Sarah Skarums 5 bedste juletips

I har mødt hende tidligere i bloggens venindebog: Sarah, der er journalist og læsehest og meget dygtig med både ord og grydeske. Og som er et herligt miks af inkarneret FCK-fan og plaidsamler. Blandt meget andet.

Nu har hun begået en julebog og det er ikke uden årsag. Hun er nemlig lidt af en juleekspert og -afficionado. Hvert år ved juletid har vi den store fornøjelse, at være til gløgg og småkagefest sammen med ca. hundrede andre mennesker hjemme hos hende og hendes mand, der også er en Nikolaj.

Forestil jer lige det her: At skulle have hundrede gæster til mange, mange, mange slags forskelligt hjemmebag få dage før jul. Nej, vel? Det lyder snarere som en julegyser. Men ikke hos Sarah. Hun har nemlig knækket koden til hvordan man får den hyggelige og afslappede jul, man drømmer om, fremfor den, der er fuld af trængsel og alarm.

Det er bl.a. det Sarah Skarums Julebog handler om. Derudover er der opskrifter på alt fra andesovs til de perfekte ingefærsmåkager, en tidsplan over juleaften (nyttig hvis man, som jeg, er den der skal traktere) og masser af livsvisdom om lokale forretninger, økologiske andedyr og andet rart og fint.

Jeg kan kun på det varmeste anbefale, at I får fingrene i et eksemplar, hvis der bor bare en lille julegris indeni jer eller I drømmer om en anderledes, roligere jul. Eller vil have en samling vidunderlige opskrifter.

Men nok om, hvor begejstret jeg er. Sarah har været så sød at dele sine 5 bedste jule(gave)tips med mig og jer. Som en kærlig julehåndsrækning og en smagsprøve på, hvad der gemmer sig i den herlige julebog ♥

 

Sarah Skarums bedste juletips

1. Bøger

Et af mine allerbedste råd til gaver er at give bøger. Da jeg var ung, købte jeg nogle år bøger til alle i min familie. Det tog en time, og så var alle indkøb klarede. Alle, jeg holder jul med, skal have en bog. Jeg ønsker mig også altid selv en bog, og jeg har købt mindst en, som ligger klar og venter på blanke timer i juleferien.

De bedste bog jeg har læst i år er Henrik Pontoppidans Lykke-Per.
Den er simpelthen så fremragende, at man ikke fatter det. Helt vidunderligt sprog, fantastisk historie, åh Jakobe er min største heltinde og så spændende. Jeg måtte indføre et loft, så jeg kun læste 50 sider om dagen, ellers tror jeg, at jeg havde læst den ud i en køre.

Men jeg vil også gerne anbefale Leonora Christina Skovs Den der lever stille. Den er fuldstændig lige så god som al hypen antyder. Jesper Steins Solo, hvis man er til krimier, Daniel Tammets Every Word is a bird we teach to sing handler om sprog og er så interessant. Celeste Ngs Små påsatte brande er elegant skrevet og godt tænkt. Agota Kristofs trilogi Det store stilehæfte – Beviset – Den tredje løgn er fremragende.

Og så synes jeg man skal forære sig selv den gave det er at læse 20 minutter hver dag. Stå lidt tidligere op og læs eller sluk skærmen og læs 20 minutter før du sover. Så kommer man ret hurtigt sammen med en bog, og man opdager, hvor vild en verden der findes på siderne. Bøger er det bedste i verden.

2. Gør det du gør ordentligt og drop resten

Da jeg var barn, skrev min mor en gang til mig i min poesibog ”Alt, hvad der er værd at gøre, er værd at gøre ordentligt”. Det har hun ret i, tænker jeg nu, selvom jeg i mange år, syntes at det var lidt en byrde at bære på de forventninger. For alt det, der ikke er værd at gøre ordentligt, det skal man vælge fra og lade være med. Sådan synes jeg også, man skal holde jul. Skær fra – og gør det så omhyggeligt som muligt. Lav tre retter til julefrokost, ikke 10. Eller server som mig ribbenstegssandwich i stedet for, hvis du ikke orker for meget mad. Bag én slags småkager i stedet for syv. Eller køb hos din lokale bager. Jeg elsker at bage, men jeg orker ikke helt at lave konfekt, så det køber jeg.
Og husk, at det her råd kun duer til noget, hvis man faktisk vælger noget fra.

3. Hav tid til at lave ingenting i julen.

Jeg nægter at lave aftaler eller planer 1. juledag. Jeg SKAL bare tusse rundt i nattøj og se dårlige Hallmark film, hvor ham den unge arving af en virksomhed, som vor heltinde møder, måske alligevel ikke er SÅ dum, som hun først troede. Det er vigtigt at lave huller i sin kalender, så man har tid til at trække vejret og ikke ender foldet sammen over sit skrivebord første dag efter juleferien, fordi man har løbet fra arrangement til arrangement.

4. Giv alle, du holder jul med en pyjamas.

Det er verdens hyggeligste stykke tøj. Jeg køber oftest på engelske webshops, deres udvalg er bedst og hyggeligst. Marks and Spencer, Debenhamns og John Lewis er fine til voksne, både mænd og kvinder, mens The Little White Company har geniale til børn.

Et år tog min nevø sin pyjamas på, så snart han fik den. Det inspirerede os andre, så vi endte med alle sammen at sidde i ternet flonel. Måske det hyggeligste i verden at sidde der med min bror og drikke portvin, mens alle sov i bløde røde tern.

5. Vær taknemmelig.

Husk at sætte pris på, hvor heldig du faktisk er, at du har nogen at holde jul med, nogen du elsker nok til at give en gave, nogen som elsker dig nok til at give dig en. Kærlighed er en kæmpe gave, og det er også den, man har mulighed for at markere, vise og fejre. Sæt pris på det. Træk vejret dybt og nyd alt det, du har at være taknemmelig over.

 

(Visited 5.264 times, 4 visits today)

Skriv en kommentar

10 Kommentarer

 1. SÅ hyggeligt et indlæg ? og nu er jeg jo nødt til at anskaffe mig en pyjamas – er faktisk ikke sikker på, hvordan jeg har levet ind til, uden sådan én?!

 2. Den med bøgerne ??✨Min moster gav også altid hele familien (nøje udvalgt til hver enkelt) bøger, og den ro der sænkede sig over foretagendet 1. juledag, når alle sad med snuden i en god bog, var vidunderlig. Dejligt at blive mindet om Sarah ??♥️

 3. Kan kun tilslutte mig det m bøgerne. I år får min datter og moster bøger. Samt jeg har selv ønsket mig en (Julia Lahme : Hverdage er der flest af)

 4. Virkelig et fint og dejligt indlæg. Det er jo dét der, julen handler om.
  Hvis man er ude efter en pyjamas, som både er lækker og grøn, så tjek tyske Living Crafts ud. De laver pæne, bløde og klassiske versioner i GOTS bomuld. Se bare her:
  Til børnene: https://www.livingcrafts.de/en/children/pyjamas-and-nightshirts/pyjamas-4#tartan
  Til mænd: https://www.livingcrafts.de/en/men/pyjamas-and-nightshirts/flannel-pyjamas-2#dark-navy-mineral
  Til kvinder: https://www.livingcrafts.de/en/women/pyjamas/flannel-pyjamas#dark-navy-winter-rose