Rosinboller

Hvis ikke det var fordi et vist mandligt bekendtskab, havde udtrykt sin begejstring for rosinboller forleden, så havde jeg nok ikke fundet på at bage sådan nogle. Men da først de var i ovnen og hele køkkenet duftede vidunderligt, vældede minder fra min mormors køkken frem og der er altså bare noget gennemtrygt over sådan en god, gammeldags, smørblød og let sød bolle. Ikke noget surdej, koldhævning eller kernecirkus over sådan en. Bare ren nostalgi og bollelykke (sorry, kunne ikke lade være).

Hvis ikke man er til rosiner, så udelader man dem bare (så har man en klassisk fødselsdagsbolle). Det er stadig en lækkerbidsken. Man kan også erstatte rosiner med chokoladestykker. Bare man husker at spise dem med masser af smør, så er alt godt.

ENGLISH RECAP: A traditional Danish, soft and lightly sweetened bun with raisins and cardamom. Often enjoyed in the afternoon with a cup of tea. It’s like our version of scones. Similar recipe here (just swap currants for raisins and cinnamon for cardamom). 

ROSINBOLLER – 16-20 stk.
5 dl mælk
25 g gær
2 æg
75 g sukker
15 g havsalt
900 g hvedemel
75 g blødt smør
180 g rosiner
evt. 2-4 tsk kardemomme*

1 æg til pensling

 • Lun mælken i en lille gryde til den er ‘lillefingervarm’.
 • Smuldr gæren i en stor røreskål og opløs den i lidt af mælken.
 • Tilsæt resten af mælken, sukker og salt og rør.
 • Tilsæt æg og hvedemel (hold evt. lidt tilbage) og rør og derefter ælt dejen grundigt.
 • Tilsæt det bløde smør i små tern 1-2 ad gangen og ælt det ind i dejen. Det føles lidt som at massere dejen med smør.
 • Når smørret er helt integreret tilsættes rosinerne og æltes ind i dejen i yderligere et par minutter.
 • Plop dejen tilbage i skålen og dæk den med et rent viskestykke og lad den hæve i 2 timer et lunt sted (uden træk!).
 • Når dejen er hævet, vendes den ud på et meldrysset bord, æltes igennem og deles i 16-20 stykker.
 • Bollerne trilles og sættes på to bageplader (8-10 boller på hver) med bageparpir på.
 • Dæk dem til og lad dem hæve til dobbelt størrelse. Ca. 1,5-2 timer.
 • Pensl bollerne med et sammenpisket æg og bag dem ved 200 grader varmluft i 10-12 min.
 • Afkøles på en bagerist. Men spis lige en mens de er lune ;)
 • Opbevares bedst i en papirspose og/eller i en brødkasse.

*Jeg er vild med den krydrede kardemommesmag og kom 4 tsk i dejen med et glimrende, aromatisk resultat. Er man ikke helt så begejstret for ‘svenskerkrydderiet’, som min veninde kalder det, så kan man nøjes med halvdelen eller helt udelade det.

TIP: De er mægtigt fryseegnede. Skal de fryses (kan være en god idé hvis ikke du skal spise 20 boller i ét stræl), så gør det i fryseposer umiddelbart efter at bollerne er kølet af.

TIP: Man kan evt. fordoble mængden af gær og dermed halvere hævetiden. Men har man tid til det andet, så er det absolut at foretrække. Det giver det bedste resultat og minus ‘gærsmag’ i den færdige bolle.

(Visited 26.820 times, 12 visits today)

Skriv en kommentar

41 Kommentarer

 1. Ufh, de ser skønne ud, de boller!!
  En anden ting jeg har tænkt på, at jeg ville skrive til dig er, at du simpelthen tager de smukkeste billeder! Men når man læser med fra en 13” macbook, kan man ikke havet et helt billede in-screen, hvilket er super ærgerligt. Først troede jeg blot, at det var menubaren fra Bloglovin der gjorde det, men selv efter at have lukket den ned, kan jeg ikke nyde et helt billede ad gangen. Jeg tror også, at din menu i toppen spiser lidt af pladsen.
  Jeg tænkte bare lige, at jeg ville skrive det, for jeg ærger mig lidt over det hver gang jeg læser med – og det synes jeg bare lige at du skulle vide :)

  Tak for en skøn blog!

  1. Jeg har præcis det samme problem som dig, Anne. Det er super ærgerligt, at man kun kan se 4/5 af billedets størrelse på skærmen, især når dine billeder altid er så smukke, Emily.

  2. Jeg har samme problem, men kun med de billeder der er på højkant – dem der ligger ned, kan sagtens være i mit vindue :) Troede egentlig også at det var Bloglovin’ og deres nye og meget brede bar der gjorde det.

  3. Selv tak og tak for billedros :)

   Ja, det er lidt et problem (også hos mig selv…), men kan ikke helt lure hvordan jeg løser det. Så skal billederne være markant mindre og det er også lidt synd… Eller også skal jeg beskære dem markant… Hmm… Sig gerne til hvis I har en god løsning :)

   Klem
   Emily

 2. Meget imponerede, at du kan bage rosinboller, der ligner dem, min mormor bagte, på en prik :-)

  Således sendt ned ad memory lane, bliver jeg nok også nødt til at gå i køkkenet og bage boller. God søndag!

 3. Så kan rosinboller da ikke se flottere ud!
  Hvis smagen hamler op med billedkvaliteten så må det være godt!!

 4. Uhm! Sådanen eller to kunne jeg godt lige køre ned her til kaffen. Har boet i Norge, hvor de er bolleentusiaster (jeg ku’ heller ikke lade være …), og hvor enhver 7/11-butik bugner af lune rosinboller – som ovenikøbet smager hjemmebagte. Må vist snart selv i sving i køkkenet. Eller besnakke dansk 7/11. Eller tage en tur til Norge. Eller alle tre ting.

  1. Ja, det var faktisk også efter vores tur til Norge for et par uger siden at jeg blev inspireret til det. Vi var på en tankstation der havde 25 forskellige slags boller (og i øvrigt proklamerede at de var verdens bedste) ;)

 5. Har hørt at hvis man lader rosinerne ligge et kvarters tid i mælken som det allerførste, så kan man undgå halvbrændte og tørre rosiner. Jeg har endnu ikke afprøvet det, men ville give tippet videre alligevel! Det er nemlig det eneste minus jeg kan komme på ved rosinboller – de rosiner, der har siddet på ydersiden og fået lidt for kraftig varme.

  1. Det er et godt tip, mon ikke det virker :)

   Jeg sørgede blot for at ‘pakke’ rosinerne ind i bollerne, da jeg trillede dem, så der ikke var nogen på ydersiden :)

  1. Ja, de minder i alle tilfælde meget om hinanden ikke? Denne har jeg fra en veninde, men kan ikke udelukke at hun har den fra Meyer. Men deres er vist med vand i stedet for mælk og uden kardemomme? Gode er de i alle tilfælde :)

 6. Mhmm de ser skønne ud! Kan man bytte rosinerne ud med chokolade, hvis man ikke er helt så tosset med rosiner? Eller helt udelade dem? :-)

 7. Sikke en god opskrift – enkel og fint afstemt. Jeg bagte bollerne i går, og der skal ikke justeres på en eneste ingrediens – efter min smag. En keeper!

  Prøvede i øvrigt også på din anbefaling mærket Madewell – et par korte overalls, bestilt gennem Shopbop. De var også et stort, stort hit.

  Tak for det :-)

  1. Ahmen altså hvor dejligt med begge dele Bibi. Nu får jeg også helt lyst til at shoppe Madewell (igen igen) på Shopbop :)
   God dag! Klem

 8. Jeg ser først nu at de er fryseegnede. De blev færdige i går ved 19 tiden, tror du stadig godt de kan fryses med godt resultat? For ellers vil jeg hellere køre en masse ned mens de er gode end fryse dem og miste kvaliteten :p

 9. Jeg har netop sat dejen til hævning, imens mine to små krudtugler + mand tager sig en middagslur :) Dejligt med søndag! Håber din også er god :) Hvor er din flotte tallerken i øvrigt fra?

 10. Hvor ser de lækre ud. Kan man lave dejen dagen før og forme dem dagen efter og bage dem? Hvis ja skal man ændre mængden af gæret?

 11. Det er simpelthen intet mindre end de lækreste rosinboller❤️
  De smager fantastisk også efter de har været frosset ned

  1. Hej Simon, der må jeg være dig svar skyldig, det har jeg ikke prøvet. Men hvis du vil lave dem før, så kan man med fordel bage dem næsten færdige og så køle dem ned og fryse og så bage dem helt færdige umiddelbart inden de skal spises :)