Tarte au citron/ citrontærte med marengs

citrontærte3citrontærte1citrontærte2

En total yndling og klassiker i kageverdenen er for mig citrontærte med marengs. Har tilmed bragt en opskrift på sådan en størrelse tidligere, men synes at denne (der stammer fra Spise med Price) er endnu bedre, så hermed ‘Tarte au citron encore une fois’ :)

Det er en lidt omstændig sag med flere led, men så afgjort besværet værd.

TARTE AU CITRON – Til en stor tærte + en minitærte eller to
MØRDEJ
250 g mel
170 g smør
60-70 g flormelis
2 tsk vanillesukker
1 lille æg
et lille nip salt

CITRONCREME
Fileter af 2 citroner
Revet skal af 1 citron
100 g sukker
2 hele æg + 2 blommer
2 dl fløde

ITALIENSK MARENGS
125 g æggehvide
200 g sukker
1 dl vand

 • Til mørdejen smuldres smørret i melet sammen med flormelis, vanillesukker og salt. Tilsæt ægget og saml dejen hurtigt – den må ikke æltes. Dejen skal hvile en times tid i køleskabet.
 • Rulles herefter ud og bages ‘blindt’ i en tærteform – det vil sige, man lægger et stykke bagepapir over bund og sider og fylder formen med f.eks. ris eller tørrede kikærter, så dejen ikke hæver op under bagningen.
 • Bages ca. 15 min ved 220 grader. Derpå fjernes ris/ærter og tærten få yderligere 5 minutter i ovnen.
 • Til cremen blendes citronfileter (vigtigt at det kun er fileter, det hvide er nemlig bittert) med revet citronskal, sukker, æg og æggeblommer, hvorpå fløden blandes i.
 • Hæld cremen i tærtebunden og bag den ved 150 grader i ca. 30 minutter, eller til cremen har sat sig. Lad tærten køle helt af.
 • Til den italienske marengs kommes sukkeret i en gryde sammen med vandet. Kog det til en klar, lidt tyktflydende sirup.
 • Imens piskes æggehviderne til skum, hvorpå den kogende sukkerlage tilsættes lidt efter lidt, mens der piskes.
 • Bliv ved med at piske til marengsen er kølet lidt af. Kom den derpå i en sprøjtepose.
 • Dekorer tærten med marengsmassen, sæt den herefter i ovnen under grill (på max. temperatur i ca. 30 sek) til marengsen er let gylden. Hold øje med den! Det går stærkt!
 • Lad tærten køle af før den spises. Alternativt kan man ‘brænde’ marengsen med en gasbrænder.

ENGLISH RECAP: Tarte au citron or pure sour, tangy and sweet cake bliss. Similar recipe here.

Billeder taget med Nikon D7100// Pictures taken with Nikon D7100

(Visited 35.667 times, 6 visits today)

Skriv en kommentar

53 Kommentarer

 1. Hvor ser det godt ud – synes at citrusfrugter i desserter er noget af det lækreste! Og så elsker jeg tærtens særkende med den fine marengs på toppen.

  – Anne

 2. Åhhhh jeg ææælsker citron tærte!! Den bedste opfindelse. Hos Lækkerier på Borgergade laver de den bedste (og største) af slagsen. Haps!

 3. Hold da op, hvor ser den dejlig ud, jeg har faktisk ikke prøvet at bage tærte med marengs før, men det kunne da godt være man skulle prøve det!

 4. Det ligner Price opskriften,.. am I right? :D Den er nemlig vildt god! Fortærede præcis sådan en størrelse og den var vidunderlig hele vejen igennem <3

  1. Ved det ikke, har fået den af en veninde, men det kunne det meget vel være, den er jo lidt af en legende :)

 5. Den er sååå lækker den tærte! Jeg sad og så Den Store Bagedyst i går med sådan et stykke ved min side ;) MUMS!

 6. Også en af mine favoritter Emily! Er alt med citron ikke godt ;-) ? Plejer at bestille den på cafeer men med din osprkift i hånden må jeg vist selv prøve kræfter med den.
  ♥ Tina Liel

 7. Åh nej, du må ikke have to opskrifter af citrontærter, nu kan jeg ikke vælge, hvilken en jeg skal bage. :) Hvorfor er den her bedre end din gamle opskrift? Er den mere fluffy og luftig? Eller tung og mere syrlig i det?

  Og så har jeg tænkt på.. skal du ikke lave scones (med eller uden chokolade) og så dele opskriften med os her på bloggen? :) Der er vist ikke en opskrift på scones i dit opskriftindeks. Jeg bruger ofte din version af en opskrift – det lader til at vi har samme smagsløg :)

   1. Uh, Ida. Så kan det være de skal prøves, næste gang turen går til KBH og vejen forbi Meyers. (Kunne han ikke åbne en filial i Aarhus…?)

    1. Jeg mente nu mere selve opskriften ;) Den findes i hans bog, Meyers Bageri. Men jeg hepper helt klart på en Århus filial!

   1. Jubii! Vil glæde mig til scones ala Emily :)

    Og så lyder denne citronbørge rimelig god, så det bliver nok denne version jeg ender med at lave. Tror måske den skal laves til min fødselsdag (godt nok først i december, but anyways…), hvor jeg vil invitere mine bedste veninder til lækker, lækker pigemiddag,

 8. Hej Emily
  Jeg har så tit tænkt på det, men glemmer at spørge – nu husker jeg det så;-)
  Når du tager dine close up-billeder (som fx på denne side), hvad bruger du så? Er det et særligt objektiv (hvilket?), et særligt filter eller hvad? Kører du på manuel indstilling, eller hvordan cirka-ish indstiller du til et billede som det midterste her på siden (og de mange andre close ups, du bruger)?
  Bedste hilsner – med tak for en skøn blog, som jeg i blog-vrimlen altid vil blive ved med at følge for sit fine niveau;-)
  Susanne

  1. Hej Susanne, mange tak for alle roserne :)
   Det er et 50 mm 1.8 objektiv og jeg indstiller manuelt. Høj blænde (lavt blændetal/F-tal) og så ellers lukkertid og ISO efter lyset.
   Selv tak og dejligt at du følger med :)

 9. Åh det ser lækkert ud :D Det var nok en opskrift jeg kunne kaste mig over….

  Tænkte om du har lyst til at være med til at starte Blog Danmark op på Facebook (med hjemmeside senere). Det eneste du skal er at “synes godt om” og så dele dine indlæg?
  Målet er at samle en masse bloggere indenfor alle mulige og umulige kategorier, og læsere selvfølgelig, til glæde, gavn og inspiration for alle.

  Hilsen Ann

 10. TAK – du har lige reddet min dessertkrise til på lørdag ;-)

  Kan den mon bages i god tid, og så bare pynte den med marengs og brænde det lige før vi skal spise?

 11. Ååååhh, det er da den jeg skal lave til gæstemiddag på lørdag! Jeg har tænkt og tænkt, været omkring tiramisu og blondies – men denne er perfekt. Eneste problem: min ovn har ikke grill. Tror du det kan gøre ved alm. ovn på max? Eller skal jeg ud og finde en gasbrænder…? :)
  Tusind tak for din fine, fine blog i øvrigt. Har læst med i mange(!) år efterhånden, men kommenterer kun sjældent, så ros skal du da have, nu jeg er i gang!

  1. Tusinde tak for ros Nanna <3
   Hmm… den var værre. Ved for at være helt ærlig ikke om det kan lade sig gøre. Men hvorfor ikke? Jeg synes du skal give det et skud :) Marengsen skal jo alligevel ikke bages igennem, men bare lige 'brunes' på toppen. Held og lykke og god middag på lørdag :)

 12. Kære Emily,
  Citrontærte..en meget meget skøn kage:-)
  Må prøve din opskrift..den ser super lækker ud. Prøvede en variant fra det nyeste Mad & Venner – en tærte med en citron-passionscreme, dog uden marengs..den var også super god. Kan anbefales hvis man er til det syrlige og sprøde.
  Kitta:-)

 13. Det er måske et dumt spørgsmål, men hvis man bruger kikærter til at bage tærten, kan man så godt bruge dem bagefter, eller smider man dem så bare ud?

  1. Jeg gemmer dem i en bøtte (når de er kølet af) så jeg har dem til en anden gang jeg skal bage en tærtebund :)

   1. Nå ja, det kan man selvfølgelig gøre :) Jeg er ved at lave den til venindefødselsdag i aften, og indtil videre ser den god ud!

 14. Tusind tak for den fantastiske opskrift! Jeg har haft en drøm om at lave lemon meringue pie siden jeg boede i london – og lige pludselig en dag var det altså tid :o) Jeg har aldrig lavet en kage før (!) og ved intet om tilblivelsen af dem, og opdagede først da jeg kom hjem hvor tidskrævende denne kage er. Men det lykkedes, og jeg lavede dobbelt portion så alle kunne få. Og hænger nu på den da det blev en stor succes og alle andre også vil ha’ kage :oD Nu har jeg lavet een til – den skal med på arbejde i morgen. Tak!

 15. Den lyder helt vildt lækkert, den vil jeg prøve at lave :-) Men måske lidt et dumt spørgsmål men tænkte jeg gerne lige ville være sikker. Fløden skal bare hældes i og ikke piskes først vel?

 16. Kan man godt piske marenques dagen inden og så først komme den på og brænde den på dagen? (falder den sammen?) eller pynte dem og bare brænde dem dagen efter…?

  1. Av, det er så længe siden, jeg har bagt den, men mener det er 22-25 cm i diameter. Kram E

 17. Sender alle de varmeste anbefalinger til den her citron tærte. Den er de seneste par år blevet bagt et utal af gange og den der ALTID bliver bestilt af venner og familie, når de kommer på besøg. Så ville egentlig bare sige et stort TAK for en fantastisk opskrift! :-)