Sov godt

Sover I godt om natten?

Det gør jeg. Jeg elsker min seng og jeg elsker at sove. Og værner virkelig om min nattesøvn. Også selvom den af og til ikke er helt kompatibel med alt det jeg gerne vil. For hvis der er en ting, jeg efterhånden har lært i mit nogle-og-trediveårige liv, er det følgende:

Der er egentlig ikke særlig mange ting, som det er værd at ofre sin nattesøvn på. Og at arbejde når man burde sove er verdens dårligste investering på sigt. Både i egen sundhed og i selve arbejdet. Nu og her brandslukning af og til? Selvfølgelig. Det bliver vi allesammen nød til. Men hvis det er blevet en trend (eller ond cirkel), så stop op. Selvom du kan klare dig med 5 timers søvn, er det ikke ens betydende med, at du kan præstere dit allerbedste på 5 timers søvn.

Søvn skal ikke være et spørgsmål om, hvor lidt du kan klare dig med, men om hvor godt man rent faktisk kan få det, når man sover nok.

Vil du være effektiv, klar i hovedet, have overskud og være frisk i løbet af dagen? Så sov om natten.

Kan du ikke sove? Jeg er helt med på, at der kan være mange rigtig dumme årsager. Men hvis du ellers er sund og rask, så har du måske bare dårlig søvnhygiejne. Se med nedenfor, hvor jeg sammen med Auping, hjælper jer til at få ryddet op i de dårlige vaner og forhåbentlig drømme sødt hver nat.

Og nu må de af jer, der har små børn, endelig ikke tage det (alt for) ilde op eller sende mig hademails. Jeg ved godt at søvn er en meget øm tå, når man ikke får den og i særdeleshed når man ikke selv er herre over, hvor meget man får. Undskyld på forhånd til jer. Og mange kærlige tanker og ønsker om at Ole Lukøje flytter permanent ind asap!

Mængden af søvn påvirker alt fra humør over evnen til at fokusere og regenerere. Det er heller ikke for sjov, at det hedder skønhedssøvn. Under den dybe søvn frigøres væksthormoner, der både booster ydersiden – altså bl.a. huden, men også fremmer al anden restitution og reparation af kroppens celler. Så hvis du er fysisk aktiv og vil være hurtigt klar igen, er det altså også søvn, der er vejen frem.

2 tegn på at du sover godt og nok

 1. Du falder i søvn på 5-15 minutter. Dvs. ikke for hurtigt (komplet udmattet), men heller ikke for langsomt.
 2. Du er frisk, har masser af energi og vågner let om morgenen/falder let i søvn om aftenen.

TIP: Bliv klogere på dit søvnbehov og få råd til at sove bedre og tips til at vælge den rigtige madras med Aupings søvnapp.

Jeg kan også anbefale Arianna Huffingtons bog The Sleep Revolution, der gør op med, at man skal opgive sin nattesøvn, for at lykkes med sin forretning eller være en god medarbejder. Eller arbejdsgiver.

Hvor meget er nok?
Søvnbehovet er individuelt, men alle har brug for ca. 7-9 timers søvn. Kvinder har i gennemsnit brug for ca. 30 minutter mere end mænd. Så jo, det er dig der skal sove længe og ham der skal servere morgenmad på sengen ;)

Hvis ikke du ved, hvor meget søvn, du har brug for, så prøv følgende på en ferie:

Gå i seng, når du er træt. Lad være med at sætte vækkeur, men se hvornår du vågner af dig selv. De første par dage vil du formentlig sove mange timer, men efter nogle dage skulle der gerne danne sig et mønster.

Tjeklisten. 10 veje til bedre søvnhygiejne:

 1. Gå i seng, når du er træt (men ikke overtræt) og sov regelmæssigt. Og forsøg at gå i seng og stå op samme tid hver dag. Man kan desværre hverken sove på forskud eller omvendt. Kedeligt, men sandt.
 2. Lad være med at sove lure, der varer mere end 90 minutter i løbet af dagen.
 3. Sov komfortabelt. I en god seng, med gode dyner og puder og rart sengetøj. Og ikke for varmt. Selvom det er en kliché, så tilbringer man altså virkelig meget tid i sin seng, så sørg for, det er det bedste sted at være.
 4. Undgå koffein, alkohol, tobak osv. 4 timer inden sengetid. Tænk også over ikke at spise (især sukkerholdigt) for tæt på at du skal sove.
 5. Stå op, når vækkeuret ringer. Det skal det i øvrigt helst gøre 7-9 timer efter du har lagt dig til at sove.
 6. Sov mørkt. Mørklægningsgardiner eller en sovemaske er vejen frem. Og flyt gerne alle ting med pauselys (skærme, opladere, routere osv.) ud ad soveværelset også.
 7. Lad være med at dyrke hård motion eller gøre noget andet der gør dig frisk lige inden du skal i seng.
 8. Forsøg ikke at bruge sengen til andet end at sove i. Det skulle da lige være sex, der i øvrigt er glimrende sovemedicin ;) Lidt læsning er også ok, men har man svært ved at sove, så skal man i særdeleshed holde sig fra tv og skærme i sengen! Kroppens underbevidste kobling skal være seng = nu skal jeg sove. Ikke seng = nu bliver jeg bombarderet med blåt lys fra skærme (blåt lys gør én vågen) og masser af billeder.
 9. Gør dit soveværelse til et hyggeligt, men roligt sted. Planter, et rart duftlys og pæne billeder er ok, men eskortér alt unødigt rod langt ud ad soveværelset.
 10. Undgå at gå i seng når du er ophidset (med mindre det drejer sig om sexy times) eller er vred eller ked af det.

Lyder det topbesværligt og ikke til at have med at gøre? Hvis du har rigtigt svært ved at sove ordentlig, så prøv at implementere så mange af ovenstående råd som muligt i en længere periode. Formentlig er det, det hele værd når du vågner frisk og med overskud. Alle er forskellige og som med alt andet handler det om at prøve sig frem og finde en fornuftig balance.

Eksempelvis holder jeg af, at sove lidt længere i weekenden (hvor jeg som regel også går senere i seng), har ingen problemer med at sove efter et glas vin eller to og falder gladeligt i søvn til en tv-serie (til min kærestes store fortrydelse) flere gange om ugen. Men stort set alle dage får jeg 7-9 timers søvn i tidsrummet 22-07. Og så fungerer det helt ok for mig med en afstikker af og til.

Men lov mig lige, at I giver tingene en chance. Det nytter eksempelvis ikke noget, at begynde at gå i seng/stå op regelmæssigt i 3 dage, for så at konstatere at det ikke virker ;)

Drømmesengen
Drømmemanden og jeg sover sødt i en seng fra Auping. Sengegavl og puffer er også derfra. Synes det er så pænt og stilrent, at det hele matcher. Den seng vi har nu er fra deres Criade-serie, hvor man selv kan designe og kombinere ens drømmeseng i lige de farver, tekstiler, ben, gavl m.m. man ønsker sig. Og så er hele molevitten bæredygtigt produceret. Det stof vores seng er lavet i, er tilmed produceret af genanvendte plasticflasker. Hvilket har det yderligere plus, at det er super allergivenligt. Til stor glæde for min kæreste, der har astma.

 

 

(Visited 5.452 times, 1 visits today)

Skriv en kommentar

18 Kommentarer

 1. Kære Emily, hvor er dit fine sengetøj fra? Det ser så skønt og blødt ud, og er vild med farven :)

 2. Sikke mange gode fifs! Jeg bliver lidt nysgerrig på, hvornår du bestræber dig på at gå til køjs, og om du læser hver aften? :-)

  1. Hej Ditte, jeg prøver at gå i seng ca. 22.30 og ligger så som regel og læser 20-30 minutter. Nogle gange hopper jeg i kanen lidt før, nogle gange lidt senere. Men hvis jeg er ude om aftenen er det selvfølgelig en helt anden sag ;) Kram Emily

 3. En god seng gør virkelig underværker, eneste ulempe er at ingen hotelseng eller andre steder kan måle sig med sin egen seng ? Vi købte en tempur seng for nogle år siden og sover skønt.

  I min datters klasse (8 år) sætter de fokus på sund kost og motion og jeg er oven ud begejstret for, at de også lægger vægt på god og frem for alt nok søvn. Der har været lidt af en konkurrence om hvem der går senest i seng og det håber jeg kan blive ændret lidt.

  1. Haha… det kender jeg alt for godt! Savner altid vores seng, når vi er ude at rejse ;)
   Hvor lyder det bare mega sejt og fonuftigt. Det er jo desværre notorisk sejt for børn at komme sent i seng. Noget der hænger ved hos mange resten af livet. Så fedt hvis der gøres lidt for at modarbejde den tendens :) Kram Emily

 4. Tak for et super godt indlæg! Jeg har haft mange år med dårlig søvnhygiejne og ved at følge nogen af de punkter du skriver har jeg helt klart fået en kæmpe gevinst i form af mere og bedre søvn :)

  Og nu… Super hyggeligt soveværelse I har. Hvor har i købt det hvide sengebord?

  1. Selv tak, så dejligt at det kan bruges og at du kan nikke genkendende til punkterne. Og at de allerde har virket for dig ikke mindst! :D

   Tak :) Det er fra Kartell, Componibili hedder det. Klem Emily

 5. Kære Emily.
  Sikke et skønt og inspirerende indlæg. Det jeg holder mest af (udover den lækre sengegavl) er tippet om de her “onde cirkler” med at arbejde til sent og få for lidt søvn. Dette var bla med til at give mig stress sidste år. Jeg tror på, at det er vigtigt at give slip og følge dine tips for et endnu bedre liv, og håber mange vil læse dit indlæg og prøve at få implementeret dine tips i livet. Det har været et af værktøjerne for mig til at komme min stress til livs.
  Kærligst Kristina

  1. Kære Kristina, hvor gør det mig ondt at høre at du fik stress og sad fast i den onde cirkel. Men godt, godt, godt at du er ude på den anden side og (lyder det som om) er blevet bedre til at give slip og sove når der skal soves og arbejde, når der skal arbejdes <3 Kram Emily

 6. Hej Emily

  Tak for godt indlæg. I starten af 20’erne fik jeg oparbejdet nogle rigtig dårlige søvnvaner. “5 timer er fint til at klare dagen” og “jeg indhenter det bare i weekenden” var noget af det jeg fortalte mig selv.
  Heldigvis har jeg fået nye vaner og blev vildt glad, og stolt, over at kunne sige ja til dine ‘2 tegn på at du sover godt og nok’.

  Et spørgsmål presser sig på: har du en kilde til det med de 30 minutters mere søvn til kvinderne? Det lader nemlig til at passe præcist hos os, og så skal det jo bruges som argument for den morgenmad på sengen :)

  1. Selv tak :) Jeg gjorde akkurat det samme, da jeg var midt i tyverne. “Man kan sove når man bliver gammel” var mit mantra og jeg kan huske at jeg nærmest var stolt over hvor lidt søvn, jeg kunne klare mig med….

   Nå, godt vi er blevet klogere :D

   Det var en søvnekspert (Geert Dorlaug) der talte till et søvnseminar jeg var til hos Auping. Det var fra et forskningsprojekt, men hvilket kan jeg ikke helt huske, men kan prøve at undersøge det, hvis du skal bruge det? :)

   Kram Emily

   1. Hej igen

    Auping byder ind med følgende fra deres søvnekspert, Geert Dorlaug:

    Some scientist say it is because women use their brains more intensely. Fact is that women just sleep longer on average. Might also be because off all kinds of cultural and social differences.

    Dvs. det er endnu ikke bevist, hvorfor kvinder har brug for mere søvn end mænd. Det er ’blot’ observeret gennem utallige undersøgelser (Aupings) at kvinder per facts sover den halve-hele time længere.

    Oooog så har jeg også dette link til dig: http://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/health-news/women-need-more-sleep-because-of-their-complex-brains-research-suggests-a6925266.html

    Kram Emily

 7. Hahaha elsker din disclaimer til småbørnsforældre ??? Du er så sej!

  Med 2 små natteravne drømmer jeg om den dag jeg igen kan få 7-9 timers sammenhængende søvn og sove længe i weekenderne. Men jeg synes stadig det var et super indlæg.

  1. Hehe… tak og ja, tænkte nok at det var liiiidt farlig grund at bevæge sig ud på ift. småbørnsmødre ;) Håber at du kan sove en godt og længe igen snart <3 Kram Emily