. 50 (men det er en ret nem ting at få far eller barselsgæster til at købe). Har man omvendt fået en stor baby, så køber man ekstra i 56 og 62. Men med 4-5 body’er på kontoen + 4-5 større i reserve kan man (med mindre man har vilde uheld og de er som regel sjældne allerførst, trods alt) klare sig den første uge til to :)
 • 2 små huer (str. 50/56) – i bomuld eller evt. silkeblanding, hvis det er til sommerbaby, jeg stressede ret meget over de huer og at finde nogle egnede, og endte selvfølgelig med stort set ikke at bruge, da det var så varmt og mit i forvejen varme barn på ingen måde behøvede hue. Er det vinterbaby er det selvfølgelig en anden sag og der må huer eller kyser til. Jeg syntes H&M’s små bomuldshuer var gode til lille baby.
 • 2 par bukser str. 50 og 2 par i str. 56. Gå efter bomuld og måske bare en gamacheagtig sag til sommerbaby.
 • 2 sparkedragter i str. 50. Og 2 i str. 56. Jeg er helt vild med dragter. Så har man et ‘fuldt outfit’ på én gang og så ser det også så sødt og meget ‘babyagtigt’ ud. Den slags skal man ikke kimse ad.
 • Evt. natdragter. Er det en varm sommer, så er en kortærmet body og et svøb formentlig mere end rigeligt, men ellers kan natdragter være gode at have.
 • 4 par strømper i str. 13-15 (evt. 11-12). Jeg synes dem fra MP og Liewood er gode og bliver siddende på den lille fod.
 • 1-2 cardigan’er str. 56. Det gør ikke noget, de er lidt store, så kan man lave et opsmøg på ærmerne. Syntes det var så dejligt med cardigan, der nemt kan komme af og på og ikke skal over hovedet.
 • Savlesmække. Ikke så nødvendige den allerførste tid, men pludselig er de gode at have.
 • Sutter. Hvis baby skal bruge sut. Vi har været glade for de ‘gammeldags’ runde fra BIBS i str. 2 (og har brugt dem fra dag 1), der minder om brystvorten/den sutteteknik barnet skal bruge ved brystet. For Crying out Loud har også lignende.
 • Babydyne og sengetøj. 1 stk babydyne og 2 stk dynebetræk, så det ene kan være til vask. Dynen må meget gerne være i et åndbart og varmetransporterende naturmateriale. Vi valgte kapok.
 • Babynest og/eller lift. En babynest er en relativt ny ting, men noget så smart. Det er som en lille transportabel seng, man kan lægge baby i (i et hjørne af sofaen, i sengen mellem mor og far, i barnevognen i den første tid osv. osv.). En lift kan det samme (dog som regel med højere kanter, så man ikke kan være tæt på samme måde) og man behøver ret beset ikke begge dele. Vi har været så glade for vores Sleep Carrier fra Najell, der er en slags kryds mellem en lift og en babynest.
 • Babyseng eller bed side crib + madras. Baby skal sove et sted om natten. Hvad man vælger, er helt op til ens egne præferencer. Vi valgte en bed side crib, da vi gerne ville samsove, men da vores seng ikke er så bred og da vores lejlighed er ret varm om sommeren, derfor turde vi ikke have ham mellem os i sengen.
 • Vikle eller bæresele. Jeg kunne ikke forestille mig, at undvære et bæreredskab til en lille, ny baby (kunne faktisk bedre undvære en barnevogn), men det er en smagssag. Har man lyst til eller er nysgerrig på at vikle sit barn eller have det i bæresele, så kig med i min guide til at bære. Ens arme og favn kan (og bør) selvfølgelig også bruges i den sammenhæng, men de kan få brug for en pause ligesom det kan være rart at have dem fri til at komme mascara på, børste tænder eller spise en ostemad.
 • Barnevogn. Det er næsten religion, det med barnevogne og virkelig noget, der kan dele vandene. Skal man have en med langt liggemål, der kan bruges til barnet er 1,5 år? Eller en kombivogn, der kan laves til klapvogn, når barnet er 6-8 måneder? Skal den fylde ingenting, når den er klappet sammen, så den kan være i en lille bil eller skal den primært ud at trille og stå i en have? Mulighederne er MANGE (!) og det kan virke lidt uoverskueligt. Man må kigge på sine behov og hvordan man skal transportere sig og så gå derefter. Vi har været vildt glade for vores Stokke Trailz. En kombivogn af den lidt større slags. Og høj. Det synes vi var rart, at man ikke skal stå og bukke sig for at se til barnet. Vi har haft den med oppustelige hjul (og har, 7-9-13, ikke oplevet punktering) og har været begejstrede over, hvor terrængående den er i alt fra sne til sand. Det eneste jeg egentlig har at udsætte på den, er kopholderen. Den sidder på siden og knækker af for et godt ord (well, min gør i alle tilfælde, måske jeg bare er klodset), jeg er på min 3. nu. Vælger man Stokke, så er mit råd at droppe kopholderen og i stedet købe en Parenting Console fra BabyJogger, sådan en har jeg lige fået af drengene i mors-dags-gave og den spiller bare.
 • Parasol/solskærm til barnevogn. En barnevogn kan blive lidt af et drivhus, så hæng ikke en stofble foran åbningen på varme dage og stil den aldrig i solen. Skal man gå tur, men solen skinner fra en skyfri himmel er en parasol til vognen et hit. Og tag overdækkenet af vognen og hold øje med barnets temperatur på de varme dage (mærk i nakken, skal være lun og tør, ikke svedig). Jeg kom (næsten) til at koge Kurt i barnevognen et par gange sidste sommer, da han var spæd, så lær af mine fejl og pas på baby ikke bliver alt for varm i vognen. Vi har lidt en tendens til at pakke vores babyer meget ind herhjemme (og det er selvfølgelig godt efterår og vinter). En let bomuldshue, ditto body og så et svøb eller en stofble over fødder, ben og krop kan være mere end rigeligt i barnevognen på de helt varme sommerdage.
 • Regnslag og insektnet til barnevogn. Kedeligt, men ret nødvendigt ekstratilbehør.
 • Pusletaske og evt. pusleunderlag. Kan være en hvilken som helst taske. Gerne en med flere separate rum. Selv har jeg brugt en helt almindelig shopper og har så haft en bletaske + pusleunderlag i den.
 • Autostol. Hvis man har bil eller skal køre i taxa hjem fra hospitalet. Ellers er den måske ikke så nødvendig. Vi lånte en brugt, men fin, sag af nogle venner og den bruger vi fortsat. Ikke den nyeste eller smarteste model, men den fungerer flot.
 • Babybad. En hvilken som helst balje (eller håndvask for den sags skyld) kan gøre det. Et stort badekar med en mor eller far i, duer også. Det kan føles scary de første par gange, man bader sit lillebitte barn, men støt dem godt under nakke og ryg, og sørg for at de ikke får hovedet under vand (eller at de lige napper en slurk af badevandet, det vil de som regel gerne) og så skal det hele nok gå. Det kan være godt at være to om det de første par gange. Stokkes foldebad er godt, især hvis man ikke har så meget plads. Babyindsatsen kan man dog godt undvære/lade være med at købe, de fleste babyer bryder sig ikke om at sidde på den med fødderne i 5 cm vand og blive kolde. Fyld godt op med vand og vær vaks og vågen i stedet. Jeg synes et badetermometer er overflødigt. Ens egen albue er god.
 • Babytermometer (numseversion, altid mest præcist). Forhåbentlig går der længe, før det bliver nødvendigt (vi brugte det første gang, da Kurt var 5 måneder), men man skal jo have det til når/hvis de bliver syge, så man kan lige så godt købe det fra start.
bed side crib
babytøj på tørresnor
barnevogn

sleep carrier baby lift

Ved behov

 • 2 svøb. Det er lidt som en ekstra stor stofble og de kan være gode at pakke baby i til lur (som en lille burrito). I udlandet svøber man meget, i Danmark er det ikke så udbredt. Nogle babyer har stor glæde af det. Vi svøbte Kurt en del i starten, og siden har vi brugt svøbene til alt muligt andet. Som ‘lagen’ i barnevognen, til at brede ud over legetæppe (til at opfange gylp) osv.
 • Babyindsats til Tripp Trapp stol. Ikke en nødvendighed, men har man en Tripp Trapp stol, så kan babyindsatsen være et hit (og du kender garanteret en, du kan låne den af), man kan bruge den fra baby er helt ny og til knap et halvt år (så længe gad Kurt dog ikke sidde i den). De må sidde i den i 20-30 min max, mener jeg det er, men det passer også lige med, at man selv kan nå at spise.
 • Skråstol (dog først fra ca. 1,5-2 måneder). Ikke rigtigt noget folk bruger så meget herhjemme længere, men jeg syntes, den var GULD. Kurt gad ikke rigtigt førnævnte babyindsats og ej heller at ligge på et tæppe eller lign, når han var vågen, da han var helt lille, men en bouncy skråstol var lige ham og han sad og vippede i den i 10-20 min ad gangen, hvilket gav mig mulighed for at lave mad, snuppe et bad (så sad han i stolen og kiggede på imens) eller lignende. Det er ikke noget, man behøver fra helt fra start, men kan være et alletiders ‘redskab’ hvis behovet opstår.
 • Slyngevugge. Vi har aldrig brugt en og for os ville den have været overflødig, men har skrevet den på, da mange synes den er helt vidunderlig og en lifesaver. Så den kan man overveje.

Og så kan man supplere op, når baby er kommet ud og man lige er landet i forældreskabet. Har man et gylpebarn eller en, der notorisk skider sig selv op ad ryggen (jeg havde sidstnævnte), så kan det blive nødvendigt med ekstra tøj. Og børn er så forskellige både i mængden af gylp og behov i almindelighed, så selvom det for mig, var fedt at være nogenlunde velforberedt på det meste, så er der ingen grund til at gardere sig til alle potentielle scenarier. Ligesom legetøj eller det, der minder om det, ikke er nødvendigt det første lange stykke tid.

Får man vinterbaby eller efterårsbaby har man brug for en del mere/varmere tøj. Uldundertrøjer, ‘flyverdragt’ m.m.

babyindsats

 

Til mor/amning

 • Ammeindlæg. I starten mens brysterne er helt utætte (det stopper igen, bare rolig), så er det nemmest at bruge engangs. Jeg var glad for både dem fra Änglamark og den fra Ginger Organics. Da der efter nogle uger var mere ro på skiftede jeg til nogle genanvendelige i uld/silke. Efter nogle måneder var det slet ikke nødvendigt med indlæg.
 • Brystvarmere. Det ligner et ammeindlæg i uld, men er større, meget større. Så det dækker hele brystet (ud til armhulen og op mod kravebenet). Genialt, hvis man har tendens til brystbetændelse og til at holde fløden lun, så baby kan få det hele med. Babyinstituttet har nogle gode.
 • Creme til brystvorterne. Kan være rart at have. Skal være noget, baby kan tåle at spise. Den med lanolin fra Lanacare er god. Husk dog, at hvis der ligefrem er sår eller slidskader på brystvorterne er det symptom på, at der er noget, der ikke fungerer optimalt ved amningen og søg hellere ammehjælp end at bruge formuer på creme eller suttebrikker.
 • Amme-bh. Svær at købe på forhånd for de fleste bryster bliver større efter man har født og i starten af et ammeforløb. Men som udgangspunkt, så køb 1-2 (og gem kvitteringen), der er et nummer større end du bruger i slutningen af graviditeten. Jeg har været allergladest for 24/7 ammebh’en fra Boob (brugte L de første måneder efter fødslen og bruger nu M), der også fås i en lun version i merinould, der er god til vinterbabser.
 • Ammepude. Lidt ligesom med puslebordet, så kan man ret beset godt undvære, men omvendt skal man bruge mange, mange timer på at amme (hvis man vil og kan amme selvfølgelig) især i starten, og en god ammepude skåner mor. Jeg har været uendelig glad for den store fra Doomoo (mange ammepuder er egentlig for små til når man har en nyfødt) og er det stadig. Den kan man også sove med i graviditeten for at aflaste, så hvis man køber den allerede mens man er gravid, får den en ret lang brugstid.
 • En natlampe/vågelampe. Især i starten kan det være rart med lidt lys, når man ammer om natten, men uden at man vækker sig selv og baby fuldstændig. Jeg købte en vågelampe fra Liewood til formålet og den bruger jeg stadig, nu blot når Kurt skal puttes om aftenen.
 • Ammete. Ikke en nødvendighed, men kan hjælpe til at booste mælkeproduktionen (hvidtøl eller anden alkoholfri øl er også godt). På samme måde skal man holde sig fra ammete, hvis man oplever overproduktion.
 • Brystpumpe. Jeg havde lånt en elektrisk brystpumpe inden jeg fødte og troede egentlig ikke, at jeg fik brug for den, men dét gjorde jeg. De første par uger måtte jeg malke lidt ud hver aften for at ‘tømme’ brysterne (jeg havde en voldsom overproduktion), så jeg ikke fik mælkestase/brystbetændelse. Kan også være handy til at stimulere til større mælkeproduktion, hvis man ikke har så meget mælk. Min elektriske brystpumpe er fra Medela og så har jeg en ‘manuel’/vakuum-pumpe fra Haakaa, begge har jeg brugt og bruger, når jeg skal være væk fra Kurt i længere tid ad gangen.
 • Sutteflaske. Vi gav Kurt udmalket modermælk på flaske ca. en gang om ugen fra han var helt lille. Det har givet mig en stor frihed og det har været fedt for hans far også at kunne give mad helt fra start. Vi brugte (og bruger) en flaske fra Medela.
 • Ammehjælp. Driller amningen? Så få hjælp MED. DET. SAMME. Det kan være rart, at have forberedt en liste med hvor man kan søge hjælp på forhånd, så man ikke først skal til at finde ud af det, mens man sidder med en ked og sulten baby på armen. Tjek hvad jeg har lært om amning.

 

pusletid

Til den nybagte familie

Det kunne selvklart være herligt, hvis man var sådan en, der havde fyldt fryseren med sunde retter, man lige kunne tø op og varme, men er man ikke det (jeg var ikke), så kan mindre også gøre det. Men prøv om muligt at få gode sager indenbords og i rigelige mængder i øvrigt. Der skal god benzin på, både til at lave mælk og til at komme sig ovenpå fødslen.

 • Måltidskasser à la Aarstiderne eller Simple Feast. Opret dig som bruger inden fødslen, så du (eller din partner) nemt kan starte et abonnement og klikke en kasse hjem, når I kommer hjem fra hospitalet.
 • Ost i skiver, nemt smørepålæg, knækbrød, snackgulerødder, frugt, nødder, yoghurt, granola og lignende. Alt sådan noget, der kan laves og spises med en hånd og som ikke kræver større tilberedning.

 

Har jeg glemt noget helt oplagt? Så skriv det gerne i en kommentar, så tilføjer jeg ♥

(Visited 31.826 times, 99 visits today)

Skriv en kommentar

46 Kommentarer

 1. Fedt indlæg, tusind tak! Jeg hat termin i september, så super skønt med gode tips :) Hvilke stofbleer har I været glade for? Jeg synes det område er en kæmpe jungle.

 2. Tak! Det falder på et tørt sted, som førstegangsgravid er det så dejligt at høre om andres erfaringer med, hvad den første tid kan kræve af “inventar”.

  Må jeg spørge, det Camcam-puslebord I har, hvor meget af Kurts tøj og ting har I kunne have i det skab? Ud fra billedet ligner det, at I kan have rigtig meget, hvilket jo er praktisk (og i høj grad tiltaler mig, da vi herhjemme pt. er lidt ude i spekulationer over, hvor meget skabsplads babys tøj kræver). Vil du sige, at I har det meste af Kurts tøj o.lign. deri, eller har man brug for mere skabsplads end det? :-)

  1. Hej, tillader mig lige at svare, da jeg selv har puslebordet fra Cam Cam. Vi har alt vores datters tøj i det (rimelig stor samling, ahem) , plus pusleting, ekstra bleer og alle stofbleer. Med gode opbevaringskasser kan det virkelig organiseres godt.

   1. Åh godt du svarer, havde overset. Men erklærer mig enig, der er virkelig god plads i det <3 Klem E

 3. Jeg har en datter der er præcis 6 uger yngre end Kurt, og det er altså sjovt at læse, hvor fuldstændig ens de er, på alle parametre. Dejligt indlæg, og tillykke med din lækre Kurt!

 4. Så fin og god guide! Bare lige til kommende mødre derude, min baby kom ud og vejede 4 kg. og kunne på ingen måde være i en 50’er. Vi brugte nærmest 62 fra start, bare med opsmøgede ærme – så holder det også dejligt længe ☺️

 5. Det kan jo godt hende det er en veldig norsk ting, men vi har vært veldig glade for en “nesesuger” til snot. Men så hadde vi også en svært forkjølet vinterbaby i Norge ;-)

 6. Når nu du skriver I brugte forskellige farver stofbleer til forskellige ting.. hvad brugte i dem helt lavpraktisk til til “halen”? Var det til at tørre det værste væk inden babypads eller hvordan? Og skifter man body på baby dagligt, på samme måde som vi voksne tager en ren t-shirt på hver dag? For så skal der da ikke mange uheld til før man er nødt til at vaske en maskine tøj hver dag, hvis man “kun” har fire bodyer?
  Kh en forvirret rookiemom der skal have første barn til september og tager imod alle tips med kyshånd ?❤️

  1. Hej Karoline
   Jeg tillader mig at give et input til dit sidste spørgsmål. Vi kunne ikke have klaret os med fire bodyer – jeg tror, vi i perioder brugte mindst fire om dagen! Min søn gylpede en del og sammenlagt med uheld den anden vej også blev det til en del skift i løbet af dagen. Jeg havde heldigvis arvet en sæk tøj fra min venindes tvillinger, så der var rigeligt at tage af, og det var jeg glad for. Det ville have stresset mig, hvis jeg skulle have vasket hele tiden (når det er sagt, bliver man selvfølgelig også nødt til at vaske ret hurtigt eller som minimum skylle tøjet op, det gælder både gylp og afføring). Så jeg ville helt sikkert anskaffe mig mere tøj, og det behøver ikke koste en formue, for genbrugsbutikkerne har masser af billigt babytøj, hvis man ikke har nogen at arve fra.
   God fornøjelse og held og lykke til september ?

   1. Vi havde heller ikke klaret os med fire bodyer. Jeg tror, at vi på et tidspunkt brugte det på en time :)

  2. Vi brugte en slags stofbleer til gylp – og nøj man bruger mange når man har en gylpebaby og en anden slags til at lægge på puslepuden. Brugte dem ikke til at tørre med, men man kan ikke undgå at der kommer lidt af hvert på dem selvom de bare er underlag :-) Jeg har altid kogevasket stofbleer så det er vel egentlig ikke strengt nødvendigt med forskellige slags til hoved og hale – det er nok mere en psykisk ting.

  3. Jeg fødte min datter i februar og havde heller ikke på nogen måde kunnet klare mig med fire bodyer – omkring 10-12 stk synes jeg er passende, hvis man vasker en gang om ugen. Vi havde ikke rigtig “uheld” de første mange uger, men fra cirka 1 måned kom der gang i gylpen og ekstra run på appetit og dermed maveaktivitet, hvilket førte til en del tøjskift, og sådan er det stadig hos os her efter 3 måneder :)
   Vi bruger desuden også hvide stofbleer som underlag på puslepude samt til at “duppetørre” den sarte babynumse efter afvaskning med vaskeklude/babypads, og så bruger vi farvede stofbleer til gylp, savl osv.

 7. Dejligt indlæg – sådan et kunne jeg godt have brugt, inden jeg fødte! Jeg synes, det var helt ufattelig svært at finde rundt i og ud af inden (særligt hvor meget tøj barnet skal have på ad gangen!), men man finder jo ud af det hen ad vejen.

  Vi var rigtig glade for et stativ til badekarret, så det kom op i en god arbejdshøjde. Det var en af de ting, vi var meget i tvivl om, om var overflødigt, men for os endte det med st være rigtig godt givet ud. Det, vi havde, kan klappes sammen, men det er jo stadig ikke kønt, så det kræver, man gider have det stående og være grimt eller har et sted at gemme det, når det ikke er i brug.

  Vores søn er fra december, så vi har også været rigtig glade for voksiposen i barnevognen. Faktisk kunne det nogle gange også give ham ro som helt lille at blive pakket i voksiposen indenfor (så åbnede vi den bare, når han var faldet i søvn, så han ikke fik det for varmt), og var vi hos andre, kunne den bruges som et lille legetæppe. Han er nu 1,5 år, men han har også brugt posen i barnevognen i den vinter, vi er gået ud, så den vil jeg helt sikkert anbefale. Men havde jeg fået et sommerbarn, havde jeg måske ikke anskaffet mig den som det første.

  Kh

  1. TAK, Ditte. Vi venter os et vinterbarn og snakker meget om voksiposen. Tak for hjælpen. Kh Katrine

  2. Jeg vil også lige slå et slag for voksiposen. Det er virkelig et af de bedste køb, vi har gjort til babyen. Det er SÅ nemt at putte til lur i en voksi, for de skal ikke have en masse tøj på – på de rigtig kolde dage fik vores søn en trøje og nogle vanter på, men ellers blev han bare puttet ned i det tøj, han nu havde på. Jeg har lige lagt den væk, fordi den er for varm, men jeg savner den sådan, for den giver en større tryghed end dynen, fordi den virkelig slutter til og putter barnet. Så kæmpe anbefaling!

   1. Åh savner også Voksi! Synes det gik så meget nemmere med at putte til lur hele vinteren/i den kolde periode. Når det er varmt er det mere knald eller fald. Også anbefaling herfra. Klem til jer og dejligt at I hjælper hinanden

 8. Rigtig godt indlæg med mange gode råd. Jeg vil gerne anbefale at hente nogle gratis babypakker i diverse supermarkeder inden fødslen. Der er tit helt små bleer i og så kan man få testet lidt forskellige mærker og finde dem, der passer bedst (for der er stor forskel).
  Min søn vejede 3.5 kg og brugte str 56 i to uger, inden vi skiftede til str 62. Vil helt klart anbefale mere end fire bodier, og gerne genbrug/arvede, da der godt kan ske uheld flere gange om dagen :)

  1. Og d-dråber! Baby skal have dem fra de er to uger, så det er også rart at have styr på inden fødslen.

 9. Får bare lige lyst til at tilføje at str. 50/56 kan være for småt … min yngste vejede 4900 g og var 58 cm lang, og heldigvis havde vi også større størrelser liggende :-) De små hætter var alt for små og sad helt yderst på hans hoved :-)

  1. Haha… jeg havde også købt en lillebitte hue, som jeg troede han skulle have på i starten og ja, den sad også som en lille kalot. Det er SÅ svært at forestille sig inden og alt er abstrakt. Og så god pointe mht størrelserne. Det er også derfor, mit råd er ‘kun’ at anskaffe 4 bodyer af hver i de små str. så man ikke brænder inde med for meget. Så kan man altid supplere op, når baby er kommet ud og man kender størrelsen. Men god idé også at have 62 liggende. De ender jo i det alligevel.
   Og hey, sejt gået mama <3
   Kram E

 10. Hej d’damer, TAK for gode input og tilføjelser og for at hjælpe hinanden ikke mindst. I er de bedste <3

  Har formuleret mig dumt mht body'erne kan jeg se ;) For nej, man kan på ingen måde klare sig med 4. Tror også vi snarere brugte 4 om dagen, da først maven var rigtigt i gang.
  Omvendt synes jeg det er så ærgerligt at brænde inde med 10 body'er i str. 50, hvis baby så kommer ud og slet ikke kan passe str. 50, som nogle af jer netop også gør opmærksom på.
  Derfor er mit tip at anskaffe 4-5 body'er i str. 50 OG 4-5 i str. 56. For selvom dem i 56 så måske er lidt store, så kan de godt gå som nødløsning hvis alle 50'erne er til vask. Har man fået en lille baby, så supplerer man selvfølgelig op med 5 ekstra i str. 50 (men det er en ret nem ting at få far eller barselsgæster til at købe). Har man omvendt fået en stor baby, så køber man ekstra i 56 og 62. Men med 4-5 body'er på kontoen + 4-5 større i reserve kan man (med mindre man har vilde uheld og de er som regel sjældne allerførst, trods alt) klare sig den første uge til to :)
  Klem E

 11. Tak for et godt indlæg :) Jeg er også førstegangsgravid (med efterårsbaby) og prøver at finde hoved og hale i alle tips!

  Vi er lidt udfordret pt på seng. Vi havde egentlig udset os Sebra/Juno-sengen, som jeg kan se, I også har. Men vi er blevet noget overrasket over, hvor stor den egentlig er. Det første års tid kommer vi stadig til at bo i lejlighed og har ikke et ekstra værelse til børneværelse. Sengen skal derfor stå ved siden af vores seng. Det bliver lidt klemt – det er vi okay med, men er stadig i tvivl om det ville give mere mening med en bed side crib. Bruger I begge dele eller hvordan? På et tidspunkt skal baby jo ligesom også over i en større seng, så vi er heller ikke så meget for “midlertidige” løsninger.

  Så ja – gode tips/erfaringer modtages med kyshånd!

  1. Hej Tine
   Vil bare sige at vi er i samme situation som jer, med lejlighed uden plads til børneværelse. Vi har brugt juno-sengen som bedside crib i seks måneder nu. I starten lå vores datter i en nest og nu ligger hun bare på madrassen i sengen. Det fungerer helt upåklageligt og junoen passer perfekt i højden med vores seng ?

   1. Tusind tak for svar, Signe! Og dejligt at høre, I også har kunne bruge sengen som bedside crib – det gør mig mere rolig :)

    1. Især de nye Juno/Sebra-senge kan sagtens bruges sådan, da man kan hæve bunden :) Og, ja lægge en babynest i, så den ikke er alt for stor. Vores seng er en helt gammel sag, med lav bund, så vi var glade for en lille bed side crib det første halve år og bruger nu Juno-sengen, med den ene side taget af og stillet helt op til vores seng. Så var overgangen ikke så stor og han lagde ikke mærke til det. Klem E

 12. Hej

  Dette er første gang jeg kommentere noget på din skønne blog ?

  Som mor til 3 børn, der alle nu er søde skolebørn på 6,7 og 9 år så må jeg lige tilføje at der er babyer der med det samme bruger str. 2 i ble? Alle mine var i str. 2 ble fra starten af , og min søn var 4670 gram og hele 59 cm lang. Mine piger var også 56 cm og begge over 4 kg. Der var meget gods i dem og måske derfor str. 2 ble fra start af.

  Så babyer der starter livet i str. 2 findes, jeg havde fornøjelsen af hele 3 stk:-)

  Mange hilsner, Izabela

 13. Vi havde to babydyner og de tvar altså dejligt de nætter hvor vi havde uheld og hun tissede igennem. Vi oplevede specielt i starten ( de første par måneder), at det var svært at finde “den rigtige ble” hvor der ikke lækkede tis fra. Så snart vi fandt en der virkede, var hun vokset en størrelse op og så var det forfra. Så! Ja tak til flere forskellige mærket i bleer (str 1 og 2), ekstra babydyne, 2-3 sæt babydynebetræk og et tisselagen.
  Angående det med mængden af stofbleer – min kæreste var så forvirret over hvad det overhovedet var og hvorfor vi skulle have så mange. Jeg havde købt ca 15 stk inden fødslen, men han blev sendt i byen kort tid efter efter flere. Jeg vil mene at ca 20-25 er passende. Vi brugte dem også på puslepuden, og der kan godt ryge et par stykker om dagen worst case. Udover det, så brugte jeg stofbleer i ammebhen om natten og under amning generelt, da jeg lækkede voldsomt de første mange måneder.

 14. Virkelig et fint og brugbart indlæg her 4 uger inden termin ☺️☺️☺️ Tak for det :)
  Jeg tilhører selv type 2 men kan se at der stadig er er par ting jeg mangler ☺️

 15. Min søn på 2 mdr lyder præcis som Kurt Ift tripp trapp newborn indsats og det at ligge på gulvet, så derfor overvejer jeg også en skråstol. Men som du siger, er det jo ikke så populært længere og jeg synes derfor det er svært at navigere i skråstols-markedet. Hvilen havde I? Eller kan du anbefale en? :-)

  1. Vi har en fra BabyBjörn, der både var pæn og ergonomisk ok (på trods af deres udskældte bæreseler, så er deres skråstole altså ok). Kram E

 16. Fin oversigt. Jeg fik svamp i brystvorte rene og gik med det en lille uge, før jeg spurgte efter hjælp. Det sviger og brænder, men brentancreme klarer det i løbet af få dage – det skal ikke være det der stopper amningen.
  Herudover brugte vi numse termometret til at tjekke badevandstemperaturen. Albuen er fin, men jeg erfarede at min albue måske ikke helt var tilpasset de der 35-38 grader – og babyer kan blive skoldet ved 40+ grader.
  Mvh Nana

  1. Åh så træls! Og ja, med alle ammerelaterede problemer eller bump, må råd nr. 1 være: Søg hjælp. Med det samme! <3
   Smart med numsetermometeret til badevandet :) Kram og god weekend

 17. Super godt indlæg! Jeg har termin den 25 juli og derfor er det virkelig rart at få at vide hvad man skal bruge til en sommer baby ?

  Nu hvor Kurt bruger sut. Havde i så også en suttesnor? Og hvis ja, hvilken en brugte han?

  Mange hilsner herfra.

  1. Jep, men brugte først suttesnor, da han var et par måneder gammel. Den ‘tynger’ let sutten og kan blive lidt voldsom for helt ny baby. Har en fra Born og et par fra Cam Cam og så nogle hjemmehæklede. Klem E

 18. Tusind tak for dit mega brugbare indlæg! Dejligt at have en slags tjek-liste, at støtte sig. I forhold til brystvarmere: hvilken størrelse brugte du? Jeg får en september-baby og vil for alt i verden prøve at undgå brystbetændelse. Det er med at holde madpakken varm i vintermånederne!

  1. Medium og Large. De virker helt vildt store, men det er vigtigt at de dækker hele brystet og ikke bare ‘toppen’ :) Kram og god weekend

 19. Hej Emily

  Jeg kommenterer nemlig heller ikke selv – men først tak for dette indlæg – det er handy, og dernæst ville jeg høre til det, at have PCOS og kost under graviditet og amningen – jeg har selv PCOS og kører ligesom dig på næsten KISS kost – dvs rammer ikke præcis 33% fordeling af hver men nogenlunde – været sværere undere graviditeten, da jeg har svært ved kylling og proteiner generelt under graviditeten – men holder mig også generelt fra mælkeprodukter, da jeg både er laktoseintolerant (lucky me (sarkastisk) og generelt ikke indtager dem grundet inflammation ift PCOS og det samme gør sig gældende ift. gluten – men er gået på kompromis med det under graviditeten, da jeg ikke har kunnet få andet ned end laktosefri skyr nogle dage, da “alm” mad føles for tungt – men hvad med tiden efter graviditeten – har du kunnet holde de “madprincipper” i barselsperioden? Jeg holder mig til den kost af hensyn til mit insulin og sådan og ikke af vægtmæssige årsager, da jeg snarere har rendens til at veje for lidt til tider (jeg tager også Inositol her under graviditeten) – Pft for svar – Bh

 20. Tak for den fine guide! Guld værd, når man er førstegangsgravid og lidt på herrens mark mht. alt det udstyr, man skal have anskaffet sig :) må jeg spørge – er I stadig glade for blespanden fra Ubbi? Jeg har læst flere anmeldelser fra folk, der synes den begynder at lugte af død og ødelæggelse efter 6-7 måneder ?

  1. Ja, vi er. Jeg ‘lufter’ den ud ca en gang om ugen. Altså hvor den får lov at stå åben uden pose i og med åbent vindue. Klem E

  1. Har været gladest for Cam Cam (tykke, god kvalitet) og Konges Sløjd (tyndere men ligeledes god kval) :)

  1. Jo, men egentlig ikke i starten, så vidt jeg husker. Der var han altid i nærheden af os. Først efter et par måneder tror jeg den kom i brug :) Klem E