Noget af det hyggeligste – Lydbøger

Indlægget er udgivet i samarbejde med Telia

Jeg er blevet frygtelig forfalden til noget nyt. Eller nyt for mig i alle tilfælde: Lydbøger.

Jeg ELSKER at læse og har læst lige så længe, jeg kan huske. Næsten i alle tilfælde. Fra jeg var omtrent 5 år. Nogle af mine bedste barndomsminder er fra sommerferier, hvor jeg slugte den ene bog efter den anden. Ja, ja jeg var nok et lidt særligt, gammelklogt enebarn. Men bare rolig, jeg havde altså også venner og var udenfor og legede og sådan ;)

I min studietid læste jeg også en frygtelig masse både for fornøjelsens skyld, men også fordi det var pensum. Jeg læste nemlig litteraturvidenskab og så får man pløjet sig igennem en bog eller to om ugen.

Nu synes jeg imidlertid, at det er lidt svært at finde (nok) tid til at læse og selvom jeg ihærdigt prøver at holde mig selv i ilden bl.a. med bloggens bogklub, så er det ikke helt så let endda at få læst en bog om måneden længere.

Telia har stillet mig en række udfordringer, hvor jeg skal teste deres underholdning (læs om mine mobilvaner og yndlings-app’s her) og denne gang drejer det sig om Storytel. Et bibliotek af over 10.000 lydbøger og e-bøger lige til at lytte til på farten eller når man skal slappe af.

Og jeg er fuldstændig hooked. Jeg har hørt lydbøger i stor stil, siden jeg føjede min første bog til ‘boghylden’ i Storytel for en måneds tid siden. Jeg lytter til dem, når jeg kører bil og cykler, når jeg gør rent, når jeg går eller løber, når jeg redigerer billeder og inden jeg skal sove.

Jeg har i særdeleshed været begejstret for Dræb ikke en sangfugl af Harper Lee (indtalt til perfektion af Karin Rørbech), som jeg længe har haft liggende i fysisk form, men som jeg ikke er gået i gang med, fordi jeg har brugt min ‘ægte’ læsetid på Afgrunden af Kim Leine.

På den måde har jeg ‘fået læst’ næsten 3 bøger den seneste måned og det føles fantastisk. Det er selvklart en lidt anden oplevelse end at læse selv, men det er et godt supplement synes jeg :)

Min kæreste og jeg lytter til Hypnotisøren af Lars Kepler inden vi skal sove, for her må der noget spænding til, hvis ikke man skal falde i søvn lige med det samme.

Man kan også finde mine yndlingskrimier fra danske Julie Hastrup og svenske Camilla Läckberg (har netop færdiglyttet hendes nyeste, Løvetæmmeren) på Storytel, dem kan jeg varmt anbefale.

Har I nogle lydbøger I kan anbefale? Og er I overhovedet til lydbøger?

(Visited 3.189 times, 1 visits today)

Skriv en kommentar

22 Kommentarer

 1. Jeg elsker bøger og er altid i gang med er par stykker, men jeg har også tit – læs altid- gang i et strikkeprojekt og der er lydbøger fantastiske! Skulle dog lige vænne mig til det i starten, synes det kræver en del koncentration. Fokus! Snupper flest krimier, specielt dem hvor jeg ender som nr 274 i køen på biblioteket

 2. Jeg benyttede mig for nyligt af en gratis måned hos Mofibo, hvor jeg fik hørt Alt det lys vi ikke ser. Jeg havde et par gode stunder med den på stranden og under oprydning, men den fungerede ikke så godt for mig under cykling (pga. blæst og andet støj) eller inden sengetid, hvor jeg simpelthen faldt i søvn. Så jeg manglede lidt nogle stunder hvor jeg kunne lytte. Jeg synes også at jeg gik glip af nogle detaljer, fordi jeg eks. ikke kunne bladre tilbage som man kan i en bog. Til gengæld er jeg meget begejstret for diverse podcasts – de kræver bare ikke lige så meget koncentration :)

 3. Jeg har nu haft Storytel i ca 2 måneder og jeg er vild med det. Har hørt en del bøger snart, men jeg kan virkelig anbefale”den hundredårige der kravlede ud af vinduet og forsvandt” samt “guldfuglen”. Går en del lange turer med barnevognen og her er det virkelig dejligt at kunne lytte til en bog

 4. Jeg har faktisk kun lyttet til lydbøger mere få gange – da der var vulkanudbrud på Island strandede min gymnasieklasse i en lufthavn i Istanbul, og her fordrev vi tiden med lydbøger. Samme gjorde jeg, da jeg var ramt af spændingshovedpine i en måned og ikke kunne klare andet som underholdning. Det bliver nok aldrig min yndlingsbeskæftigelse, men jeg synes konceptet er fantastisk! Ikke mindst fordi det åbner litteraturens verden på ny for alle dem, som eller traditionelt ville blive forbigået. Og dét synes jeg er smukt (:

  // http://www.moonlitmadness.dk

 5. Jeg er ikke så god til lydbøger. Mine tanker stikker af i 34 forskellige retninger, og så glemmer jeg at følge med i handlingen. Har kun givet det et forsøg so far, så måske jeg bare skal prøve igen? Det var i øvrigt Jammers Minde (pensum), og selvom oplæseren gjorde det godt, kunne jeg simpelthen ikke koncentrere mig. Derudover fik jeg det aldrig rigtig til at virke i forhold til netforbindelse. Jeg streamede den via biblioteket og skulle derfor hele tiden være online, og det fungerer ikke optimalt – hvem gider bruge al sit data på Leonora Christina?! ;)

 6. Årh, lydbøger! Dét er et barndomsminde for mig. Min mor lånte nemlig altid lydbøger på biblioteket inden turen gik ud i Europa med bilen. Særligt husker jeg “Kærlighed ved første hik”, som både var vældig morsom for mine forældre og jeg – især pga. den fine indtaling.
  Det hændte, at vi ikke nåede at høre “bogen” færdig på vejen, så ind i mellem sad vi i carporten derhjemme og hørte det sidste :-)

 7. Ih, jeg elsker Storytel! Jeg har blandt andet lyttet meget til Murakami – særligt “Hvad jeg taler om, når jeg taler om at løbe” fangede mig. Blev helt opslugt. For nylig opdagede jeg erotikafdelingen, og hører nu “Kvindere lyst”. Kan godt anbefales :-)

 8. Jeg er storforbuger af underholdning… Men synes efterhånden det løber op med månedlig betaling til alt fra Mofibo/storytel + HBO + Netflix + køb af rigtige bøger + diverse koncerter, udstillinger, biografbilletter osv. Derfor er jeg rigtig glad for bibliotekernes ereolen.dk – det er et super supplement af lydbøger og ebøger ved siden af de “rigtige” bøger… Og dejligt gratis!! Yay!! Der er også engelske bøger på ereolen global – f.eks. Americanah som varmt kan anbefales…

 9. Da jeg var på rundtur i Asien for nogle år siden lyttede jeg til lydbøger i stor stil fordi jeg simpelthen bliver køresyg af at læse, mens jeg kører og der var rigtig rigtig meget transporttid. Så det var virkelig en god måde at få noget ud af de lange køre-/sejlture. Og jeg kan huske at jeg faktisk også lyttede til Hypnotisøren :)

 10. Mine første minder om lydbøger går tilbage til midt 90erne, hvor timerne på kør-selv ferier blev brugt i selskab med Prop & Berta – det var fantastisk..:)
  Jeg lytter ofte til Storytel mens jeg bliver klar til at gå i seng og når jeg ligger under dynen – thank God for sleeptimeren..:)

 11. Jeg elsker, elsker, elsker lydbøger! De har været en lifesaver for mig på nogle lidt hårde perioder i min snart afsluttede barsel. Min søn er nu 11 måneder og jeg har i hans levetid fået læst/hørt hele romanserien The Wheel of Time, der består af 14 omfangsrige bind (kan kraftigt anbefales, hvis man godt kan lide en omgang fantasy). Så, ja, jeg er klar fan af lydbøger!

 12. Først og fremmest melder jeg mig under fanerne i “klubben for børn, der slugte bøger hver sommer” – for sådan var jeg også :) Jeg pakkede som udgangspunkt en bog til hver dag, vi skulle være på ferie, og gerne et par ekstra just in case, så jeg var sikker på ikke at løbe tør. (Godt at vi den gang kun tog på bilferier, for ellers havde jeg aldrig fået min kuffert med i flyet!)
  Jeg savner det faktisk helt vildt! At sluge den ene bog efter den anden… Efter 5,5 års jurastudie og nu fuldtids-jura-arbejde, er det ligesom om at læselysten har aftaget lidt – eller rettere: læselysten er der som sådan, men tiden er der bare ikke længere – øv!

  Men så er lydbøger jo et genialt alternativ! :) Jeg har selv lyttet til Murakamis “Hvad jeg taler om, når jeg taler om at løbe”, og “Serial” da den var det helt store (ja ja, en podcast, men det går vel også an :)) men jeg trænger til lidt øvelse i at kunne lytte til lydbog mens jeg laver mad, cykler osv.. Men øvelse gør mester, og måske jeg skal til at kaste mig over Harper Lee

  Tak for tippene! :)

  Kh Pernille

 13. Hej :)
  Vil bare lige videregive et lille tip. Biblioteket har en app – e-reolen, hvor man gratis kan låne 5 lydbøger om måneden :)

 14. Jeg ELSKER lydbøger! Særligt når jeg skal lave mad, gøre rent etc. Jeg brugte en tid mofibo, men nu bruger jeg e-reolen. Det er gratis og de har et kæmpe udvalg. Det eneste jeg savner er en sleeptimer funktion

 15. Elsker lydbøger! Som barn hørte jeg lydbøger i bilen, fordi havde (og stadig har) tendens til køresyge, og derfor ikke kunne læse. Det er verdensklasse at sidde og høre bog og kigge ud af vinduet, og det er det stadig.

  Hører idag mest bøger, når jeg løber langt, gør rent eller skal køre langt i bil. Hørte for nylig Traudl Junges erindringer som lydbog. Meget spændende og en helt anden vinkel på 2. verdenskrig og nazisterne, end man normalt får serveret.

  1. Hej Vibeke :)

   Dette er en smule tilfældigt, men jeg stødte lige på din kommentar gennem dette opslag, og fandt den interessant.

   Jeg er journaliststuderende fra Aarhus, og jeg skriver en artikel om lydbøger, og den vækst der har været indenfor lydbogsmarkedet de seneste år. Må jeg muligvis interviewe dig kort over telefon (5-10 min), og høre mere om dit forhold til lydbøger? :) hvis altså du stadig benytter dem, selvfølgelig.

   Jeg håber på at høre fra dig

   Mvh. Estelle Charlotte Desaint
   Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

 16. Jeg er storforbruger af lydbøger. Jeg pendler en time ud og en time hjem fra job hver dag og der er lydbøgerne altså geniale til at få tiden til at flyve lidt hurtigere. Pludselig er den kedelige transporttid blevet til et frikvarter med mig selv og hvis jeg har gang i en virkelig god bog, kan jeg lige frem glæde mig til at køre på arbejde om morgenen, selvom jeg skal afsted før kl 7. Jeg låner lydbøger på biblioteket via appen eReolen – det er nemt, hurtigt og gratis.

 17. Uhh. Jeg elsker også bøger. og også lydbøger. men kan gå helt kold i en lydbog hvis jeg synes oplæseren ikke er god.

  Og hvis i er i gang med lars kepler. Bør i unde jer selv at læse stalker… Jeg ved faktisk ikke om den findes på lydbog. og måske godt det samme. den er så infamt godt skrevet og noget såuhyggelig på den helt rigtige måde. elsker den

 18. Jeg var/er også sådan et sært, gammelklogt enebarn… Jeg skrev og læste også hele tiden. Jeg var den første i klassen, der mestrede de egenskaber og var tilmed ret så hurtig til det. Jeg læser også masser af bøger konstant og har jeg altid gjort. Til gengæld er jeg total modstander af lydbøger, haha :D Det er selvfølgelig en god løsning til f.eks. synshæmmede eller ordblinde. Men jeg selv holder mig hårdnakket til bøger, idet jeg prøver at holde fast i en “simplere tid” samt det, at jeg bare elsker duften af gamle såvel som nye bøger :D

  http://satinawandel.dk

 19. Kan godt forstå du er begejstret for Storytel, jeg bruger det selv ret meget. Især kan jeg godt lide at lytte til en god bog, når jeg løber lange ture, så går det hele meget nemmere! jeg lytter mest til biografier, da det virkelig fanger mig og er pt i gang med: Aamund af Søren Funch og Henrik Tüchsen, den kan varmt anbefales.

  Hvis man er ny og ikke lige ved hvad man skal starte med, kan jeg anbefale at finde inspiration her: http://www.streamingnews.dk/lydboeger-storytel/