Et trendy, gammeldags morgenritual

Min mor gjorde det, da jeg var barn: Drak varmt vand med friskpresset citron i om morgenen. I alle tilfælde i perioder. Siden da har jeg lagt mærke til at denne klassiker af et skønheds- og sundhedstrick, er poppet op i magasiner og bøger med jævne mellemrum. Og nu har det for alvor gjort sit indtog igen. ALLE gør det. Starter dagen med varmt, kogt vand med saften af 1/2 citron i.

I alle tilfælde i mit Instagram-feed og i alle portrætter om sundhed og skønhed, jeg læser i dameblade for tiden.

Så jeg ville også være med og har de seneste par uger skiftet (den første kop) morgenkaffe ud med varmt (kogt!) vand med citron. Eller en citron chaud pressé, som den hedder på fransk. Lyder både mere sexet og appetitligt.

Det skulle efter sigende både være godt for fordøjelse, hud, energiniveau og væskebalance og så skulle det være mægtigt mod oppustethed, ligesom det har ry for at være en hverdags-mini-detox.

Og 117 andre ting. Prøv evt. at google ‘hot lemon water‘ og se alt hvad sådan en morgensjus kan medføre af herligheder.

Det har ikke ændret min verden (endnu), men det har bestemt heller ikke gjort det modsatte. Og det føles som et dejligt og friskt morgenritual og alt i alt en god måde at starte dagen på. Så jeg fortsætter og tør godt anbefale det.

Kunne I finde på at hoppe med på citronvandvognen? Eller er I der allerede? Hvis ja, vil jeg meget gerne høre hvad det gør (af godt) for jer? :)

Ps. Af og til kommer jeg også et par skiver frisk ingefær eller et par kviste frisk mynte i min ‘morgendrink’.

ENGLISH RECAP: I’ve recently started a new morning ritual. I drink a cup of warm water with the juice of half a lemon. It’s supposed to be good for the digestion, clear up skin and work as a mini-detox. True or not it feels like a nice and fresh way to start my day.

(Visited 18.476 times, 7 visits today)

Skriv en kommentar

50 Kommentarer

 1. Jeg har drukket vand med saften fra en halv citron hver morgen de sidste 6 år.. har cravet det siden min første graviditet og nu er jeg afhængig. Jeg kan ikke sige hvad det gør ved mig, udover at jeg sjældent er syg. Dog drikker jeg citronsaften i koldt vand – og har aldrig fundet ud af hvorfor det anbefales i varmt vand?
  Tak for en skøn blog, Emily. Du er meget inspirerende ;)

 2. Jeg har drukket sådan en morgensjus on/off de sidste mange år, jeg bruger dog bare lunkent vand fra hanen og så drikker jeg det som det aller aller første når jeg står op. Til tider kommer der også noget cayennepeber og hørfrøolie i. Udover at det er en god start på dagen kan jeg virkelig mærke det på fordøjelsen, hvis jeg drikker det som det aller første skal jeg på potten indenfor omkring 5 min haha lidt overshare måske ;-) Jeg synes det er en rigtig rar vane, har dog i lang tid haft svært ved at få det ordentligt indført igen.

  1. Det er ikke så godt at drikke lunket vand. Der er bakterier i det varme vand fra hanen. Så gør hellere som Emily skriver – kogt (evt lidt afkølet) vand:)

 3. Jeg har længe overvejet at springe med på vognen, og har faktisk lige købt citroner idag, for at teste magien alle taler om. Jeg har også læst, at det skulle være som slik for huden, og min hud kunne godt bruge et lille skub i den rigtige retning pt.
  Jeg krydser fingre for at det virker! Om ikke andet som et placebo til at føle sig godt tilpas ;-)

  Kh
  Josefine

 4. Hejsa Emily

  Jeg laver også min næsten hver morgen, helst med ingefær i :), må prøve med mynte.

  Til Lene det varme vand skulle vist nok hjælpe med fordøjelsen, og være beroligende for maven.

  dbh Kerstin

 5. Kære Emily!
  Jeg har gjort det on-off de sidste 10 år. Elsker den bløde fornemmelse af det kogte vand. Kan ikke sige om det er placebo effekten der rammer, men behageligt er det ihvertfald og mine dage starter bare bedre når jeg prioriterer en kop kogt vand med citron.
  Efter en fantastisk kulinarisk oplevelse foretrækker jeg også en kop kogt vand (gerne med en skive citron) frem for kaffe! Når mine smagsløg ikke kan mere virker det som en blid afrundning for krop og sjæl.
  Knus Lise

 6. trendy gamle Mutti! må igang igen, havde helt glemt det.. Nu bliver der solgt citroner ;-))

 7. Uh, jeg har godt læst om dette tip i, jeg ved ikke, hvor lang tid! Jeg havde en lille juicedetox, hvor jeg startede dagen ud med kogt vand med citron og det kræver lidt tilvænning, men derefter så synes jeg, at jeg blev rigtig, dejlig frisk af det :D

 8. I love drinking lemon water in the morning! Oooh and I love your photos, so beautiful.

  Purple–flamingo.blogspot.com

  Fjóla

 9. Jeg har gjort det on/off de sidste par år – om sommeren er det koldt vand og om vinteren (især hvis der er optræk til sygdom) er det kogt med citron, 4-5 cm ingefær og en lille smule honning. Synes det smager dejligt, føles læskende og lindrende i hele kroppen og tager toppen af fx forkølelsessymptomer :)
  Har dog lige læst, at det ikke er godt for tænderne med al den syre fra citronen, så overvejer faktisk at skære ned..?

 10. Jeg har prøvet stort set alle sundhedstrends og synes det er skægt både at læse om nye idéer, forskning og prøve det på egen krop, men jeg har faktisk aldrig prøvet det med morgencitronen! det er lidt en mormor ting som er blevet hot igen, er det ikke?
  Nu får jeg da helt lyst til at hoppe med på vognen, om ikke andet er det da en frisk måde at starte dagen på!

 11. Jeg har gjort det on and of de sidste 5-6 år ca. min far på 60 har gjort det siden han var barn. Jeg vil gerne prøve at gør det dagligt for at se, om det kan holde de bihulebetændelser væk som jeg lider af 2-3 gange om året.

 12. Ha ha hvor sjovt – det er jo også startet på for et par dage siden.
  Godt nok med lunkent vand, af ren og skær dovenskab!

  Det gør mig bare lidt mere frisk om morgenen – de langsigtede effekter må vi vente og se.
  Et lille tip til at passe på emaljen på tænderne er at skylle citronvandet ned med et stykke hård ost – det basiske i osten neutraliserer syren så du ikke skader dine tænder og ost hver morgen er bare lidt ekstra hverdagslykke

 13. Bare lige en lille kommentar på det der med det lunkne vand. Det skulle ikke være smart (i hvert fald ikke, hvis det er direkte fra vandhanen) pga. bakteriedannelse -og vidst også tungmetaller.
  Ellers er jeg også fan af citron-ingefær-honning i kogt vand. Især, når forkølelsen truer. Og også gerne med et brev kamillete i :-)

 14. Jeg drikker ingefær med citron i, især når jeg mærker halsen er ru, om sommeren i koldt vand. Om det er varmt eller koldt tror jeg ikke gør forskel:-)

 15. Jeg har gjort det i perioder. Men det dejlige i at starte dagen på den måde, blev ofte overskygget af tanken om, hvad det evt gør ved emaljen på tænderne.. Ved dog ikke hvormeget der er i den snak.

  Tak for en hyggelig blog :) Et skønt lille åndehul ind imellem!

  Jette

 16. Min mor har gjort det lige så længe jeg kan huske det og det har smittet af. Jeg gør det i perioder og føler ved ikke om jeg kan mærke den store forskel, men synes det er lækkert og hyggeligt lille morgen ritual.

 17. Jeg nupper også et køligt glas vand med citron inden min morgen kaffe. Jeg presser altid citroner, som jeg opbevarer køleskabet og derfor nemt lige kan tage et glas hvis behovet opstår. Jeg har oplevet en forbedret følelse af velvære i maven og synes også min hud er blevet pænere. Her har jeg dog også sat ind med en spsk. fiskeolie dagligt. Citron er basisk hvilket er rigtig godt for os, da vi oftest har en overvægt af syre i vores kost. Ang. tænderne, så skulle det ikke være et issue, medmindre du ligefrem curler citronsaft rundt i munden. Men måske vi har en tandlæge eller klinikassistenter
  iblandt os, som kan opklare dette;-)
  Jeg kan ihvertfald også kun anbefale, at man hopper med på mormor trenden – skål:-)

 18. Jeg også fan og har gjort det nogle måneder nu :) og jeg har ikke været syg denne vinter og min hud blev meget pænere de første 2-3 måneder hvor jeg huskede det hver dag

 19. Det lyder spændende – kan være at det skal afprøves! Mon det virker med citronsaft fra flaske også, hvis ikke man har friske citroner liggende? :)

  Man kan altid drikke det med sugerør (hvis man har tålmodigheden) for at skåne tænderne! ;)

 20. Min bedstemor drak altid kogt vand om formiddagen, men må dog indrømme at citronen var hårdt tiltrængt efter min mening :) Jeg ynder selv at variere med lime eller appelsin, da man godt kan løbe lidt sur i kun citron. Kunne man evt overtale dig til at lave lidt flere indlæg om makeup og hvordan du fx ligger concealers og foundations??

 21. jeg har høre meget om det, varmt vand hjælper med at rense kroppen og det med at brug citron er bare for at få en frisk smag i det . Er selv startet fra et styk tid. Men godt for vægttab og helbred hvis man måske fejler af hovedpine eller mavesår . Det er det jeg har læst om det .
  Men kan anbefales i høj grad

 22. Jeg har gjort det hver morgen i 7 år, er fantastisk!! Min tandlæge mener dog ik’ det er så fantastisk, at starte dagen med syrebad af tænderne
  Men vi har indgået et kompromis, men at det skal drikkes med sugerør for at minimere skaden:)
  Et lille tip:)

 23. Jeg elsker at starte dagen med vand med citron, det er dog ikke altid kogt vand, nogle gange er det isvand. Når jeg drikker det varmt, er der ofte en skive ingefær med i :-)

 24. Jeg drak faktisk kogt vand med citron, da jeg var barn, fordi jeg var vild fan af Disneys fortælling/film om ‘Anastasia’, og hun drikker netop kogt vand med citron ;) skøre barneidéer, hva’..
  Helt sikkert vil jeg da forsøge mig med et citron-morgen-boost igen i en periode.
  Er der noget i vejen for, at man kan bruge ‘autocitron’ ind imellem, i tilfælde af lavvande af ægte citron?

 25. Hold nu op for nogle skønne billeder, ja jeg er også på citronvognen og har været det i flere år efterhånden. Men min presser er altså ikke i nærheden af at være så fin som din. Det det gør for mig er nok en del af en helhed. Efter et foredrag om kostens indvirkning på udseendet, for efterhånden 5-6 år siden har jeg et større fokus på hvad jeg putter i munden. Ikke at jeg overhovedet er blevet fanatisk, spiser gerne hvad jeg bliver inviteret på og har en meget sød tand. Men min hverdags grundkost er sund og det tror jeg ses især på min hud og så har jeg stille og roligt tabt mig 14 kg.

 26. Jeg fulgte meget trenden for et års tid siden, og var egentlig rigtig glad for det, særligt fordi det var en god rar start på dagen.

  Dog havde en mindre behaglig bivirkning, da jeg det var meget hårdt for mine tænder og jeg fik nogle stride isninger som følge af “kuren”.

  Så mit råd vil være at være lidt obs på dette og holde en pause ind i mellem – bare en uge eller to her og der.
  Nogen siger at hvis man drikker det med sugerør så skulle man undgå disse ubehagligheder, men det virker ikke helt logisk for mig, da væsken stadig vil komme i kontakt med dine tænder.

 27. Jeg har gjort det i et stykke tid, selvom jeg må indrømme, at jeg ikke koger vandet først. Har ikke helt luret, hvad det skal gøre godt for.
  Det er i øvrigt et oldgammel ayurveda-trick, det med citron-vand som det første om morgenen. :)

 28. Jeg prøvede det først for nyligt, men har siden gjort det nogle gange. Egentlig først fordi, jeg ikke bryder mig om te og gerne ville have et supplement til min elskede kop kaffe – og jeg må sige, jeg er fan! Det er forfriskende og let og virker (i hvert fald i min fantasi) udrensende.

 29. Jeg er også med på den … men bare med koldt kogt vand. Presser en citron og hakker 2-3 cm ingefær og overhælder det med kogende vand og lader det stå til næste morgen. Uanset hvor sundt det er, så smager det ret godt :-) Putter ind imellem også frisk mynte i – det bliver det ikke ringere af ;-)

 30. Jeg plejer at gøre det når jeg føler jeg er ved at blive syg, eller bare er lidt tung i det. Dér synes jeg det virker godt :-)

 31. Jeg læste for mange år siden, at Sophia Loren drak kogt, afkølet vand med citron hver morgen og at det skulle være grunden til hendes smukke udseende. Hun er jo stadig en flot kvinde, så det er da værd at gøre. Om ikke andet så fordi vand og C-vitaminer altid er godt. Jeg gør det selv on/off og det er da rart at vide man gør noget godt for sig selv fra morgenstunden – så er det nemmere at fortsætte med at være god ved sig selv resten af dagen:-)

 32. Hej og tak for et godt website.

  Bliver lige nød til at komme med et input til at drikke vand med citronsaft selvom det er et ældre opslag.

  Jeg vil helt klart fraråde alle at drikke citronsaft, da det skader dine tænder voldsomt. Hvis I drikker det for at indtage flere c-vitaminer, vil jeg klart anbefale at spise et par skiver Rød peberfrugt istedet, den skader heller ikke jeres tænder :)

  Fakta: En citron inderholder 49 mg pr. 100, en rød peberfrugt 191 mg. pr. 100g. http://www.foodcomp.dk/v7/fvdb_foodnutrlist.asp?CompId=0050

  Hilsen Louise

  1. Hej Louise,
   Tak for input :) Hvis man drikker det relativt hurtigt og husker at skylle godt efter med rent vand skulle det være ok, men det er selvfølgelig helt op til den enkelte. Det er ikke for c-vitaminet, men mere for fordøjelsen.

   Kh. Emily

 33. Jeg er klar over, at det er et ældre opslag – men som fagperson, vil jeg også lige knytte en kommentar :-)

  Jeg er tandplejer og underviser endda i syreskader på tænderne, og derfor kan jeg bekræfte at den største “syreskade” sker, når den sure pH-værdi kommer i kontakt med tænderne. Det er stadig et godt bud at skylle munden med vand efterfølgende – men det største emaljetab sker altså med det samme.

  Når det er sagt, er jeg selv blevet afhængig af kogt vand med citron. Jeg synes det er et fantastisk forfriskende morgenritual! – og er derfor gået på følgende kompromis:

  Jeg sørger for, at drikke med sugerør ( til info anbefales det også fra tandlægeforeningens hjemmeside), skyller med vand og venter for guds skyld min 1 time, før tænderne børstes. Syren ridser i tændernes emalje, hvis tænderne skrubbes lige efter…

  God fornøjelse :-)

   1. Er selv begyndt med at drikke et glas lunkent vand med en 1/2 friskpresset økologisk citron hver morgen – kan allerede mærke, at det er godt for PH værdien i kroppen. Har læst, at før indtagelse skal man børste tænder og lige efter indtagelse skylle munden med vand. Tak til Louise for tippet om brug at sygerør!
    Også herfra et lille tip! Jeg gør det, at inden jeg presser mine økologiske citron om morgenen, så rasper jeg skallen af med et julienne jern. Skallen samler jeg i en boks i fryseren – så går intet af den dejlige citron til spilde og samtidig har man altid frisk citronskal til kager, salater m.m.

 34. Jeg kan huske min far gjorde det allerede da jeg var ganske lille, og blev ved. Vandet var ikke altid varmt. Han blev 100 år. Så det skader i hvert fald ikke…mange hilsner

 35. Er der noget om at ens blodsukker også ændrer sig ved at drikke et glas lunkent vand med en halv citron presset hver morgen

  1. Hej Annie, en citron indeholder meget lidt frugtsukker, så med mindre du har meget svingende blodsukker (og ikke spiser noget efterfølgende), så burde det ikke påvirke dit blodsukker noget særligt. Kh. Emily

 36. Jeg er afhængig at lunkent vand med citron om morgenen. Jeg har drukket det i mange år. Jeg kan se det især på min hud og mit immunforsvar er meget stærkt ?. Hvilke kosttilskud tager du? Kh Marlene