Flapjacks


I morges (eller formiddags…, kom lige til at drikke en fyraftensøl eller to efter arbejde i går) stod den på blåbærpandekager og de blev noget så fine. Gider ellers som regel ikke at lave amerikanske pandekager fra bunden, da jeg synes det er svært at få dem tykke og luftige, men denne opskrift fungerede ;)

Jeg har hyperglykæmi, blandt andet pga. PCO, hvilket vil sige at mit insulinniveau og blodsukkers stabilitet ikke er det mest jævne og optimale. Så sådan en omgang pandekage, der om noget er hurtige kulhydrater er rigtig skidt for mig.
Men heldigvis så har jeg et trick, så jeg alligevel kan nyde sådan noget en gang i mellem på weekendmorgener: Jeg spiser en ordentlig røvfuld røræg inden.
Æg er ren protein og fedt og det er næringsstoffer, der er gode venner med blodsukkeret og som bremser nogle af de hurtige kulhydrater. Og som giver en bedre mæthedsfornemmelse.
Faktisk kunne jeg ‘kun’ spise 5 pandekager før jeg var mæt. Og jeg blev ikke træt og gnaven bagefter, som jeg ellers gør hvis mit blodsukker stiger hurtigt for derefter at styrtdykke.

Opskrift på amerikanske panderkager med blåbær (ca. 20 stk.):
250 g mel
2 spsk. sukker
½ tsk. salt
1 tsk. bagepulver
½ tsk. natron
2,5 dl kærnemælk
1,8 dl letmælk
2 æggeblommer
2 æggehvider
0,6 dl. smeltet smør + smør til stegning
Blåbær
Bland mel, sukker, salt, bagepulver og natron i en skål.
Pisk kærnemælk, mælk, æggeblommer og smeltet smør sammen i en anden skål og bland de tørre ingredienser med de våde – rør kraftigt i dejen så alle klumper forsvinder.
Pisk æggehviderne stive og vend dem forsigtigt i dejen.
Varm en smule smør på en pande og sæt klatter af dejen på den varme pande, lav pandekagerne så store eller små som du ønsker. Fordel ca. 5 blåbær i hver pandekage og dæk bærrene med lidt dej. Vend pandekagen efter 2 til 3 minutter, når kanterne er blevet brune og der er små ”huller” i den side af pandekagen der vender op ad. Brug lidt smør hver gang du steger en ny omgang pandekager.
Nu sidder vi og ser film (The Bourne Ultimatum, er jo en sucker for Matt Damon action) og senere skal vi ud at spise på Sebastopol og så til afskedsfest hos min veninde, der rejser til Indien i et halvt år. 
Håber I har en dejlig lørdag ;)
(Visited 2.400 times, 1 visits today)

Skriv en kommentar

16 Kommentarer

  1. Hej,Det ser ud til at være nogle gode pandekager! – Og sikke en fin blog du har her! Det er mit første besøg her nogensinde, og jeg er så begejstret at jeg straks må efterlade en kommentar. Jeg elsker at opdage nye blogs og endnu bedre er det, når de har været skjult lige foran næsen på en. Jeg føler lidt, at denne blog har ventet på mig "lige om hjørnet", da jeg også selv bor på Amager og desuden besøger mange af de blogs, du selv følger. Så det er bare SKØNNO, at jeg endelig har fundet den! – Og så var det endda ikke via blogging, men via butikken Smuk Brugts hjemmeside, som jeg besøgte, fordi jeg lige har opdaget butikken IRL… Pudsigt.Nå, men det er i hvert fald ikke sidste gang jeg er her. :)- Og så har du forresten lige givet mig en KÆMPE lyst til at komme til Mexico ASAP!

  2. Hej Emily.Jeg har lyst til at kalde mig 'Katrine Gammel' efter 'Katrine Ny's kommentar :DDejlig lørdag hos mig med løb, pump, genbrugsfund og litterære orgasmer over mine tekster om dekonstruisme – og solen skinner mig ind i hovedet :-)Kh Katrine.

  3. Hej!Hvor er det fedt, at du er åben omkring din PCO! Jeg har selv fået konstateret PCO fornyligt og har nu lagt min kost helt om, så jeg ikke får de hurtige kulhydrater og dermed ikke for store udsving i mit insulinniveau.Tak for en god blog – og tak for din åbenhed :-)

  4. Umm..de pandekager ser ret lækre ud—og ja, det er lidt svært at få dem luftige! Mit blodsukker er heller ikke det mest stabile, det er ret belastende. Som Dorthe siger, tak for din åbenhed, det er skønt at kunne lære af andres erfaringer.

  5. Hvordan bliver man testet for PCO? Hvad skal "der til" for at lægen gider gøre noget ved at man har ustabilt blodsukker?

  6. Hej Emily, vil du ikke skrive lidt om, hvad du typisk spiser i løbet af en dag for holde din PCO 'nede'. Mange med PCO er ret overvægtige, men du ser meget slank ud… Hvad gør du?? VH. Mette

  7. Hej igen,Lige et par kommentarer til PCO-snakken – håber det er ok, Emily :-) Vil bare lige sige, at det ikke er alle PCO-piger, der er overvægtige. Det troede man til at starte med, men man fandt ud af, at der også er normalvægtige PCO-piger. Altså behøver man ikke have tendens til at tage på, når man har PCO. Dog råder man alle PCO-piger, tykke som tynde, til at motionere og holde sig fra hurtige kulhydrater, så man undgår udsving i insulinniveauet. Du kan læse en masse og finde opskrifter på pcoforum.dk. Ellers kan du fx. google pco-kost og glykæmisk index. Håber du kan finde lidt info der :-)@turna: PCO viser sig ved uregelmæssig menstruationscyklus og andre tilhørende symptomer. Din læge kan hjæpe med en henvisning til en gynækolog, som kan udrede dig, bl.a. ud fra blodprøver.

  8. Katrine Ny – Tusind tak det er jo bare topdollar-dejligt at høre. Og afsted til Mexico med dig ;) Det kan i al tilfælde virkelig anbefales.'Katrine Gammel' – Det lyder da helt utroligt dejligt ;) Og tak for at du ville dele lidt, jeg synes nemlig det er noget så hyggeligt at høre lidt om jer læsere også.Dorthe – Har egentlig ikke tænkt så meget over det med PCO og bloggen, men måske jeg skulle skrive lidt mere om det. Der er jo rigtig mange der har det og også rigtig mange der endnu ikke ved de har det. Så hvis jeg kan kaste lidt lys over det her, er det jo bare dejligt. Og hvor er det godt at høre at du har fået styr på det mht. kost og så videre. Da jeg ændrede min kost for snart 4 år siden, var det virkelig en aha oplevelse, sådan 'tænk at man kan have det så godt'. Der er sket så store ændringer inden i min krop at det nærmest virker som magi og kemi. Men det er det selvfølgelig også lidt – madkemi :)

  9. Anne C – Ingen årsag ;)Turna – Dorthe har svaret længere nede. Du kan også læse mere på pcoinfo.dk. Mht. lavt blodsukker er der ikke meget din læge kan gøre. Det kan du til gengæld selv ved at spise blodsukkerregulerende kost, spis efter Glykæmisk Index (GI-kost). Sørg for at få protein, fedt og kulhydrat i hvert måltid og aldrig for meget kulhydrat. Held og lykke med blodsukkeret ;)Mette – Jo det vil jeg gerne lave et indlæg om. Har aldrig været overvægtig, men kan sagtens tage på hvis jeg spiser forkert. Eller tager p-piller, det er simpelthen gift for mig…R. LArsen – Det var de også :)Dorthe – Det er selvfølgelig meget ok og godt at der er nogen der gider at svare når nu jeg er så lang tid om det ;)

  10. Hej Emily. Jeg ved desværre ingenting om PC0, men jeg har en opskrift på pandekager, som jeg tænkte, at du kunne prøve. De indeholder i hvert fald kun gode ting :-)Du skal bruge ca. 1 æg, 1 banan og et godt skvæt vanillepulver. Rør det sammen og steg de små pandekager på panden.Du kan gange op på bananer og æg alt efter hvor mange pandekager du skal lave.Forresten tak for en skøn blog. Har opdaget den i dag, så derfor kommenterer jeg lidt sent på dette indlæg./Anne