I dag er der krydrede og eksotiske opskrifter på onsdagsmenuen. Og de går også fint i spænd med ugens udfordring og er tilmed uden kød (meatfree wednesday anyone?), så alting går helt og aldeles op i en højre enhed :)
Opskrifterne kommer fra den flotte og farverige, nye kogebog, Krydret Kogekunst, der er resultatet af mødet mellem 22 kvinder og deres fælles, store passion for mad.
De to opskrifter jeg har fået lov at bringe her, er blevet til i mødet mellem Louisa Lorang fra Danmark og Rothna Begum fra Bangladesh. Og på samme måde er bogens resterende 53 opskrifter, resultatet af 10 køkkenmøder mellem kvinder fra blandt andet Danmark, Pakistan, Marokko, Kosovo, Libanon og Somalia. Og altså et sandt skatkammer af opskrifter for dig (og mig!), der godt kan lide krydret mad fra hele verden.
Send Flere Krydderier er afsender af kogebogen og er en socialøkonomisk virksomhed, der styrker etniske minoritetskvinders mulighed for at komme tættere på arbejdsmarkedet gennem køkkenfaglig opkvalificering. Sådan et fint og meningsfuldt projekt.
Dahl pakora og spicy slaw af Louisa Lorang og Rothna Begum
DAHL PAKORA – PAKORA MED RØDE LINSER
– ca. 60 stk.
Traditionelt er pakora en snack. Men vi har gjort det til et helt måltid med lækkert tilbehør, som du kan nyde med dem, du synes er søde.
450 g røde linser
¼ kg rødløg
¼ kg almindelige løg
3 tsk salt
3 store grønne chilier
2 tsk presset hvidløg
2 tsk hakket ingefær
evt. lidt chilipulver
1 tsk karry
1 tsk spidskommenpulver
1 tsk hele spidskommenfrø
1 ekstra løg
1 dl kikærtemel
1 dl hvedemel
2 dl grofthakket, frisk koriander
smagsneutral olie til stegning
- Sæt røde linser i blød i vand natten over.
- Skær løg i tynde både eller tern.
- Bland løg med salt og lad stå ca. 10 minutter.
- Skær chilier i tynde ringe.
- Bland hvidløg, ingefær, evt. chilipulver, frisk chili og krydderier med løgene.
- Brug hænderne og knug krydderierne ind i løgene.
- Blend de opblødte linser med det ekstra løg i en foodprocessor.
- Bland løg/krydderier, linser, kikærtemel, hvedemel og koriander.
- Form til kugler og frituresteg i ca. 1 liter smagsneutral olie (så de er dækket af olie).
SPICY SLAW
– tilbehør til 4 personer
Frisk og sprød som tilbehør til alt fra pakoras til grillet kød.
Brug det kål, du vil – hvidkål, blomkål, broccoli, rosenkål – alt virker.
saft af 1 citron
1 spsk flydende honning
2 spsk tyk yoghurt
½ fed hvidløg
ca. 2 tsk stødt spidskommen
1 mango
1 spidskål
¼ rødkål
1 bdt forårsløg
1-2 tsk finthakket chili (efter
smag)
2 store håndfulde mynte
2 håndfulde koriander
2 tsk nigellafrø
salt
- Rør saft af 1 citron med honning, yoghurt og fintrevet hvidløg.
- Smag til med spidskommen og salt.
- Skræl mangoen og snit kødet i strimler.
- Snit begge slags kål og forårsløg fint.
- Vend kål, løg og mango med dressingen.
- Smag til med chili og salt og vend salaten med mynte og koriander.
- Top med nigellafrø og server straks.
Tusinde tak Louisa, Rothna og Send Flere Krydderier! Glæder mig til at prøve kræfter med opskrifterne i aften :)
Det lyder ualmindelig lækkert! Det må prøves :) Og sikke et spændende initiativ med den kogebog.
God fornøjelse i køkkenet :) Og ja, det er mega sejt! Kram Emily