Mine jetlag-tips

Hvordan man kommer sig nemmest over – eller måske endda helt undgår –  jetlag, når man rejser og krydser tidszoner. Testet grundigt af yours truly. 

Det er svært helt og aldeles at undgå at blive påvirket, når man ikke bare flyver langt, men også ‘rejser i tiden’. Men man kan virkelig selv gøre sit til, at det bliver så smertefrit som muligt, hvilken man bliver belønnet for med god nattesøvn og energi fra dag ét på ferien. Og vice versa når man skal hjem igen.

Det kræver at man er lidt standhaftig indledningsvis, men for at være helt ærlig vil jeg hellere være striks i 24 timer, fremfor at få ødelagt noget af min ferie med jetlag.

Mine 6 tips til at skippe/minimere jetlag

 • Spring direkte ind i den nye tid. Sæt dit ur på destinationens tid, så snart du sætter dig i flysædet og begynd så at leve efter den tid så godt som muligt. Dvs. du skal forsøge at sove/hvile når det er nat, være vågen hvis det er dag og kun spise hvis det er dag, der hvor du er på vej hen. Så giver du dig selv et forspring allerede inden ankomst.
 • Sov på flyet, men kun hvis det giver mening. Sover man 8 timer på flyet i løbet af det, der er dag på destinationen, så kommer man i stedet galt fra start. Gå tilbage til punktet om at sætte uret til ‘den nye tid’ og regn så på om  en lur på flyet er en god eller dårlig investering. Som tommelfingerregel skal/kan du sove, hvis du kommer frem om morgenen/tidligt på dagen, men skal lade være hvis du kommer frem om eftermiddagen/aftenen. Flylængden har selvfølgelig også noget at skulle have sagt. Skal du flyve langt og ankommer du om eftermiddagen, så læg din tur i starten af flyveturen. Og omvendt hvis det modsatte er tilfældet.
 • Vær standhaftig den første dag. Her er der ingen andre smutveje end at holde ud til det er sengetid. Undgå at tage en lur, men gå i stedet tidligt i seng. Lav hyggelige ting, men også noget der ikke er kompatibelt med at sove. Dvs. prøv at undgå at ligge på en solstol, se en film osv., men gå i stedet ud og spis en god frokost, gå en tur, få en manicure, gå på café og drik kaffe osv.
 • Motion. Der er (næsten) ikke det, motion ikke er godt for og det gælder selvfølgelig også jetlag. Både fordi det giver umiddelbar energi, men også fordi det slet og ret er nemmere at sove (om natten), når man også er fysisk træt. Jeg har altid løbeskoene med, når jeg rejser (ok, ikke på surf og ski, men det er nok motion i sig selv) og løber en kort tur inden morgenmaden.
 • Tag evt. melatonin. Jeg tager 3-5 mg melatonin om aftenen umiddelbart inden jeg skal sove, hvis jeg er et sted, der ligger mere end 5-6 tidszoner fra Danmark. Jeg tager også melatonin på flyveren, hvis det giver mening at sove en længere lur der. Jvf. punkt 1 og 2.
 • Gentag proceduren på hjemturen/hjemme igen. Når du skal tilbage igen er det bare at gøre brug af hele molevitten igen, så transitionen fra ferie til hverdag, går nemmest muligt og du ikke skal ligge søvnløs. Ofte er den ene vej nemmere end den anden, men det varierer lidt fra person til person. Jeg kender mange, der synes det er værst når man flyver mod øst (Asien osv.), mens jeg selv synes vejen vestover (USA osv.) er den der er sværest.

(Visited 4.370 times, 7 visits today)

Skriv en kommentar

19 Kommentarer

 1. Jeg blev en gang anbefalet at droppe måltiderne i flyveren, når man krydser tidszoner, og det synes jeg virker godt og giver en nemmere overgang til destinationens tid.

  I praksis spiser man det måltid, der passer til tiden, inden man stiger ombord, og tilsvarende det måltid de er nået til, hvor man skal hen, når man er landet. Undervejs nøjes man med lidt snacks som frugt og nødder, og så selvfølgelig masser af vand.

 2. Hvor er jeg glad for at høre, at jeg ikke er den eneste, der har det svært med at flyve vestpå. Da min mand og jeg var i Californien for nogle år siden døjede jeg med jetlag i 4-5 dage efter ankomst (det er nok også den omgang jetlag, jeg har haft nogensinde). Det var simpelthen så ubehageligt. Jorden drejede, når jeg sad ned. Jeg plejer ellers at følge mange af de råd, du nævner..

  1. Ja af og til så rammer det bare ekstra hårdt, æv når der skal gå ferietid med det… Der er flere der også nævner at tidspunktet man rejser på har betydning, så måske det er værd at have in mente :) Kram Emily

 3. Hej Emily. Tak for rigtig gode råd. Dem vil jeg huske på, når jeg skal til USA til sommer. Jeg var på min første “langt-væk” rejse sidste år og det var SÅ modbydeligt. Jeg sov SÅ dårligt de første 4-5 på rejsen og igen i en uge, da jeg kom hjem. Det var lige før, at jeg ikke synes det var rejsen værd!!

  1. Selv tak og håber de hjælper og gør det hele lidt nemmere :) God tur til sommer! Kram Emily

  1. :D Næ dristede mig til at lokke en medrejsende til at snappe dem ;) Men når jeg bruger selvudløser så er det ‘bare’ at sætte kameraet til ja, selvudløser (bruger den med 2 sek forsinkelse), ved ikke helt hvor meget mere jeg kan sige om det? ;) Men måske der er noget jeg ikke tænker på? Kram E

  1. Man kan købe melatonin i håndkøb i rigtig mange lande, Danmark er lidt bagud der. Jeg plejer at købe det på ferier i USA eller Sydamerika, og har også haft held med at finde det i Sydeuropa :) og ellers får jeg venner eller familie til at købe det med hjem, hvis jeg ikke selv er så heldig at skulle rejse selv :)

  2. Jeg køber det i USA (i håndkøb), men har en gang tidligere fået det pr. recept på lægen. Mener også man kan få det i håndkøb herhjemme, men så er det vist i lavere doser. Som Louise skriver kan det også fås mange andre steder også i Europa :)

   Knus Emily

 4. Vores meget ikke dokumenterede undersøgelser går desuden på, at det er nemmere for B-mennesker at tilpasse sig end a-mennesker!
  Både min kæreste og jeg er B-mennesker og ingen af os har de store problemer. Hverken den ene eller den anden vej!

  Desuden kan man jo overveje flytiderne -hvis muligt – og derved rejse på tider der bedre passer en. Eller måske rejse direkte frem for med mellemlanding ?

  1. Hmm… min kæreste er suverænt den der har det sværest her i butikken og han er B-menneske… men ja kan ellers godt følge teorien ;)

   Og ja, det er virkelig et vigtigt element også! Knus Emily

 5. Hej Emily. Lige et spørgsmål til andet indlæg:) din cowboyjakke fra envii . Hvordan er den i størrelsen. ? Den skjorte du har fra other stories har jeg i str 36 til et eksempel. ( den med blonder foran i cremefarvet som du har haft på til dine levis jeans. ) hvilken størrelse har du den i ? Knus fra Tanja

  1. Hej Tanja, helt ok, men du er også altid velkommen til at spørge ved det pågældende indlæg, ser alle kommentarer :) Jeg har jakken i Small og skjorten fra Stories i 34. Synes jakken er meget true to size :) Kram Emily

 6. Melatonin virker ikke på alle – jeg kan tage dobbelt eller tredobbelt dosis uden nogen virkning. Til gengæld virker baldrian rigtig godt. Det er et naturprodukt og kan fås i Danmark. Det får mig til at falde hurtigere i søvn og få en god dyb søvn.

  Noget som ikke er nævnt er at sørge for at få masser dagslys i de første dage efter ankomst eller hjemkomst.

  1. Tak for dine gode tips og den med dagslyset har jeg slet ikke tænkt på, men det giver så fin mening :) Kram Emily

 7. Jeg købte Melatolin vingummier i håndkøb i USA i sommers og har rejst et par gange siden. Det får helt klart thumbs up herfra.

  For mig er den største forskel hvornår på dagen vi rejser og betaler gerne lidt mere for at gå en god start. Vi har boet på vestkysten af USA og bedste forholdsvis direkte forbindelse betød at vi retur skulle stå op kl 2-3 om natten. Vi var alle færdige inden vi overhoved forlod Europa. Det betød mindre da jeg rejste “som ung” men med medrejsende børn, er det simpelthen for stor en pris.

  1. Uh det lyder lækkert, dem må jeg se efter ;)

   Ja, helt enig, det havde jeg slet ikke tænkt på at tage med, men det betyder alverden og jeg prøver også at gå efter gode flytider og så direkte som overhovedet muligt. Det andet er simpelthen ikke det værd, selvom man måske sparer lidt penge.

   Klem Emily