Ugens Udfordring – Skærmfri måltider

Computeren klappet sammen under måltidet. Også selvom den er sjov.

Jeg kan lige så godt være ærlig: Den her bliver drønsvær for mig, ja faktisk sidder jeg næsten altid og spiser foran den ene eller anden skærm, når jeg spiser alene. Ja, egentlig også ofte om aftenen. Nikolaj og jeg arbejder begge sent og så er det nemt at blive magelig i sofaen foran en serie eller film, mens vi spiser aftensmad. Og det er også helt fint. Af og til.

For som udgangspunkt vil jeg egentlig helst fokusere på den jeg spiser med og/eller det jeg spiser. De færreste måltider varer i timevis, mine gør i alle tilfælde ikke (10-30 minutter er vist normen), så det må kunne lade sig gøre, at nyde dem sans skærm.

Derfor står denne uges udfordring på:

Ingen skærm, hverken telefon, tablet eller tv, mens man spiser. Fokus på at tale sammen og/eller nyde det man spiser ♥

Som udgangspunkt vil jeg også gemme blade og bøger væk under måltiderne (altså dem alene), men nu får vi se hvordan det går ;)

Jeg håber, I har lyst til at lege med.

Typisk tv-dinner à la Familien Salomon Vang. Nu skal vi væk fra sofabordet. Om ikke andet i en uge. Opskriften på salaten er i øvrigt her.

(Visited 3.245 times, 1 visits today)

Skriv en kommentar

18 Kommentarer

 1. Dén er jeg sgu nødt til at hoppe med på!!! Har irriteret mig længe over hvor ‘afhængig’ man er af underholdning når der spises. I stedet for at nyde maden. Bevares, jeg slipper det nok aldrig helt ;) Men én uge burde være muligt!! I’m in!

  1. Sådan! Held og lykke med det. Jeg var allerede ved at tjekke telefonen i morges til morgenmaden, men fik lige mindet mig selv om at det var no go. Det bliver HELT sikkert en svær udfordring for mig ;) Knus E

 2. VIRKELIG en god udfordring – og én vi nok alle ville have godt af – jeg vil i alle tilfælde! Jeg bliver også så nemt fanget i en god serie eller på diverse apps, og det er jo i virkeligheden en skam. Det bliver en god prøvelse ;)

  1. God fornøjelse. Og det er jo ikke fordi gode serier og app’s er bandlyst, bare ikke liiiige mens man spiser :) Kram E

 3. Hvorfor ? Når blot man stadig har dejlige timer med sin udkårne, hvor man har hinanden i fokus, syntes jeg ikke det er et problem. Tværtimod nyder jeg tv mad alene foran mit ynglingsprogram efter en 10 timers lang arbejdsdag, hvor man måske ikke mangler at sidde og tale med nogen …. Blot en anden vinkel, ikk ! :))

  1. Jamen det er også så fint. Ugens Udfordring handler jo bare om at prøve noget af (kun for en uge) for så at se om det er godt for en eller ikke. Måske det er noget man vil ændre generelt, måske man efterfølgende implementerer det af og til. Men for mig er det ikke optimalt, at jeg sidder med næsen i telefonen, når jeg spiser morgenmad eksempelvis. Glemmer helt og holdt hvad jeg spiser og at nyde maden og det er ikke sådan jeg gerne vil spise. Men man bestemmer (som altid) helt selv, hvad der er godt og skidt :) Men kan bestemt sætte mig ind i det med at koble af efter en lang arbejdsdag. Der kan tv-middag være så tiltrængt.
   Personligt vil jeg dog gerne undgå at spise alle måltider foran telefon/iPad/tv, så en uges kold tyrker kan være en god reminder. Kram E

 4. Det er jeg særligt god til faktisk!
  Morgenmad og aftensmad er altid blevet spist omkring bordet med min familie og efter min kæreste og jeg er flyttet sammen har jeg trumfet på den front ;-) En sjælden gang i mellem laver vi dog “TV-dinner” men fordi det sker så sjældent bliver det en ting vi kan se helt frem til!
  Hvis det bliver for overvældende kan jeg anbefale at finde en podcast eller musik som dig og din mand begge er vilde med, som I kan høre sammen imens, for mig føles det at lytte sammen ikke helt så fjernt som at sidde og se ind i en skærm. Man deler ligesom oplevelsen på en anden måde.

 5. God idé! Vi spiser næsten aldrig foran TV’et, da mine forældre altid har nedlagt veto mod den slags – æblet falder åbenbart ikke langt fra stammen ;) men særligt morgenmaden supplerer jeg næsten altid med min telefon. Min kæreste har energi for 10 om morgenen, mens jeg selv føler mig som en zombie, så det der med samtale under morgenmaden (i hverdagene) er er no-go! Men derfor behøver man jo ikke sidde med fjæset i skærmen :)

 6. Godt initiativ!
  Jeg sidder sågar med min 3-årige datter og ser disneyfilm til aftensmaden…ups! Det er bare så hyggeligt og vi er begge helt flade ovenpå en lang dag…hmm…men ikke heeelt efter bogen.
  Jeg vil forsøge at lade være og sniksnakke istedet. Her er det jo den voksne som må sætte standarden ?

 7. Jeg elsker at sidde foran Netflix og spise aftensmad (bor alene). Men jeg har fokus på, at mit måltid varer 20 minutter!
  Engang spiste jeg bare nærmest uden at kigge på maden. Men nu fokuserer jeg virkelig på at strække måltidet, lægge bestikket fra mig nogle gange undervejs og tygge maden grundigt.
  Nogle gange kan jeg også godt finde på at spise, mens jeg hører podcast. Men foretrækker klart en serie – her kan jeg virkelig koble af efter en lang dag :-)

 8. Vildt god udfordring!

  Jeg bor med min kæreste, men han bor på skolehjem i hverdagene, og jeg er blevet lidt for forfalden til at spise i sengen – siddende dog – med Netflix kørende ved siden af…. Jeg hopper med på udfordringen! Både at sætte mig til spisebordet og slukke for underholdning.

 9. Min kæreste og jeg spiser stort set aldrig foran fjernsynet. Det sker måske 5 gange på et år. Jeg synes virkelig det er en uskik at spise foran fjersynet når man har godt selskab. :) I hverdagene spiser vi kun aftensmad sammen, og nogle gange snakker vi hele tiden, og andre gange er vi bare stille sammen. Dét kan altså også være rart ovenpå en lang arbejdsdag – at der bare er ro.
  Jeg tror også at det er sundt for øjne og hoved ikke at kigge på en skærm hele tiden, som man ellers nemt kommer til, hvis ens arbejde også består af at kigge på en skærm.

 10. Min mand og jeg har kastet os ud i den her: ingen Netflix resten af april, dvs ingen skærmtid om aftenen. I går spiste vi aftensmad uden skærm og vi sad bare, sagde ingenting og var væk i vores tanker. Det var egentlig også meget rart.
  Jeg kunne også bedre mærke, da jet var træt senere på aftenen. Vi har talt om snart at tage ud og bowle… haha. Kan godt lide hvordan de kommende skærmfri aftner allerede gør at vi lægger nye og sjove planer.
  Held og lykke med din udfordring!
  Klem

 11. Jeg pudser lige glorien ? vi spiser som familie aldrig med skærm tændt. Det er ikke engang noget vi er bevidste om, kender det bare ikke anderledes hjemmefra og måltiderne er næsten det eneste tidspunkt i løbet af ugen, hvor vi alle er samlet.

  Men nu hvor jeg tænker over det, så sætter jeg faktisk ofte dansk TV på, hvis jeg er alene hjemme til frokost ?

 12. Jeg er vild med den her udfordring! Det er virkelig også bare blevet en vane herhjemme. Spisning = tv, og synes faktisk også det er sindssyg ærgerligt at man nogle gange bare sidder i stilhed og ser tv uden at snakke sammen, selvfølgelig snakker man sammen på andre tidspunkter – men det er jo ikke fordi det er en nødvendighed at se tv imens man spiser.
  Og så har jeg faktisk også hørt at man spiser meget mere og hurtigere når man ser tv imens, fordi man fokuserer på noget andet og ikke tænker over hvor meget og hvor hurtigt man spiser.

  Tror jeg vil hoppe med på ideen, nu skal jeg bare lige have min kæreste med på ideen. ?

 13. Den her har siddet i mig lige siden jeg læste det i sidste uge. Nu blev jeg nødt til at kommentere. Nøj hvor jeg syntes det er trist at det skulle være en udfordring. Så er det sagt. Bum bum! Ja, det er ret kedeligt at spise alene, men det er sundt at kede sig. God dag – jeg mener det ikke så hårdt som det måske lyder ;-) kh N

  1. Haha… jamen er nok helt enig. Og det handler jo både om når man spiser alene og med andre. Skærmene – hvad end det er telefon, iPad eller tv, er der jo hele tiden. Kram E