rugbrød // rye bread

Jeg er desværre ikke særlig stor fan af rugbrød, men hvis det endelig skal være, så er min mors hjemmebagte et hit. Jeg fik lov at være med til bageprocessen i weekenden (der bliver bagt hver 2.-3. uge) og ville lige dele opskriften med jer.

3 store rugbrød
Dag 1 –
300-400 g surdej (eksempelvis efter denne opskrift)
3 spsk salt
2 l vand
750 g rugmel
750 g hvedemel

Dag 2 –
200 g mandler
100 g solsikkekerner
100 g hørfrø
1 mørk øl, 33 cl (vi bruger Newcastle Brown Ale)
1 dl mørk sirup
Evt. 2 håndfulde kokosmel, lyder sært, men smager rigtig godt og IKKE af kokos
750 g rugkerner

 • Dag 1: Rør surdejen op med salt og tilsæt derefter vandet 0,5 l ad gangen. Rør melet i lidt ad gangen. Lad dejen stå natten over ved stuetemperatur, tildækket med plasticfilm. Det er en stor portion, så hvis man  ikke har et bagekar, så kan man i stedet bruge en opvaskebalje (rund).
 • Dag 2: Rør alle de andre ingredienser i dejen i den rækkefølge de står ovenfor. Smør tre store rugbrødsforme grundigt. HUSK at tage surdej fra til næste gang (3-400 g)! Tænd ovnen på 180 grader. Hæld dejen i formene og lad derefter brødene efterhæve i 30 min. Bag brødene 1 time og 45 min. ved 180 grader varmluft, dæk evt. over med sølvfolie eller et stykke bagepapir hvis brødene er ved at blive for mørke.
 • Når brødene er færdige, løsnes de fra formene med en kniv og sættes til afkøling på en rist. Skær ikke i dem før de er kølet helt af. Eller så længe du nu kan vente ;)
 • Surdejen opbevares i en luftæt plasticboks/glas i køleskab, indtil du skal bage næste gang. Kan holde sig op til 1 måned i køleskab.

Det er ikke billigt at bage rugbrød og især første gang kan det føles som noget af et udlæg, hvis man ikke har et velforsynet mel- og frøskab, men på den lange bane er det langt billigere end bagerrugbrød.

Brødene kan snildt fryses.

ENGLISH RECAP: Traditional, dark Danish rye bread. Full of grains and a very healthy alternative to white bread. Find a similar recipe here. Just add 200 g of almonds to the dough to make it like the one shown above.

bloglovin

(Visited 1.317 times, 1 visits today)

Skriv en kommentar

19 Kommentarer

 1. Yum! Jeg har faktisk aldrig bagt rugbrød selv, på trods af, alt det utvivlsomt er mit favoritbrød, samt knækbrød. Modsat dig, siger brød, der ikke er rugbrød, mig egentlig ikke så forfærdelig meget (; Men hold op, de ser lækre ud, sej skorpe og fyldt med kerner og andre lækre sager, sådan som de nu er bedst :D

  – Anne

 2. Det behøver faktisk ikke at være så dyrt. Rema1000 plejer at have rugmel til 8 kr.pakken (lang tid siden jeg har tjekket, kan være det er steget), og så kan man jo undvære mandler i en budgetversion. Jeg plejer at bruge hvidtøl (og nisseøl til jul), og det koster jo kun 6-7 kr. flasken :) Så kan man også skære lidt med på siruppen, da hvidtøl jo er lidt sødt. Bare lidt tips :)

  1. Ja, hvis du kan få fingrene i rugmel etc. dernede, så er det bare om at komme i køkkenet :)

 3. Du er helt seriøst det første danske menneske jeg nogensinde har hørt om, der ikke var vil med rygbrød. Det er vildt. Lidt underligt. For mig er det ligesom at spise kage. Og det der ser ekstra godt ud!

 4. Hej Emily ..
  Søndag aften faldt jeg over et indlæg på din blog via min bloglovin App det var skrevet ved en 16-17 tiden mener jeg og hed noget i stil med “Leo – ??” Nu ville jeg så tilbage til indlægget og kan ikke finde det herinde ?