Detox dit soveværelse

Rene, naturlige materialer, en seng fri for kemikalier fra Auping og grønne luftrensere.

Overskriften sender måske tankerne hen på et helt minimalistisk soveværelse med hvide vægge og uden andet end en seng. Og selvom det nu også lyder ganske tillokkende, så handler indlægget her om at få dumme kemikalier ud af soveværelset (og hjemmet generelt) og i stedet få gode materialer og ren luft ind. Så nattesøvnen bliver bedre og skavankerne færre og man kan regenerere på bedste vis. For hvis ellers man passer sin søvn, så bruger man altså en ret stor slat af sit liv i sit soveværelse. Jeg gør i alle tilfælde. Min seng er mit yndlingssted, både fordi jeg elsker at sove, men også fordi jeg (som den mormor jeg er) virkelig ELSKER at gå tidligt i seng og så ligge der i sengens rarhed og fordøje dagen og læse i den bog, jeg er i gang med, til jeg bliver søvnig.

Nedenfor er mine råd til at detoxe soveværelset og gøre det til et sted hvor man kan sove sundt, trygt og godt.

Og husk, at der ikke er nogen grund til panik. Brug de råd du kan nu og gem så de andre, til når du mangler eller trænger til noget nyt. Der er ingen grund til at male om med det samme eller smide en seng eller sengetøj ud, der har mange gode år tilbage i sig.

En ren seng

De fleste af os ligger i vores seng 5-9 timer i døgnet. Det betyder at vi også er i stort set direkte kontakt med vores madras i de samme 5-9 timer hver eneste dag. Alt for mange af vores møbler og herunder altså også senge indeholder rigtigt kedelige giftstoffer som brommerede flammehæmmere, borsyre, polyurethan og andet som det kræver mindst A-niveau i kemi (jeg har ‘kun’ B-niveau) helt at forstå. Og mens det med at mindske sandsynligheden for at tingene går op i røg kan give nogen mening, så giver det ingen mening at selvsamme flammehæmmere kan udgøre en sundhedsrisiko. De er linket til alt fra indlærings- og hukommelsesvanskeligheder til nedsat fertilitet. For jo, vi optager dem desværre.

Derfor giver det så god mening for mig, at have en seng (inklusiv sengegærde) fra Auping (med en madras af naturlig latex), da alle Aupings produkter er 100% fri for kemikalier. Og måske det endda giver endnu bedre mening med tanke på, at jeg spenderer en tredjedel af mit liv dér.

Auping er en Cradle to Cradle certificeret virksomhed, som arbejder ud fra en cirkulær forretningsmodel, hvis produkter derfor udelukkende er lavet af genanvendt eller genanvendelige materialer. For at udmærke sig til den certificering kræves det, at de ved nøjagtigt hvilke materialer der er i deres produkter – materialer, som bliver evaluereret af eksperter indenfor materiel sundhed, så produkterne altid har højeste standard. Det synes jeg føles trygt.

Aupings madrasser og sengebunde er desuden de mest ventilerende på markedet. Auping har plane sengebunde eller sengebunde med 1-3 motorer, men fælles for dem alle er, at der er 80 pct. luftgennemstrømning over 10.000 støttepunkter. Dette gør dels sengen mere komfortabel, men også mere hygiejnisk, da husstøvmider og venner ikke har steder i madrassen eller sengebunden at gemme sig. For selvom de ikke er så slemme som flammehæmmere og andre giftstoffer, så er husstøvmider altså også gode at have in mente, når man detoxer sit soveværelse. Jo dårligere levevilkår de har desto bedre :)

Sengetøj uden sprøjtemidler

Det meste konventionelt dyrkede bomuld er sprøjtet med både kunstig gødning og pesticider. Det er ikke bare skidt for dem, der dyrker det og miljøet, men kommer således med hele vejen hjem i din seng. Dertil kommer at noget sengetøj er behandlet med formaldehyd for at undgå at det krøller (tag dig i agt for det såkaldt ‘krøllefri’) og formaldehyd er altså ikke den lækreste sag at svøbe sig i. Som i overhovedet ikke. Derfor giver det virkelig god mening at bruge lagner og betræk i 100% økologisk bomuld, silke eller bambus. Så du slipper for at indånde eller optage kedelige kemikalier mens du sover.

Og husk under alle omstændigheder at vaske dit nye sengetøj inden du bruger det og at gøre det med et vaskemiddel, du har lyst til at svøbe dig i.

Naturlige lufrensere

Luftrensere er blevet ret populære efterhånden, men mit allerbedste tip er altså bare at lufte ud dagligt og så måske tilføje en grøn plante eller to til soveværelset. De pynter nemlig ikke bare, men kan også rense luften for skadelige stoffer og så afgiver de ilt. Ja, du læste rigtigt, de grønne venner nøjes ikke bare med at hapse CO2 og omdanne den til ilt, de kan ligefrem rense luften for forskellige kemikalier, der kommer fra vores møbler (lim, flammehæmmere m.m), rengøringsmidler, tæpper, maling, syntetiske materialer osv. Svigermors skarpe tunge (ovenfor) er på trods af navnet rigtig god at have i soveværelset og andre planter med særligt fine luftrensende egenskaber er blandt andet fredslilje, stuebirk, aloe vera, gummiplante og guldpalme.

Syndere i soveværelset

Det er ikke sexy times, jeg referer til her. Tvært imod. Sex frigiver alskens slags gode hormoner og er godt for søvn og alt muligt andet, så fyr den endelig af på den konto. Nej, synderne er de ulve i fåreklæder vi slæber med ind i soveværelset i den bedste tro. For mit vedkommende er en af hovedskurkene duftlys, som jeg jo har en stor svaghed for, men som altså ikke gør noget dejligt for indeklimaet. Skal det være, så er de mere clean varianter med sojavoks et bedre alternativ. Andre syndere er “lækkert” sengetøj fuld af farverester eller sprøjtemidler, nyt tøj i det hele taget (måske du har tøj liggende eller hængende i soveværelset), møbler behandlet med bromerede flammehæmmere, syntetiske levende lys, tøj og ting i polyester.

Skal soveværelset males om, så brug økologisk maling eller linoliemaling.

Og så er det altså også en god idé at lade routere, computere og telefoner blive ud af soveværelset. Og hvis ikke man er bekymret for elektromagnetiske felter, så i det mindste bare af hensyn til ens nattesøvn. Telefon og computer går det ikke altid såååå godt med herhjemme, i alle tilfælde ikke i den modsatte side af min i sengen, men hey, man skal heller ikke blive for hellig vel? Og så skal man vælge sine kampe ;)

 

(Visited 4.820 times, 5 visits today)

Skriv en kommentar

9 Kommentarer

  1. Et virkelig skønt indlæg, da det er noget mange måske ikke lige tænker over. Men du har ret! Og så er jeg ret vild med din seng og den lille hylde, virkelig hyggeligt :)

    1. Hej Emma, selv tak. Har desværre ikke selv mulighed for at male (endnu – bor til leje), så er ike så klog på steder at købe maling desværre. Men håber du finder noget godt. Knus Emily