Bagt morgenmad med bær og knas

Jeg havde ønsket mig – og fik – kogebogen Green Kitchen Stories (besøg den betagende blog af samme navn her) i julegave og den første opskrift, jeg har prøvet derfra, blev denne lækre morgenmads-crumble. Den minder på sin vis om en smuldretærte eller kage med bær, på sin vis om bagt havregrød og er i virkeligheden nok helt sin egen. Men så har I en idé om, hvor vi er henne. Den er ret så sund, men smager syndigt. Vi fik den lun i går morges og i skrivende stund har jeg lige spist et koldt stykke af den. Også godt. Med lidt saltkaramel på toppen. Endnu bedre. Schhhh…

Præcis som David og Luise beskriver det i bogen, stod jeg i går morges op og tændte ovnen, biksede kagen/grøden sammen, satte den i ovnen og så hoppede jeg ellers i seng igen og småsov og læste avis, indtil herligheden var klar 40 minutter efter. Virkelig rar weekendmorgenmad. Måske I kan nå at lave den i dag og ellers synes jeg I skal gøre det næste weekend :)

Jeg havde ikke lige det, der skulle til den oprindelige opskrift. Så i stedet for udelukkende brombær brugte jeg både brombær og blåbær, i stedet for hasselnødder brugte jeg mandler, i stedet for mandelmælk brugte jeg en blanding af soja- og rismælk og da jeg ikke havde nok græskarkerner, kom der også lidt pinjekerner i. Der er altså masser af plads til variation og til at eksperimentere også selvom man ikke har de nøjagtige ingredienser i køkkenskabet. Bare man holder sig til ca. målene. Jeg påtænker at lave en hindbær/rabarber-variant med pecan- og kokostopping næste gang.

BAGT GRØD MED BÆR & KNAS – 4-6 personer
400 g friske eller optøede brombær, jeg brugte blåbær og brombær
175 g havregryn
1 tsk bagepulver
1/2 tsk stødt ingefær eller 1 tsk friskrevet ingefær
1 knsp havsalt
2 æg (fra en happy høne!)
5 dl mandelmælk  eller anden valgfri mælk (jeg bruge ris- og sojamælk i mangel af mandelmælk)
1 tsk vanillepulver
1/2 dl æblesirup, flydende honning, ahornsirup eller agavesirup
1 spsk kokosolie (stuetemperatur), plus ekstra til formen
80 g græskarkerner (jeg brugte halv græskar, halv pinjekerner)
80 g hasselnødder (jeg brugte mandler i stedet)

 • Forvarm ovnen til 190 grader og smør en bageform på ca. 20 x 25 cm med kokosoile.
 • Bred bærrene ud i et jævnt lag i bunden af formen og stil den til side.
 • Bland havregryn, bagepulver, ingefær, vanille og salt i en skål.
 • Pisk æggene sammen i en anden skål og tilsæt mælk og pisk grundigt, til blandingen er jævn.
 • Hæld dernæst sirup/honning, kokosolie, kerner og nødder i en lille skål, og bland det grundigt, helst med fingrene.
 • Drys havregrynsblandingen ud over bærrene i formen, og hæld derefter æggemælken over, så havregrynene dækkes jævnt.
 • Fordel til sidst nøddeblandingen over og bag så det hele i ovnen i 35-40 minutter.
 • Morgenmaden er klar, når havregrøden er tyknet, og kerne- og nøddedrysset er gyldent og sprødt. Lad det køle lidt af inden servering.

Velbekomme :)

ENGLISH RECAP: A delicious crossover between oatmeal and crumble with berries from the amazing vegetarian cookbook Green Kitchen Stories. Visit the blog by the same name here.

(Visited 19.478 times, 11 visits today)

Skriv en kommentar

32 Kommentarer

 1. Uhm det ser lækkert ud!
  Kan du ellers anbefale kogebogen? Jeg har kigget på den så længe, deres blog er så fin, er det opskrifter derfra?

  1. Det kan jeg! Synes den er meget fin og inspirerende. Det eneste minus (for mig) er at der er quinoa i mange af opskrifterne og det kan jeg ikke tåle. Men ellers er den fantastisk :)
   Det er nye opskrifter/opskrifter der ikke har været på deres blog, med ganske få undtagelser :)

 2. Kan man skifte ud og tilføje som man har lyst, så man er fri for at skulle ned og handle?? ;-)

  1. Ja, så længe du holder dig nogenlunde til målene (skifter nødder ud med nødder, mælk med mælk, frugt med frugt osv.) så kan jeg ikke se at der skulle være noget i vejen for det :)

 3. NØJ hvor ser den lækker ud!!! Den er straks bogmærket den opskrift, og så må jeg vist i gang en af de nærmeste weekender (eller udnytte ferien!). Jeg er vild med sådan noget crumble og havregrød er heller ikke så tosset, så satser på at denne her er perfekt til en luksusmorgenmad ;)

 4. WOW det ser godt ud! Det kunne da lige være at man skulle prøve den snarest :-D
  Den kunne også være perfekt til brunch, tror jeg vil prøve at servere den der :-)
  Ha en god søndag! :-)

  Smiles,
  Maia/www.fitskinnyandhealthy.wordpress.com

 5. Jeg elsker bagt morgenmad! Og din version ser virkelig lækker ud, min mund løber helt i vand! Den er dog desværre en weekendtreat, da jeg er på en kostplan for tiden. MEN: det er faktisk muligt at bage helt almindelig havregrød i 15 min og næsten (ja ja, kun næsten) opnå samme resultat. Jeg prøvede i morges og toppede med bær og mandler, næsten en crumble :D

  Anna – http://thewonderwomanwannabe.blogspot.com

  1. Ja, det var ikke helt den sædvanlige morgenmad, men ikke desto mindre et hit :) Og mange tak!

 6. Med mandelmel, vanillepulver og smør i toppingen er den perfekt som kage – med flødeskum on the side…. :-)
  Også djævelsk god med æble&kanel eller hindbær&friske abrikoser…

  1. Det tror jeg godt man kan, det værste der kan ske er at du står med usødet havregrød med bær og det er vel heller ikke så ringe :)

 7. Hej Emily,
  Jeg ved ikke om du ser den her kommentar. Men har du erfaring med at fryse denne ret? Eller ved du tilfældigvis, hvor lang tid den kan holde sig og om den så kan blive genopvarmet?

  Jeg påtænker at lave den til familie weekenden i næste uge. Men vil helst kunne lave det på forhånd og tage med :-)
  /Michelle

  1. Av, det har jeg desværre ikke prøvet. Sorry. Men den er altså ret nem og hurtig at lave, så ville næsten foreslå at du laver den samme dag om muligt. Dufter også vidunderligt, når den er i ovnen :) Kram og god familieweekend