Beautiful Bali

“Kan I snart holde ud at slappe mere af?” skrev min mor til mig over Messenger forleden. Og det kan vi nu nok godt. I alle tilfælde lidt endnu. Det er sådan en god selvforstærkende størrelse, det afslapning og vi har efterhånden fået helt pensionisttravlt på den der måde, hvor selv de mindste ærinder kan udgøre et helt lille dagsprojekt.

Roen har med andre ord virkelig sænket sig over mig og os. Vi har begge i almindelighed og min kæreste i særdeleshed, haft et travlt år sidste år, men denne tur var som lige at blive glattet ud i hjernens folder og genstartet. Eller sagt mere populært; som balsam for sjælen.

Og jeg er så småt (men også kun så småt) ved at være klar til at vende næsetippen hjemover. Eller det vil sige, jeg kommer til at savne Bali. Bølgerne, vejret, maden og ikke mindst tempoet og humøret. Men jeg savner også dem derhjemme ikke så lidt efterhånden. En med poter og snude i særligt meget.

Og så må jeg også med en vis sørgmodighed erkende, at bagsiden af Bali-medaljen går mig mere på denne gang, end sidst vi var her. Sidst boede vi på en surfcamp og der lagde jeg ikke helt så meget mærke til det, men denne gang er jeg blevet ked af det over at se de enorme mængder skrald der er allestedsnærværende her. For her er ikke noget ordentligt skraldesystem, så det stagnerer. På strandene, i havet (hvor man bogstaveligt talt surfer og svømmer i skrald), bag hegnet, på gaden, i junglen og overalt i naturen. For ikke at tale om alle de mere eller mindre herreløse hunde, der er så magre, at man kan tælle hver en knogle under skindet. Og når natur og dyr lider, så er der selvsagt også mange, mange fattige børn og voksne, der heller ikke har det optimalt. Og der står man så bare som dum turist og kan ikke finde ud af om man bidrager til forfald eller opsving…

Det blev en lidt trist svada fra en ellers meget, meget dejlig ferie, men der er sjældent noget der er helt sort eller hvidt eller kun sort og hvidt for den sags skyld.

Jeg ønsker jer en uendeligt dejlig weekend og ser frem til at komme hjem og ind i dagligdagens også herlige trummerum på mandag <3

(Visited 5.916 times, 2 visits today)

Skriv en kommentar

31 Kommentarer

 1. Jeg havde samme oplevelse af Bali, da jeg var der i efteråret – utroligt dejligt og smukt, men også nogle triste sider. Vi besøgte også øen Gili Meno, og her blev jeg også overrasket over den store mængde skrald, der bare lå overalt, samtidig med at der var så meget bounty ø over det.

  Jeg har også rejst i Indien, og jeg havde trods alt en meget bedre feeling omkring Bali og Indonesien – meget mindre fattigdom (fx ingen tiggende børn på Bali), meget større livsglæde og ‘orden’ omkring tingene. Jeg tror, vi skal blive ved med at komme der som turister – det er i høj grad det, de lever af – og så behandle stedet, naturen, dyrene og menneskene ordentligt, vælge overnatningssteder og restauranter som ser ud til at have mere bæredygtig turisme osv. :-)

  Vi havde en hel uge i Ubud, og vi ELSKEDE det! Jeg tror, at der skal mere end en dag til for at opleve den coolness og chill, som byen har. Vi sad maaange laaange timer på caféen Casa Luna og spiste god mad, spillede spil og læste. Og ‘bag’ byen er der utroligt mange frodige stier, små fredelige caféer hvor man sidder helt for sig selv i en lille cabana-hytte praktisk talt midt i naturen. Jeg håber, at I vil give det et second try :-) God tur hjemover, jeg glæder mig til at følge din blog i 2017!

 2. TAK Emily, for at komme med et mere nuanceret af Bali. Jeg er ærgrer mig lidt over, hvordan blogland flyder over med picture perfect fotos fra luksuriøse resorts på Bali, Thailand, Marrokko, Mexico (de mest trendy steder pt., lader det til!), hvor alt er idyllisk og dejligt. Bevares, bloggere er selvfølgelig æstetikere, og det er også helt fair at have brug for komfort og en lækker ferie – men der er bare mere og andet til de her steder end smukke strande og farverige drinks.

  Et halvsurt opstød herfra, men også et tak!

 3. Du har ret, og egentlig synes jeg, at det er befriende, at du sætter ord på, at alt ikke er så perfekt eller sort/hvidt som vi gør det til og som det måske ser ud på billeder! Smukke er dine billeder dog.

 4. Kan læse, at du har det præcist som jeg med fattigdom og elendighed, når du rejser under fjerne og eksotiske himmelstrøg – ja, endda selv år jeg er her i Spanien, nærmere bestemt Andalusien, hvor vi jo er det meste af tiden, så få jeg det sådan hver dag….Men at blive hjemme i Danmark løser jo heller ingenting, og vi har nok godt af a være vidne til virkeligheden, så vi husker på det, når toget kører afsted med 120 km i timen….:-)
  Nyd nu den sidste tid af ferien:-)

 5. Hvor ser det skønt ud :)

  Min kæreste og jeg sidder netop i disse dage og overvejer Bali som mulig bryllupsrejse destination :) Det står mellem Bali og Vietnam, jeg hælder mest til Bali :)

  Laver du sådan en guide med hoteller og restauranter du kan anbefale på et tidspunkt? Det kunne være sjovt at læse :)

  1. Hej Pernille

   Åh det er altså også et dejligt sted til honeymoon. Hvis ikke I har været på Bali før, kan jeg anbefale at I først beslutter hvad I gerne vil. For Bali er rimelig stor og mangfoldig. Vil I surfe, snorkle/dykke eller opleve junglen? Vil I besøge smukke strande eller opleve hektisk byliv? Bo på resort eller helt skrabet i en lokal home stay?

   Du kan læse om mit første besøg til Bali her: http://emilysalomon.dk/2016/05/26/bali-guide-verdens-bedste-ferie/

   Og så laver jeg en lille guide til Canggu hvor vi lige har været snarest. Men resten af Bali har jeg stadig til gode :)

   Knus Emily

 6. Helt enig. Sidder også hernede første gang nu, og er ret negativt overrasket over hvordan her ser ud. Det føles kun som om det er turistederne (hoteller, cafeer og villaer) der kun er super lækre.

 7. Synes desværre bagsiden af medaljen findes mange steder … men sikke nogle umanerligt smukke og stemningsfulde billeder – som altid!

 8. Ser lækkert ud :-)

  Tankerne omkring, om man bidrager til velstand eller forfald, når man rejser, har jeg haft mange gange, og er også tit blevet spurgt til det, når jeg har rejst til mere kontroversielle lande, hvor man jo i en eller anden grad også omend ufrivilligt bidrager til styret.
  Selv er jeg nået til den konklusion, at jeg og andre turister – forudsat vi opfører os ordenligt – bidrager med noget positivt. Når man handler med de lokale, giver drikkepenge osv., går pengene mere direkte til de lokale, som i det helt små kan højne deres levevis. Og hvis der så også stille og roligt bliver stillet krav til genbrug, mindre plastik og lign., så går det den rigtige vej.

  Jeg tror ikke, der er nogen, der har godt af at blive isoleret, uanset om det er i skolegården eller ude i verden. Og kan det, at man rejser ud og oplever, kommer hjem og fortæller andre, som så rejser ud, medvirke til, at lande som Bali, Burma, Indien og mange steder ligeså stille bliver skubbet i den rigtige retning, er det positivt. F.eks. kom det som noget af en overraskelse for mig, at Vietnam var langt fremme med at dyrke økologiske grøntsager.

  Nyd de sidste feriedage!

 9. Det ligner det rene paradis, men hvor er det fedt, at du italesætter ‘bagside af medaljen’.
  Jeg er selv blevet mere opmærksom på miljøet, og når skrald ligger over det hele, så gør det mig virkelig ked af det. Jeg er begyndt at frygte den globale opvarmning mere og mere, og at man har et skraldesystem, der så at sige ikke er funktionelt, det gør lidt ondt indeni.

  Nyd resten af ferien, solskinnet, det lækre mad og det der pensionisttravlt. Det fænomen kender jeg godt til, selvom det dog foregår herhjemme på mine fridage, men lykken må bestemt være, at kunne have det i sådanne paradisiske himmelstrøg :)

  // http://www.jannifromtheblog.dk

 10. Sikke fine billeder og ikke mindst vigtige ord. Det kan være svært at gennemskue at det hele ikke er Bounty ø, når man sidder herhjemme i lille Dk.

 11. Fantastiske billeder og også tak for at du sætter fokus på et stort problem. Håber virkelig at vi alle vil tænke på havd skrald m.v. Gør ved vores natur. Har tidligere læst dit indlæg om Bali med stor interesse. Jeg skal afsted senere på året med kæreste, døtre på 23/21 samt svigersøn. Vil gerne hvis du kunne fortælle lidt om hvad man skal opleve, evt. fif til steder man kan bo. Er i tvivl om hvorvidt vi skal købe en færdig pakket rejse eller om vi nemt selv kan arrangere rejsen.

 12. TAK, fordi du bringer emnet på bane.

  Min kæreste og jeg besøgte Bali & Gili-øerne for første gang her i efteråret. Og synes godt nok der var langt fra de smukke blogger-billede jeg havde set ovre hos f.eks. Christina Dueholm til den virkelighed vi så dernede. Var forberedt på meget skrald og masseturisme, men det var på en eller anden måde værre da man kom derned. SÅ langt fra picture perfect, medmindre man var på de lækre resorts.

  Havde selvfølgelig også nogle dejlige oplevelser, men men… engang i mellem overskyggede det grimme altså. Jeg trøstede mig med, at vi prøvede at leve relativt bæredygtigt mens vi var dernede, og boede også på et rimelig bæredygtigt resort noget af tiden.

  Men f.eks. på Gili-øerne med deres hestevogne-show .. synes den er helt gal, at det portrætteres af bloggere og rejsebureauer som romantisk og hyggeligt, når det er noget forfærdeligt dyreplageri. Så flere heste blive pisket som en sindssyg for no reason, og var meget tæt på at kaste op over synet. Vi vadede tværs over Gili T i middagsheden gennem skrald og lort på gå-ben (for at slippe for at tage hestevogn) med vores upraktiske kufferter for at komme til vores hotel (det ene hjul faldt af!) og synes det var så synd for os – men hvordan mon ikke hestene har det…

  Håber også at I bloggere vil vise vejen til de grimme sider af turisme og hvordan man kan opføre sig mest bæredygtigt mens man er afsted :-)

  /D

 13. Bagsider af medaljer eller ej, så ELSKER jeg at jeg har så kloge, reflekterende og engagerede (og berejste ikke mindst) læsere. Tak for meget interessante indspark, tilføjelser og andre måder at se det på! Kram E

 14. Kære Emily
  TAK fordi du også nævner denne side af livet på Bali! Som mange, mange andre i kommentarfeltet synes jeg det er forfriskende, at du som blogger også beretter om bagsiden af bali-medaljen, om skrald og masseturisme og fattigdom. Jeg er så glad for, at du ikke har forskanset dig på et fancyt resort med privat pool og kun lagt billeder af blåt vand og frugtskåle op. Altså de billeder er dejlige, men det andet bidrager til at give et mere nuanceret billede af dine oplevelser, og det tror jeg sagtens vi læsere kan “tage” uden at vi så tænker mindre om din ferie eller dine indlæg. – Personligt tænker jeg kun mere om dem, fordi de tager fat om større emner end hvor man kan få den bedste smoothie bowl.
  Da jeg rejste på Borneo, boede jeg på et såkaldt eco-resort, og så vidt jeg kan forstå kan flere resorter og hoteller få et eco-tourism mærke, der betyder at de lever op til en række krav for håndtering af skrald, færden i naturen, ansættelser osv, med andre ord en mere bæredygtig måde at drive turisme på. Det er et mærke, jeg også kigger efter i min planlægning af min næste rejse i asien.

  Derudover tænker jeg, at det er vigtigt, at vi alle er opmærksomme på, hvordan vi rejser og hvad vi bidrager til med vores penge. At bo på et kæmpe resort med pool, buffet osv, er nok ikke det mest bæredygtige for de lokale, ift at turisterne fx ofte får den gode fisk og kød og bruger en masse vand og strøm – og dermed ikke efterlader meget til de lokale. Jeg selv forsøger at bo mindre steder, der ansætter lokale til ordentlig løn og som tager et ansvar for lokalområdet, at genbruge mine håndklæder, og så kunne jeg ikke drømme om at bo et sted, der fx tilbød turister at svømme med indespærrede delfiner, at ride på elefanter, at klappe aber, osv. Det er simpelthen no go. – Jeg har engang forladt et resort på Filippinerne lige efter vores ankomst sent om aftenen, fordi der var små aber i bur foran værelserne til gæsternes underholdning. Nej tak!

  Det lyder til at I har nydt jeres ferie en hel masse, og overvejelser som disse tænker jeg kun er gode, også for jeres fremtidige rejseplanlægning :)

 15. Hej kære du
  Jeg er ret så imponeret af dine billeder. Hvilket kamera bruger du mon? Og redigerer du dem efterfølgende?
  Varme tanker herfra

  1. Hejsa, i dette indlæg er det udelukkende billeder fra min iPhone 6 (redigeret i appen VSCO) og ellers bruger jeg et Nikon D750 :) Knus Emily

 16. Ih hvor er det dejligt at læse sådan et ærligt indlæg! Det er rigtig godt at vide både fordele og ulemper når man nu går og bliver helt inspireret til at tage afsted. For selv om der er en bagside taler dine billeder bestemt for en fantastisk tur ! :-)

 17. Wow nogle fantastiske billeder Emily :-)

  Må jeg høre hvordan du har redigeret dem, så de får sådan en flot farve? Hvilket redigeringsprogram bruger du mon?

  Tak for skøn blog. Du er jo yndlingsbloggeren.

 18. Hej Emily!

  Skal netop til Bali næste måned på bryllupsrejse, kan du fortælle lidt om vejret dernede? Jeg har læst mig frem til at det godt kan regne og være meget fugtigt, så jeg er lidt bekymret :/

  Men det ser ellers ud til at du har haft en rigtig fed tur, glæder mig selv til at komme af sted ! :)

  1. Hej Tanja,
   Det regnede en hel del mens vi var der, men det var egentlig ok. Har også været der udenfor regnsæson og der er det så, så varmt og solen brænder nærmest, så de daglige regnbyer og enkelte skyer var egentlig rare nok. Vi havde et par enkelte dage hvor det regnede meget og ellers bare byer. Rigtig god bryllupsrejse <3 Kram Emily

 19. Spørger ligesom de andre, hvordan du redigerer i i VSCO? Altså hvad er dine settings og hvad ligger du vægt på? De har sådan en fin farve disse billeder. Yndlings blogger.

  Mange hilsner fra en der bor lige ved siden af Bali ;)

  1. Tak hvor er du sød. Som regel bruger jeg HB1, A5 eller A6 af filtrene og så som regel lidt mere lys, lidt clarity og af og til grain. Men gør stort set aldrig helt det samme. Prøver mig frem og leger med det og finder det, der er bedst til det pågældende billede :) Knus Emily

   1. Mange tak for svar ? For fedt når I tager jer til til at svare! Her gør månedens tur igen til Bali på torsdag! God søndag

 20. Wow… tak for Bali inspiration. Altid godt at fylde bucket listen op inden året næsten er igang..;)
  Skønne fotos. Lækre farver:)

  God dag,
  Katrine, outnabout.dk

 21. Tusind tak for dit indlæg – jeg kendte faktisk ikke til problematikken, så jeg synes det er et oplysende indlæg på en rar og ikke-belærende måde!

 22. Wow what stunning post. Your photographs are beautiful…..We went to Bali about 8 years ago and I’m longing to go back. I feel this may just be the little push I need. x