Jeg holder meget af chili con carne – og bønner og stærk mad generelt – og synes det er sådan en nem og rar ‘all in one’-ret. Af flere årsager ønsker jeg dog ikke at spise så meget kød og derfor er denne chili sin carne – chili uden kød – blevet en ny favorit.
Chili sin Carne til 4-6 personer (eller til to + en rest til næste dag + et par portioner til fryseren)
1-2 løg, hakket
3-4 fed hvidløg, hakket fint
2-3 spsk olivenolie
4 gulerødder, i skiver, strimler eller hvad man nu er vild med
ca. 1/2 chili alt efter styrke, hakket fint
2 dåser kidneybønner
1 dåse baked beans
1 dåse borlottibønner
1 lille dåse majs
3 dåser flåede hakkede tomater
2 dl grov bulgur
4 dl vand
1 tsk kanel
2-4 tsk spidskommen alt efter smag og behag
1 tsk stødt chilipulver
2 tsk gurkemeje
- Steg hvidløg og løg i olien til de er klare i en stor gryde. Ikke alt for høj varme til at begynde med, så branker hvidløget.
- Tilsæt gulerødder og lad dem stege med et par minutter.
- Dræn vandet fra bønner og majs (ikke baked beans) og hæld dem i gryden. I med tomater og chili også.
- Lad det koge op, tilsæt så krydderierne og skru derefter ned for varmen og lad det småsimre i 10 min. Smag til med salt.
- Tilsæt derefter bulgur og vand og lad det koge den tid, der står på bulgurpakken. Husk at røre af og til så det ikke brænder på og skru ned så det lige akkurat koger, men ikke står og buldrer derudad.
- Server evt. med en klat creme fraiche eller yoghurt, lidt grønt og et stykke groft brød (med tandsmør, lever og ånder for tandsmør).