Læselyst: Mine 5 største læseoplevelser

Åh mit lille boghjerte!

Det her indlæg, der er et samarbejde med Gyldendal i anledning af deres 250-års jubilæum, har både været uendeligt fornøjeligt, men også drønsvært, at lave.

For det er selvklart en ønskeopgave for undertegnede læsehest, at snakke om en håndfuld af de – for mig – mest skelsættende udgivelser Gyldendal har på samvittigheden, men jøsses hvor var det også svært at indsnævre mit felt af yndlinge.

Det hæderkronede forlag har ellers været så gode at udvælge og præsentere 50 af de mest læste og elskede værker gennem tiderne – og sikke et herligt walk down memory lane. At kigge dem igennem, var som at blive sendt med tidsmaskine tilbage til både barndommens højtlæsning af godnathistorier med næsen over dynen, futonen på mit teenageværelse, hvor jeg læste om ung kærlighed, mens jeg var for genert til selv at udleve den og ikke mindst til læsekrogen i mit kvistværelse i Bruxelles, hvor jeg boede et år som helt ung. Og læste og læste og læste. Bøgerne har altid været der og ligesom man kan mindes detaljer, steder og personer udfra dufte, så kan jeg det også udfra bogtitler.

 

Stem på din største læseoplevelse og vind hele jubilæumskollektionen

Det synes næsten umuligt, at vælge bare én bog at stemme på, men det er ikke desto mindre det, Gyldendal (og jeg jvf. nærværende indlæg) gerne vil opfordre til. Og selvom det er en mægtig skæg øvelse i sig selv, så er der også mening med galskaben og en potentiel belønning: De 10 bøger der får flest stemmer, bliver nemlig genudgivet som en eksklusiv jubilæumskollektion. OG det er den kollektion, du har mulighed for at vinde, hvis du afgiver din stemme. Se det er slet ikke så tosset vel?

Du kan stemme på din største læseoplevelse og samtidig deltage i konkurrencen om den store jubilæumskollektion af 10 bøger her hos Gyldendal.

Mine 5 største læseoplevelser

Jeg har læst 42 ud af de 50 udvalgte bøger. Og blandt de 42 var det altså sin sag, at skære yderligere fra. Men det var trods alt nok blevet et lidt for langt indlæg, så jeg har plukket de 5, der repræsenterer nogle af mine største læseoplevelser. Måske det kan inspirere jer til at læse eller genlæse dem. Eller måske I også allerede har læst dem og er lige så begejstrede og de vækker gode læseminder hos jer? Måske I ligefrem kan huske hvornår og hvor I læste dem?

Hvis I går ind og deltager i afstemningen, så må I endelig fortælle mig, hvilken bog I stemmer på (hvis I har lyst selvfølgelig), synes det er SÅ spændende at høre, hvilke bøger der vækker særligt stor genklang hos jer.

Tine Bryld: Liv og Alexander
Ungdomsroman om provinspigen Liv. Jeg lyttede til Tines kloge ord og råd i Tværs på P3 og jeg SLUGTE trilogien om Liv, som Liv og Alexander er tredje og sidste bind af. De bøger formede mine tanker og nok også følelser om (ung) kærlighed (og samliv) og jeg kan næsten føle mig hensat til mit svampemalede teenageværelse i selskab med Liv på hendes fra 13-årig pige til ung kvinde. Så livsbekræftende og så god at spejle sig i. Og fascinerende hvordan den – med snart fire årtier på bagen – stadig holder.

Karen Blixen: Min afrikanske farm
Min mormor ejede alle Karen Blixens værker og lærte mig at holde af Blixens på en gang særegne og tryllebindende måde at fortælle historier på. Jeg bliver sendt direkte tilbage til læsestunder på sofaen i mine bedsteforældres ‘dagligstue’ (de havde flere stuer) mens Nicki, deres kæmpestore, smukke gadekryds, hvilede sit hovede i mit skød, alt imens jeg læste om historier om et nærmest magisk Afrika, hvor Blixen boede og drev landbrug i 17 år og hvor alt på den ene side virkede opdigtet og som røverhistorier og på den anden som de største selvfølgeligheder og sandheder. Så mageløs og ganske fortryllende.

Jakob Ejersbo: Nordkraft
Om 90’ernes narkomiljø i Aalborg. Endelig en bog som både dansklæreren i gymnasiet og gymnasieeleven kunne blive enige om, var et hit at læse som en del af undervisningen. Og det gjorde vi så. Jeg slugte den og blev så betaget og draget af den – så rå og barsk – at jeg endte med at læse den to gange. Og blev således tunet ind på Jakob Ejersbo som forfatter, der siden berigede mig (og mange, mange andre) med den oplevelse det var, at læse hans Afrika-trilogi. Ak, så trist at vi ikke fik mere fra hans hånd, men det vi fik, var udsøgt!

Christian Jungersen: Undtagelsen
Mens jeg boede i Bruxelles i mit sabbatår mellem gymasiet og universitetet læste jeg mere flittigt end nogensinde før (og siden…). Jeg læste i særdeleshed en hel masse klassikere efter selv at have udfærdiget en læsekanon – dels med titler fra pensum på litteraturvidenskab, som jeg skulle starte på året efter, dels med hvad mit 19-årige jeg mente ‘man’ burde have læst. Men jeg læste også masser af samtidslitteratur. Deriblandt Undtagelsen, der er lidt af et kunsttykke om alt fra voksenmobning til folkedrab. På sin vis en skildring af fire kvinders hverdagsliv og samtidig en hæsblæsende thriller. Aldrig har jeg læst så hurtigt eller åndeløst, og jeg får umanerligt lyst til at læse den igen, som jeg skriver dette.

Tove Ditlevsen: Barndommens gade
Det er både uendeligt dragende og barskt at blive inviteret med indenfor hos ængstelige Ester i baggården på Vesterbro i 1930’erne. Om pigeliv og (forgæves) stræben efter at komme væk fra det, man er rundet af. Jeg kan få kuldegysninger, når jeg læser Tove Ditlevsens digt af samme navn (eller, endnu bedre hører Anne Linnet synge det) og jeg blev revet helt med, da vi så filmen med en purung Sofie Gråbøl i en dansktime i folkeskolen. Straks efter måtte jeg læse bogen og  det blev startskuddet for min fascination af Tove Ditlevsen. Og selvom jeg også er betaget af hendes poesi, så er dette, min personlige favorit. Både når det kommer til Ditlevsens værker men det bliver også den bog jeg stemmer på som min største læseoplevelse i forbindelse med Gyldendals 250-års jubilæum. Barndommens gade er så rå, skrøbelig og angstfuld og samtidig skildret med stor varme og indlevelse.

Hvis du har lyst, så husk at stemme på din største læseoplevelser her.

 

(Visited 4.496 times, 2 visits today)

Skriv en kommentar

19 Kommentarer

 1. Åh ja, Nordkraft og Liv. Har længe tænkt, at jeg burde genlæse Nordkraft. Igen. Så god. Også filmen!

  Skrev BA om ungdomslitteratur, med udgangspunkt i Liv-trilogien, på danskstudiet for år tilbage. Jeg elsker de 3 bøger. Da min boghandler-mor gav mig trilogien inden en rejse til Italien for mange år siden, så jeg mig aldrig tilbage. De kickstartede klart min kærlighed bøger.

 2. Jeg stemte på Nordkraft, men min største læseoplevelse er måske nok slet ikke nogen af dem, der var med. Åh, det er jo som at vælge mellem sine børn, men nogle bøger, der for nyligt har gjort indtryk på mig er Caroline Minors “Velsignelser”, Haruki Murakamis “Trækopfuglens Krønike”, Morten Papes “Planen”, Delphine de Vigans “Baseret på en sand historie” og Michel Houlebecqs “Serontonin”. Og så elsker jeg Jonathan Safran Foer (mener, vi har det til fælles?) & Paul Auster. Fra teenage-årene husker jeg også Liv-bøgerne, og så gjorde “The Outsiders” et kæmpe indtryk på mig. Og så læste jeg Borte med Blæsten hjemme hos min mormor og morfar, den skal jeg snart genlæse! Gad vide, om det vil være en helt anden oplevelse i dag? Harry Potter har også gjort et kæmpe indtryk, selvom jeg var noget mere end teenager, da jeg læste dem :-), en interesse, jeg nu har givet videre til min datter. Karen Blixen har jeg virkelig også læst meget af tidligere – mener det allerede var i folkeskolen, jeg blev introduceret til hende? Er lige gået i gang (igen) med Syv Fantastiske Fortællinger, som jeg har købt i en smuk gul nyudgivelse.

 3. Ihhh, tre af de fem er også mine absolutte yndlingsbøger. Jeg læste Liv og Alexander første gang som 11-årig og jeg slugte den råt. Jeg tror, jeg har læst den bog mere end 30 gange! Barndommens Gade er jeg heller aldrig blevet træt af, på trods af at jeg har skrevet utallige skoleopgaver om den. Og Jakob Ejersbos universer er rå – jeg knuselsker Afrika-trilogien.

 4. Åh ja, Liv og Alexander trilogien. Den elsker jeg! Den var så fantastisk – især at læse den som teenager gjorde meget for mig. Det er virkelig også en yndlings, som jeg dog tit glemmer, men når jeg ser eller hører om den, så bliver jeg lynhurtigt kastet tilbage. Dejligt indlæg!

 5. Jeg måtte stemme på Lene Kaaberbøls Skammerens Datter – den serie var bare min barndom! Har desværre heller ikke fået læst helt så mange af de bøger på listen, som du har… Men Tove Ditlevsens Barndommens Gade er en af dem, der står øverst på min læseliste!

 6. Jeg stemte på Troels Kløvedals Kærligheden, kildevandet … og det blå ocean, men det var dælme ikke nemt at vælge.
  Det blev den, fordi han udover at være en fantastisk fortæller, også åbnede verden for mig på en måde, som jeg var ligeså begejstret for som barn, da jeg sad og så hans fjernsynsudsendelser med min morfar, som jeg er i dag, hvor jeg har rundet de 40.

  Når jeg ser de 50 titler oplistet, får jeg ligesom dig en tur ned ad memory lane. Til godnathistorier med Gummi Tarzan, teenage-læsning af Liv & Alexander og læsning af Den afrikanske farm efter jeg havde været i Kenya. Til første gang jeg måtte ty til Frk. Jensens kogebog for at finde ud af, hvordan man lavede persillesovs, til hvordan jeg bedre forstod sagen om Blekingegadebanden efter at have læst Øvig Knudsens bøger (jeg var barn, da begivenhederne skete) og mange andre dejlige læseoplevelser.

  Min boghandler-mor sørgede fra jeg var helt lille for, at der altid var bøger i nærheden, og gav glæden ved at læse videre. Inspireret af Gyldendals liste tror jeg, den kommende weekend skal bruges i selskab med en bog, og måske endda genlæsning af nogle af bøgerne på listen.

  God weekend!

 7. Nordkraft, Min afrikanske farm og Barndommens gade. Alle fantastiske bøger!

  Jeg er tilgengæld ved at høre Undtagelsen på Mofibo, og jeg bliver simpelthen i SÅ dårligt humør af den. Den voksenmobning der – ej men altså hvor er den bare frygtelig grusom!

 8. Jeg kunne ikke stemme på andre bøger end Lene Kaaberbøls Skammerens Datter. Den opsummerer min meget spæde ungdom, og jeg kan stadigvæk genkalde følelsen af at ligge under dynen med en lommelygte og læse til langt over min sengetid, fordi jeg simpelthen måtte have næste side med.. Og den næste.. Og den næste!

  Åh, jeg elsker bøger <3

 9. Jeg stemte også på Skammerens Datter. Sikken en god konkurrence! Jeg er stor fan af dine boganbefalinger ? Barndommens Gade og Karen Blixen må også på læselisten her – hendes Syv Fantastiske Fortællinger nød jeg i folkeskolen, men jeg fik ikke læst den Afrikanske Farm, da vi ellers rejste til Kenya for et par år siden. Tak for at minde mig om den.

 10. Uha, det er faktisk overraskende let. Mine tre absolut største læseoplevelser må være Et Lille Liv, Jordens Søjler og Da Vinci Mysteriet. Sidstnævnte blev slugt på 1 1/2 dag og er sidenhen blevet kæmpe fan af Dan Brown!

 11. Sikker et dejligt indlæg! Der er virkelig mange gode bøger på den liste og jeg bliver især begejstret over at se Bjarne Reuter, Ole Lund Kirkegaard og Halfdan Rasmussens børnebøger er blandt de udvalgte. De forfattere har været sådan en vigtig del af min barndom og nu hvor jeg selv har en lille en på vej, glæder jeg mig simpelthen sådan til at give den oplevelse videre

 12. Jeg kunne have stemt på mange af dem, men valgte Undtagelsen. Jeg læste den på en weekend, og den gjorde et stort indtryk på mig.

  Jeg fik helt lyst til at læse Liv-trilogien igen. Det må være mere end 30 år siden, jeg læste den.

 13. Tak for et dejligt indlæg. Meget inspirerende.
  Jeg stemte på Naja Marie Aidt. Jeg elsker hendes ærlige sprog og skildring af livet på godt og ondt.
  Kh Katrine

 14. Så mange gode! Men når nu min all time novelle-favorit, Bulbjerg, er med, måtte jeg stemme på Naja Marie Aidt. Hele samlingen er fantastisk, men Bulbjerg er helt fænomenal.

  Derudover elsker jeg, at de har børnelitteratur med. Jeg læser mindre, efter jeg har fået børn – til gengæld læser jeg sindssygt meget børnelitteratur. Og det er noget af det, jeg er gladest for ved forældrerollen! Der er så meget genialt børnelitteratur derude, nyt som gammelt, og jeg får lov både at genopleve min barndoms børnebøger og opleve helt nye universer med mine drenge. Det kan du godt glæde dig til (hvis I ikke allerede er gået i gang)!

 15. Åååh Liv-bøgerne altså! Jeg føler mig helt som en teenager igen, når jeg tænker på de bøger. Ej hvor jeg følte alting sammen med og igennem Liv dengang! Jeg har stadig Pige Liv i reolen. Det er min plan, at min datter, som nu er 4 år, skal læse den en dag. Men jeg frygter lidt af hun bare vil grine af den – den er jo oldgammel til den tid, og de har jo hverken mobiltelefoner eller iPads.

  Undtagelsen er også én af de bøger, som gennem tiden har gjort størst indtryk på mig! Derudover har Drageløberen og Under en strålende sol også gjort et kæmpe indtryk på mig. Bøger kan bare noget helt særligt! <3

 16. Interessant, og så alligevel forståeligt, at de kun er gået med danske/originale udgivelser. Jeg er langt bagud med min læsning i forhold til deres udgivelser, men så kan jeg jo håber jeg vinder ti jubilæumsbøger. Jeg stemte på Skammerens Datter, da det er den på listen der har gjort mest indtryk på mig.

 17. Jeg manglede lidt nogle klassikere på listen. Fx “ det forsømte forår” Jeg stemte på “den kroniske uskyld”. Bogen, som jeg stiftede bekendskab med i gymnasiet. Den skildrer både venskaber, ungdom og de store udfordinger, som sker i ungdomslivet. Det er en bog, som kunne være skrevet i 1980´erne ( hvor filmatiseringen foregår) eller i dag. Den er så velskrevet og en klassiker, som kan læses og være nutidig – også om mange år.

  Den bog jeg dog har læst igen og igen ( med års mellemrum) er Jostein Garder s “Kabalemysteriet”

  1. Det kan jeg godt forstå, men ved ikke om det er Gyldendal, der har udgivet den i sin tid? Det er jo præmissen.
   Åh dét er også bare alletiders bog. Den kroniske uskyld altså. Husker også levende filmen med Susse Wold.
   Kram E