Skiferiedrømme… men hvordan gør man?

Kobal ^^^ Billedet er fra Charade. En af mine yndlingsfilm med Audrey Hepburn.^^^

Da jeg var 4 eller 5 år, var jeg på skiferie for første gang. Og derfra var det en årligt tilbagevendende begivenhed. Disse ture ser jeg stadig tilbage på som højdepunkter i arkivet over herlige barndomsminder. Skiskole, sunblocker i neonfarver, tid til bare at være og masser af crêpes (au sucre et citron) og Orangina. Og timevis i selskab med min Gameboy og Penny-blade på turen derned.

I de tidligste år rejste vi med bus. Dengang der var en ende, hvor man måtte ryge (nede bagi) og en ikke-rygerende (uden nogen anden opdeling i øvrigt) i en bus, der var 24 timer eller mere om at bumle til de franske alper. Og som blev lavet til sovebus om natten (det må man vist heller ikke længere vel?). Sidenhen i vores egen bil eller med fly. Men altid med Frankrig som destination.

Og med masser af Daim (min fars favorit) og dåsecolaer (det var meget eksotisk med de dåser dengang) med fra færgen. Tror engang Thomas Uhrskov (hvorfor er han ikke blevet ældre i øvrigt?) fortalte, at det var en god idé at have en chokoladebar eller en energibar med i lommen, når man stod på ski. Og det tip tog min famile meget, meget alvorligt!

I gymnasiet fortsatte skiglæden (og afterskiglæden indtraf tilmed, ahem) og jeg var afsted et par uger hver vinter og blev egentlig ret god til at stå på ski. Lige indtil jeg som 19-årig (det er faktisk nærmest 10 år siden på datoen) havde et grimt styrt, hvor jeg brækkede benet tre steder og fik revet foden af led. Det er den skade, der endelig (endelig!) og efter 3 operationer (seneste forrige vinter) er ved at være i orden.

Og nu skal det være igen. I denne sæson. For det kribler i mine ben og når vi har dage med sol og sne som i går, så vækker det alverdens alpeminder og jeg bliver sulten på at skabe nye. Verdens bedste Roskilde-sidekick (der er lidt af en skihaj, tror jeg) har også lokket og jeg er sikker på, at vi får det mindst lige så skægt på ski, som på festival.

Men jeg kan altså godt bruge jeres hjælp og tips. Jeg er nemlig helt ude af ski-loopet efter næsten 10 års pause, lige med undtagelse af en tur til Østrig for 7 år siden.

Hvor skal vi tage hen? Hvor er der sejt og lækkert? Hvad skal jeg have på (går vist ikke at have det på, jeg brugte i gymnasiet, HVIS jeg overhovedet kan passe det)? Er slet ikke inde i skimoden anno 2015… Hvad drikker man på afterski? Og har man stadig en chokoladebar og en dåsesodavand med? Eller er det hjemmelavede dadelkugler og kildevand over hele linjen? Kører alle med hjelm nu? Hvad for nogle ski skal man have? Og er der mon blevet opfundet skistøvler med varme i? Jeg er verdens største frossenpind og døjede altid med iskolde tæer, når jeg var på ski…

Som I kan høre, har jeg mere end brug for jeres tips og tricks :)

ENGLISH RECAP: Even though I’m going to Dubai in three weeks I’m also dreaming of a ski vacation this winter. If you can recommend a destination please let me know.

(Visited 1.248 times, 1 visits today)

Skriv en kommentar

26 Kommentarer

 1. Hjelm er et must! Alle kører med hjelm og det er næsten pinligt hvis man har glemt den eller ikke har nogen på :)

 2. Der er ikke opfundet støvler med indbygget varme, men såler man kan ligge i sine støvler der varmer – evt. bare sådan nogle små varmepads man knækker over der så varmer et par timer og også kan bruges i handskerne

 3. Hej Emily!

  Hvor SKØNT du skal af sted på ski i år!! Rigtig god fornøjelse!
  Mine minder er meget lig det, du lister op, bortset fra at mine familieture altid gik til Italien eller Østrig, pånær gymnasieturene der selvfølgelig gik til Frankrig!
  I uge 7 i år skal jeg til det samme sted i Italien, en idyllisk bjergeng, som vist hverken er in eller mere fabelagtig at stå på ski på end så mange andre steder, men hvor vi har været en million gange siden jeg var helt lille… Jeg har så mange skønne minder derfra, og i år skal min kæreste med for første gang, hvilket bare får mig til at glæde mig endnu mere… Men, ja, jeg ser vist bare stedet i et specielt sejt og lækkert skær fordi min familie har et nært forhold til det. MEN hvad angår de andre ting, du spørger til, så vil jeg starte med at nævne de støvler fra Salomon, jeg fik i julegave, som det tog 45 (!) minutter at tilpasse min fod til nede i skibutikken – netop fordi sålen blev formet til og støbt/opvarmet omkring min fod og udstyret med VARME. Der sidder små batterier på hver støvle, som så lader op i løbet af natten og som jeg bare kan justere på i løbet af dagen. Jeg glæder mig SÅDAN til ikke at fryse fusserne på pisterne. Støvlerne betyder næsten mere for mig end skiene, som jeg bare lejer dernede og regner med, at en venlig sjæl i udlejningsbiksen vil sørge for jeg får den mest hensigtsmæssige udgave af. Hvad angår tøj, så har jeg købt et sæt med hvide bukser og en sort og hvid jakke fra svenske https://www.kjus.com/en-us/, som teknisk og æstetisk skulle være det nye sort inden for skioutfits. Selvfølgelig med langt undertøj fra Kari Traa indenunder. I orange og pink – nøj, hvor bliver det fint! Prikken over i’et – en hvid hjelm fra Salomon; ja, alle kører med hjelm nu, og det er også så dejligt varmt! Jeg tænker at tage en bunke Nakd-barer med… det er vel sådan lidt et kompromis mellem chokobarerne og dadelkuglerne? ;) Dertil skal der drikkes heisse Zitrone fra alle caféerne på pisterne – friskpresset citron i kogt vand; en sydtirolsk specialitet. Mmm.

 4. Ski er det bedste! Jeg kender ikke meget til seje og lækre steder – jeg er hvert år i Sälen i Sverige, som har fine pister. Men sydpå er nok sjovere. Og har nok også bedre afterski ;) Mht skimoden – jeg står i orange bukser og grøn jakke. Og min helt egen hjelm! For ja, langt de fleste bruger hjelm – de, der ikke gør er ofte skibumser i allerhøjeste grad!

  For mit vedkommende står den på utallige chokoladebarer og dåsesodavand. Og pandekager, blødkogte æg, rødvin og øl, omend ikke til samme måltid. ;)

  Og så kan man altså ikke få støvler jeg der kan holde mine tæer varme endnu. Men du kan de fleste steder købe sådan nogle varme-dimser som du klistrer fast i bunden af støvlerne. Ved ikke helt hvad der egentlig er inde i dem, men jeg har i hvert fald erfaret, at jeg lidt hurtigere får normalfarvede store-tæer efter en dag på pisten.
  God tur!

 5. Haha :D Jeg har ingen gode skiferie-råd… For jeg er en KÆMPE kylling og rimelig udfordret på balancen – og angst for at lave samme nummer som dig med benet. Jeg tror også, min frygt er velbegrundet, eftersom jeg for 4 år siden brækkede foden bare ved at gå ned af en trappe (ahem, måske der også var lidt promiller i blodet… men). Men jeg tog mig selv i at grine højt og længe af din tekst i kursiv! Tak for dagens grin :D Og jeg hepper på, at du medbringer chokoladebar og dåse-sodavand! Og at nogen har opfundet skistøvler med indbygget varme!

 6. Åh, jeg elsker skiferie, og jeg har været afsted hver vinter, siden jeg var syv år gammel. I år skal jeg en uge til Østrig og en uge til Canada – sidstnævnte er ret fantastisk!

  Jeg ville egentlig bare lige give dig et tip til varme fusser. Jeg er selv en mega frossenpind, og kolde fødder og hænder har tidligere generet mig voldsomt. Men for et par år siden opdagede jeg sådan nogle varmepads: http://www.theheatcompany.com/dk/varmepads/fodvarmer
  Det har gjort min skiferie så meget bedre, fordi jeg nu har varme fødder hele dagen. Det kan virke for godt til at være sandt, men for mig holder de virkelig varmen i mange timer – der er endda ofte stadig varme i dem, når jeg kommer hjem om eftermiddagen. Dem til fødderne er ret tynde, og jeg sætter dem under tæerne, og de generer ikke i støvlen. Dem til hænderne fylder lidt mere, men hvis man, som jeg, bruger luffer, betyder det ingenting. De kan i øvrigt også købes i sportsbutikkerne i skiområdet, i hvert fald i Østrig. Jeg kan varmt anbefale den løsning, selvom støvler med varme selvfølgelig også er en mulighed.

  Nærmest alle kører i øvrigt efterhånden med hjelm. Det er faktisk ret umoderne at køre uden. Et ekstra plus ved hjelmen er desuden, at den giver ekstra varme :-)

 7. Endelig et område jeg ved noget om. Sagde mit job op og tog på sæson som 32-årig – her er mine best off:

  På hovedet: POC-hjelm. Bedste pasform og lækrest design. Dyr, men man bliver også nærmest forelsket. Og så en fed hue i lommen til afterski.

  I ansigtet: Balance Me: Stellar facebalm. Under solcremen. Beskytter perfekt mod sol og kulde. Havde den på hver dag i tre måneder og min hud var på ingen måde mærket af de hårde betingelser.

  Hals + ansigt: Buff merino uld ‘tube’. Kan trækkes op over næse og underansigt, når vinden blæser. Man kan ånde igennem.

  Inderlag: Merino undertøj. Kari Traa har den bedste pasform og er uopslideligt. http://www.karitraa.com/en/all-products-1/wool-technical-underwear/wool-underwear/ulla-ls-1.html
  Det lyder nasty, men en uldundertrøje lugter ikke engang efter tre dages brug. Ikke at man behøver at trække den så langt, men bare så du ved, at du ikke behøver at købe en til hver dag.

  Mellemlag: Syntetisk eller dun. Bomuld er bandlyst. Fleece er so last season. Patagonia laver dunjakker af certifecerede dun. Det er, der ikke mange andre, der gør. Og Patagonias design er ikke spejder-agtigt mere.

  Yderlag: Gore-tex eller andet åndbart. Haglöfs er heller ikke kun for spejdere mere. Jeg foretrækker bukser med lidt isolering. Mammut laver gode, men jeg ved ikke hvor man kan få det i Dk.

  Fødderne: Strømper i merino-uld. Jeg har været gladest for icebreakers. Så burde du kunne undvære støvlevarmen.

  Fingrene: Tynde inderhandsker i silke eller uld er et godt supplement til handskerne.

  Ski: Lej nogle all-round piste ski. Du kører nok mest på piste i starten, så er det bedst, hvis de ikke er bredere end 90 mm under foden – så svinger du lettere. Fat skis er federe og man får mere street cred, men de funker slet ikke på pisten og du ender med at tvinge dem rundt – det er hårdt for knæene. Der er udviklet en masse kvinde-ski, som kompenserer for vores lavere tungdepunkt og er mere skånsomme for knæene. Svingradius er også godt at sætte sig ind i. Hvis det er 10 år siden, du har kørt, kører du nok med korte sving og så ville det være godt at have ski med svingradius på omkring 15m eller lavere. Vælg lavere stave end, hvad der er comfy, så tvinger du dig selv længere ned i knæene. Og tag enetime med en skilærer første dag og en mere midt i ugen. Det er alle pengene værd.

  Hvis du kan, så tag til Japan. Der er billigt lige nu. Meget billigere end i Europa. Japanspecialisten.dk . Hvis ikke, så står mindre italienske steder højt på min liste. Der er god plads på pisterne og det er halvt så dyrt at spise og dobbelt så godt som i Frankrig.

  Man drikker mere vand end før. Og det må meget gerne komme fra en camelbak, som sidder i rygsækken og suges ud igennem en slange. Men er man i Østrig, så er Almdudler og Skiwasser stadig obligatoriske på ugeprogrammet.

  Moden: Europa – pangfarver overalt. Gerne colourblock. Japan: Jordfarver og støvede farver. Jeg tror, japanernes stil kommer til Europa lige om lidt. Det er som om fashion-folket ikke kører med solbriller mere. Det er kun gigantiske goggles med spejl, som gælder. Jeg ville personligt foretrække de der runde alpebriller med læder rundt om glasset og stænger, der krummer sig rundt om øret. Men jeg har ikke kunnet finde nogle. Endnu.

  God tur – Skiferie er stadig verdens bedste ferieform

  1. Wauw! Sikke et flot svar..
   Jeg har er lige kommet hjem fra min anden skiferie (nogensinde), så er meget uerfaren mht dette emne, men havde jeg læst dette for en måned siden, havde jeg gjort printet dette svar ud, og fulgt det til punkt og prikke!

   1. Hvor er du sød. Håber du får en masse gode skiture fremover.

    Jeg glemte faktisk et punkt: Når alt er lort på pisten og skiene ikke vil lystre, så slip kontrollen. Tag et yoga-agtigt åndedræt. Syng din yndlingssang inde i hovedet. Slap af i ansigtet og smil. Det er hårdt for perfektionister (læs: piger), når man tyve gange i træk ikke svinger det sted, man havde tænkt sig. Det er nemmere at lade bjerget og sneen bestemme end at kæmpe imod hele vejen ned. Jeg har øvet mig på hver eneste skidag i 30 år, men nogle dage er der bare ingenting, der virker – indtil jeg giver slip og slapper af.

  2. Fantastisk uddybende svar Mette!
   Mht “alpebriller” med læder, check Emilys Instagram fra forleden dag
   ;))

  3. WOW!!!
   Det er da den vildste guide!!! Tak!

   Til trods for at jeg har boet i Schweiz, har jeg aldrig lært at stå på ski. Og har de vildeste skriferiecravings pt!

   Må jeg komme med? Pretty please?

   Iøvrigt skulle Livignio være supergodt, både mht ski og mad :)

  4. WOW! Sikke et svar! Tusinde tak :) Du kan blive bloggens nye skiekspert :)

   Klem
   Emily

 8. Du skal i hvert fald have hjelm på! I dag kører folk vildt hurtigt på ski og hvis man bliver ramt af andre kan det være virkeligt farligt!

 9. Ja, skihjelme er simpelthen et must! Man har også stadig chokolade og drikkelse i lommerne, så man kan få noget “ekstra” energi og ellers bare lige lidt lækkert i munden – så det må du absolut ikke glemme. Jeg tror, at mht. til drikkelse til afterski, er det det samme. Nu er jeg dog mest i Østrig, men mine forældre pladrer altid løs om at de skal ned og have de gode gamle “afterski-drinks” og det er altså ikke kun os som sidder og drikker det! :-) Mht. til skitøj kan alt gå, lige fra dyre mærker som Salamon og Kjus, men gerne farve på tøjet! Ikke noget sort og hvidt, eller jo, er der stadig, men man vil da gerne ses på den løjpe ;-)

 10. Åh det lyder bare til, at du har haft den hyggeligste skiferier! Jeg har faktisk aldrig været på skiferie, og har derfor aldrig stået på ski. Jeg kunne super godt tænke mig at komme til Frankrig og stå på ski, bare fordi jeg generelt rigtig godt kan lide Frankrig. Så måske Frankrig var noget for dig igen denne gang? :-D

  http://www.annedortheandersen.dk

 11. Jeg tager altid til Norge med min familie, og det er fantastisk! I år skal vi til Kvitfjell, som er et skønt familie sted! Det er nok ikke så stort som i det franske, men du burde give Norge en chance ;) Trysil er mit all-time yndlings sted at stå på ski, så det burde du også tjekke ud! :)

  NelliesCloset

 12. Jeg har også ALTID døjet med kolde fødder og specielt tær. I år prøvede jeg så at købe batteri og varmesåler til min uges skiferie i Østrig over nytåret. Temperaturen sagde -14 nogle dage, og det klarede de med bravour. Det er det bedste skitilbehør jeg har købt i mange år! Det er (relativt) dyrt for batterierne (ca. 1200-1500 kr.) og ca. 300 kr. for såler, men Stadium på Fisketorvet har haft nogle ældre modeller på tilbud på 50% så det er værd at kigge der. Det gode er, at man slet ikke kan mærke ledningen, der stikker op af sålen fra hælen og op af bagskinnebenet. Det frygtede jeg, man kunne. Det er alle pengene værd!
  PS. Alle kører med hjelm! Og det er total uncool at køre uden – det vidner blot om idioti i mine øjne (i dag, vel at mærke. Øhøm).

  God tur :)

 13. Chokoladebarer er bestemt stadig et must! Jägerte er den klassiske østrigske skidrik sammen med glühwein og “flying-hirsh” (jægerbombs). Du kan købe støvler med varme i og ski næsten lige så brede som de er lange (hvis du er til pudder). Som tidligere skiguide begynder det at krible i knæene, når jeg læser et indlæg som det her – god tur ;)

 14. YAY hvor er I altså bare seje! Tak, tak, tak for jeres gode svar! Og kan godt se at jeg vist hellere må have fat i en hjelm ;)

  Knus
  Emily

 15. Skiferie er og vil altid være dåsecola og chokoladebar i lommen – dertil den obligatoriske varme kakao med flødeskum (Y)

 16. Uh, skiferie er det bedste. Jeg er netop kommet hjem i nat, og det kribler allerede i benene for at komme afsted igen.

  Mht. destination vil jeg til enhver tid vælge Italien: God mad, lækkert sprog, gode bjerge.
  Særligt anbefalelsesværdigt er Livigno. Jeg boede der i 3 mdr og blev ikke på nogen måde træt af byen. Boulevard-brede piste. Fantastisk afterskiing. Super gå-i-byen steder. Lækre restauranter og vinbarer. Og, og, og – Livigno er toldfrit område, så parfume, elektronik, solbriller, alkohol kan købes billigt!
  Og så er det en helårsby, og det kan man mærke. Der bor faktisk ret mange mennesker fast i Livigno, og det giver byen en charme, som mange franske skibyer på ingen måde har.

 17. Hepper altid på chokoladebar og dåsesodavand, men lad lige være med at køre med den i lommen.. Man kan brække ribben.. (jep, been there done that ;-) ).
  Jeg ved ikke om Livigno er det sejeste sted, og det er lidt bøvlet at komme dertil, men det er toldfrit område. Så hvis man fx har lyst til at shoppe solbriller og parfume til gode priser på vej hjem fra pisten, så er det et rimelig opturs-agtigt sted!