Gravid uge 6 og 7: Kvalme, toasts og løbeture

Tilbageblik til starten af december sidste år, da jeg var gravid i uge 6 og 7

 

Jeg har det godt udover de turbovoksende, ømme bryster og det eneste jeg ellers rigtigt mærker til den spirende graviditet, er lidt murren i underlivet. Ikke noget ubehageligt, snarere bare som om det hele arbejder. Ja, faktisk er det lidt rart, at kunne mærke noget og det bekræfter mig i min fornemmelse af, at ‘den er god nok’.

Eller det vil sige; jeg har det godt lige indtil en tirsdag aften midt i uge 6, hvor vi skal lave en ret med stegt aubergine fra vores Aarstiderne-kasse (den sidste i lang tid, har først lige kunnet bestille igen nu uden at tænke på stegte auberginer, som jeg stadig ikke kan udstå) og jeg bliver ramt af en overrumplende kvalme og en total lede ved de stakkels auberginer. Lige først kobler jeg det ikke sammen med graviditeten, men da kvalmen ikke slipper de næste par dage, kan jeg godt regne ud, hvad klokken er slået.

Og den fortsætter gør den. Det er ikke morgenkvalme, men snarere døgnkvalme. Fra jeg vågner og allerværst er den om aftenen. Ja, jeg har endda kvalme, når jeg står op om natten for at tisse (noget andet helt og aldeles nyt for mig). Kvalmen kan være mere eller mindre kraftig, men den går aldrig helt væk. Og det eneste der hjælper lidt er at spise. Men jeg synes pludselig at næsten al mad er ulækkert (det er snarere anti-cravings end cravings) og alle mine forkromede planer om at leve S.U.N.D.T. når jeg blev gravid, må jeg parkere i et forsøg på at overleve. Ok, så dramatisk er det selvfølgelig ikke. Men det føles sådan. I det hele taget føler jeg meget.

 

Først er det svært at navigere i, men efterhånden finder jeg ind i en rutine, der gør kvalmen til at leve med. Jeg spiser morgenmad som det allerførste, når jeg står op. Jeg får smoothie de fleste dage (en genial måde at få masser af frugt og grønt fra morgenstunden, når resten af ens kost pludselig er blevet helt weird) og mens jeg putter ting i blenderen, spiser jeg en halv banan. Jeg tager også mine kosttilskud sammen med morgenmaden (eller bedre endnu frokosten) for jeg får endnu værre kvalme, hvis jeg tager dem separat. Jeg spiser små måltider hele dagen igennem. Både frugt, knækbrød og grøntsager, men også en hel del syrlige bolsjer og chips. Sidstnævnte er desværre det, der virker bedst på kvalmen. Jeg smugspiser chips ude i køkkenet på arbejde i et forsøg på at komme gennem dagen. Og så spiser jeg mandariner og appelsiner i lange baner. Min søde tand er mere eller mindre væk, jeg vil helst bare have surt og fedt/salt.

I slutningen af denne periode begynder min første voldsomme craving: Toast. Jeg MÅ bare have toast og Nikolaj henter vores panini-maskine vi plejer at have med på camping op fra kælderen. Den får ærespladsen på køkkenbordet og vi får toasts (med ganske lidt variation over temaet ost og skinke, mine dog som regel vegetariske) til aftensmad hver eneste dag i en uge. Da ugen er omme, kan jeg ikke udholde hverken tanken om toasts eller synet af panini-makeren og den bliver sendt tilbage til kælderen.

Jeg fortsætter så godt jeg kan med mine løbeture og anden træning. Og især løb har (utroligt nok) en vidunderlig effekt på kvalmen. Kombinationen af at få pulsen lidt op og være udenfor i den friske, kølige luft gør underværker og efter jeg først opdager det – var sikker på, jeg skulle dø, inden jeg prøvede første gange efter kvalmens indtræden – kommer jeg afsted et par gange om ugen. Nikolaj og jeg er også en del ude at skøjte og det gør også godt.

 

Ovre i den sociale afdeling er der tryk på både privat og på job, der er bl.a. endnu en julefrokost og så skal jeg og mine 3 medforfatterinder holde reception for vores bryllupsbog. Jeg har det ret skidt i dagene op til receptionen, men på en eller anden måde går selve dagen storartet og jeg har det godt og kaster ikke op på det smukt dækkede bord, hvilket ellers var min frygt. Faktisk lykkes det mig endda at spise et lille stykke af den flotte bryllupskage. Inden receptionen har jeg tanket godt op på knækbrød med smør og ost og et æble, for at holde den værste kvalme fra døren. Og det virker tilsyneladende.

Udover auberginer, så kan jeg slet ikke udholde lugten endsige smagen af kaffe. Og ligeså med alkohol. Lige dér er kroppen ret smart, men bortset fra det giver den nærmest invaliderende kvalme ikke rigtigt mening for mig og jeg begynder allerede at grue for juleaften. Det er os der skal holde og det er mig der skal lave mad. Og det sidste jeg har lyst til i hele verden, er at tilberede kød. Men der er heldigvis et par uger til og jeg prøver bare at skubbe tanken om en hel eftermiddag i køkkenet i stegeos væk.

Der er ingen i vores familier, der ved at jeg er gravid. Kun nogle nære venner. Vi har besluttet, at det skal være en overraskelse, som vi deler med familien juleaften. Og selvom min mor bliver ved med at spørge mig “om der er noget galt” og fortæller, at jeg “opfører mig underligt for tiden” så holder jeg stand, for jeg glæder mig sådan til at ‘give’ hende et barnebarn i julegave og har planlagt en hyggelig måde at gøre det på. Samtidig skal vi have lavet en tidlig scanning i uge 8 for at få bestemt termin og det passer lige med at vi kan være sikre på at der er liv og hjerteblink inden jul.

Ps. Gravid uge 4 og 5.

Pps. Vi skal være forældre.

(Visited 30.423 times, 19 visits today)

Skriv en kommentar

36 Kommentarer

 1. Jeg kan kun anbefale saltlakrids! De stærkeste, du kan finde. Det har hjulpet mig begge gange. Er man ellers sund og rask, sker der ikke noget ved at spise dem i en periode.

  1. Haha… ja, den kom senere. Har heldigvis ikke kvalme længere, men er sikker på, at der er andre, der kan bruge tippet :) Kram E

 2. Haha, jeg gik også hemmelige walk of shames med en chipspose godt gemt i bæreposen rundt om blokken på mit kontor i den periode – nærmest på slaget 11 faldt den værste kvalme. Jeg kunne simpelthen ikke skjule det for min mor, hun ville også komme med sådanne kommentarer, så vi besluttede at fortælle familie og nære venner det kort inden tidlig scanning i uge 8. Den første hjertelyd var det vildeste ever (især når man har prøvet at miste). Glæd dig til de første spark, hvis du ikke allerede har mærket det :-)

  1. Åh er glad for at høre, at jeg ikke var alene om min chips-craving. De reddede mig virkelig ;)
   Helt enig mht første gang med hjertelyd/blink og hurra, har lige mærket (meget små) spark i går og i dag <3 Stort knus E

 3. Bagateller med smør (du ved de der slags knækbrød der var et hit i ens barndom – i min barndom i hvert fald) reddede mig fra den værste kvalme fra uge 7-11, og ja saltlakrids :D

  1. Mmmmm… det lyder heller ikke tosset. Jeg kørte almindeligt knækbrød med smør ned i lange baner, men vil huske bagatel-tippet, hvis der bliver en anden gang. Kram E

 4. Kvalme kan være en svær en i længden.
  Prøv med grovkiks og lidt vand, det kan hjælpe.
  Jeg var mest til at spise oliven og kapers, så det bliver spændende hvordan det hele udvikler sig for dig.
  Held og lykke videre frem :-)

  1. Ja puha, den var ond og der var kun noget, der lindrede lidt, men intet der rigtigt hjalp. Det er heldigvis ovre nu (er i uge 20), stoppede omkring uge 12, så jeg skal ikke brokke mig. Men har virkelig fået fornyet respekt for gravidkvalme!
   Det var nogle gode cravings, mine er mere kedelige, men oliven går jeg nu heller af vejen for. Tak og kram

 5. Det er som om du beskriver det til punkt og prikke sådan jeg har det lige for tiden og jeg er 8 uger henne. Jeg spiste mega sundt før jeg blev gravid og tænkte yes, det kommer til at blive en leg og baby får verdens bedste forudsætninger. Nu er sagen en helt anden – jeg kæmper for at spise bare lidt sundt, men tanken om mad er skrækkelig og isærdeleshed kød, kan slet ikke klare det. Det eneste der virker her er rugbrød x en million. Jeg spiser rugbrød døgnet rundt og det synes min mave heller ikke altid er det fedeste! Åh jeg glæder mig til ud 19-20 stykker hvor det her kvalme forhåbentlig er stilnet af igen. Jeg havde slet ikke troet man kunne have det sådan, i min første graviditet var jeg SÅ kedelig gravid, havde ingen symptomer af nogen arter, det er lidt som om min krop nu synes jeg da også liiige skal prøve det modsatte, så der er skruet op for samtlige symptomknapper.

  1. Åh din stakkel. Håber det snart bliver bedre <3 Mit stoppede omkring uge 12. Har det stadig lidt funky med nogen ting, men den der altoverskyggende kvalme forsvandt heldigvis. Kram E

 6. Fortæl mere, fortæl mere! Såå hyggeligt indlæg og på en eller anden måde fornemmer jeg at du også synes de er lidt hyggelige og sjove at skrive? ;)
  Vil især gerne høre mere om hvordan I overbragte nyheden for familie og venner :-)

 7. Hej Emily. Hvilken Smoothie er din favorit til morgenmad og vil du dele opskriften. Spiser du andet til smoothien ? Knus fra Tanja

  1. Det er oftest et blanding af bær, banan, spinat eller grånkål, citron, avocado og proteinpulver. Men det varierer lidt efter hvad jeg har i køleskabet/frugtskålen/fryseren. Der ligger en hel del smoothie-opskrifter på bloggen: http://emilysalomon.dk/?s=smoothie
   Hvis ikke jeg kommer proteinpulver i, så spiser jeg som regel et blødkogt æg eller lignende til :) Kram E

 8. ?? du skriver så fint og jeg kommer helt til at savne at være gravid. Selvom det er hårdt.

  1. Ej men det er også herligt. Forstår dig godt. Altså især nu, hvor kvalmen er ovre :) Kram E

 9. Virkelig fine indlæg sammen med de andre graviditets post <3 og "rart" at høre, at også andre kæmper med at blive gravide. Ikke fordi, at jeg ønsker det for dig, men bare rart at man ikke er i samme båd. Min kæreste og jeg er nemlig i skrivende stund i gang med at prøve at blive gravide, og vi er snart oppe på et år. Er begyndt at miste modet for, om det kommer til at ske naturligt for os.. Jeg skal faktisk til første udregning hos lægen i morgen. Vil du ud med hvor længe I prøvede før det lykkedes?

  1. Hej Julie,
   Ønsker jer det allerbedste. Læs evt. det indlæg, jeg linker til i mit ‘pps’ her i dette indlæg. Der skriver jeg lidt om det :) Men der gik ca. 2,5 år fra jeg fik fjernet min spiral og til ‘den var der’.
   Kram E

 10. Først og fremmest kæmpe tillykke med graviditeten. Det er så fantastisk lige meget hvad men altid ekstra skønt når det lykkes for mennesker der har forsøgt længe og ønsker det så brændende ❤️
  Husker tydeligt toast – faktisk også min eneste craving… kæresten måtte ud og købe en toastmaskine i hujende hast – og en lille uge senere var det ikke længere sagen ? Alt held og lykke fremover – hilsen en der i skrivende stund sidder og vugger en 4 måneders knægt i søvn i Naturesway vuggen (kan anbefales) imens jeg nyder en god bog ?

  1. ♡♡♡
   Haha… hvor skægt at du havde det lige sådan med toast. Og at det også gik hurtigt over igen. Det er så random altså.
   Ej hvor lyder det hyggeligt, håber på et lignende scenarie, når vi når så langt ♡ Kram E

 11. Åååh vi har været igennem præcis samme “kostplan” kan jeg høre. Jeg er i 18.uge nu og især den der gode toastuge, var et højdepunkt i de første mdr! :D
  Håber din jul gik lidt bedre end min, hvor jeg ikke kunne få hverken and eller grønlangkål ned, som jeg ellers ELSKER!
  Glæder mig til at høre, hvad køn jeres baby er, for gad vide om det er det samme som vores med så ens “cravings” og madlede!

  1. Julen kommer i næste ‘afsnit’, men kan afsløre at den gik over al forventning. Havde ellers virkelig frygtet den… Skal nok skrive det snart. Kram E

 12. Det er så hyggeligt at følge med i din graviditets-log – og åh, hvor er det genkendeligt.. Glemmer aldrig, da jeg i et anfald af dårlig samvittighed overfor den førstefødte (over at være gravid med nr 2), stod en hed sommerdag og kokkerede fyld til “pirogger” til hendes madpakke – skulle svitse oksekød sammen med revne gulerødder og løg.. Den der lugt af søde gulerødder og ferskt oksekød.. Åh gud. Jeg tror, der gik 2 år, før jeg lavede pirogger igen.

  1. Puha… ja, jeg har også et par retter, som der går MANGE år før jeg skal have igen tror jeg ;) Kram til jer

 13. Haha ååh det med toasten fik mig til at grine ? Det er så fuldstændig random, hvilke ting man pludselig ikke kan udstå – og hvad man omvendt bare SKAL have.
  Jeg fik en udpræget trang til citrusfrugter. Og i særlig grad grapefrugtjuice. Og salt/salmiaklakrids, mens mit kaffeforbrug blev skåret ned til en enkelt kop.

  1. Ahmen så skørt. Og det er som om nogle cravings bare er på gennemrejse, mens andre er der for at blive… Kram E

 14. Jeg er med dig på kød og kaffe! Kunne ikke UDSTÅ bare tanken om det igennem hele graviditeten. Den gravide kvindekrop er simpelthen så smart indrettet, at den lige siger fra når noget ikke er godt for én. Årh, jeg får helt kvalme bare ved tanken. Begge dele har dog fundet vej tilbage til mit liv efter graviditet.

 15. Så hyggelige og på sin vis livsbekræftende læsning. Jeg er temmelig fan af det. Og ja, sommetider skal man lade kroppe få det, som den gerne vil have. Der må jo være en eller anden grund til, at trangen er så stort, at man ikke kan tænke på andet :)

 16. Det er simpelthen så sjovt og dejligt bekræftende at læse det her indlæg igen, nu hvor jeg selv er i uge 8 og har det på PRÆCIS samme måde, som du beskriver ovenfor. Jeg har køleskabet fyldt med Aarstiderne ingredienser, og jeg kan ikke få mig selv til at hverken lave det eller indtage det, efter jeg havde en horribel kvalm oplevelse med en power-bowl i sidste uge, haha. Alle de krydderier, konsistenser og smage. Puha… Men TOASTS! Jeg har levet af grilled cheese’s i to dage nu, og alle tanker om at spise super-sundt for babyen er sat totalt på bero indtil videre.
  TAK for at have delt de her indlæg, så jeg bla. kan bruge dem nu! :-)

  1. Selv tak og dejligt, at de kan bruges <3 Og bare rolig, jeg kunne altså godt spise almindeligt og sundt igen efter et stykke tid. Så nyd du bare dine toasts med god samvittighed og så napper man bare lidt ekstra grønt efter uge 12 når kvalmen (forhåbentlig) letter <3 Ønsker dig den bedste graviditet. Stort knus E