Senegal

I dag og løbende i den kommende tid vil jeg låne min blog ud til nogle piger og kvinder, der har langt mere brug for al opmærksomheden end jeg. Nogle af dem kan I se i fotodagbogen nedenfor og jeg glæder mig brændende til at tale deres sag og fortælle deres historier.

Det kan godt være at blogmediet som udgangspunkt er demokratisk og at alle kan lave en blog, det er bare en sandhed med modifikationer, for det kræver først og fremmest en computer og internet og skulle man være så heldig at have det, så kræver det også at man kan læse og skrive. Ingen af delene er en selvfølge for piger og kvinder i Senegal eller store dele af Afrika for den sags skyld.

For en lille måneds tid siden tog jeg med P&G/Always til Senegal for at lære mere om og besøge de udviklingsprojekter mod analfabetisme, som Always UNESCO laver.

SISTERS FOR EDUCATION
Jeg har haft mit livs rejse, oplevet og set ting jeg aldrig havde troet jeg skulle opleve – på godt og ondt -, set vanvittige kontraster, lært forskellen på medlidenhed og medfølelse og fået nye fabelagtige venner, både blandt de skandinaviske piger jeg rejste med, men også i Senegal. Jeg har siden jeg kom hjem skrevet mails med Awa, der er lærerinde i en lille landsby (hun er nedenfor i en meget fin hvid kjole og står ved en tavle og underviser). Awa’s historie og engagement var noget af det der rørte mig mest på turen og jeg håber inderligt, at I vil hjælpe mig og Awa -og hele Always/UNESCO projektet – med at bygge en rigtig skole i hendes landsby. Men meget mere om alt det senere :)
Dette er helt kort fortalt langsigtet udviklingsprojekt, der først og fremmest har som mål at få 40.000 senegalesiske piger og kvinder i skole over to år, primært for at lære at læse og skrive, men også for at give dem færdigheder, der gør at de kan klare sig på sigt. Fordi man i forhold til udviklingsprojekter i Afrika taler om ‘positiv diskriminering’ simpelthen fordi det rykker at hjælpe kvinderne. Men også mere om det senere.

Det kan eller skal ikke sidestilles med nødhjælp eller livsnødvendigheder som rent drikkevand og nok mad. Men det er gennem uddannelsesprojekter som dette, at mennesker i den 3. verden får bedre muligheder for at klare sig på sigt og for at komme ud af fattigdommen og bryde den onde cirkel.

Jeg glæder mig helt utroligt til at tage jer med på min rejse, jeg glæder mig til at lade mine senegalesiske medsøstre komme til orde på min blog og jeg glæder mig til at lave noget stort og fantastisk sammen med jer. I er så mange, så engagerede og positive og jeg  håber inderligt at I vil være med til at løfte denne opgave og hjælpe mig med at udbrede kendskabet til projektet og sammen bl.a. bygge en ny skole til Awa’s landsby.

Men som sagt, meget mere om det hele senere. Til at begynde med kan I dog starte med at klikke på Alway UNESCO donationsbannerne (Always giver ca. 2 kroner pr. klik, så klik lige løs!!!) her på bloggen eller like og læse mere om det hele på Sisters for Education Facebooksiden :)

A couple of weeks ago I was in Senegal with Always and UNESCO participating in the Sisters for Education campaign. A project to raise awareness on and fight illiteracy among girls and women in Senegal. The Always UNESCO development program empowers girls and women by giving them a chance to learn to read and write.

(Visited 471 times, 2 visits today)

Skriv en kommentar

49 Kommentarer

 1. Hvor er det dog bare et fantastisk initiativ, Emily. Jeg glæder mig til at følge kvindernes/pigernes historier fra Senegal, og jeg synes det er vigtigt, at du bruger denne helt igennem fantastiske blog og platform til at kaste lys over problemstillingen! Mon ikke vi sammen kan få skrabet penge sammen til skolen i Awa’s landsby? Det tror jeg :)

 2. Hvor er det er et stærk engagement, Emily. Jeg vil med glæde tage del i den rejse, som du giver os, dine læsere, mulighed for at deltage i. Og kunne ikke være mere enig – vejen frem i denne sammenhæng er klart positiv diskriminering.

 3. Jeg tænkte nok, at det var i forbindelse med denne kampagne, at du var afsted. Jeg er personlig rigtig glad for at have fået muligheden for at hjælpe til mere uddannelse igennem min lille blog. Det virker som et super projekt :)

  1. Fedt at du også er med Dyveke!! Jo flere jo bedre :) Og ja, det er et helt fantastisk projekt!

 4. Det lyder til at være et fantastisk projekt!
  Helt utroligt hvad man kan gøre i disse dele af verden bare ved at have en blog :) Glæder mig til at høre historier og følge projektet! :)

  Og sikke fine billeder!

  1. Ja, tænk en gang hvis min ‘lille’ blog kan gøre en forskel, men ikke uden jer ;)
   Tak :)

 5. Jamen, det lyder da bare som et super-fedt projekt, og sikke nogle dejlige billeder, du har taget!
  Jeg elsker at se, hvordan andre mennesker andre steder lever, og hvordan der ser ud hos dem.

  Men det der rammer mig allermest er, at vigtigheden af adgang til uddannelse kan ikke overdrives for hverken drenge eller piger.
  Hvis man kan læse og skrive, kan ingen løbe om hjørner med én eller bilde én ting ind, som ikke passer ;)

  Jeg glæder mig rigtig meget til at læse de kommende indlæg.

 6. Det er et et super godt projekt, som jeg glæder mig meget til at høre mere om :)
  Hvor er det skønt, du er engageret i det, så du kan hive os med!

  1. Det er nemlig et helt fantastisk projekt og jeg håber sådan at vi sammen kan få det til at lykkes! :)

 7. Skønne, skønne billeder. Fantastisk projekt. Super dejligt, at du vil dele din rejse med os, dine læsere :) Jeg glæder mig i hvert fald meget til at følge med.

 8. Nååå, det var det du skulle i Afrika! ;)

  Jeg synes det er et super godt initiativ – det er så fedt at du er gået ind i det! Det er så lidt der skal til for at vi kan hjælpe en masse piger med at komme i skole.

  Flotte, fantastiske billeder du har taget/fået taget – de er skønne hver og én!

  Jeg er selv kommet med i projektet, bare på en lidt anden måde –
  læs evt. mit indlæg. I morgen kommer der endnu et indlæg…

  Mvh. Ann

  http://tonightwehavethestars.wordpress.com/2012/10/15/dont-stop-reading/

  1. Hvor fedt at du også støtter op om projektet Ann!! Så godt :) Håber at mange andre bloggere vil gøre som dig :)

   1. Ja, det kunne jeg simpelthen ikke sige nej til!

    Og det er rigtig dejligt at se flere billeder fra Senegal, så er det lidt nemmere at forholde sig til hvad de indsamlede penge virkelig går til.

    Jeg håber virkelig alt dette kan hjælpe din veninde, Awa.

 9. Kæmpe sejt af dig Emily. Jeg klikker alt jeg kan :) uddannelse er mega vigtigt og selvom vi gerne alle sammen vil redde hele verden, kan vi ikke gøre det på samme tid. Senegal er et godt sted at starte, så tager vi resten en anden gang :)

  Puha, da jeg første gang åbnede det her indlæg på min iphone blev jeg godt nok bange – var sikker på den havde fået virus og skyndte mig at lukke ;) Da den så gjorde det samme på min PC, ku jeg så se det var meningen – sjov feature.

 10. Sejt gået! Du er den helt rette at sende derned. :) Lækre billeder – og jeg glæder mig til at se hvor det bærer hen.

 11. Ej hvor er det bare dejlig at se at du benytter bloggen på den måde – har virkelig respekt for dig :)
  Lyder som en rigtig god oplevelse, samt en god mulighed for at nå en bredt segment. Glæder mig til at høre mere omkring dine oplevelser :)

 12. Super indlæg Emily! :) Det er dejligt med noget stof ,omkring noget som er så vigtigt. Jeg får helt lyst til at komme væk fra landet og tage fat på frivilligt arbejde igen!

 13. Okay, kan lige så godt være ærlig, der er ingen grund til at skjule det eller spille komedie: Jeg blev simpelthen så rørt over det her indlæg. Ved ikke helt, hvorfor det rammer mig så stærkt, men det gør det! Fantastisk projekt og ikke mindst initiativ – og engagement bag. Stærkt at udnytte blogmediet til den her type tiltag og stærkere endnu at give det den plads, som det fortjener og behøver.

  Alle små og større bidrag tæller, når en historie som denne skal skrives, men med de rette kanaler, kan man hurtigere nå i mål. Jeg tror, jeg vil læse dit indlæg igen – ord for ord – og tage samtlige billeder ind, for det er stærkt, vedkommende og vigtigt. Sådan KAN blogging nemlig også være…..

 14. Selvfølgelig må vi klikke med her! Godt projekt! Min dreng har en storesøster i Senegal – vi håber hun stadig lever – og hvem ved om vi kunne hjælpe hende :-)

 15. Super fedt! Jeg var selv i Gambia (lige ved siden af Senegal) for et par år tilbage, dog var jeg sammen med min familie på ferie. Selvom det var ferie oplevede vi en masse ting i de små samfund, også i Gambia er der problemer med at få piger og kvinder i skole. Vi kendte/ kender en familie i Gambia som har en datter og en søn, hvor kun sønnen gik i skole. Vi besøgte skolen sønnen gik på, og vi mødte også inspektøren. En meget velset og vellidt mand i landsbyen. Vi gjorde opmærksomme på, ved håbet at kunne gøre en forskel, at vi ønskede at også piger kunne komme i skole. Inspektøren kiggede på os og små grinede af vores råd og ønske. Og vi fortalte ham så videre at, jeg gik i skole, sammen med både piger og drenge og at vi blot ønskede at datteren i familien kunne komme i skole, for hun var en kvik pige. Han sagde at han ville tænke over det, men vi skulle nok ikke regne med noget. Da vi kommer hjem, ca. 3 uger efter, for vi i et opkald fra en ven af familien, som også kendte familien i Gambia, at skolen vi havde besøgt, nu også havde piger på skolen. Vi, en familie på fire fra Danmark langt nord på, havde altså fået en hel landsbys piger i skole. Turen og denne oplevelse har fået mig, en pige på 16 år, til at tænke over hvor godt vi har det her i Danmark og mange steder resten af Verden. Så at der bliver sat endnu mere fokus på piger og kvinders uddannelse i Afrika, glæder mig endnu mere! :-)