Hjemmelavede flødeboller

I søndags havde jeg hyggedag med min gravide veninde Lone. Vi startede med morgenmad og kaffe. Og sladder og babyspark. Og så lavede vi flødeboller. Til den helt store guldmedalje. Hvilket absolut kan anbefales, men lad mig også advare om, at det ikke lige er noget man gør i en håndevending på en hverdagsaften. Sæt en weekendformiddag (eller -eftermiddag) af til projektet og alliér dig med godt selskab, god musik og kaffe og masser af tålmodighed.

Hvis alle de parametre er på plads er det, det hyggeligste projekt og vi grinede og svinede med skum, chokolade og guldstøv og havde en fest. Og blev ret stolte over resultatet, der var al ventetiden værd. Det er især det med at temperere chokoladen, så den til slut bliver pæn og blank, men samtidig kan størkne og få et godt ‘knæk’, der kræver tålmodighed og er lidt af en kunst. Men som også er ret sjovt at nørde lidt med. Og heldigvis havde jeg fået tips og tricks af min yndlingschokoladeekspert, så det gik ret godt.

Opskriften er fra Urtegaarden, ligesom det ‘Flødebollesæt‘ (sådan en sød gaveidé), som vi brugte, men jeg er også lun på at prøve denne, lidt enklere, fra Foodfanatic. Jeg valgte selv at tilsætte vanille i skummet + peppe bundene op med lakridsmarcipan. En anden gang vil jeg også forsøge med lidt hindbær i skummet og/eller frysetørrede hindbær ovenpå som pynt.

HJEMMELAVEDE FLØDEBOLLER – ca. 25 stk. (eller 12 i størrelse bøf)
60 ml koldt vand til sukkeret
100 g æggehvider (eller 12 g æggehvidepulver og 88 ml vand, 30-35 °C)
200 g hvidt sukker
80 g druesukker
Evt. kornene af 1 stang vanille vanillearoma
180 g mørk chokolade
15 g kakaosmør
25 flødebollebunde 45 mm eller 12 flødebollebunde 70 mm

MARCIPANBUNDE, valgfri
150-200 g marcipan
Flormelis til udrulning
Evt. rålakridspulver

 • 88 ml/g varmt vand, 30 – 35 °C kommes i en skål. Bland æggehvidepulveret med 1 spsk sukker og pisk det i vandet. ELLER blot 100 g æggehvider. Pisk ved maksium hastighed til det skummer op. Tilsæt vanillekorn.
 • Afmål 60 ml/g koldt vand i en gryde. Tilsæt sukker og druesukker og rør det godt sammen
 • Kog sukkerblandingen op for middelvarme under konstant omrøring indtil det koger. Fortsæt herefter opvarmingen indtil temperaturen er 117 °C
 • Hæld nu den varme sukkermasse i æggehviderne i en tynd stråle, mens der piskes med middel hastighed med håndmikseren
 • Pisk nu skummassen i ca. 5 min. på maksimum hastighed. Skrab siderne ned og pisk på fuld hastighed til massen bliver tyk og sætter spor.
 • Ælt marcipanen med 2-3 tsk lakridspulver (smag til), drys den med flormelis og rul den ud på  (ca. 1/2 cm i tykkelse). Stik eller skær den ud i cirkler der passer til bundene og læg dem ovenpå disse.
 • Kom flødebolleskummet i sprøjtepose og sprøjt den ud på bundene, start midt på bunden. Skal der være spids på flødebollen afsluttes med at løfte sprøjteposen
 • Smelt 2/3 af chokoladen sammen med kakaosmørret over vandbad under omrøring til 55 °C (skålen skal slutte tæt til gryden så chokoladen ikke bliver dampet, vandet i gryden må ikke nå bunden af skålen og må ikke koge)
 • Afkøl chokoladen til 29 °C og varm den op igen til 31-32 °C.
 • Placer 2 knive over skålen og sæt en flødebolle derpå. Overtræk vha. en ske. Sæt den overtrukne flødebolle i en bradepande foret med bagepapir og placer en ny på knivene, overtræk og lad den dryppe lidt af mens den første evt. pyntes.
 • Lad dem køle af og ‘sætte’ sig og del dem så med nogen du holder af.

Jeg dekorerede mine flødeboller med guldstøv og vinrød slikfarve.

ENGLISH RECAP: Homemade ‘flødeboller’ a meringue/marshmallow paste with on a biscuit and marzipan base covered with dark chocolate. A typical Danish treat that we enjoy all year. Similar recipe here.

(Visited 3.888 times, 1 visits today)

Skriv en kommentar

34 Kommentarer

 1. Tak for link til min blog og opskrift kære Emily. Hvor er dine dog fantastisk smukke. Lider lidt af foto- og flødebolle-envy nu ;)
  God weekend.
  Varme hilsner
  Nadia

  1. Selv tak søde du, det var så lidt, du er jo bestemt værd at anbefale :)
   Haha… det er vist mere held end forstand, men mange tak.
   Lige over <3

 2. Hej Emily.

  Jeg har længe gået og spekuleret over, hvorfor man både bruger kikse-flødebollebund OG marcipanbund. Jeg har set (og smagt ;-)), at flere chokoladeforretninger laver flødeboller med begge slags bunde. Er det det nye? Er det en stabiliserings-ting?

  Tak for altid dejlige inspirerende blogindslag
  God weekend.

  Sofie

 3. De ser godt nok fuldstændig fantastiske ud! Og virkelig smart tip med kniven henover skålen. Min kæreste og jeg forsøgte os med flødeboller i foråret, men i stedet for at lade knive holde bollen, holdt en af os den med hænderne, og det blev noget værre svineri.

 4. Hold nu op hvor er de flotte, elegante og indbydende! Wauw, hvor ville jeg gerne have muligheden for at sætte tænderne i én af dem (måske to, eller tre!) ;-)

 5. Åh, Emily, du formår altid at lave så fantastisk stemningsfyldte indlæg om mad! Det skinner virkelige igennem skærmen at du værdsætter livet og de små øjeblikke i hverdagen, det er skønt at opfatte som læser!
  Selv skriver jeg om træning og sundhed, men jeg bliver mindst ligeså inspireret af en flødebolleopskrift lavet med lækre råvarer som jeg gør af opskrifter med skyr og gulerødder ;)

  Sundhed er mange ting og sundhed er helt bestemt også lækre hjemmelavede flødeboller i weekenden! Tak for dejlig inspiration :D

  Hilsen Anna
  http://thewonderwomanwannabe.blogspot.com

 6. Hejsa…
  Jeg har læst om dit hår og cg-metoden her på din blog, og er blevet vældig inspireret til at prøve det af, da jeg selv har meget fald i håret. Så tak for det :-)Jeg begyndte i sidste ud, med at vaske mit hår i sulfatfri shampoo…. Men hold nu op mit hår er fedtet, så jeg har haft frygtlig lyst til at bruge alm. Shampoo hele ugen. Mit spørgsmål er så om du kan huske hvor lang tid der gik før dit hår/ hovendbund i vænnede sig til den ny type shampoo ?
  Jeg kan næsten ikke holde den fornemmelse af fedt i håret ud :-(
  Hilsen Anja

  1. Stort set med det samme. Det er mere det med at trække tiden mellem hårvaskene, der kan kræve lidt tilvænning. Men det er ikke meningen at du skal opleve det sådan, så måske den shampoo du bruger ikke er et hit/ikke er så god til dig?
   Held og lykke med det :)

 7. Hvor er de bare megaflotte! Wow! Jeg har lavet flødeboller en enkelt gang, og det tager tid, men det er så verdt det! Har selv haft en hyggedag i køkkenet idag, og bagt 3 slags surdejsbrød!

 8. prøvede at lave dem og de blev super lækre :D
  ..Dog uden kakaosmør, da jeg ikke ved, hvad det er eller hvor jeg skulle få fat på det (og af billederne ligner det, at chokoladen er nemmere at arbejde med), så tænkte på om du kunne hjælpe mig :)