Yummy Mummy – en lille skønhedsguide til gravide…

… og andre der gerne vil undgå unødige stoffer eller den kedelige kemi, der kan være i skønhedsprodukter. Og det kan være noget så smart, at undgå uanset om man er gravid eller ej. Eller gerne vil være det.

Jeg har stillet skønhedsekspert, indehaver af I Love Beauty og forfatter til bogen Yummy Mummy, Charlotte Torpegaard, en håndfuld spørgsmål om skønhedsprodukter og graviditet. Hvilke er musthaves, hvad skal man undgå og hvordan er det nu lige det er med neglelak og parfume?

Men inden vi når til det, så lad mig også lige slå fast at ALT altså er kemi. Også det reneste vand. Og alle helt naturlige ingredienser. Det er derfor ‘for let’ at sige at vi gerne vil undgå produkter med kemi. Men vi kan tale om, at vi gerne vil undgå den skadelige kemi, uanset om den så ellers er naturlig eller syntetisk fremstillet. Personligt har jeg især fokus på, at undgå hormonforstyrrende og miljøbelastende stoffer i min skønhedspleje. Og i mine rengøringsmidler, mit vaskepulver og hvad jeg ellers omgiver mig med. Læs videre for at se hvorfor, jeg ikke bare begrænser mig til skønhedsprodukterne.

ES: Hvad skal man især holde øje med?

CT: Vi bruger rigtig mange produkter dagligt. Ikke kun skønhedsprodukter, men også rengøringsmidler, madvarer, vaskemiddel, tandpasta og meget andet. Det er den samlede effekt af disse, der udgør et problem. Det kaldes også for cocktaileffekten. At smide samtlige af dine skønhedsprodukter på porten har således ikke den samme effekt, hvis dine rengøringsmidler og dit vaskepulver er fyldt med giftige stoffer.
Og husk så på, at skønhed stadig skal være sjovt og gøre dig glad. Det er mindst lige så vigtigt. Du skal således ikke være bekymret for at bruge en enkelt rød læbestift fra Chanel den dag du skal til din venindes bryllup, fordi det er den, der får dig til at tage dig smukkest ud.

 

ES: Kan du anbefale en håndfuld vidunderprodukter og mærker der er mommy friendly?

Her er mine 7 øko-musthaves

CT: Vil du helt undgå læbestifter fra Chanel, og andre konventionelle mærker, så findes der heldigvis de fineste alternativer. Min favorit er Henné Organics, der er det fineste lille mærke med udelukkende økologiske læbeprodukter, der giver bløde, smukke læber. Særligt er deres Tinted Lip Balms virkelig fine og så rene, at du roligt kan kysse din baby. Især er farven ’Bare’ smuk og naturlig.
Graviditet og amning kan byde på lidt af hvert, når det kommer til din hud, og til dét kan jeg kun sige én ting: Odacité Green Ceremony Cleanser, der er noget nær uundværlig, uanset om din hud er irriteret, slår ud eller blot mangler glød. Afhængig af hvor meget vand du blander i den, kan den bruges som dagligt renseprodukt, som scrub eller som ansigtsmaske, især i næse- og hageregionen. Din hud bliver ren, blød og glat – og ret afhængig af det bløde grønne skum.
I min Yummy Mummy-bog anbefaler jeg forskellige strækmærkeolier. Men jeg synes også, at du skal kende til Balm Balms Rose Geranium Body Balm, som er perfekt til gravide maver. Det er en eminent strækmærkebekæmper. Den både smidiggør huden, fugter og plejer, forebygger strækmærker og så inviterer den til at bruge lidt tid på at massere det hårdtprøvede maveskind, som er noget af det bedste, du kan gøre for at undgå strækmærker.
Min søn sov ikke meget om natten de første to år. For at ligne én, der vidste blot en smule om, hvad jeg talte om (altså skønhed) var min redning min kølende jaderulle, som jeg havde fast liggende i køleskabet og flittigt brugte hver eneste morgen for at få ansigt og øjne tilbage i rette folder. Elasticitet, toning og glød bliver mærkbart forbedret. Jeg bruger den stadig dagligt og nu producerer vi den også selv, så du får den bedste – og reneste – kvalitet på markedet.
Jeg har ladet mig fortælle, at hvidtøl er fantastisk til at få mælken til at flyde og hindbærblad-te eminent til at sætte gang i fødslen, men jeg nåede aldrig at teste det selv. Til gengæld kan jeg varmt anbefale den fermenterede te Willowy fra EDO, der kan hjælpe med at fjerne det overskudsvæske, særligt i ansigt og på ben og krop som mange gravide oplever sidst i graviditeten. Samtidig har teen den bonus at den styrker dit tarmsystem, og dermed din hud.
Der er en grund til at Real Purity længe har været den mest hypede naturlige deodorant, både herhjemme og udenlands. Den indeholder ikke aluminium eller noget andet du ikke vil have – og så virker den (ES: Det kan jeg skrive under på, elsker den deo, har anbefalet den flere gange og hader når jeg løber tør). Også når du får hormon-hedeture under graviditeten. Den er baseret på blandt andet aloe vera, rosmarin, glycerin og lavendel. Ryst den blot inden brug. Og brug den også trygt under amning.
Gua Sha’en er en af mine absolutte yndlingsmetoder til at holde cellulite fra døren, men den kan også meget andet og er et virkelig godt værktøj under graviditet og amning. Vent med at gå all in til du har født. Gua Sha har alt andet lige en udrensende effekt, hvis du går til den, og det rimer ikke på graviditet. Under graviditet er Gua Sha’en til gengæld uundværlig, hvis din krop er øm eller du har væske i kroppen. Den er også eminent til ømme ammeskuldre og ditto arme.

 

ES: Hvad med neglelak?

CT: Lad os lige slå det fast med det samme. Der findes ikke sunde neglelakker, uanset hvad nogen prøver at bilde dig ind, men der findes neglelakker, der er langt sundere end andre. Min favorit er Kure Bazaar, der har sat standarden med en dramatisk reduktion i brugen af kemikalier. I stedet stammer 90% af ingredienserne fra naturen og inkluderer træmasse, hvede, bomuld, kartofler og majs. Samtidig er lakkerne 10-free, dvs. uden de 10 slemme neglelaksyndere, som du gerne vil undgå. Farver og holdbarhed er i top, og i øvrigt det mærke, Stella McCartney altid bruger på sine shows. Husk også lakfjerneren. Kure Bazaars er helt naturlig og så mild, at du rent faktisk kan sætte en rose i den uden at den visner.

ES: Parfume? Mange lader til at tro at hvis noget dufter skrapt så er det automatisk dårligt, men det er ikke helt sandheden vel?

CT: Det er meget forskelligt, hvordan man har det med parfume, når man er gravid. De fleste oplever en mere sensitiv næse og skruer nærmest instinktivt ned for parfume ligesom de færreste ønsker at dufte meget, når de er tæt på en nyfødt baby. Som udgangspunkt er parfume ikke dårligt for dig, hvis du godt kan lide det, men der er visse dufte – koncentrerede æteriske olier, typisk – som du skal undgå i perioder af graviditeten. Det har jeg skrevet et helt kapitel om i Yummy Mummy-bogen som er værd at læse. Hos os sælger vi rigtig mange af vores egen roll-on-duft Calming Roll-on både til gravide og nybagte mødre, fordi den er helt mild. Egentlig lancerede vi den som en beroligende duft til aftenbrug, men den har vist sig at have mange flere anvendelsesmuligheder, herunder som en yderst populær mor-duft.

ES: Er der andre ting, vi bør undgår?

CT: Et andet spørgsmål vi får meget ofte handler om vippeserum. Normalt anbefales det ikke at bruge bryn- og vippeserum under graviditet og amning. Det skyldes hovedsageligt det stof, der hedder prostaglandin – en yndet ingrediens i netop disse produkter. Prostaglandin mistænkes for at være blandt andet hormonforstyrrende. Heldigvis er der ingen prostaglandin i de vippe- og brynsera som vi har på hylderne hos os. I stedet er de baseret på en særlig sammensætning af vitaminer og peptider, som du roligt kan bruge. Det bedste ved det hele? De virker lige så godt som de andre.

(Visited 8.330 times, 3 visits today)

Skriv en kommentar

8 Kommentarer

 1. Er det muligt at få uddybet, hvad der menes med denne konstatering: “Samtidig har teen den bonus at den styrker dit tarmsystem, og dermed din hud.” Hilsen en nysgerrig, omend lettere skeptisk ansat på mave-/tarmafdeling :-)

 2. Åhr, jeg synes det er så svært med sådan noget her! Jeg er helt med på at tro kan flytte bjerge og hvis noget giver mening eller føles rigtig for en, så skal man gøre det! Samtidig har jeg bare så svært ved, hvor mange mennesker der tjener penge på kvinders skræk for strækmærker eller ønske om at sætte gang i fødslen med hindbær te, når intet af det har en bevist effekt. Ligesom at en roll-on med duft er en roll-on med parfume. Lige gyldigt hvor “calming” den så er tænkt/markedsført.

  1. Det var nu ikke tanken med indlægget her (fra min side), men snarere at præsentere jer for nogle alternativer til konventionel hudpleje, som kan være fyldt med stoffer (hormonforstyrrende eller miljøbelastende) som man måske gerne vil undgå som gravid :) Strækmærker kommer vist som det passer dem, men derfor har jeg i alle tilfælde selv stor glæde af at pleje og smøre min efterhånden hårdt udspilede hud. Klem Emily

   1. Jeg vil gerne byde ind her.
    Fra ca. halvvejs i min graviditet og indtil nu har jeg smurt min mave med creme/olie mere eller mindre dagligt. Og det har jeg tænkt mig at fortsætte med – fordi det føles super lækkert.
    Jeg var godt klar over, det ville have den store effekt, når det kom til forebyggelse af strækmærker… Og jeg fik også virkelig (som i helt utroligt) mange strækmærker sidst i graviditeten. Dog synes jeg, det er endnu mere lækkert at få smurt maven ind, nu hvor jeg har strækmærkerne.

    Og uanset om det skyldes indsmøring af maveskindet i godt et års tid, eller det ikke gør, så syner strækmærkerne væsentligt mindre nu, end de gjorde i tiden lige omkring fødslen ?
    Derudover kan strækmærker godt klø/være til gene/gøre ondt, hvis ikke huden omkring dem er elastisk – hvilket i sig selv er en god grund til at smøre maveskindet ind. Det synes jeg i hvert fald ?

    1. Tak for input Mathilde. Selv smører jeg nemlig også mest for velvære, nydelse og ja, så for at give en håndsrækning til den pressede hud. Kram E

 3. Apropro Jaderoller, så hoppede jeg gladeligt med på Dermaroller bølgen da den blev populær og har faktisk været vildt glad for den. Men efter jeg blev gravid er jeg meget i tvivl om jeg kan bruge den stadigvæk… ved du om man må lave Dermaroller behandlinger under graviditet? Det ville være en stor hjælp hvis du ville skrive lidt om det, det er den her fra Perfect-Body jeg har pt (ved ikke om der er forskel på andre?): https://perfect-body.dk/products/dermaroller-mns . Tænker også ummidelbart at bruge den til strækmærker efter fødslen (medmindre min mave på mirakuløs vis ikke ændrer sig overhovedet xD).

  1. Der må jeg være dig svar skyldig desværre. Har aldrig selv brugt Dermaroller. Håber du finder svar. Knus Emily