Om selvfølelse, mom-hack no. 1, aftenbakker og blonder

 

De sidste fire plus år har jeg enten været gravid og/eller lige født et barn og/eller ammet. Alle tre ting er kropsfunktioner, jeg er SÅ uendeligt taknemmelig for, men som også har fyldt en hel del i mit eget selvbillede. Mest på en god måde, men nu har jeg altså også for alvor ramt et punkt, hvor jeg gerne vil gøre lidt ekstra for mig selv. Og min selvfølelse. Og selvforståelse ikke mindst. Bare være mig og gøre ting, der føles rart for mig. Også fordi der nu er mere tid og luft og mulighed for den slags.

Fra den dag jeg har født (begge gange), har jeg prioriteret to ting: At få børstet tænder og få mascara på – hver dag. Jeg ved godt, det kan lyde helt skørt og banalt. Og hvis man ikke har en lille (kolik)baby på armen og en 2,5-årig om benene, så lyder det nok heller ikke som nogen særlig bedrift. Men let me tell you, dét var der bestemt dage, hvor det var.

Men jeg gjorde det. Hver dag. Og det var min måde at sige til mig selv på, at jeg (også) var vigtig. Anerkende mig og gøre noget, der gjorde godt for min selvfølelse.

Og derfra kunne jeg bygge på. Altså de dage det var muligt. Gøre det, der fyldte min kop lidt op, så der var noget at hælde af til de andre. Et varmt bad. Øjenmasker. Te med mælk og honning og lydbog. 15 minutter på yogamåtten.

Og nu er jeg dér, hvor alle de ting er mulige næsten dagligt. Hvis altså jeg prioriterer og skaber plads til dem. Ja, faktisk er jeg dér hvor jeg om aftenen har den mest pragtfulde (og hellige!) times tid, som jeg dyrker. Med aftenbakke, serie eller bog – og af og til et karbad.

Og for nylig er jeg også kommet ud af de slaskede t-shirts og joggingtøjet og har skiftet det ud med lækre og smukke natkjoler med blonder. Her fra Hunkemöller, der laver så mange smukke af slagsen. Dét gør også noget ved selvfølelsen med sådan en silke natkjole skulle jeg hilse at sige. Men mere om det senere.

Satin natkjole med blonder, satin kimono med vide ærmer og fluffy hjemmesko.

Mit mom-hack no. 1

For først kommer her et tip, til hvordan du overhovedet kommer i gang med at skære lidt tid ud til dig selv i en dag fuld af cirkulært, og for det meste usynligt, men virkeligt vigtigt, omsorgsarbejde. Hvis du også er (nybagt) mor – eller bare vil i gang med at prioritere dig selv og udvise egenkærlighed – så læs med her:

Det har taget mig 36 år og to babyer at lære til fulde, men tricket er, at gøre det DU allerhelst vil og har brug for, når der er en pause. Eller lad mig lige omformulere det. For der er aldrig rigtigt en pause vel? Men når der er MULIGHED for at tage en pause (når baby sover lur eller lign), så tag den. Og brug den klogt.

Jeg har to vise veninder, der har lært mig, at man skal bruge hver eneste af babys lure på det, der står allerhøjest på ens prioritetsliste. Det kan være en varm kop kaffe og en serie, et bad, noget arbejde, et kapitel i en bog, strikketøj, træning osv. osv. Så i det sekund baby sover (det forudsætter selvfølgelig, at man har en baby, der sover selv, sådan en havde jeg ikke til at begynde med, men det er en anden historie), går man i gang med det. Ikke med punkt 10 eller 100 på listen. Punkt 1. Så ikke noget med lige at kigge lidt på vasketøjet eller scrolle lidt eller plukke et hår på hagen og tømme opvaskeren halvt først. For så er man garanteret at babyalarmen bimler, så snart man rent faktisk når til det man egentlig ville. Og det er så ufed en følelse. Skipper ekselerede i mange måneder med 20 minutters lure. Så takker også lidt ham for ikke bare at blive virkelig effektiv, men også for at lære at prioritere benhårdt. Og finde ud af, hvad der egentlig gav energi og overskud.

Så helt kort: Brug luren (eller en anden given mulighed for en lille pause i din dag) på det, der fylder dig op. Og start med at gøre det, så snart baby sover. Ikke nogen overspringshandlinger. Dem kan du altid lave senere i luren, hvis det er en lang én. 

Og så kommer det egentlige trick. For nu tænker du nok “jamen hvornår skal jeg så ordne alt det andet?”. Jamen det skal du, når baby er vågen. At kigge på/være med til at tømme opvaskemaskine eller vaske tøj eller handle eller hvad det nu måtte være er mere end glimrende babyunderholdning. Især når de er lidt større. At se på mor være i bad, mens man ligger på et tæppe eller sidder i en skråstol har også fungeret prima her.

Så i stedet for det gamle råd med “sov, når baby sover” (hvilket er et godt, men for de fleste umuligt råd), så er mit råd “fiks ting, når baby er vågen”. Inddrag barnet, fortæl dem, hvad du gør. Gør det til en leg. Selvom det af og til kribler i mine fingre, så kunne jeg ikke drømme om at rydde op, mens Skipper sover. Dér vil jeg arbejde, læse, dyrke pilates, gå en tur (med ham selvfølgelig) eller bare kigge ind i væggen i 10 minutter, hvis det er der behovet er den dag. Fylde min egen kop op.

Selvfølelse 2.0

I den seneste tid, kan jeg virkelig mærke, at mine skuldre har sænket sig. For nu er vi ikke længere dér, hvor det er en bedrift at få børstet tænder dagligt. Eller få mascara på. Nu er det meste muligt for det meste. Og med få udfald er alt i en god, lille rutine.

Til den hører “aftenbakken”. Måske I er stødt på den, hvis I følger mig på Instagram

Aftenbakken er nydelse, selvforkælelse og -omsorg. En lille ø af rarhed og genopladning efter puttetid, hvis man har små børn. Fordi den mere navnkundige morgenbakke sjældent er en mulighed. Og fordi man godt lige kan have brug for lidt benzin og nydning og afkobling, inden man selv skal sove. Men man må altså også hellere end gerne lave aftenbakke, selvom man ikke har små børn.

Det er en god måde at sige farvel og tak til dagen. Og få ro på inden sengetid.

Man kan fylde sin aftenbakke med lige det man lyster, som gør en glad og bringer nydelse. Det kan være godter, ord, levende lys, strikketøj, rugbrødsmadder, varm te, kølig vin, blomster, ansigstolie, neglelak, røgelse eller noget helt andet. Eller lidt af det hele. Man kan se tv, mens man nyder sin aftenbakke. Eller høre musik. Være helt stille. Man kan også dele sin aftenbakke med en, man kan lide.

Og så kan man tage noget rart og smukt (nat)tøj på, mens man aftenbakker den. Det er min nyeste tilføjelse til ritualet. Som sætter prikken over i’et på selvfølelsen. Her er det den fineste natkjole med blonder og en matchende kimono med de smukkeste ærmer. Begge dele fra Hunkemöller, der har et mere end lækkert udvalg af natkjoler og deslige.

Det gør heller ikke noget, at min mand ser på mig med lidt andre øjne, når den forvaskede tee er skiftet ud med blonder. Men det er nu altså allermest for mig selv. Og det gør godt.

Satin natkjole med blonder, satin kimono med vide ærmer og fluffy hjemmesko.

(Visited 4.388 times, 8 visits today)

Skriv en kommentar

16 Kommentarer

 1. Dejligt indlæg. Og vigtigt. Og inspirerende. Jeg har ingen børn men er stadig blevet inspireret med den aftenbakke fordi jeg stadig trænger til at gøre noget for mig og bare være. Fordi typen der ikke er god til at slappe af og altid skal ordne og aldrig vil gå glip af noget. Men jeg mangler altså en fin bakke mere end natkjoler – kan du mon tippe om sådan en? Tak for inspiration altid fine du!

  1. Med eller uden børn er det vigtigt at gøre lidt af det, der giver en energi og fylder en op, så du skal da bestemt også have aftenbakke og deslige <3 Min bakke her er fra Skagerak og så har jeg også et par yndlinge som er fundet på loppemarkeder. Men måske jeg skal gå på bakkejagt og lave et helt indlæg med potentielle aftenbakke-bakker ;) Knus E

  2. Virkelig skønt indlæg :) men hvordan gør du helt konkret i forhold til rengøring og baby? Tænker især på badeværelse og kemikalier – selv med grønnere produkter kan jeg ikke helt finde ud af lige netop dén praktik, men måske du har et godt tip?
   Rigtig god weekend!

   1. Hej Sabine,

    Det kan jeg godt forstå. Skrappe kemikalier (uanset hvor ‘grønne’) som toiletrens og afkalkere skal ikke i nærheden af små mennesker <3 Har nok ikke formuleret mig så tydeligt. Men det er mere almindelig husarbejde/rengøring uden rengøringsmidler jeg tænker på: Fylde vaskemaskine, folde vasketøj/hænge op, støvsuge, sætte i opvaskemaskinen/tømme den. Pakke indkøb ud. Klargøre aftensmad osv. Alt afhængig af babys alder så ligger de på et tæppe og kigger på (med legetøj og lign), sidder i bæresele, sidder i højstol, kravler rundt imens eller hvad der nu passer til babys alder og dagens humør. Og selvfølgelig altid passe på det lille myr ift knive, varme ting, rengøringsmidler, vand osv. Klem E

 2. Det med at gøre noget rart og vente med at ordne det praktiske sammen med baby, er virkelig en god idé! Måske det bedste råd nogensinde. Så tusind tak for det ❤️ jeg er begyndt at efterleve det med det samme og det fungerer så godt

 3. Hvor er det skønt med et hyggeligt og yderst brugbart blogindlæg. Der var en ide til ønskesedlen :) Jeg har læst med i mange år efterhånden og glæder mig over, at der er flere indlæg i sigte.

  1. Dejligt at høre, at det kunne bruges. Åh, det gør mig så glad at læse, tak for at skrive det. Mange klem Emily

 4. Min baby på akkurat 6 måneder har sovet 27-minutters lurer på sekundet siden hun ble født – kan telle på én hånd hvor mange ganger hun har sovet (av seg selv, uten amming/vugging/kos) over 30 minutter.. Det tok meg noen måneder, men da jeg begynte og gjøre som deg – å ta med babyen på husarbeid og prøve og slappe av (ikke sove, det fungerer jo IKKE) når hun tar de små lurene sine har virkelig forandret hverdagen min. Prøver også aftenbakke om kvelden, men enn så lenge våkner hun veldig ofte på kvelden hvis jeg ikke ligger ved siden av henne.. Men det kommer en tid!!

  Så: er det ETT tips i verden som er bra, så er det å rydde når baby ser på, og gjøre noe som gir deg energi når baby sover (om det så er å sove, drikke te, glo i veggen eller se på YouTube ;))

 5. Mor til 30-minutters-baby her. Jeg afskrev også at spise, når hun sov. Når jeg spiste, lå hun på sin dyne på spisebordet og kiggede med. Det frigav lige en anelse mere mig-tid i de korte pauser 👌🏻 Samme princip med toiletbesøg, men indrømmet… nogle gange vil man også bare gerne sidde der alene 😅

 6. Sådan et fint indlæg og noget jeg vil forsøge at efterleve nu hvor lillebror snart melder sin ankomst.

  Vil også høre hvordan I gør med putning ifht at have to børn? Og samsovning? (Det gør vi også med den ældste i midten og jeg elsker det men frygter at jeg ikke kan være tilstrækkelig)

  Har du nogle “gode” råd generelt til at klare morlivet til 2?
  Er så glad for dine fin, velskrevne og inspirerende indlæg.

  Kh ♥️

 7. Hej, jeg skal vist kigge mere rundt på din blog. Lækre billeder og skøn farve på silkenatkjolen. Skønt med inspiration til det feminine univers og til alle former for egenomsorg. Godt nytår fra Anna