Min bedste, billigste, hurtigste og sundeste ret – Dhal

Kan I høre på overskriften, at jeg er begejstret? Vi fik denne her ret hele tre gange i sidste uge. Tre! Derudover fik jeg også resterne til frokost et par dage. Om jeg er træt af den endnu? Nope! Dhal eller daal er en af mine yndlingsretter her om vinteren. Både fordi den er hurtig og billig (ja, det er også buzz words i madsammenhæng), men også fordi den smager og varmer. Og er helt og aldeles vegetarisk, men stadig er mættende og fyldig, så selv sultne mandetyper ikke savner kød.

Og inden I kølhaler mig for det med den røde karrypasta, så ved jeg godt at det er uortodokst. Men vi elsker smagen af rød karry. Som jeg også bruger til min yndlingswokret og derfor altid har. Vil man gå den traditionelle indiske vej så bruger man almindelig, god karry.

Dhal med røde linser
– 2 pers.

2 spsk oliven- eller kokosolie (eller ghee)
1-2 løg i tynde både, jeg bruger som regel rødløg
2 fed hvidløg, hakket
2 spsk rød karrypasta
1 tsk gurkemeje
1/2-1 chili efter smag, hakket fint
1 rød peberfrugt, skåret i mindre stykker
1-2 kanelstænger, brækket i mindre stykker
1 dl røde splitlinser
300 g frisk spinat, skyllet
1 dåse kokosmælk eller 1 dåse tomater*
5 dl grøntsagsboullion eller vand
Salt & peber

 • Sæt gerne linserne i blød i 10 min i koldt vand. Har man ikke tid til det, udelades det punkt blot.
 • Varm olien i en gryde og svits karrypasta og gurkemeje i et øjeblik inden løg og hvidløg tilsættes og steger med i et par minutter.
 • Kom chili og peberfrugten (og andre grøntsager hvis du vil bruge flere) med og lad det stege videre i et minuts tid.
 • Kom spinat ved og hæld også bouillon og kokosmælk eller tomater ved samt kanelstængerne og linserne. Hvis linserne har været sat i blød, hældes vandet fra inden.
 • Bring retten i kog og lad den derefter stå og småsimre i ca. 15 minutter (rør i den af og til) eller til linserne er møre.
 • Smag til med salt og peber.
 • Servér den med brune ris, naan eller slet og ret som den er. En god klat græsk yoghurt oveni og frisk koriander er også lækkert.

Man kan snildt supplere med andre/flere grøntsager. Vi kommer lavede også en variation med squash og gulerod sidste uge. Også godt.

* Jeg veklser mellem de to alt efter om jeg vil have en cremet, fyldig suppe eller en med ja, tomatsmag. Af og til bruger jeg også begge dele og udelader så vand/boullion.

(Visited 21.633 times, 4 visits today)

Skriv en kommentar

21 Kommentarer

 1. Det ser helt vildt lækkert ud! Jeg har sat mig for at spise mere vegetarisk for miljøets skyld, så denne opskrift må jeg prøve snarest :)

 2. Uhm det ser lækkert ud og lyder godt med den røde karrypasta, har vi aldrig prøvet før.
  Vi er også til sådanne rette med god dyb smag:-)
  Din lækre ret skal klart prøves herhjemme.
  Hilsner og en dejlig aften.

  1. Tusind tak og i lige måde. Håber dhal’en bliver god, hvis I prøver kræfter med den :) Knus Emily

 3. Uhm, det ser megalækkert ud. Den skal snart prøves! Jeg har faktisk dit banana bread i ovnen lige nu (så god opskrift jo – det er så godt!). Skole og arbejdspladser er lukket pga sne, så alle er hjemme i dag – hvis ikke det er god grund til at hygge med gode sager fra ovnene, så ved jeg ikke hvad der skulle være det! ?

  1. Åh nu fik jeg helt lyst til at bage banana bread også. Ih hvor hyggeligt med snelukning (i alle tilfælde hvis det bare er for en dag) <3 Mange knus Emily

 4. Min pakistanske kollega gav mig i sin tid en opskrift på dhal jeg tit serverer både på hverdage eller når vi har gæster. Den er så lækker og så nem at lave. Hendes er med madras karry pasta, spinat, røde linser, hvidløg og tomatpure/hakkede eller flåede tomat. Det er den nemmeste og bedste ret :)

  1. Jamen det lyder jo næsten som min, må prøve med madras karrypasta også, hvis jeg kan støve det op. Tak for tip :) Klem Emily

  1. Hov, den har jeg da glemt på ingredienslisten. Ja, bare en rød peberfrugt. Eller en grøn eller en gul, hvis man føler mere for det eller har sådan en i grøntsagsskuffen :) Knus E

 5. Er der forskel på almindelige røde linser og så røde splitlinser? Spørger fordi jeg tit selv laver daal og synes at de almindelig røde linser skal have forholdsvis længe, før de bliver møre, så hvis man kan lave det på 15 min er det da næsten en drøm ;-)

  1. Det må der være så. For de her koget helt ud og er møre på 15-20 min, så det er en super hurtig måde at lave det på. Og de kræver heller ikke iblødsætning (det er kun noget jeg gør, hvis jeg har tid). Kram E

 6. Jeg hoppede ud i din opskrift her til aften på foranledning fra min kæreste. Umiddelbart har jeg svært ved at se hvad opskriften har til fælles med Dhal;-) Det smagte fint – lidt hen af en klassisk thai-ret. Dog holdt jeg tilbage med den røde karrypasta og fordoblede mængden af linser. Så igen – jeg ville ikke kalde det her Dhal, men nærmere en linseret med thai-twist!

  1. Det er i alle tilfælde et forsøg værd. Dog kan det være kogetiden skal ændres lidt :) Knus Emily