Inspiration til aftensmaden

Tidligt mandag morgen og jeg kan høre det pusle udenfor døren. Det føles en lille smule som juleaften. Når der er puslet færdigt lister jeg ud og åbner, og vupti er de tomme kasser, jeg satte ud aftenen forinden, på magisk vis blevet byttet ud med nogle bugnende fulde. Jeg tager dem ind i køkkenet og pakker ud. Fornemmelsen af at åbne gaver ligger i baghovedet. For egentlig ved jeg jo godt nogenlunde, hvad der gemmer sig i kasserne fra Aarstiderne, jeg har selv udvalgt og bestilt dem, men derfor er det stadig spændende at pakke dem ud og se råvarerne live: Forskellige typer af kål, salater, grøntsager, poser med krydderier, frø, bønner og ærter og kølekassen med fisk og kød.

Og således er majoriteten af ugens madplan, indkøb og opskrifter på plads, allerede inden jeg har været i bad eller udenfor en dør mandag morgen.

De sidste par måneder har jeg prøvet forskellige af Aarstidernes måltidskasser af (se VegetarKassen her og FlexitarKassen her) og hvis ikke jeg var fan inden (og det var jeg!), så er jeg det i alle tilfælde nu. Vi har ‘kun’ måltidskasse hver anden uge, for det passer bedst til vores livsstil, men jeg elsker, elsker, elsker de uger, hvor vi har. Og hvor scenariet ovenfor udspiller sig mandag morgen og ugen ligesom falder i hak allerede inden den er startet. Det er egentlig herligt, at der ikke skal mere til.

Forrige uge prøvede vi Den lokale måltidskasse, der som navnet antyder primært indeholder danske råvarer i sæson og hvad den bød på, kan du se nedenfor, hvor jeg også deler ugens opskriftfavorit.

Dag 1 – Fiskefrikadeller med fennikel-kålsalat og kartofler med sesam.

Fiskefrikadeller er jeg altid klar på og kålsalaten med rød grønkål var lækker med fennikel og sesam. Jeg supplerede selv med et æble for lidt sødme og crunch.

Dag 2 – Kotelet med flækærtepuré, søde majs, radicchio og basilikum.

Denne blev lidt utippet min favorit, for koteletter er ellers ikke liiige min kop te. Eller det troede jeg ikke, jeg har åbenbart aldrig smagt en øko-kotelet før. Velsmagende, magert og saftigt. Det var dog især rettens tilbehør, der gjorde, at det blev ugens yndling, for jeg var vild med både måden at tilberede gulerødderne på og så flækærtepuréen i særdeleshed. Den kan nok bedst beskrives som en ‘skandinavisk hummus’ og resterne af den blev nydt som dip til rå grøntsager og på friskbagt rugbrød.

150 g flækærter (udblødte)*
2 øko svinekoteletter
6 gulerødder, skurrede og flækkede på langs
1 raddichio, skåret i ‘både’
1 majskolbe, kernerne skåret fra kolben
1 bundt rød basilikum, bladene plukket fra
Salt og peber
Olivenolie
Eddike, gerne æblecidereeddike
Evt. parmesan

  • Kassér vandet flækærterne ligger i, kom dem i en kaserolle med rigeligt friskt vand, og kog dem møre, ca. 30 minutter.
  • Skyl og klargør alle grøntsagerne.
  • Dup kødet tørt og krydr begge sider med havsalt og sort peber.
  • Steg gulerødderne sprødmøre i lidt olie på en stor pande over middel varme, ca. 15 minutters tid.
  • Kom raddichio og majs ved, og steg yderligere 5-7 minutter, til raddichioen er fint stegt. Krydr med havsalt og lidt eddike.
  • Varm en anden pande op med lidt olivenolie og steg koteletterne 3-4 minutter på hver side ved høj varme.
  • Sigt vandet fra flækærterne, men gem lidt af kogevandet til at justere puréen med.
  • Blend flækærterne til en glat puré. Kom lidt kogevand ved, hvis puréen er for fast. Smag til med havsalt og eddike. Den må gerne være lidt frisk og syrlig i smagen.
  • Servering: Top flækærtepuréen med stegte grøntsager og server hele herligheden til de stegte koteletter. Top med frisk, rød basilikum og evt. friskrevet parmesan.

*sæt flækærterne i blød i koldt vand i en skål på køl, natten i forvejen.

Dag 3 – Okseragout med hvide bønner og savojkål, salat og lynsyltede løg.

Super lækkert, mættende og meget efterårsagtigt med ‘det hele i én gryde’ og sammenkog, uden at det egentlig tog lang tid. Var især glad for idéen til de lynsyltede løg, som jeg vil lave fremover. Så nemt, hurtigt og lækkert som tilbehør.

Op: At stort set alt er de bedste danske råvarer i sæson. Af og til kan det føles skørt at prioritere økologi, hvis majoriteten af ens varer så samtidig er fløjet eller sejlet ind fra den anden side af kloden. Lækre, anderledes og nemme opskrifter. Denne kasse indeholdt også ‘kun’ måltider til 3 dage og det viste sig at være helt optimalt til os. Når vi har kasser til 4 måltider, har vi næsten altid et tilovers, når ugen er omme.

Ned: Egentlig ikke noget for mig, men min mand syntes måske, der var lidt meget “underlig kål og bitre salater”. Jeg synes nærmest det er et plus, fordi jeg holder sådan af begge dele (og det er jo det super sunde!), men kan omvendt godt forstå ham, for der var meget kål og salat. Kassen varierer jo netop efter hvad der er i sæson herhjemme, så derfor syntes jeg den er sej og spændende, men omvendt kunne jeg også forestille mig, at man skal være glad for kål og rødder, især hvis man skal have den her til efterår og vinter.

Det bliver dog helt sikkert en kasse vi kommer til at bestille fremover i rotation med storfavoritterne: VegetarKassen og VerdensKassen.

Generelt har det været så dejligt at prøve nogle forskellige kasser og jeg er blevet opmærksom på at bytte lidt ud i den sædvanlige bestilling og prøve noget andet af og til.

(Visited 3.663 times, 2 visits today)

Skriv en kommentar

4 Kommentarer