Citronmåne

Først og fremmest tusinde tak for alle jeres forslag til hvilken kage jeg skulle bage. Der var så mange lækre og spændende idéer. De fleste af dem kom dog så sent, at jeg ikke nåede at se dem, inden jeg skulle købe ind. Fejlen er helt på min side, jeg kunne jo bare have spurgt lidt før. Men, mange tak for de gode forslag og opskrifter! Prøver dem helt sikkert før eller siden :)

Jeg endte med et safe bet, eller det troede jeg, da vi var lidt i tidsnød og kagen skulle transporteres. Der skete så bare det, at smarte her kom til at komme for meget mel i. Som i dobbelt så meget for meget. Æv! Opdagede det faktisk først nu, da jeg sad og skrev opskriften ned til jer. Men det forklarer hvorfor kagen blev alt for tør. Hvorfor dejen var nærmest umulig at røre. Hvorfor den blev meget sprød og brun på ydersiden (læs: lidt brændt), mens den blev ved med ikke at være færdig indeni. Da den endelig var færdigbagt i midten, var hele ydersiden mere end crusty. Æv igen! Troede faktisk næsten, at jeg havde mistet min bage-mojo, men det var åbenbart bare ævnen til at læse, den var gal med. Bagning er kemi og man skal ikke eksperimentere med mængder og mål, hvilket ellers er skægt og tilrådeligt med al mulig anden madlavning. Nå, jeg skal nok stoppe med at flæbe, det er jo bare kage… Smagen var fantastisk og det er uden tvivl en lækker kage, hvis man ellers holder sig til de angivne mængder og bagetid. Nogle af drengene til den fest jeg havde den med til, døbte den taknemmeligt ‘Luksus Citronmåne’, så en lille smule lykke må min bagefadæse have gjort. Opskriften er fra en af mine yndlingskagebagebøger ‘Cupcakes from the Primrose Bakery’.

Luksus ‘citronmåne’
225 g rørsukker
225 g mel
2 1/2 tsk bagepulver
25 g maizena
225 g smør ved stuetemperatur
4 store æg (husk nu, ikke fra en hønemor i bur vel)
Revet skal og saft fra 2 store saftige citroner (øko/uden overfladebehandling)
Evt. kornene fra en vanillestang

 • Tænd ovnen på 170 grader varmluft (eller 190 grader almindelig). Smør en springform på ca. 20 cm i diameter. Gerne to hvis du har det.
 • Rør smørret og sukkeret blødt med en elmixer og pisk til det bliver lyst og luftigt. Mål de tørre ingredienser af og bland dem i en separat skål. Og her er det vigtigt at modstå trangen til at komme dobbelt så meget mel i. Don’t do it! Kæmp mod trangen. Det bliver ikke godt.
 • Tilsæt æggene et ad gangen til smør/sukker-blandingen og pisk grundigt mellem hvert. Rør også citronskallen i.
 • Herefter røres de tørre ingredienser i lidt efter lidt. Spæd op med citronsaften indimellem og fortsæt sådan indtil der ikke er mere mel eller citronsaft tilbage. På dette stadie er det nok bare at røre til melet lige akkurat er blandet i, ikke noget med at røre for længe, så falder dejen sammen og bliver til tapetklister. Sådan ca.
 • Hæld det i den/de smurte springforme og bag i henholdsvis 45-50 (hvis det hele er i en form) eller 25 min (to forme).
 • Test gerne om kagen er færdig med en kødnål/strikkepind/træspyd. Det skal komme op uden dej på hvis man stikker det ned i midten.
 • Lad kagen/kagerne køle i formen i 10 min og tag den så forsigtigt ud og lad den køle fuldstændig af på en rist.
 • Når kagen er helt koldt skæres den forsigtigt igennem (hvis der kun var en) og lægges sammen med nedenstående glasur. Lidt under halvdelen mellem de to lag og resten på toppen.

Glasur
110 g smør, blødgjort ved stuetemperatur
2 spsk citronsaft
revet skal af 1-2 citroner (øko/uden overfladebehandling)
500 g flormelis

 • Rør smørret, citronskal og -saft og halvdelen af sukkeret i en skål med en elmixer. Pisk flere minutter til det er helt ensartet og cremet.
 • Tilsæt gradvist resten af sukkeret. Pisk grundigt hver gang.
 • Farv evt. glasuren med et par dråber frugtfarve. Pisk den grundigt op lige inden den skal bruges.

Er ret så træt i dag. Har siddet oppe hele natten og set Oscar-show. Så I det? Synes det var de rigtige der vandt, i al tilfælde langt hen ad vejen og så er det jo altid lidt sjovere. Hvilken kjole eller hvilket look var jeres favorit? Jeg var helt vild med Mila Kunis’ lyslilla kjole og hår, wow! Og hun var langt fra den eneste i lilla. Cate Blanchett, Natalie Portman og Scarlet Johansson var også i forskellige nuancer af farven. Den havde man ikke lige set komme, men det var virkelig farven på den røde løber (der faktisk også havde en snert af lilla/fuchsia, ren rød var den i al tilfælde ikke) i nat. I dag skal jeg læse, forudplanlægge lidt indlæg til jer og lade op indenfor en travl uge. Skal nemlig starte i praktik i morgen, til Malmø på torsdag, til de sædvanlige forelæsninger og så har jeg tilmed et hvalpehold, der begynder i denne uge med teori onsdag aften og første træningsgang lørdag. Vi ses bare en gang på søndag ikke ;)

Made a lemon layer cake from one of my favorite cookbooks ‘Cupcakes from the Primrose Bakery’ the other day. It is very similar to this recipe. It was so wonderful and tangy, though a little on the dry and crusty side due to me getting the measures all wrong and by fault adding twice the amount of flour. Oups! Remember to read the recipes thoroughly people ;)

bloglovin

(Visited 2.761 times, 3 visits today)

Skriv en kommentar

37 Kommentarer

 1. Haha, kender alt for godt det med at læse forkert på en opskrift! Der er åbenbart ret stor forskel på 1/2 dl og 1/2 liter – Blot til info! Og så skal man måske ikke love sin temperamentsfulde kusine på 4 år, at hun må få et stykke kage med hjem, når der i sidste punkt på opskriften står at kagen skal henstilles i min. 4 timer, eller helst natten over. PS: en 4-årig forstår virkelig at tude igennem:-( Men god ser citron-satanen da ud.

 2. Jubiii, lige den opskrift jeg har stået og manglet.. Jeg har nemlig tænkt på at kopiere Lemon Marengs cupcake’sne fra Agnes :) Så bare en gang fin marengs på toppen.. :) Så skal jeg bare have løst det i midten :)

  Det ser super lækkert ud :)

 3. Jeg ELSKER, at du ikke bruger buræg! Det er min hjertesag!

  Jeg skælder folk ud i supermarkederne, når du køber buræg, kan slet ikke holde det ud :)

 4. Nøøøøøj hvor ser den bare lækker ud!
  Men lige et spørgsmål vedrørende “glasuren”:
  Jeg har prøvet et par gange, at mikse smør med forskellige former for frugtsaft, og jeg synes altid det skiller utrolig meget! Hvad gør du for at det ikke sker, eller er det kun noget der sker for mig? ;-)

  1. Mange tak, den ser desværre finere ud end den smagte. Eller den smagte dejligt, var bare lidt tør. Men sådan går det jo nok, når man kommer til at komme dobbelt så meget mel i som der egentlig skulle ;)

   Glæder mig til at prøve at bage den ordentligt en anden gang og/eller prøve din citronmåne, som læseren nedenfor tipper om :D

 5. HAPS! Den må jeg prøve – den ser virkelig lækker ud! Du er så god til at tage lækre billeder af det mad du laver… har også selv en underlig mani med at tage billeder af min mad (når den ser nice ud). En mani der startede da jeg var lille engang – fra ferier og sådan… Men det ser altså bare aldrig helt så lækkert ud, når jeg ser på billederne…
  Du får altid taget de lækreste billeder – nok ca. derfor jeg har prøvet alle dine opskrifter, snart :)

  1. ps. er det bloggen, eller min computer der er langsom i disse dage? det tager ca. 40 år at åbne bloggen, og at komme ind på forskellige ting (fx. her til kommentar-delen) :(

 6. Sødeste emily, hvordan er det dog du holder formen når du altid bager de mest overdådige og flotteste kager? De kan umuigt være kalorielette eller hold-den-flotte-figur-venlige? :)

  1. Hmm… Bager nok ikke så ofte igen og har altid nogen, der hjælper mig med at spise kagen (bager som regel til en lejlighed), så spiser ikke alle 12 cupcakes eller hele citronmånen selv. Og så er jeg vist også bare af den overbevisning at der skal være plads til kage ;)
   Og at der er det, når ellers basiskost og -motion er i orden :)

 7. Den kage ser suuuper lækker ud! Og tro mig du er langt fra den eneste, der har læst forkert i en opskrift! Det er i hvert fald sket et par gange for mig.. Hæhæ..

 8. Puha det er et farligt post for sådan en invendig tyk som mig:-)
  Pøj pøj med at nå alt i din uge – er lidt jaloux på dit hvalpehold :-)

 9. Det er faktisk mægtig sjovt! Jeg har netop gået i noget tid og brygget på ideen om at lave citronmåne selv, for at se om det kunne være lækkert i luksusudgave – og wupti laver du det:) Skønt – så har jeg allerede en opskrift og de gode billeder lokker må man sige, så mon ikke den snart bliver bagt:)

  (Dog vil jeg sige een ting, fordi jeg egentlig er ret nørdet og kemiagtig. Det kan være farligt at eksperimentere med kemi – og farligt at eksperimentere med kager. Men nogle af de allermest geniale ting bliver jo faktisk lavet ved fejl – såvel i kemien som i bagerkunstens verden – fx. marcipan:)

 10. Great minds think alike ;) Lavede selv skøn hjemmelavet citronmåne á la Claus Meyer’s Almanak for et par dage siden, mmm.. Hjemmelavede citronmåner er virkelig skønne, farven, duften, smagen, uha, det hele :)

  Min seneste bage-eskapade resulterede i en smuk nøddetærte (hassel/valnødde) med karamelsovs i fyldet, amme-namme!

 11. Hej Emily.
  Jeg tror, at jeg vil prøve din opskrift her! Den ser god ud (ligesom alle de andre du bager). Ofte kan opskrifter være lidt risikable, fordi det simpelthen ikke er til at vide, om det angivne blandingsforhold er lige i øjet. Derfor holder jeg sådan af at prøve de opskrifter, du skriver her, fordi der følger en anmeldelse med;-) Jeg vil af den grund komme med et ønske: Banankage synes jeg er en lidt glemt ‘klassens time’-kage, og den bliver altså skubbet lidt i baggrunden, fordi især cupcakes stjæler al opmærksomheden, så jeg håber sådan på, at du måske har en god opskrift opppe i ærmet – som evt. kan bages som cupcakes. Anyway, det blev en lang besked – det korte af det lange er bare, at der er langt mellem de gode banankager, og det er ellers en virkelig god kage (!!); mange er tørre, andre er for tunge og nogle indeholder næsten ikke banan, så hvis du har mod på det, ville det være intet mindre end fantastisk med en banan(kop)kage-test/anmeldelse.:-) Bare en idé.
  Ha’ en god dag.
  Hilsen Sophie

  1. Tusind tak for din søde kommentar og god idé med banankagen. Er enig i at det er en lækker kage, men at der er for mange klammerter iblandt. Skal prøve at huske det :)

 12. Hej søde Emily.
  Kagen ser rigtig lækker ud og mon ikke den var spiselig om end du kom til at putte lidt for meget mel i :) jeg har dog et spørgsmål angående din holdning til økologiske varer. Hvad er egentlig årsagen til, at du altid forsøger at købe økologisk? Tager hatten af for det og synes også selv at det er lækkert at spise økologisk, når man har råd, gør det dog mest selv med frugt og grøntsager. Tænker bare, hvad det er, du vil have ud af det i det lange løb? Personligt føler jeg lidt, at mange folk måske gør det blot for at pleje samvittigheden, hvis du forstår hvad jeg mener.

  1. Vidste ikke helt selv at jeg altid forsøger at købe økologisk? :)
   Men ville ønske at jeg gjorde, altså altid forsøgte at købe økologisk… Har dog langt fra råd, så det må blive ved drømmene. Jeg tænker meget på dyrevelfærd, så jeg køber kød, æg, mælk, ost etc. fra økologiske eller fritgående dyr. Og så køber jeg eks. økologiske citroner hvis jeg skal bruge skallen, så jeg slipper for at spise pesticider og voks. Og økologiske gulerødder fordi jeg synes det smager bedre. Ok, faktisk en hel del ting fordi de smager bedre. Mit incitament for at vælge økologi er altså primært af respekt for dyrene, råvarerne og også min egen krop, som jeg ikke vil fylde med medicinrester og kemikalier fra landbrug.

 13. Jeg havde aftalt med mig selv, at jeg ikke ville sige det højt, men gjorde faktisk samme nummer (som dig med melet) da jeg skulle bage 2½ x portion af dine citron-kopkager til min fødselsdag. Kom alt, alt, ALT for meget mælk i, og opdagede det først efter 1½ l :s Meget flydende.. på grådens rand måtte jeg så forsøge at reparere, og det gik næsten, men også kun næsten ;) Jeg hader når det sker!

 14. Haha… godt at høre at jeg ikke er den eneste der af og til har svært ved at læse :)

  I er så søde!

 15. Jeg bagte kagen i går, den blev helt fantastisk lækker og svampet. Jeg fulgte opskriften til punkt og prikke med undtagelse af, at jeg kom mere citronskal og 2 ekstra spsk. citronsaft i glasuren, det gav både mere smag og farve:)
  Skøn blog, elsker dine søde kommentarer, som denne (husk nu, ikke fra en hønemor i bur vel) <3

 16. Da manden elsker alt med citron brugte jeg kagen som en undskyldning for at få ham med i køkkenet. Ud over at det var virkelig hyggeligt med en bageaften sammen, blev kagen er stor succes.
  Jeg fulgte også opskriften ret præcist, men lige som en anden læser kom vi en anelse mere citronsaft og ikke helt så meget flormelis i frostingen hvilket fungerede ret godt.
  Derudover vil jeg mene at kagen sagtens kan klare at nøjes med 30-35 min i ovnen v. 190 grader, så bliver den ikke helt så “krummet” og farven ikke helt så mørkebrun, men det er jo altid en god idé at gå efter strikkepindsmetoden når kagen har fået minimum af bagetid, for størrelse på forme osv. påvirker jo også bagetiden, og jeg tror den springform vi brugte var lidt større end 20 cm i diameter.

  Tak for endnu en god opskrift.

  Kh Maria uden dagbog

 17. Fantastisk ;)
  Kom helskindet igennem din utrolig enkle opskrift, uden maizena og elpisker ;)
  Det er en helt igennem genial kage! Tror det bliver blandt mine yndlings. Og det lille strejf af vanilje gør det kun bedre!

  Ved du, om smørret kan erstattes med olie?
  Har en lillebror der lider af lactoseintolerens (mælkeallergi inkl. alle produkter der indeholder mælkestoffer) – Så bortset fra smørret, så er den her kage jo ideel til ham :)

  1. Tilbagemelding:
   Citronmåne med solsikkeolie i stedet for smør, var en succes ;)
   Lillebror blev glad, og det samme gjorde gæsterne :)

 18. Skal absolut prøves, eeelsker alt der smager bare det mindste af citron :-)
  Men lige et spørgsmål, måske et dumt et??? Vil også gerne bage dem med olie, bytte man bare lige over, 225 gr. smør = 225 gr. olie?