Min genvej til at bevare fatningen

Forleden talte jeg med min veninde Louise (der i øvrigt er psykolog og meget klog), om hvad det er der giver én energi og velbefindende, når man ellers er lidt udkørt og har sådan en uge, hvor man (frivilligt eller af nødvendighed)  har gabt over mere end man magter.

I Louises travle uge for lidt siden, måtte hun helt frem til torsdag, før hun havde en aften, hvor hun ikke skulle noget efter (hendes utroligt krævende) arbejde. Og selvom hun var træt og i dårligt humør og mest af alt havde lyst til at gå direkte i seng, så gjorde hun noget andet. Og det virkede.

Hun ryddede op, støvsugede og gjorde sit hjem hyggeligt. Og blev glad og afslappet som følge af det og kunne lige pludselige overskue verden igen.

Og jeg må indrømme, at det er noget jeg kan nikke genkendende til og som jeg efterhånden er så bevidst om, at jeg tilmed prøver at holde hjemmebasen ekstra ren, ryddelig og pæn specielt i de særligt pressede perioder.

Også selvom det er der, hvor det er uhyre fristende at sige: “Pyt med friske blomster, pyt med rengøring og oprydning, det ordner jeg, når jeg er kommet ud på den anden side.”

En sidenote: Jeg forberedte dette indlæg i fredags, så der er ingen sammenhæng med gårsdagens begivenheder. Og det kan virke helt ligegyldigt at skrive om støvsugning og blomster, når folk er blevet skudt i ens by, i ens land. Man kan selvklart ikke rydde sig op ud af terrorforfærdeligheder.

Jeg er så uendeligt ked af det, der skete i København i går. Det der ikke måtte ske.

Således har jeg sørget for, at mit hjem var et (ekstra) rart sted at være de seneste uger, hvor jeg har haft uendeligt travlt og har arbejdet 10-14 timer hver dag foruden forsøgt at opretholde lidt social kontakt til kærestetype, veninder og familie.

Jeg har købt pæne blomster, sørget for hele tiden at rydde op og så har jeg tilmed flyttet lidt rundt på nips og planter og dannet nye stillebener. Noget der nærmest er meditativt for mig og som fungerede som en rigtig rar og tilmed kreativ pause.

Måske det lyder frelst (og tumpet?), men det virker for mig og jeg kender mange, der har det ligesådan. Og jeg ville virkelig, virkelig ønske, at jeg havde vidst, at det var sådan jeg/det fungerede, dengang jeg læste på universitetet (især de første par år) og altid sad og skrev opgaver i et fort af opvask og nullermænd. Og altid blev lidt nedslået af det. Og følte mig helt tappet for energi.

Hvad med jer? Hvad lader jer op og sørger for, at I kan bevare overblikket og fatningen, når det hele løber løbsk? For mig er det lister (elsker lister!!!) og så at sørge for, at basen er i orden. Bogstaveligt talt :)

(Visited 6.718 times, 1 visits today)

Skriv en kommentar

27 Kommentarer

 1. Jeg kan sagtens nikke genkendende til det.
  Jeg sidder netop nu med min bachelor og har fundet ud af, at hvis jeg om aftenen sørger for, at mit hjem er pænt og rent, opvasken er taget, kaffen er lige til at brygge, og mine bøger og computer står i system og klar på mit bord. Så står jeg op med en ro og er mentalt klar til at gå igang. Lige præcis de dage er mine energi højere og jeg får mere for hånden. Det er så dejligt.

 2. Har det på præcis samme måde. Jeg trives bare bedst af, når der er rent og pænt derhjemme. Jeg er ved at prøve at lære min mand det, men der er lang vej endnu!!

 3. Jeg er SÅ enig med dig i det med at holde basen i orden og hvor er det befriende, at du skriver det og tilmed får det til at lyde helt normalt. Min kære kærestemand har tit rystet på hovedet af mig når jeg midt i stress og jag og alt for mange bolde i luften lige pludselig også SKAL have pudset de vinduer og vasket det gulv. Men altså der er da ikke noget som nypudsede vinduer, der giver point på energikontoen…

 4. Hej Emily :)
  Kunne du måske have lyst til at lave et indlæg med inspiration til væggene? Jeg synes virkelig det er svært at finde rundt i plakatverdenen og styre uden om de plakater, ALLE har – ikke at de ikke er flotte selvfølgelig :) det ville bare være rart med ny inspiration.

 5. Har det også på samme måde-udfordringen hos mig er så en kæreste, der har det med at smide alle mulige småting rundt omkring og dermed uforvarende skaber rod i mit hoved. Derfor ender det tit med jeg render og rydder op efter ham, for det er jo mit behov at der er pænt…men ihhh lige der havde det nok været nemmest bare at være sig selv, så man kunne have det som man ville.
  Indretningen er vi heller ikke helt enige om, og der kan jeg virkelig godt mærke at jeg har brug for at mit hjem er efter min smag, da jeg ellers ikke føler mig godt tilpas derhjemme.
  Udover det så er min kæreste skøn og jeg vil ikke undvære ham-så jeg må leve med lidt rod og nogle pyntegenstande som jeg bestemt ikke synes pynter.
  Og forresten, tillykke med den nye kæreste ;-)

 6. Det er helt rigtigt, at gøre som du og veninden, nemlig at sørge for at ens base er i orden, så man kan slappe 100% af, når man indimellem rammer matrikelnummeret:-)
  Selv har jeg altid gjort det og det gør i hvert tilfælde at mit stressniveau ret hurtigt falder igen, efter en hård dag:-)
  Dejlig søndag til dig og dine…..

 7. Det er et tip, jeg vil forsøge at bruge. Jeg er nemlig typen, der ikke kan overskue opvask og oprydning, når det er en travl periode. Særligt når det samtidig er evigt gråvejr! Men du har jo ret, det letter utrolig meget og nogle gange lægger man slet ikke mærke til, hvor meget rodet har tynget én, før man får det fjernet :)

 8. Jeg har det på helt samme måde som dig – jeg har altid sørget for, at mit værelse (dengang jeg boede hjemme) og min lejlighed har været ok pæn og ryddelig. Så har jeg ro i sindet, når der ikke er alt muligt der fylder – plads til kreativitet om man vil ;)
  I dag startede jeg med at lave lister over de ting, jeg skal have gjort, læst og skrevet – og så er det bare at tage en bunke ad gangen. Overblik er enormt vigtigt for mig, ellers kan jeg ikke koncentrere mig om noget som helst.

 9. Emily det er nu egentlig bare rart at kunne læse om oprydning og støvsugning på en dag som i dag, når alt andet synes at være kaos!

  Jeg nyder også at have en ryddelig base specielt i stressede perioder, på den anden side kan jeg dog også nogle gange bruge rod til noget, specielt på mit skrivebord, der ofte flyder med papir og bøger, det er kun i ekstremt stressede situationer, at jeg bliver nødt til at have et totalt ryddeligt skrivebord, ellers lader jeg “rodet” hygge lidt omkring mig.

 10. Bare enig. Det sidste jeg gør hver aften er checke op på orden, dog ikke på skrivebordet, hvor det er ok med produktivt rod, men resten skal bare være i orden. Opvaskemaskinen skal tømmes. Sofabordet ryddes. Og så har jeg taget din tænkning om blomster til mig. Så jeg lægger sammen med pelsdyret ruten omkring min blomsterhandler hver uge. Fine farver og former og duft, det giver lidt ekstra. Det tog jeg med mig fra et af dine tidligere indlæg.

 11. Jeg genkende alt det du siger. Jeg føler også en kæmpe ro, når lejligheden er gjort ren og der står friske blomster og smiler til mig. Blomster er det bedste jeg ved! Bare det at vasketøjskurven er tom. Og lister! Åh, lister.

  Jeg lader bedst op, når jeg er alene faktisk. Jeg er omgivet af mange mennesker, både på mit arbejde, mit studie og mit frivillige arbejde. Så jeg lader bedst op, gerne alene, eller sammen med min kæreste. Han bor her jo også, såååh… ha ha. Men allerhelst med en bog, eller en serie. Stilhed giver mig rigtig meget.

 12. Jeg rydder rigtig meget op i situationer, hvor der er kaos i mit hoved, for så er der da i det mindste ikke kaos rundt om mig.
  Der er noget helt grundlæggende godt ved, at man kan rydde op ét sted :)
  God fastelavn (sbolle) <3

 13. Jeg er en af dem, der ikke helt orker at rydde op, når jeg har for meget om ørene. Men det er jo fjollet, fordi det netop giver visuel ro med orden og dermed hjælper det også til at give ro i hovedet. :-)

  Ellers bliver jeg ladet op af ro og hvile, alenetide eller tid kun med manden, ingen aftaler, mormor-tempo og tøffen rundt derhjemme. Gerne en hel weekend :-)

 14. Jeg har det på præcis samme måde. Rod og uorden omkring mig giver ro og uorden i mit hoved. Desværre har jeg i de lidt mere pressede perioder slet ikke overskuddet til at holde orden og rydde op. Selvom jeg godt ved, at effekten er god. Heldigvis er min mand sød til at tage en ekstra tørn og holde basen nogenlunde clean, så jeg ikke skal tænke så meget på det :-)

  /Line

 15. jeg gør måske ikke nødvendigvis rent overall, men blomster og at sørge for der er ryddeligt og hyggeligt er helt klart et hit især i travle perioder. Er pt. stresssygemeldt og da jeg kom lidt op fra dyndet, begyndte jeg oprydning i skuffer og skabe. Det hjælper også på “rod i hovedet” . Er også fan af lister!!

 16. Åh, jeg har det på nøjagtig samme måde! Tænk jeg troede kun det var mig der havde det sådan :-)
  Jeg har et job, hvor jeg er i kontakt med rigtig mange mennesker og skal tage flere beslutninger på andre menneskers vegne. Hvis jeg er presset i en periode, skal der rydes op på hjemmefronten og poster på To Do listen vinges af. Det virker aller bedst for mig, hvis jeg kan udfolde mig kreativt eller håndværksmæssigt, så tankerne falder på alt andet end mit job.
  For nyligt blev det hele for meget og jeg blev af lægen ordineret en deltidssygemeldig som følge af for meget om ørene på jobbet.
  Min reaktion var at gå hjem og brække en væg ned i køkkenet! Jeg er ikke sikker på at min omgangskreds forstod mig, men det var rent terapi for mig og min vej videre. Det gjorde godt og jeg fik en helt anden ro i kroppen, som jeg ikke havde følt længe.

  Fru Amdi

 17. Det kan jeg sagtens følge dig i :-) – pånær det med lister. Jeg kan godt lide at lave dem, men de er også lidt stressende synes jeg.

 18. Weekendens oplevelser i København er dybt sørgelige og tragiske. Jeg sender min dybeste medfølelse til alle pårørende og min største respekt til politi og PET.
  ——————————————–
  Jeg er helt enig i dit indlæg omkring rod. Jeg selv har en hverdag fyldt med mange smerter og jeg har et stort behov for, at der er ryddeligt og orden i mit hjem. Hvis her er rod og uordenligt oplever jeg mit smerter fylder meget mere. Jeg tror også det handler om kontrol for mit vedkommende. Der er en kæmpe afmagt i at være førtidspensioneret og derfor prøver jeg at opnå kontrol der hvor jeg kan. Jeg har nu altid trivedes bedst, når min base er i orden. Rod i huset = rod i hovedet;-)

 19. Det er faktisk lidt morsomt. Jeg har egentlig aldrig sat ord på det, men det er nærmest et instinkt der tager over, når jeg er lidt presset. For ja, jeg begynder også at rydde op, smide ud og gøre rent inden jeg sætter mig til computeren. Det er som en fugl, der bygger en hyggelig rede. Basen skal sgu fungere! Sjovt.

  Forresten: Emily, kan jeg lokke dig til at fortælle om dine løbeture? De er også en del af det at bevare fatningen for mig :) Men jeg vil gerne RIGTIGT i gang. Og jeg kan forstå på det hele, at du faktisk løber en del – og ret langt. Vil du fortælle din løbehistorie? Hvordan du kom/kommer i gang? Hvad det giver dig? Som en slags motivation til os andre, der en gang imellem bare ikke kommer videre end sofaen …

  Mange kærlige hilsner fra jyden – der tænker på københavnerne i denne tid

  1. Ja mht løberiet og at fortælle om det. Det kommer en gang i løbet af foråret. Altså marts, skal nok lade være med at vente længere. Hold mig endelig op på det :)

 20. Det er vigtigt at finde ud, af hvad der gør en rolig. Og jeg kan især godt lide tippet om at købe blomster. Jeg vil dog indskyde at jeg synes, at der er vigtigt også at have evnen til at slappe af selvom der skulle være rodet. Det gælder særligt når man bor sammen med nogen, der måske ikke har det på samme både. Dette kunne bbåde være børn, venner og kæreste. Tak for en skøn blog!

 21. Jeg har det på fuldstændig samme måde!

  Der skal være orden i mine omgivelser, ellers kan der ikke være orden i mit hoved :-)
  Jeg kan huske, at jeg i folkeskoletiden ikke kunne koncentrere mig om at lave lektier, førend mit værelse var ryddet op.
  Og i dag har jeg det på samme måde i vores lejlighed. Der skal være ryddet op, før jeg kan sætte mig i sofaen og slappe af :-)

  Og ja – lister er så vigtige! Jeg har hukommelse som en si (pt. ammehjerne), så lister er uundgåelige…