Småkager med lakrids og tranebær

De lækreste, sprøde, lakridsknasende småkager med syrligtsøde øer af tranebær. De er noget så nemme at lave og portionen er stor. Så enten kan man have nogle ruller dej liggende klar i fryseren, så man altid lige kan lave nybagte småkager til gæsterne eller også er de et hit at forære som en hjemmelavet værtindegave. Man kan selvfølgelig også bare spise hele molevitten selv. De er så gode, at man næsten har lyst…

Jeg er blevet præsenteret for dem til gløgg hos en flittigt kagebagende journalist, der også har delt opskriften (der oprindeligt er Markus Grigos) lige her.

Pssst…. de er ret så gode sammen med denne gløgg.

SMÅKAGER MED LAKRIDS OG TRANEBÆR – MANGE (3-4 plader)
500 g hvedemel
1 tsk bagepulver
60 g lakridspulver
125 g tørrede tranebær
375 g saltet kold smør
500 g fint rørsukker
ca. 2 æg (100 g)

 • Sigt mel sammen med bagepulver i en røreskål.
 • Tilsæt lakridspulver, tranebær og smør i små tern.
 • Kør massen på en køkkenmaskine – med vingen, ikke et piskeris – til smørret er kørt ud. Har du ikke en sådan, ælt da forsigtigt, til smørret ikke kan mærkes mere.
 • Tilsæt sukker og æg. Kør kun til dejen lige samler sig, det er meget vigtigt. Ellers mister småkagerne deres sprøde struktur.
 • Del dejen i klumper på 500 g, og rul den i lange pølser i diameter ca. som en 20 kr-mønt. Rul dem i bagepapir og frys, til pølserne er hårde.
 • Forvarm ovnen til 180 grader varmluft.
 • Skær pølserne i tykke skiver. Læg skiverne med lidt mellemrum på en silikonemåtte eller et stykke bagepapir.
 • Bag dem i ca. 8-10 min.
 • Køles helt af på en rist og pakkes derefter i lufttætte kagedåser, så de bevarer deres sprødhed.

Jeg købte lakridspulver i Irma og ellers kan det købes i specialbutikker og helsekostforretninger, f.eks. Specialkøbmanden eller Netspiren. Ellers kan man også bruge denne lakrids fra Johan Bülow, det giver små knasende lakridsprikker (og kagerne bliver ikke brune) og en lidt anderledes, men også dejlig lakridssmag.

ENGLISH RECAP: Cookies with licorice root extract and cranberries packed in  jars for pretty, edible and homemade gifts to friends and family for the holidays.

(Visited 101.706 times, 12 visits today)

Skriv en kommentar

28 Kommentarer

 1. De er supergode, hvis det er de samme som jeg smagte i sidste uge, og det ser næsten ud som om princippet er det samme. Lakrids og tranebær ;-)

 2. Det lyder som en lækker kombination, lakrids og tranebær! Og sikke en fin lille gave, smukt pakket ind :)

 3. Tusind tak for en lækker opskrift. Alle i familien var vilde med dem juleaften. :)

  Jeg lavede dem med halvt så meget lakrids, og de fik en fin mild smag af lakrids, som selv ikke-lakrids-fans kunne lide :)

  Godt nytår!

  1. Ih hvor dejligt med feedback og at de bragte lykke! Det er jeg glad for at høre :)

 4. MUMS de ser lækre ud og skal da helt klart prøves Samt mange tak for alle de andre fine opskrifter på din blog

 5. Sindssygt lækre småkager! Jeg gjorde dog som en anden skrev og tilsatte kun halvdelen af lakridspulveret. De kan virkelig anbefales og holder nok ikke længe, så vi skal nok ud i en portion mere inden jul :-)

 6. Hej Emily.
  De ser bare super lækre ud. Hvad er det for noget lakridspulver? Er det fx rålakridspulver fra urtekram? Eller er det lakridsrodspulver? :-)

  1. Jeg bruger den fra Urtekram, men du kan også sagtens bruge det andet. Selvfølgelig med lidt forskelligt resultat men begge smage dejligt :) God bagelyst. Kram E

 7. Hej.

  Kan man ikke bruge halv kunstige sødemidler i stedet for 500 g rørsukker. Og Becel margarine. Jeg tænker på dem som har sukkersyge.

  1. Hej Kaj, det har jeg ikke selv prøvet, men jo, tænker at man kan erstatte med noget à la Sukrin gold? Kan dog ikke garantere for om de så stadig bliver lige så sprøde, men det må være forsøget værd. Rigtig glædelig jul. Kh Emily

 8. Nu er vi ikke meget for bær i kager, nogen der har erfaring med at bruge nødder eller andet i, i stedet?

  1. Hvis man har en røremaskine er det den del, der ligner en slags dejskraber. Altså en flad ting i modsætning til piskeriset og dejkrogene. Jeg laver dem uden røremaskine og det går også fint :)