Asiatisk salat, rød dhal og panna cotta med basilikum

asiatisk-salat-med-tang

Til denne omgang ‘opskrift-onsdag’ har jeg fået lov at dele 3 meget lækre og tilmed nemme hverdagsopskrifter fra en herlig, no-nonsense kogebog, som jeg er ret begejstret over og lidt til.

Køkkenterapi hedder den og det er den på en herligt, uhøjtidelig måde. Den afmystificerer det hjemmelavede måltid og bringer det både ned på jorden og i øjenhøjde og så lokker den dig tilbage til kødgryderne, selv i en travl hverdag.

For det behøver ikke tage mange timer eller være vildt kompliceret, at servere god, hjemmelavet mad og omvendt behøver et måltid ikke være kedeligt eller uopfindsomt fordi det er enkelt og hurtigt.

Nedenfor er der tre smagsprøver fra bogen. Velbekomme :)

Asiatisk salat med tang og vandmelon, rød dhal og panna cotta med basilikum
af Anne-Sophie Lahme

ASIATISK SALAT MED TANG OG VANDMELON
Denne sag er ren, asiatisk grøntsagsglæde. Fantastisk om sommeren og krydret om vinteren. Jeg har brugt sorte risnudler, der har en fantastisk kulør og smag, men du kan bruge præcis de nudler, du bedst kan lide.

1 squash
1 lille broccolihoved
30 g edamame-bønner fra frost
2 skiver vandmelon
2 portioner risnudler
2 blade nori tang eller 2 spsk nori tang i strimler
1 cm ingefær
1 fed hvidløg
3 spsk soja
1 avocado

  • Forbered først grøntsagerne: Skær squashen i fine strimler med en kartoffelskræller, del broccolihovedet i små buketter, og hæld kogende vand på edamame-bønnerne.
  • Skær vandmelonen ud i mundrette bidder, og stil til side.
  • Kog risnudlerne efter anvisning på pakken.
  • Hvis du har nori tang i blade, så skær den i fine strimler, og stil til side.
  • Riv ingefæren fint, og hak hvidløgsfeddet fint.
  • Varm en pande op, og hæld en smule smagsneutral olie på, tilsæt hvidløg og ingefær, og sautér i 1 minuts tid, inden du tilsætter grøntsagerne.
  • Sautér grøntsagerne i 2–3 min., tilsæt nudler og soja, vend rundt på panden, og fordel på to tallerkener.
  • Del avocadoen i to, skær i skiver, og læg på toppen af grøntsagerne.
  • Drys med tang, og servér vandmelonen ved siden af.

dhal

RØD DAHL
Denne ret er helt fantastisk smagfuld, nem at variere, og så er det billig mad og til at blive mæt af. Inspirationen stammer fra mine mange rejser til Indien, og jeg tror, det er en af de første opskrifter, jeg selv lavede. Du kan nemt tilsætte mere kokosmælk, så den bliver til en linsesuppe, og prøv også at komme en håndfuld spinatblade i for variationens skyld.

Nok til 4 voksne eller til to dage.

Karryblanding
2 spsk gurkemeje
1 spsk sød paprika
½ tsk chili
½ tsk kanel
½ tsk spidskommen
¼ tsk allehånde
¼ tsk koriander
¼ tsk fennikelfrø
1 fed hvidløg
2 cm ingefær
1 rødløg
1 gulerod
5 mellemstore tomater
200 g røde linser
4 spsk kokosolie til stegning
½ fl mosede tomater (gem resten i køleskabet – det kan sagtens holde sig)
½ dåse kokosmælk

  • Bland alle de tørre ingredienser til karryblandingen i en skål, hak hvidløg fint, riv ingefær, og tilsæt også det. Smag på blandingen, og justér styrken, så den passer til dig. Stil til side.
  • Hak rødløget fint, skær guleroden i små tern, og tomaterne i både.
  • Varm en tykbundet gryde op, og kom kokosolien i. Når den er varm, tilsættes krydderiblandingen. Hold øje med det, for krydderierne suger olie, og de må ikke brænde på, så du skal evt. tilsætte mere olie.
  • Tilsæt herefter løg, og svits dem, kom gulerod og tomater ved, og svits ved høj varme.
  • Når det har taget smag, tilsættes de røde linser, og hæld hurtigt herefter de mosede tomater over. Tilsæt 3 dl kogende vand, skru ned for blusset, læg låg på, og lad det koge i 20 min.
  • Hold øje løbende, og tilsæt ekstra vand om nødvendigt. Linserne suger godt, men den må heller ikke blive for vandet.
  • Efter 20 min. begynder linserne at gå fra hinanden, og dhalen bliver langsomt tyk og fyldig.
  • Når linserne er kogt helt ud, tilsætter du kokosmælk, lader den koge op og smager til med salt.

panna-cotta

PANNA COTTA MED BASILIKUM
Panna cotta er enkelt at lave og er samtidig en meget taknemmelig dessert, som de fleste kan lide. Husk, at den skal have minimum 6 timer til at sætte sig, så du kan med fordel lave den dagen før og stille den på køl.

4 portioner

80 g hvidt sukker
150 g piskefløde
180 g minimælk eller letmælk
10 g basilikumstængler med blade
2 blade husblas
4 jordbær
lidt basilikum til pynt

  • Varm sukker, piskefløde, mælk og basilikum langsomt op i en lille gryde på mellemvarme, og rør i gryden imens. Læg husblassen i blød i koldt vand i et par min.
  • Når der begynder at danne sig små bobler i kanten af gryden, tager du husblassen op af det kolde vand og klemmer det resterende vand ud af den.
  • Rør husblassen ud i den varme væske, og fisk herefter basilikummen op af gryden, eller hæld den igennem en si.
  • Hæld det på fire små glas, og stil på køl, mindst 6 timer.
  • Når panna cottaen er klar til servering, skærer du jordbærrene i skiver og lægger dem på toppen sammen med et basilikumblad.

Køkkenterapi forside

Tusinde tak Anne-Sophie! Jeg glæder mig til at prøve kræfter med dine lækre opskrifter, både ovenstående, men jeg har også set mig meget lun på pastaafsnittet ;)

 

(Visited 4.971 times, 1 visits today)

Skriv en kommentar

2 Kommentarer