Jeg holder helt utroligt meget af brød. Godt brød med (lidt for meget) smør er noget af det dejligste, jeg ved. Og hvis brødet tilmed er hjemmebagt, så er det ekstra godt. Jeg bager ofte nogle nemme, koldhævede boller (opskrift her), så da jeg så Dittes opskrift på et lignende koldhævet brød i hendes anbefalelsesværdige Morgenmadsmissionen, måtte det prøves af. Det var sådan et hit og endda nemmere end bollerne. Nu mangler jeg bare en hævekurv, så brødet kan få et yndigt mønster, men har du heller ikke sådan en, så går det fint an at ridse brødet med en kniv inden bagning.
KOLDHÆVET FULDKORNSBRØD – 1 BRØD
10 g gær
3 dl koldt vand
8 g salt
200 g fuldkornsmel
200-250 g hvedemel
- Rør gæren ud i vandet, hvorefter salt og mel tilsættes lidt ad gangen.
- Ælt dejen godt sammen, brug evt. en røremaskine og tilsæt mere mel, hvis dejen virker for tynd. Den må dog endelig ikke blive for tør. Ælt indtil den er fast og en anelse klistret.
- Kom dejen over i en anden skål, smurt med en anelse olie, så slipper den lettere næste dag.
- Stil dejen på køl natten over eller i 8-12 timer.
- Hvis du har en hævekurv drysses denne med rigeligt mel og dejen kommes forsigtigt i. Alternativt kommes den i en ren skål drysset med mel.
- Stil dejen til hævning ca. 1 1/2 time et lunt sted.
- Når dejen er hævet flot op, vendes brødet forsigtigt ud på en bageplade.
- Hvis du har brugt hævekurv har det forhåbentligt fået flotte striber. Ellers kan du ridse et mønster i brødet med en kniv.
- Bag brødet i 25-30 minutter ved 225 grader. Til det er gyldenbrunt og lyder hult, hvis du banker let på bunden.
ENGLISH RECAP: Last weekend I made a delicious, rustic loaf of no-knead bread. Similar recipe here.