opskrift: vegetarlasagne// veggie lasagna

Denne opskrift skulle have været postet i går eftermiddags, som første del i en ny ‘Meat Free Monday’-serie, men da jeg endte på spontan strandmiddag, gåtur og isspisning (fik lakrids/citron/hvid chokoladeis SÅ god) med min fineste veninde, så blev der ikke noget vegelasagne til jer i går. Beklager. Også over at min fiffige navn til føljetonen nu falder lidt til jorden, men skal bestræbe mig på at overholde tidsrammen næste mandag ;)

Under alle omstændigheder har vi herhjemme efterhånden en helt klar madpolitik angående minimum at have en kødfri dag om ugen (og ofte bliver det mange flere).

Som endnu et led i at leve mere bæredygtigt (og også bare for ens egen økonomis skyld) afgav jeg hos Jordens Regnskoves Supermarked på Roskilde Festival i år et løfte om ikke at smide mad ud. Det er vanvittigt svært at overholde, men det tvinger én til at tænke over ens indkøb og bruge det man har. Og til at lære at se stort på ‘mindst holdbar til’. Jeg skal virkelig lære at lugte til og kigge på min mad, i stedet for at lade mig styre af en dato. Projektet går rigtig godt indtil videre og selvom det er svært at overholde 100%, så har jeg tænkt mig at gøre mit bedste.

Vegetarlasagne til 2-4 personer

Bechamel
mel
mælk
smør
evt. parmesan eller anden reven ost

Plader
lasagneplader. vi bruger fuldkorns-
auberginer

Tomatsauce
1 ds. flåede tomater
et par gulerødder
et par stænger selleri
1 stort løg (eller to normale)
4-5 fed hvidløg
1 zucchini
salt peber
sukker

evt. balsamico
evt. oregano og timian

revet ost

Pladerne
Skær auberginen ud i skiver, lige under en cm og smid dem i ovnen med lidt salt på i en tyve min. tid. Gør det mens saucen snurrer.

Saucen
Riv gulerødder og zucchini
Hak løg, hvidløg og selleri

Steg løg og hvidløg i olivenolie til de bliver klarere og smid resten af grøntsagerne i. Hvis du kan lide balsamico, kan du smide et sjat i her og lade det koge væk.

Når de er stegt igennem, tilsættes tomaterne og saucen simrer i 15min+

Smag den til med salt, peber og lidt sukker.

Hvis du er til det, kan du smide tørret oregano eller timian (frisk eller tørret) i.

Bechamel
Bechamelsaucen er ‘bare’ en opbagt sovs. Smelt en god klump smør i en gryde over lav varme og drys en to spsk hvedemel i. Det samler sig hurtigt. Hæld lidt mælk i og pisk den ud. På med resten af mælken og varm igennem under middel varme, hvor du rimelig ofte rører i den. Pludselig går det stærkt, og så brænder den nemt på.

Sovsen tykner pga. melet og når den ligner persillesovs (uden persille) er den klar. Jeg kan godt lide en ostesovs, så smid lidt reven parmesan i, der vist nok også tryller den om til en mornaysovs.

Den store samling
Er rimelig meget som man plejer. Et tyndt lag tomatsauce i bunden.
herefter hedder den: Lasagneplader, auberginer, tomatsovs, bechamel. Lasagneplader, auber… osv. Øverst får den ost og et par dryp olivenolie.

Skal have som det står anvist på pladepakken. Oftest en halv time ved 180-90 i varmluft.

Every week (usually monday – hence ‘Meat Free Monday’) we have at least one day with no meat on the menu. This monday we had a gorgeous veggie lasagna.

(Visited 8.952 times, 4 visits today)

Skriv en kommentar

18 Kommentarer

 1. Hvor FEDT at høre du har afgivet sådan et løfte og at I har mindst en kødfri dag om ugen.
  Det er nu 2år siden, min kæreste og jeg blev vegetarer og har det SÅ godt med det. Jeg spiser stadig kød, hvis jeg har lyst til det – men det bliver sjældnere og sjældnere :-)

  Tak fordi du sætter et godt eksempel for mange mennesker!

  Ha’ en deeejlig dag :-)

 2. Hvor spændende og se om man så hvidt muligt kan undgå at smide mad ud. Det er et godt løfte! Jeg er selv lige begyndt at tænke en del over det efter jeg så dr2 tema i lørdags om madspild. Det var overraskende, hvad der bliver smidt ud årligt og gav virkelig et godt indblik i, hvor vigtigt det er, at vi udnytter den mad vi først har puttet i kurven, ja som du siger både for bæredygtighedens skyld men også for pengepungen :)

  Jeg glæder mig som fuldtidsvegetar til at følge med i kødfri mandag!

 3. Fedt løfte! – Min kæreste er også liiidt for sibbet med de der holdbarhedsdatoer.. Min mor har altid kigget og sniffet til madvarerne og taget en vurdering derudfra, så den kører jeg også på.. Har både været forundret og lidt skræmt over fx hvor lang tid mælk lugtede og smagte fint ift. holdbarhedsdatoen(!)

 4. “På med resten af mælken” – men du har ikke skrevet hvor meget mælk. Så er det lidt svært. Kan du ikke give et ca. mål? :-) Er det en hel liter, eller hvad? :) Det ser spændende ud!

 5. Hvor er det flot gjort. Det synes jeg altså er sejt – håber at du lykkes! For øvrigt er jeg meget imponeret over at du til og med lykkes få lasagne at se så godt ud. Det om noget synes jeg er svært at tage pæne billeder af :)

 6. Jeg er en sand hysse, hvad angår ikke at smide noget ud – og forsøger så vidt muligt at bruge hvad jeg har, eller fryse det ned, der er tilovers.
  Lyder ellers lækkert med en vegetarlasange, det har jeg endnu ikke været ude i at kreere endnu, men der ryger altid med masse rester af halvbløde/kedelige grønsager i kødsovsen, når det er (:
  Ellers er aubergine/squash ikke et dårligt alternativ i sådan en omgang, i stedet for lasangepladerne.

  – Anne

 7. Uhhh, det ser super lækkert ud, det skal hel klart prøves i aften, tak for inspirationen! (:

 8. Du har ret i, at man skal blive meget, meget bedre til at lugte/smage maden, i stedet for at lade sig diktere af en dato. Der står jo også MINDST holdbar til – det betyder jo ikke, at det bliver for gammelt der – det er jo bare en garantidato, som de jo sætter på tidligere end de har beregnet maden kan holde sig til.

  Lækker lasagne i øvrigt.

 9. Skøn lasagne opskrift – den var perfekt til en hyggelig fredag aften! Ville være lidt nemmere at finde næste gang, hvis den også lå under recipies;) Glæder mig til flere vegetariske indslag!