Den store skiudstyrsguide

skiskiski2

I har spurgt om den både her og på Instagram og I kan tro, at jeg lytter. Sådan en tager bare lidt tid at bikse sammen, men nu er den her. Den store skiudstyrsguide :)

Eller min skiudtyrsguide er det. For der findes virkelig meget grej og man kan jo ikke have det hele. Selv er jeg så langt fra ekspert, som man kan være, men jeg deler hjem og skiferier med en af dem i Danmark, der ved mest om den slags, så han har fået lov at hjælpe mig.

Og så må jeg også hellere for en god ordens skyld nævne at selvsamme kæreste er distributør af Rossignol og Douchebags herhjemme, hvorfor jeg er lidt farvet, når det kommer til dem :)

skiskiski6

Handsker – Jeg er en frossenpind af rang og er derfor gladest for luffer og endda med en liner i, der er en slags undertrøje til hænderne. Jeg har begge dele fra Hestra.

Goggles – Jeg kører udelukkende med goggles og gemmer solbriller til frokostpausen og har et par fra Rossignol med en linse til stærk sol og et par Oakley med en linse til sne og lav sigtbarhed. Alt efter temperament kan man vælge goggles med udskiftelige linser. Selv foretrækker jeg dog at skifte hele molevitten fremfor at stå og bikse med at skifte linsen, men mange synes, det er en smart mulighed at have 2-i-1, så det er helt efter hvad man foretrækker.

Outerwear – En skaljakke med højt vandsøjletryk og god åndbarhed (gå efter min. 10×10) er at foretrække, da man så altid kan tage tøj af og på efter temperatur.

Af detaljer synes jeg godt om, at der er snefang, vandtætte lynlåse, (sikker!) lomme til liftkort og en hætte der er stor nok til at kunne komme op over hjelmen.

Jeg har selv en vatteret anorak fra Burton (som jeg generelt synes laver cool og ikke alt for tøset tøj til piger), der ikke er en skaljakke, men som er dejligt varm til frk. Frossenpind her og god til når temperaturerne er lave, men ikke synderligt funktionel i dyb sne eller når det sner meget.

Min er fra sidste år og udsolgt, men denne minder lidt om den og her er der flere damejakker fra Burton.

Derudover har jeg en skaljakke fra Planks med et godt snefang, en vandtæt og åndbar membran og en pæn farvekombination – og den slags er altså også vigtigt synes jeg. Den er også fra sidste år og udsolgt, men man kan finde tøj fra Planks her og her.

Mange kender Goretex som en rigtig god membran, men det er også værd at kigge på mange af de andre gode materialer, der er på markedet efterhånden. Tjek evt. denne guide til valg af membran.

For bukser gælder det samme som for jakker. Selv har jeg et par vatterede bukser fra Burton, der har godt med lommer. Er man ikke helt så kuldskær eller på ski i varmere perioder er et par skalbukser et hit. Det samme til offpiste, hvor det også kan være godt at køre i smækbukser og/eller nogle der kan knappes sammen med jakken, så man undgår at få sne ind.

skiskiski1

Mid-layer – Jeg kører med en tynd thermo-dunjakke fra Canada Goose, når det er koldt og en almindelig (skovmands)skjorte i flannel eller bomuld når det er godt vejr. Det sidste er måske ikke synderligt funktionelt, men det passer mig godt.

Undertøj – Jeg kører med en blød sports-bh, en langærmet undertrøje og lange underbukser. Ift. sidstnævnte foretrækker jeg capri/trekvartlange, så de ikke kommer for meget i karambolage med støvlerne. Jeg har Le Bent, Kari Traa, Helly Hansen, Mons Royal og skifter som regel undertrøjen dagligt. Merinould og bambus er gode materiale at gå efter, hvis I spørger mig.

Hjelm – Jeg kører altid med hjelm og har en Grimnir (også her) fra Sweet Protection med MIPS (“Multi-Directional Impact Protection System”). Husk at passe godt på hjelmen og ikke tabe den eller støde den. Har den først fået et slag, enten ved et styrt eller fordi man har tabt den, skal den i pricippet skiftes ud, da den ikke længere beskytter optimalt.

Solbriller – Jeg kører ikke selv med solbriller, men kun med goggles, men vælger man at køre med almindelige solbriller, så vælg nogle der ikke er rigtigt glas i, da det kan smadre. Langt de fleste solbriller har almindelige glas, men mærker som Oakley har nogle gode, der ikke splintrer.

Rygskjold – Rygskjold er på mange måder lige så vigtigt som hjelmen, specielt hvis man bevæger sig uden for de afmærkede pister. Jeg har et fra Rossignol.

Sokker – Tykke sokker er ikke nødvendigvis varme, da de blot skaber mindre plads i støvler. De skal til gengæld være skridsikre. Jeg har nogle fra Falke, som jeg er glad for og næste køb er sokker med elektrisk varme, til mine evigt kolde fødder.

Halsedisse – Når det er koldt er det den lille forskel, der sammen med luffer og sokker gør, at man har det rart. Jeg har en stor en med hætte i fleece fra Burton, der både kan komme helt ud over hjelmen og op foran mund og næse samtidig. Den er købt i Nautic på Blegdamsvej. Der er ikke flere tilbage online, men denne minder om den.

skiskiski4

Støvler – Jeg har en Alltrack 100 fra Rossignol. Det er er en relativt stiv all mountain skistøvle med gummi under foden, hvilket sammen med ‘walk-mode’ gør, at den er behagelig at have på, også når man ikke har ski på (læs: er til frokost eller på after-ski). Det vigtigste med skistøvler er at de sidder tæt og stramt, men helt uden at gøre ondt, når man køber dem, da de med garanti udvider sig med tiden. Her må man virkelig ikke spare.

Ski – jeg har tre typer af ski, som jeg holder af at køre på. Alle fra Rossignol.

Jeg har skrevet hvad længde ski, jeg har og mit niveau i den pågældende disciplin i parantes efter skien. Således har I et udgangspunkt at sammenligne med, hvilket kan give mening, uanset om I skal løbe eller leje. Jeg er 165 cm høj og vejer 55 kg.

Pisteski: Famous 6 (i 156 cm – øvet), den har en forholdsvis lav svingradius og en stivhed, der passer godt til mit niveau og min vægt.

All mountain: Her kører jeg på en Scratch (i 162 – øvet) der egentlig er en freestyle ski og ikke en All mountain ski, men den fungerer godt for mig, fordi den ikke vejer så meget, er sjov (pga. twin tip) og bred nok til at køre i næsten al slags føre og på alle underlag. I kan se den (og mig på den) her.

Off piste: Når der er faldet godt med sne og i offpisten kører jeg på en Sky 7 (i 172 – begynder), det er nogle forholdsvist brede planker (98 mm under foden), med masser af opdrift, der ikke vejer alt for meget og den har masser af rocker, hvilket gør den let at dreje på, på trods af at den er lang og bred.

Skal man kun have én ski til bjerget, så ville jeg vælge en all mountain ski. Er man en traditionel skiløber så er noget som Temptation et hit og vil man gerne lege lidt, er en twintip ski, som er det jeg kører på, altså også en mulighed, så længe den har lidt stivhed.

Bindinger – Ikke det mest spændende sted at bruge penge, synes jeg selv, men sammen med støvlerne, er det stederne du ikke bør spare. Bindingerne skal udløse korrekt, for at man ikke bliver skadet. Og ligeledes indstilles korrekt! Ofte findes der en billig og en dyr mulighed, når man køber ski. Vælg den dyre og spar i stedet pengene på goggles, tøj eller lignende.

skiskiski5

Stave – Jeg har et par teleskopstave fra Rossignol, de er justerbare og har en stor trans, så de passer godt til al slags terræn.

Rygsæk – Kan være rar til vand, snacks, ekstra tøj og goggles, men er ikke strengt nødvendig med mindre man kører offpiste. Den kan være hæmmende for ens skiløb. Vælg en med spænde ved bryst og hofte, så den sidder godt til.

Sikkerhedsudstyr – kører man offpiste er sikkerhedsudstyr et must! Det er bemærkelsesværdigt, at der i Danmark kun bliver solgt en lille brøkdel lavineudstyr i forhold til hvor mange brede, freeride-ski, der bliver solgt. Skal man køre udenfor de afmærkede pister skal man have en lavinebipper på kroppen og skovl, sonde og førstehjælpsgrej i rygsækken og også meget gerne en “lavine-airbag” som ABS eller lignende. Hertil kommer at man selvfølgelig skal vide hvordan man bruger sikkerhedsudstyret. Offpiste-skiløb og pudder er den fedeste oplevelse, men er man ikke en erfaren offpiste-skiløber (eller har en med sig) bør man leje en bjergguide, der har styr på området og som i øvrigt også kan sørge for alt sikkerhedsudstyr. Laviner, gletscherspalter og klipper og sten under sneen er ikke til at spøge med, så det er alletiders idé at alliere sig med en, der kender området og forholdene!

skiskiski3Rejsetasker – Jeg har en skitaske fra Douchebags, der bl.a. udmærker sig ved at have hjul og kunne foldes sammen, så den igenting fylder, når der ikke er ski i. Al min øvrige bagage er efterhånden også fra samme mærke, da jeg er blevet vild med hvor praktiske og funktionelle deres tasker er.

Småting – Læbepomade med solfaktor, solcreme, varmepuder at lægge i handskerne, gode barer, en hue, solbriller og vand har jeg som regel alle mine lommer udstoppet med.

Kom endelig med jeres tilføjelser og tips, ligesom vi også gerne svarer på spørgsmål :)

(Visited 6.061 times, 1 visits today)

Skriv en kommentar

34 Kommentarer

 1. Kanon guide, du har begået her:-)
  Bare jeg dog ikke var så bange for at stå på ski. Det er over 1o år siden jeg sidst havde brædder på fødderne og får det sikkert aldrig mere, for jeg er mor til nogle som har haft seriøse ulykker på ski:-(
  Men godt at du har fokus på sikkerheden!!!

 2. Super guide, har stort set tilsvarende udstyr. Det er det eneste jeg savner ved at flyve på skiferie fremfor kør-selv, at man er nødt til at leje, hvis man skal bruge flere ski end dem man har med ;)

  1. Ja eller også må du have en ekstra stor ski-Douchebag med plads til flere par ski ;) Det bor jeg sammen med en der praktiserer ;) Kram E

   1. Yay, hvis flyselskaberne er med på den, skal jeg da klart have den store Douchebag, så der kan skiftes lidt, også når man er med fly. Det er jo ikke til at nøjes med et par ?

 3. Fantastisk guide – perfekt til ski-dummies! Jeg synes, at du fanger alt det vigtigste i din guide. Ville ønske jeg havde haft en lignende guide, da jeg skulle afsted første gang på ski for 2 år siden! <3

 4. Cool cool cool! Jeg var én af de som efterspurgte en guide, og jeg siger mange tak! Nu ved jeg helt klart, hvad jeg skal gå efter mere præcist. :)

 5. Super guide – tak :-)
  Jeg kan varmt (haha) anbefale såler med varme i, som kører på batteri. Jeg har været på ski mange gange, men aldrig rigtig nydt det, fordi jeg har frosset SÅ meget og især på tæerne! Efter jeg har fået sålerne, holder jeg varmen fint og det er en fornøjelse at stå på ski :-)

  1. Det kan jeg altså godt nikke genkendende til. Ingenting er sjovt, hvis ens fødder er ved at falde af… Varme såler skal jeg have til næste gang kan jeg godt høre :) Knus Emily

 6. Super guide! Jeg er også stor fan af de trekvartlange tights, så det ikke buler og “roder” i støvlerne.

  Selv har jeg altid været utrolig glad for støvlevarmere. De er for mig uundværlige. De sørger for dejlige varme og ikke mindst tørre støvler hver morgen!

  E

  1. Præcis!

   Må se at få fat i nogle støvlevarmere inden næste skitur :) Knus Emily

 7. Sikke en fin guide – tak!

  Må jeg spørge om noget helt andet…?

  Du skriver, at du vejer 55 kg. Har du ikke tabt dig? Ikke at jeg gåe meget op i tal på den konto, men jeg husker det som, at vi to vejede det samme tidligere, og jeg synes også, du ser ud, som om du vejer mindre end for måske 3 år (?) siden?

  Bedste hilsner

  Mete

  1. Selv tak :)

   Hmm… kan ikke selv huske at jeg har skrevet min vægt før, men tror du har ret. Er gået fra stort set ikke at træne til at være meget fysisk aktiv de seneste par år, så det giver nok ret god mening :)

   Klem Emily

 8. Fed guide!

  Det her er nok mest til Drømmemanden:
  Jeg er aldrig rigtigt kommet mig over tabet af mine Rossignol Bandit 3. De kunne alt. Nu er jeg ovre på Voelkl og der er bare noget, der ikke stemmer. Hvad er erstatningen for B3?

  1. Drømmemanden siger: “Havde hun virkelig en Bandit 3? Sejt.” Og så svarer han at det svarer til en Temptation 84 nu. Mere eller mindre eksakt samme dimensioner.
   Knus Emily

 9. Virkelig en fin guide! Kunne du mon tænke dig at lave en tilsvarende guide til surfing? Både udstyr, men også gode tips til destinationer og i det hele taget til at komme igang med surfing? Jeg et blevet så inspireret af alle dine surfferier, at jeg virkelig godt kunne tænke mig at prøve det, men hvor starter man? :)

  1. Hej Line Amalie

   Jo, det er en god idé, selvom ingen af os er så skrappe til surf som til ski. Men den er på listen over ønskeindlæg i det nye år :)

   Knus Emily

 10. Hej Emily,

  Jeg håber du stadig tjekker her, selvom indlægget har nogle måneder på bagen.

  Jeg vil utrolig gerne give min kæreste et par lækre googles i fødselsdagsgave, og jeg ved at han savler lidt over Oakley’s. Men hvilke, ved jeg desværre ikke… Jeg ville høre om du, eller måske drømmemanden, havde et bud på et par gode googles fra Oakley? Ved godt det er lidt upræcist at gå efter, men altså, de behøver ikke være billige, de må gerne se seje ud ;), og måske være all-round?

  Helt i orden hvis det er for meget at spørge om, det kunne bare godt være at din ski-ekspert af en mand lige havde et par som man bare “må eje”.

  Tusinde tak!

 11. Hey Emily :)
  Er SÅ vild med din jakke fra Planks. Surt den farve ikk fås mere. Har dog kig på en anden, men ville lige høre, om din er en damemodel? Den ser bare så lækker lang og lidt oversize ud?

  Knus

  1. Er faktisk ikke helt sikker, måske den er en herremodel… Den er en medium og det gør den også lidt ‘for stor’ på den gode måde :) Kram

 12. Hej Emily:-)

  Hvilken Douchebag vil du anbefale hvis man gerne vil have bare én taske med til både støvler+resterende oppakning (altså minus ski) ?

 13. Hej Emily
  Det er nok et grinagtigt amatør-spørgsmål, men har du din anorak udenpå din skaljakke? Altså, som en eller anden layering teknik? Jeg skal på ski for første gang og fatter ikke en meter :)

 14. Hej Emily, du skriver at du er en frossenpind og nemt fryser om hænderne, hvilket jeg også gør. Kan se du har Hestras “Fall Line” handsker, hvilket er dem jeg også har overvejet at købe, har bare lige et par spørgsmål inden, som jeg håber du vil svare på: Ser de nemt beskidte ud når de er hvide, er de varme nok (for dig) og er de vandtætte?✌?

  1. Hej Julie, av beklager det sene svar og misforståelsen mht hvilket indlæg det var (troede at du mente dette fra sidste uge: http://emilysalomon.dk/2018/01/21/skiudstyr-mine-favoritter/) min fejl!
   Synes ikke de ser beskidte ud, men de får ‘patinering’ med tiden da de er i læder. De kan fikses med rens og fedt ligesom lædersko og er vandtætte hvis man behandler dem ordentligt. De er som regel varme nok, da jeg har dem med god plads i, men jeg kører også af og til med en inderhandske i tynd uld :)

   Kram E