En total yndling og klassiker i kageverdenen er for mig citrontærte med marengs. Har tilmed bragt en opskrift på sådan en størrelse tidligere, men synes at denne (der stammer fra Spise med Price) er endnu bedre, så hermed ‘Tarte au citron encore une fois’ :)
Det er en lidt omstændig sag med flere led, men så afgjort besværet værd.
TARTE AU CITRON – Til en stor tærte + en minitærte eller to
MØRDEJ
250 g mel
170 g smør
60-70 g flormelis
2 tsk vanillesukker
1 lille æg
et lille nip salt
CITRONCREME
Fileter af 2 citroner
Revet skal af 1 citron
100 g sukker
2 hele æg + 2 blommer
2 dl fløde
ITALIENSK MARENGS
125 g æggehvide
200 g sukker
1 dl vand
- Til mørdejen smuldres smørret i melet sammen med flormelis, vanillesukker og salt. Tilsæt ægget og saml dejen hurtigt – den må ikke æltes. Dejen skal hvile en times tid i køleskabet.
- Rulles herefter ud og bages ‘blindt’ i en tærteform – det vil sige, man lægger et stykke bagepapir over bund og sider og fylder formen med f.eks. ris eller tørrede kikærter, så dejen ikke hæver op under bagningen.
- Bages ca. 15 min ved 220 grader. Derpå fjernes ris/ærter og tærten få yderligere 5 minutter i ovnen.
- Til cremen blendes citronfileter (vigtigt at det kun er fileter, det hvide er nemlig bittert) med revet citronskal, sukker, æg og æggeblommer, hvorpå fløden blandes i.
- Hæld cremen i tærtebunden og bag den ved 150 grader i ca. 30 minutter, eller til cremen har sat sig. Lad tærten køle helt af.
- Til den italienske marengs kommes sukkeret i en gryde sammen med vandet. Kog det til en klar, lidt tyktflydende sirup.
- Imens piskes æggehviderne til skum, hvorpå den kogende sukkerlage tilsættes lidt efter lidt, mens der piskes.
- Bliv ved med at piske til marengsen er kølet lidt af. Kom den derpå i en sprøjtepose.
- Dekorer tærten med marengsmassen, sæt den herefter i ovnen under grill (på max. temperatur i ca. 30 sek) til marengsen er let gylden. Hold øje med den! Det går stærkt!
- Lad tærten køle af før den spises. Alternativt kan man ‘brænde’ marengsen med en gasbrænder.
ENGLISH RECAP: Tarte au citron or pure sour, tangy and sweet cake bliss. Similar recipe here.
Billeder taget med Nikon D7100// Pictures taken with Nikon D7100