Lydbogsanbefalinger til din sommer

… eller til din barsel måske? Her er det en kombiversion, men uanset om du holder af lidt god lyttelæsning til turen på vej til arbejde, som adspredelse mens du ligger og vipper med tæerne ved poolen på ferien eller som ammeunderholdning, så har jeg samlet en et par håndfulde bud på, hvad du skal læse med ørerne.

For selvom jeg er ovenud begejstret over at Mofibos app nu tæller mere end 100.000 titler (!) i deres bibliotek, så kan det også være lidt overvældende og svært at finde ud af, hvad man nu skal lytte til. Sådan kan jeg i alle tilfælde have det og har derfor samlet en oversigt over hvad jeg har lyttet til for nyligt, samt hvad jeg har på min lyttelæseliste og planer om at høre henover sommeren.

Og jeg bliver på samme måde mere end glad for boganbefalinger retur fra jer. Det plejer I at være så gode til ♥

Lige nu kan du få 30 dages gratis adgang til alle de mange e-bøger og lydbøger på Mofibo med koden ES2019 ved at signe up her. Tilbuddet gælder nye brugere og løber frem til d. 1. august.

Tip: Jeg hører ofte at folk kan have svært ved at koncentrere sig om lydbøger og derfor mister dele af handlingen og må give op. Mit bedste tip er at starte med en meget spændende bog (gerne en krimi) og ikke alt for lang. På den måde er det nemmere at blive holdt til ilden og således lære at lytte efter. Så kan man sidenhen avancere til noget, der kræver mere koncentration.

Jeg er vild med dem af Anne Mette Hancock og Katrine Engberg. Vælger man sidstnævnte skal man dog vælge dem, hvor hun selv læser op. Det gør hun nemlig så godt.

 

Jeg har også læst en del på godt gammeldags papir på det seneste, de anbefalinger kommer formentlig i løbet af juli og skulle Tarzan dukke op før tid, så kommer de i løbet af sensommeren. For mig er det nemlig ikke enten-eller. Jeg elsker slet og ret at læse og bliver kun glad over at lydbøger lader mig konsumere endnu mere litteratur (når jeg går tur med Penny, når jeg redigerer billeder, gør rent osv.), end det ellers ville have været muligt. Og så er det altså også ret smart at man kan have over 100.000 bøger (både til sig selv og ungerne) med i kufferten eller sommerhus, uden at det fylder noget som helst. Og uden at der er en chance for at man løber tør.

Nikolaj og jeg lytter også ofte sammen. Det er altså den vildeste hverdagsluksus, at der er nogen, der læser højt for en, inden man skal sove. Vi har dog ikke altid heeeeelt samme præferencer – han har en faible for (sports)biografier – men kan som regel mødes om en god krimi :)

 

 

10 lydbøger jeg vil lytte til henover sommeren

 • Til min søster af Dy Plambæk – elsker Dys forfatterskab i almindelighed og er spændt på hendes nyeste bog, der helt belejligt handler om fødsel og barsel og tager arven op efter Dea Trier Mørch.
 • Dødevaskeren af Sara Omar. Tør jeg? Er blevet frarådet at læse denne barske og sandfærdige fortælling, mens jeg er gravid eller nybagt mor. Men omvendt vil jeg SÅ gerne læse den, så måske jeg alligevel vover pelsen, for kan næsten ikke vente længere.
 • Alle veje fører til mor af Maise Njor og Asta-Maja Njor Boisen. En helt anden og (formentlig) noget lettere og skæggere morfortælling. Håber på at klukle, som kun  Maise Njor kan få mig til.
 • Idioten af Elif Batuman. Batumans debut fra februar i år har fået flotte anmeldelser hos kritikerne, mens den vækker knapt så stor begejstring hos Mofibos brugere, kan jeg se. Jeg giver den nu alligevel et skud. Også fordi det er Matilde Eusebius, en af mine yndlingsoplæsere, der læser op.
 • Vredens druer af John Steinbeck. Steinbech-klassikeren som jeg af en eller anden årsag, stadig har til gode. Nu skal det være!
 • Jeg finder altid hjem af Rebecca Laudrup. Er så nysgerrig på denne her; en lille erindringsbog fra datteren i en verdenskendt fodboldfamilie. Om at være ung og træffe de valg der følger med det (uanset ens fædrene ophav): i forhold til uddannelse, drømme og at finde sin egen vej.
 • Træernes hemmelige liv og Dyrenes hemmelige liv af Peter Wohlleben. En skovfogeds betragtninger og fortællinger om alt det vi (måske) ikke ser. Håber lidt på tankevækkende timer i selskab med disse. Og at de er et skud balsam for sjælen. Det sidste kan næsten ikke undgås, for det er bedste Torben Sekov, der læser op. Jo, jo jeg har hørt nok lydbøger til, at jeg har en håndfuld favoritter i oplæsertruppen.
 • Mordet på kommandanten I-III af Haruki Murakami. Jeg er evigt betaget af Murakami og glæder mig sådan til dette seneste skud på stammen af hans imponerende forfatterskab.
 • Bryster skal hoppe, når man hikker af Hella Joof og Karen Thisted. De her to ♥ Har haft lyst til at læse deres samtalebog, siden jeg hørte dem fortælle om den på Bogforum i efteråret og jeg satser på et par timers dejlig underholdning og smil på læben.
 • Hov, et egern! af Anders Colding-Jørgensen. Mens alle andre på listen er skønlitteratur, så har denne lille selvhjælpsbog til os, der gerne vil have liiiiidt bedre styr på vores digitale tjekkeadfærd også fået en plads. Tænker at jeg vil have godt af det ;)

 

5 lydbøger jeg har ‘læst’ og kan anbefale

 • Knust af Anne Mette Kirk. Spændende, medrivende, velskrevet og med så mange underfundige ‘twists på twists’ undervejs. Det er både en roman om at miste, men også en pageturner af en krimi. Og selvom den tager afsæt mellem teenagere i en gymnasieverden, kan voksne i dén grad sagtens læse med.
 • Min historie af Michelle Obama. USA’s forhenværende førstedames biografi har ikke gået sin sejrsgang verden over uden grund. Den ER god. Virkelig god. Jeg blev især betaget af hendes fortællinger og betragtninger om det at være en familie. Og så er det Ellen Hillingsø, der læser op. Guf til dine øregange med andre ord.
 • Vegetaren af Han Kang. Denne har jeg villet læse i evigheder og har netop lyttet den færdig. Så weird og koreansk på den fineste og bedst tænkelige måde.
 • Det gyldne bur af Camilla Läckberg. Altså jeg er så forudindtaget for jeg ELSKER Camilla Läckbergs Fjällbacka-krimier. Så jeg kunne heller ikke andet end at føle mig forført og begejstret over denne, hendes seneste roman. Helt utroligt spændende (!), men de mange, lidt karikerede og forcerede sexscener kunne jeg nok godt have været foruden. Mesterligt oplæst af Ghita Lehrmann.
 • Max, Mischa & Tet-offensiven af Johan Harstad. Noget af det bedste jeg har ‘læst’ længe. Men den er lang. Helt utroligt lang. Så er I forberedt. Jeg har lyttet til den on/off i et lille års tid og er først nu, ved at være færdig. Har dog været så godt underholdt i de 35 timer (der er ca. 37 timers oplæsning i alt), jeg har lyttet til den indtil videre, at jeg godt tør anbefale den.

 

Penny er også fan af lydbøger. Så kan man nemlig gå tur samtidig ;)

(Visited 3.842 times, 2 visits today)

Skriv en kommentar

12 Kommentarer

 1. Jeg har altid haft svært ved at koncentrere mig om lydbøger, men her i min barsel har jeg knækket koden! Jeg har travet utallige timer med barnevogn og lyttet imens, og så sent som i formiddags slog det mig, hvor meget jeg kommer til at savne det, når jeg skal på arbejde igen og ikke længere skal gå så mange barnevognsture og “læse”. At der skulle blive mere tid til papirlæsning til den tid, tvivler jeg stærkt på, men heldigvis er der over tre måneder tilbage ? For mig gjorde det en forskel ift. at komme i gang at lytte til noget, jeg havde læst før på papir. Jeg startede således med Leonora Christina Skovs Den der lever stille og Jette A. Kaarsbøls Den lukkede bog, som begge har været fantastiske læseoplevelser. Siden har jeg bl.a. kværnet Yuval Noah Hararis Sapiens og forskelligt af Anne B. Ragde. Og faktisk også fornylig “genlæst” Maise Njor og Camilla Stockmanns to bøger og lyttet til Alle veje fører til MoR, som jeg ellers ikke kendte.Alle tre har givet anledning til refleksioner ift. det at være mor – perspektiver, som jeg slet ikke havde for øje, da jeg læste dem for år tilbage.

  Tak for ideer til videre lyttelæsning og god læsebarsel ?

  1. Åh den del glæder jeg mig altså også ret meget til. At trave ture med barnvogn og Penny og høre lydbøger <3
   Dejligt at du knækkede koden og sikke et godt tip, tak for at dele både det og ikke mindst lytteværdige bøger.
   Rigtig god sommer og sidste del af barslen.
   Kram E

 2. Tak for gode tips – har altid selv gang i en to-tre stykker på ereolen, men de har jo ikke alt, og ny inspiration er altid et hit.
  Pt. hører jeg selv “Britt Marie var her” som er noget af det mest morsomme, jeg har hørt længe.

 3. Jeg er også fan af lydbøger, men synes læseoplevelsen er mere ‘intens’ og koncentreret, når man læser fremfor at lytte. Derfor gemmer jeg de bøger jeg allerhelst vil læse til jeg har tid til rent faktisk at læse dem ;)

  På lydbogsfronten er jeg netop blevet færdig med Gitte Holtzes ‘Jeg lever’. Frygteligt titel, men fantastisk bog. Har helt trist, da der ikke var mere. Handler om hendes tur på the Pacific Crest Trail og er således en dansk pendant (uden stofmisbrug og døde familiemedlemmer) til Sheryl Strayeds ‘Wild’, om man vil.

  Lige nu lytter min kæreste og jeg til Troels Kløvedals ‘Alle mine morgener på jord’ – vidunderlig sommerferielæsning.
  Derefter venter ‘Kim Larsen – mine unge år’ :)

  Glædelig ‘læseferie’ herfra – og tak for anbefalingerne :D

  1. Det kan jeg sagtens følge dig i. Selv bruger jeg også lyd og papir i flæng :)

   Tak for tip om Gittes bog. Hende har jeg faktisk arbejdet sammen med engang, så den må jeg da læse.

   Åh hvor er du heldig at lytte til Alle mine morgener på jorden. Den hørte jeg sidste år og knuselskede den!

   Så meget i lige måde, klem E

 4. Jeg både lytter og læser bøger og stornyder både det ene og det andet. Det kan ligesom hver sin ting. Fik nyt arbejde sidste år, og har 50 min i bil hver vej. Så fik hurtigt downloadet Mofibo. Uhhhh alle de gode bøger jeg er blevet forkælet med på mine køreture. Ren luksus!!! Nu venter sommerferien lige om hjørnet, så inden vi tager i sommerhus, må jeg en tur på biblioteket og låne nogle gode krimier. Foretrækker trods alt at læse selv, når jeg har hænder og øjne fri.

  1. Er helt enig :) Ej ja, det er vel nok en dejlig måde at bruge transpottiden på. God ferie og læselyst <3

 5. Jeg er ikke rigtigt kommet i gang med lydbøger, fordi jeg ikke føler, litteratur egner sig særlig godt til højtlæsning. Det virker forkert på en uforklarlig måde, og det bliver lidt fladt. Men måske er det noget andet, når det er forfatteren selv, der læser op. Podcasts har jeg det helt anderledes med :)
  Tak for din anbefalinger til gode sommerbøger!

  1. Det var så lidt :) Er helt enig i at oplevelsen ER en helt anden, men ja, den rette oplæser (behøver ikke nødvendigvis være forfatteren, ikke alle er lige gode til den del ;)) gør en verden til forskel. Men for mig betyder det, at jeg får ‘læst’ bøger jeg ellers ikke ville have nået på papir (læser også meget på papir), så det bliver dobbelt op på antal bøger, jeg får ind og det er altså en gevinst. For mig i alle tilfælde. God sommer! Knus E

 6. ‘Træernes hemmelige liv’ gav mig nærmest et nyt forhold til træer. Jeg elsker Wohllebens måde at formidle naturen på. Har dog stadig ‘Dyrenes hemmelige liv’ til gode, på trods af, at jeg faktisk har købt den. Endte vist lidt i noget barsels-boble (nej, får ikke læst andet end kortere ting, som Zetland-artikler og blogindlæg p.t. Men baby er fantastisk).

  Jeg læste ‘Dødevaskeren’, mens jeg var gravid, og overlevede. Synes serier som ‘Handmaid’s tale’ og en helt særlig scene i ‘Chernobyl’ var meget hårdere – der har jeg tudet mig igennem. Men ofte græder jeg også af mærkelige ting, ikke de oplagte. Har netop – post-graviditet – lånt ‘Vinterbørn’ af min mor. Det var også med beskeden, at jeg først skulle læse den efter fødslen.
  Og tak for gode tips! Må helt sikkert få fat i Dy Plambecks nyeste bog, den lyder virkelig spændende. :)

 7. KnusELSKER at du også er fan af både Ghita Lehrmann og Torben Sekov! Det betyder altså alverden at man kan holde ud at høre på oplæseren, og jeg har helt klart også fået mine favoritter igennem tiden <3 Matilde tror jeg dog, at jeg har til gode. Dertil kommer når forfatterne selv læser op – dét er fantastisk. Var faktisk lidt ked af, at Bryster skal hoppe, når man hikker ikke blev læst op af Hella og Karen – i hvert fald ikke på Bookmate hvor jeg lytter – for Hella er simpelthen så skøn i sin oplæsning ;-)

  God weekend søde Emily!