5 boganbefalinger

Har villet udgive dette indlæg i 100 år (næsten), men på en eller anden måde lykkes det ikke. Nok mest fordi jeg gerne vil skrive noget bevinget, vakst og detaljeret om alle bøgerne og derfor allerede på forhånd kan se, at slaget er tabt, og at det ikke kommer til at ske med sparsom skrivetid/adgang til computeren.

Den kode har jeg altså stadig ikke knækket her i moderskabet. Sammenhængende tid ved tasterne. Men nu er Kutteren begyndt at sove lidt længere lure i løbet af dagen, så måske der snart bliver mere tid til og mulighed for at blogge. Det håber jeg. Det er stadig min favorithobby (med-et-indbygget-job-i, som Malk så fint synger det).

Men hvem ved, må hellere lade være med at stikke mig selv blår i øjnene eller love noget, jeg ikke kan holde. Men går den så går den og gør den ikke, så tager jeg den derfra.

Og så kan jeg jo i samme åndedrag sænke barren lidt. Og ‘bare’ anbefale jer 5 bøger jeg har læst for nyligt. Måske ikke helt så bevinget eller vakst, som jeg kunne ønske det. Og slet ikke så detaljeret. Men 5 anbefalinger trods alt. Bedre end ingenting ♥

 

For fem bøger er altså blevet læst, siden jeg sidst anbefalede og det er da også noget. Læser en lille (god)bid hver dag. Det er mit helle og der hvor jeg lige zoner lidt ud. Som regel inden sengetid, men af og til også i løbet af dagen. Bare en lille haps hist og her.

Mit barn af Cecilie Lind
Hvis man har fået et barn for nyligt er denne et must. Og således også en god barselsgave til læseheste. Og den er endda til at hakke sig igennem selv med et spædbarn. Man kan nappe en lille side eller to med lyrik om dagen. Jeg læste den umiddelbart efter Kurts fødsel og oplevede den største samhørighed med forfatteren. Og følte mig set og hørt midt i træthed og amning og store følelser. Både de ‘gode’ og de ‘grimme’.

“Et smukt og grumt digt om moderskabets mørke]… [Men også om solen og klarheden og håbet.”, står der bagpå. Og det er lige akkurat hvad Mit Barn er. Hele paletten af følelser og forandringer, der møder en som nybagt mor.

Hvor flodkrebsene synger af Delia Owen
“Årets store amerikanske roman”, blev den udråbt til sidste år og med rette. Fortællingen er lige så vild, smuk og dramatisk som bogens hovedperson, ‘marskpigen’ Kya. Det er historien om en hjerteskærende, ensom barndom. Og om kærlighed. Både til andre mennesker, men i særdeleshed til naturen. Og så gemmer der sig også en kringlet kriminalgåde i værket, som på fineste vis minder mig om alt fra Dræb ikke en sangfugl til Oplyst.

Det er så utroligt smukt og smerteligt på en og samme tid og jeg nød hvert eneste ord, efterhånden som jeg vendte siderne. Jeg læste den hurtigt og ønskede samtidig ikke at den skulle slutte. På alle måder bittersød, når det bittersøde er bedst.

En moderne familie af Helga Flatland
Jeg kendte ikke til Flatland inden og faldt over bogen på biblioteket grundet den smukke forside. Og hurra for det. Det her var sådan en spændende, tankevækkende roman om en (voksen) søskendeflok og deres forældre, der går fra hinanden godt oppe i årene, og hvordan det omstyrter hele familiestrukturen og -samværet. Spændende med al søskendedynamikken for undertegnede enebarn, men mindst lige så interessant (vil jeg tro), hvis man kan spejle sig i søskenderelationerne.

Fruen af Malene Lei Raben
En utroligt barsk, selvbiografisk fortælling om hvordan familierelationer også kan være. Jeg syntes, den var hård at læse, især nu hvor jeg selv lige har taget første spadestik ind i moderskabet. Hvor komplekst sådan et mor-/datterforhold kan blive. Bogen er så øm og rå og ærlig, at jeg af og til lige måtte lidt op efter luft. Lægge den fra mig, for siden at vende tilbage. Det er som at komme med lige ind i et terapiforløb og jeg forestiller mig også at den har været terapeutisk for Lei Raben at skrive. En historie der skulle ud.

Som en sidenote kan jeg personligt rigtigt godt lide at forfatteren også beskriver ‘mit Frederiksberg’, det Frederiksberg jeg også selv kan huske fra min barndom (omend hendes ligger længere tilbage i historien), hvor der også var råt, randområder og lidt mere diversitet. Inden alt blev helt ordentligt og pænt i ‘republikken’ ;)

De taknemmelige af Delphine de Vigan
Jeg er ikke helt sikker på om denne er for alle, men håber det lidt. For den gik lige i hjertet på mig og mindede mig i tifold om min mormor og hendes sidste tid på plejehjem. Ældre mennesker og tiden hvor helbred, humør, ordforråd, bevægelse eller vid langsomt går tilbage, er nok ikke det mest sexede emne, men de Vigan behandler det så kærligt og fint, at det bliver en yderst charmerende og endda appetitlig affære. På sin egen finurlige vis en virkeligt livsbekræftende og smuk lille bog.

 

Har I læst noget godt for nyligt? I må endelig tippe mig og de andre i kommentarfeltet. Synes det er så inspirerende at høre hvad I læser og kan lide.

 

(Visited 6.328 times, 6 visits today)

Skriv en kommentar

34 Kommentarer

 1. Jeg er stadig kun på lydbøger under barnevognstrasken indtil videre (min Asta er en uge yngre end Kurt) – jeg har hørt Lars Kjædegaards nye krimiserie om Agnes Hillstrøm – de er ret korte, så man når ikke at zone ud med sin barselshjerne. Vil meget gerne læse/høre Flodkrebsene snart!
  Sidenote: hvad er det for en sød kat på billederne?

  1. Lydbøger er også så lækkert altså. Jeg lytter også løs mens jeg trasker. Tror alle jeg har anbefalet her ligger på Mofibo, hvis du lytter dér. Og tak for anbefaling.
   Det er en vågelampe fra Liewood. Købte den da Kurt var helt lille, så jeg kunne se hvad vi lavede, når jeg ammede om natten uden at vi blev for vågne og bruger den stadig flittigt, nu mest når han skal puttes. Eller hvis jeg skal læse, når jeg går i seng (ligger lige ved siden af ham). Klem E

   1. Tak – den er så fin. Har selv en stjernelampe til samme formål, men vi er store kattemennesker, så den må jeg se om jeg kan hitte!

 2. Jeg ved godt, at mange anbefaler Hvor flodkrebsene synger, men jeg har virkelig svært ved at ordet flodkrebsene er delt på forsiden! Sådan en slags ocd med sammensatte substantiver… måske skulle jeg finde nogle lidt større sko og tage mig sammen ??

  1. Haha… jeg har det på PRÆCIS samme måde. Men har ikke turde sige det højt netop pga. små sko og sådan ;) Kram E

   1. Jeg tør godt – men jeg er selvfølgelig heller ikke en semioffentlig person ? jeg er glad for at vi i hvert fald er to…

 3. Hvor flodkrebsene synger og Fruen var jeg også meget begejstret for.
  Jeg har for nylig afsluttet En lykkelig slutning af Maren Uthaug og Kvinder uden mænd af Shahrnush Parsipur. Den første var rigtig god – den sidste var ikke lige mig, men den blev læst.
  Er netop begyndt på Anna Karenina efter anbefaling fra bookielise på Instagram, som er super til inspiration.

   1. Alt med Maren Urthag (eller altså, hendes tre bøger!) Start evt. med den første, det bliver mere vanvittigt pr bog og aldeles fremragende!) Er man til den slags litteratur er: Kør din plov over de dødes knogler, også en sjov og bizar bog (polsk forfatterinde, der lige har vundet Nobels litteraturpris!)

    1. Tak for tippet med Olga Tokarczuk – min bogklub skal læse “Kør din plov…” til marts-mødet, og jeg havde egentlig droppet den til fordel for en masse andre ulæste bøger på min bogreol, men nu tror jeg, at jeg springer på den alligevel :-)

     1. Gør det, den er relativt let læselig! Og virkelig en ener, der sker så meget og absolut ingen ting på samme tid :)

 4. Tak for anbefalinger!
  Jeg kan anbefale:
  – ‘Ind i en stjerne’ af Puk Qvortrup (husk kleenex, men så velskrevet!).
  – ‘Vær god ved dyrene’ og ‘Raseri’ af Monica Isakstuen – tager hul på nogle tabuer i moderskabet.
  – ‘Frank vender hjem’ af Kristian Bang Foss
  – ‘Til min søster’ af Dy Plambeck
  – ‘Det smelter’ af Lize Spit – psykologisk nervepirrende og overraskende.
  Tak for en dejlig blog :)

 5. Har netop læst en fantastisk erindringsroman; “Oplyst” af Tara Westover. Kan varmt anbefales!

 6. Jeg vil formentlig blive ved med at råbe op om “Oplyst” af Tara Westover fra nu af og til alle har læst den, haha. Stadig en af de bedste bøger jeg har læst, og jeg vil så gerne anbefale den til alle. Åh, hvor er den hjerteskærende og utrolig og vild – og sand. Jeg har også lige læst “Hvor der er fugle” af Maren Uthaug og elskede den – jeg glæder mig til at læse “En lykkelig slutning”. Synes hun skriver helt unikt og meget fængende. Jeg er lidt over halvvejs i Delia Owens’ bog nu, så jeg vil vente med at fælde en dom over den. ?

 7. Har lige læst The Nickel Boys af Colson Whitehead. Så frygtelig, hjerteskærende og helt fantastisk skrevet.
  Small Great Things, Stoner og The Goldfinch/Stillidsen er nogle af de bedste, jeg har læst de seneste 5 år

 8. Helga Flatland er en av mine yndlingsforfattere! Kan anbefale triologien Bli hvis du kan, reis hvis du må. (Vær forberedt på noen tårer).
  I forbindelse med å bli mor vil jeg gjerne anbefale Senteret av Victoria Durnak (norsk forfatter det også, så vet ikke om du finner den på dansk :)). En fin, trist og litt morsom bok om fødselsdepresjon. Og Erindring om Kærligheden av Kirsten Thorup.
  Takk for boktips!

 9. Jeg kan anbefale Bliv hvis du kan, rejs hvis du må av Helga Flatland også. Helt annen stil enn den du anbefaler men likte trilogien hennes enda bedre:-)

 10. Det er sjovt, så mange er begejstrede for Hvor flodkrebsene synger… Den er da fin, men jeg er slet ikke “wauwet” af den, ser den mere som en “chick-lit” (og elsker den genre, så det er ikke negativt ment!) De andre kommer på lyttelisten!
  Pt skal jeg lige have læst Glasslottet færdig (bare fordi), og så GLÆDER jeg mig til at læse Ma’am Darling om Princess Margret- når man ELSKER The Crown, tænker jeg, den bog bliver fantastisk ?

  1. Jeg er ret enig med dig. Jeg er kun lidt over halvvejs men jeg må indrømme at jeg havde forventet at blive mere blæst bagover af Owens’ bog efter alle de hyldester. Jeg synes den er langsom hvilket kan være utrolig fint, hvis historien og sproget ellers har tyngden til det – og det synes jeg ikke rigtigt er tilfældet her.

 11. Jeg har nok været lidt sen om at hoppe med på bølgen, men har lige læst ‘Den der blinker er bange for døden’ af Knud Romer, og jo mere jeg tænker på den, jo mere elsker jeg den – en helt igennem fantastisk bog. Derudover har jeg også lige læst Johan Davidsens nye bog ‘Selvmordstanker kan ikke betale sig’ som er et virkelig rammende og velskrevet portræt af millenials som generation – jeg følte mig både ramt og set, da jeg læste den.

 12. Jeg er lige blevet færdig med Sara Blædels Pigen under træet.
  Let læst, men stadig utrolig velskrevet og en god historie. Og hvis man tidl. har læst bøgerne om Louise Rick, er det hyggeligt igen at være i det univers :)

 13. Jeg har lige læst Educated (Oplyst på dansk) og det er simpelthen den fineste biografiske fortælling om en pige, der vokser op i en streng mormon-familie, hvor uddannelse ikke er en prioritet.

 14. Jeg kan virkelig anbefale norske Gunnhild Øyehaugs “Knuder” (https://www.information.dk/kultur/anmeldelse/2018/07/gunnhild-oeyehaugs-noveller-45-perfekte-forvirringer), som er en utroligt velskrevet novellesamling. Jeg er næsten igennem den og føler lidt vemod over, at det snart er omme. Det er en nem bog at gå til og fra, da flere af novellerne er meget korte, omend indtryksfulde – flere gange har jeg været nødt til at lægge bogen fra mig for lige at fordøje det, jeg havde læst. Stor anbefaling herfra :-)

 15. Jeg har lige slugt Maren Uthaugs “hvor der er fugle”. Og wauw. Bare wauw.
  Det er finurlig og grænsesoverskridende bizar- men på page turner-måden.

 16. Tak for anbefalingerne, har lige været inde på Saxo (abonnement) og markere dem. Hvis jeg mangler inspiration plejer jeg altid lige at checke dine tidligere anbefalinger.

  Jeg er på de sidste sider af Normal People af Sally Rooney. Og har lige læst/lyttet til de to Thomas Korsgaard (Hvis der skulle komme et menneske forbi og En dag vil vi grine af det).

  Det bliver dog ikke til meget læsning i disse dage. Vi bor i Kina og alle skoler er lukket pga virus, så har alle tre børn hjemme til hjemmeskole ??? foreløbig i en måned men måske længere.

 17. Jeg er ved at læse Vinterbørn af Dea Trier og den er virkelig fin, rørende og skæg. Kan anbefales.
  Derudover synes jeg virkelig De Vigans bog “Alt må vige for natten ” er fuldstændigt eminent skrevet. Muligvis en af de bedste bøger jeg læste sidste år. Ellers har jeg dyrket Vita Andersen sidste vinter, Tryghedsnarkomaner, Hold Kæft og Vær Smuk og hendes nyeste bog Indigo. Helt klart mest fan af Hold Kæft og Vær smuk, det var lige lige som at læse en bog om en selv og sine veninder på godt og ondt. :)

  1. Mikala: Åh, jeg er også stor fan af Dea Trier Mørch – har du læst “Skibet i Flasken” af hende? Den er SÅ fint skrevet – en skildring fra et barns øjne om krigen og moren, der er enlig og en del af modstandsbevægelsen. Så uskyldig, uhyggelig, tryg og utryg på samme tid. Absolut anbefalelsesværdig! Selv har jge Vinterbørn til gode, men den er på listen :-)

   Hold Kæft og Vær Smuk skar mig virkelig også i hjertet at læse. Har flere af Vitas bøger stående på hylden også, som jeg endnu ikke har læst. Skulle lige fordøje førnævnte først – så uskyld og barsk og ærlig.

 18. Tusind tusind tak for alle jeres gode anbefalinger! SÅ dejligt at I inspirerer og deler med mig og hinanden. Har fået føjet en hel del til min læseliste OG ret hyggeligt og skægt at se at I kan lide mange af de samme bøger, som jeg selv er glad for (Alt må vige for natten, Oplyst m.m.).
  Spændende at flere af jer nævner Maren Uthaug, hende har jeg til gode.
  Stort læsekram Emily

 19. Hvor lækkert med boganbefalinger! Jeg har lige haft et crush på Kristín Marja Baldursdóttirs forfatterskab – kan varmt anbefale “Fra hus til hus”, “Mågelatter”, “Havblik” og Karitas bøgerne. Tak for en dejlig blog.

  1. åå jeg holder så meget af Kristin Marja Baldursdottirs forfatterskab ? De bedste bøger, jeg fik læst i løbet af 2019:
   – Caribou Island af David Vann
   – Cyril Averys hjerte af John Boyne
   – Denne dag, et liv af Jens Andersen
   – Hotel New Hampshire af John Irving
   – Olive Kitteridge af Elizabeth Strout
   Så dem vil jeg gerne slå et slag for ?

 20. Tak for rigtig mange gode anbefalinger her. Har lavet screenshots. Elsker at have bøger i baghånden, selv om jeg pt. kun lytter. Jeg er lige gået gang med fjerde roman i serien om Gereon Rath, der er kriminalassistent i Berlin i årene lige før Hitler overtog magten. Den første i serien, Den våde fisk er bogen bag tv-serien Babylon Berlin, som nogen af jer nok har set. Jeg ‘plejer’ ikke at læse krimier, men her får jeg en tid og et sted, der per definition er interessant, selv om personskildringen måske er lidt ‘formularisk’, men forfatteren har bare styr på sin historie og må have researchet virkelig dybt på tiden. Åbenbart er det også den første tyske kriminalroman(serie), der foregår i Berlin netop lige efter depressionen men før Hitlers magtovertagelse i 1933.. Jeg har også lyttet Flodkrebsene… og jeg kunne rigtig godt lide den, blev godt underholdt og fik lyst til at lytte til mere amerikansk, som ja, Don’t Kill a Mockingbird, virkelig godt underholdt, så kan jeg nok godt se pointen som nogle her i kommentarfeltet har uden at jeg lige kan pinpointe det her. Den er meget filmisk lige fra første linie, faktisk ligesom Gereon Rath-romanerne, men det gør måske at der ikke danner sig de sarte og stærke ‘indre’ billeder, som lever i en længe efter. Det skal være plads til det hele, bare man (jeg) har blik for at der er forskel.