Denne opskrift skulle have været postet i går eftermiddags, som første del i en ny ‘Meat Free Monday’-serie, men da jeg endte på spontan strandmiddag, gåtur og isspisning (fik lakrids/citron/hvid chokoladeis SÅ god) med min fineste veninde, så blev der ikke noget vegelasagne til jer i går. Beklager. Også over at min fiffige navn til føljetonen nu falder lidt til jorden, men skal bestræbe mig på at overholde tidsrammen næste mandag ;)
Under alle omstændigheder har vi herhjemme efterhånden en helt klar madpolitik angående minimum at have en kødfri dag om ugen (og ofte bliver det mange flere).
Som endnu et led i at leve mere bæredygtigt (og også bare for ens egen økonomis skyld) afgav jeg hos Jordens Regnskoves Supermarked på Roskilde Festival i år et løfte om ikke at smide mad ud. Det er vanvittigt svært at overholde, men det tvinger én til at tænke over ens indkøb og bruge det man har. Og til at lære at se stort på ‘mindst holdbar til’. Jeg skal virkelig lære at lugte til og kigge på min mad, i stedet for at lade mig styre af en dato. Projektet går rigtig godt indtil videre og selvom det er svært at overholde 100%, så har jeg tænkt mig at gøre mit bedste.
Vegetarlasagne til 2-4 personer
Bechamel
mel
mælk
smør
evt. parmesan eller anden reven ost
Plader
lasagneplader. vi bruger fuldkorns-
auberginer
Tomatsauce
1 ds. flåede tomater
et par gulerødder
et par stænger selleri
1 stort løg (eller to normale)
4-5 fed hvidløg
1 zucchini
salt peber
sukker
evt. balsamico
evt. oregano og timian
revet ost
Pladerne
Skær auberginen ud i skiver, lige under en cm og smid dem i ovnen med lidt salt på i en tyve min. tid. Gør det mens saucen snurrer.
Saucen
Riv gulerødder og zucchini
Hak løg, hvidløg og selleri
Steg løg og hvidløg i olivenolie til de bliver klarere og smid resten af grøntsagerne i. Hvis du kan lide balsamico, kan du smide et sjat i her og lade det koge væk.
Når de er stegt igennem, tilsættes tomaterne og saucen simrer i 15min+
Smag den til med salt, peber og lidt sukker.
Hvis du er til det, kan du smide tørret oregano eller timian (frisk eller tørret) i.
Bechamel
Bechamelsaucen er ‘bare’ en opbagt sovs. Smelt en god klump smør i en gryde over lav varme og drys en to spsk hvedemel i. Det samler sig hurtigt. Hæld lidt mælk i og pisk den ud. På med resten af mælken og varm igennem under middel varme, hvor du rimelig ofte rører i den. Pludselig går det stærkt, og så brænder den nemt på.
Sovsen tykner pga. melet og når den ligner persillesovs (uden persille) er den klar. Jeg kan godt lide en ostesovs, så smid lidt reven parmesan i, der vist nok også tryller den om til en mornaysovs.
Den store samling
Er rimelig meget som man plejer. Et tyndt lag tomatsauce i bunden.
herefter hedder den: Lasagneplader, auberginer, tomatsovs, bechamel. Lasagneplader, auber… osv. Øverst får den ost og et par dryp olivenolie.
Skal have som det står anvist på pladepakken. Oftest en halv time ved 180-90 i varmluft.
Every week (usually monday – hence ‘Meat Free Monday’) we have at least one day with no meat on the menu. This monday we had a gorgeous veggie lasagna.