Mine basiskosttilskud + opskrift på Kurts super smoothie

Mens min lægefar påstod at “Man fik, hvad man skulle bruge, gennem kosten”, så var der altså alligevel altid en vitaminpille på morgenbordet i mit barndomshjem. For trods alt lige at være på den sikre side. Og fordi han måske også var ret opmærksom på, at den med kosten, kun er sand i de tilfælde, hvor man lever af en helt ideel diæt af uforarbejdet, varieret mad.

For mig, er det væsentligt, at basen er i orden og fungerer. Det er sådan, jeg finder balance. Det gælder stort set for alt, jeg er i berøring med. Et godt fundament er noget, jeg sætter min lid til og derfra kan jeg så tage afsæt. Og afstikkere. Udforske og udfordre.

Min basisgarderobe er et godt og jordnært eksempel. To par velsiddende jeans, den rigtige strik, et par smukke bluser, en god frakke og ditto taske, smarte sneakers og elegante støvler og så kan man næsten sammensætte og klare enhver påklædningsmæssig situation.

Men det er i særdeleshed også noget, jeg har fokus på, når det kommer til sundhed. Måske allermest dér endda, men fundamentet er så bundsolidt og har stået så mange år, at jeg efterhånden slet ikke tænker over, at det er der. Men det er det. I dén grad. Og sørger for balance over hele helselinjen.

Udover daglig bevægelse af en eller anden art og en fortrinsvis uforarbejdet kost med masser af plantemad, frugt og grønt, så hører der også kosttilskud til i min base. Og mine basiskosttilskud er næsten alle fra Matas HelseStriber. En multivitamin, fiskeolie, d-vitamin, magnesium og mælkesyrebakterier. For det meste også et kalktilskud, fordi jeg ikke rigtigt spiser mælkeprodukter (og fordi jeg har været gravid eller produceret mælk de sidste to år). Dét er mine basiskosttilskud.

Derudover er jeg nysgerrig og udforskende og tager i kortere eller længere perioder andre ting. De mere flippede à la urter som Ashwaghanda og de populære ‘skønhedskosttilskud’ som kollagen til at understøtte huden eller biotin til håret. Inositol som jeg føler, gør en stor forskel for min PCOS. Jeg synes det er spændende, det med kosttilskuddene. Og undersøger og prøver af.

Og jeg ved, at det også er noget, der interesserer mange af jer.

Jeg tager dem i ordets bogstaveligste forstand. Kosttilskud. Som et supplement, til den mad jeg spiser. Fordi jeg ved, at jeg ikke altid får spist helt varieret nok. Og fordi jeg ved og har oplevet hvor stor forskel det kan gøre for mit velbefindende, at være tanket ordentligt op på vitaminer, mineraler og essentielle fedtsyrer.

Nogle af dem er efter Sundhedsstyrelsens anbefalinger, som eksempelvis D-vitamin, mens andre igen, er fordi jeg har oplevet en god effekt og kan mærke jeg ‘mangler dem’, i perioder hvor jeg ikke tager. Det gælder blandt andet magnesium, som jeg synes er lidt af et vidundermineral og som har så fin og direkte effekt på både søvn og fordøjelse. Eller b-vitaminer (som der også er i min multivitamin) og fiskeolie, som jeg måske ikke altid får helt tilstrækkeligt af gennem kosten, fordi jeg primært spiser plantebaseret.

Magnesium er det eneste tilskud, jeg tager alene for tiden. Ca. en times tid før sengetid. Resten af flokken tager jeg om morgenen, sammen med morgenmaden. I de perioder hvor jeg har taget jerntilskud, eksempelvis i forbindelse med graviditet eller efter fødsel, har jeg også taget det alene sammen med c-vitamin. Da det optages bedst således.

Hvilke kosttilskud tager I? Om nogen overhovedet? Og tager I dagligt eller er det mere, når I lige husker det?

Stribede helsefavoritter i nyt design

Matas Striber har netop relanceret deres kendte og elskede helselinje. Det er de samme gode kosttilskud, der er indeni (i de fleste tilfælde, enkelte er i en ny formulering), men ydersiden har fået en opdatering og de er nu noget så nysselige at have stående på morgenbordet – så man husker at tage dem. Hertil kommer et par vegansk, certificerede nyheder – Matas Multivitamin og Matas D-Vitamin, samt nye tilskud til indre skønhed – Matas Biotin og Matas Kollagen + C-vitamin samt et par nye vitamin- og mineraltilskud i serien at HelseStriber. Ydermere er formlerne i mange af tilskuddene blevet opdateret, så man kan indtage færre tabletter om dagen. OG så er emballagen kigget efter i sømmene for at spare plastik og bl.a. lågene har været på en gevaldig slankekur.

At give den gode base videre

At få et barn, har gjort, at jeg tænker lidt ekstra over mit eget forhold til sundhed og helse. Hvilke vaner jeg gerne vil give ham med hjemmefra og hvilket madsyn. Vigtigst af alt, vil jeg gerne lære ham at mad er mad. Noget man spiser og nyder og ikke noget, der er forbundet med skyld eller skam. Uanset hvad det er.

At mærke efter, hvad der føles godt. At smage gode og forskellige ting. At mærke efter mæthed.

Det kræver mest af mig. Selvfølgelig i forhold til at præsentere ham for varierede måltider (men også altid trygge ‘safe foods’). Men allermest forstået på den måde, at jeg ikke liiiige kommer til at nøde ham til at spise lidt mere eller sige, at han “har spist godt”, når han har spist meget. For er det så “at spise dårligt”, når han ikke er så sulten og spiser lidt?

Og så vil jeg gerne lære ham om den gode base. Ikke ved at prædike den for ham eller fortælle ham om ‘sunde’ og ‘usunde’ ting, men ved at præsentere ham for den og lade ham se, hvad vi gør og spise det samme som os, sammen med os. Og forhåbentlig trives.

På det seneste er Kurt begyndt for alvor at blive glad for mine smoothies og det er altså sådan en herlig måde, at kunne give ens barn (og sig selv) et solidt skud frugt og grønt fra morgenstunden. De helt grønne, der nærmest er 80% grøntsager er han ikke med på (endnu, haha), men dem der er sødere og med frugt som base, er han mere end vild med.

En favorit for tiden er den, der er opskrift på nedenfor med blåbær og så har vi også en grøn ‘Dinosaur Juice’ der bliver serveret flittigt, den skal jeg også nok dele opskriften på snarest.

Kurts Super Smoothie

– 2 glas

1 moden banan, gerne frossen
200 g frosne, vilde blåbær
1 stor håndfuld spinat
1/2 – 1 moden avocado
1/2 squash
1/2 citron, usprøjtet, revet skal og saft af
1/2 tsk vanillepulver
evt. 1-2 dadler (gerne medjool) for ekstra sødme og fibre

Vand

 • Blend hele molevitten med vand efter ønsket konsistens.
 • Nyd.
(Visited 6.314 times, 3 visits today)

Skriv en kommentar

20 Kommentarer

 1. Jeg tager også både D-vitamin, fiskeolie og Magnesium. Magnesium startede jeg med, da jeg var gravid med Rosa (2017/2018), fordi min kroniske hovedpine steg til nye højder. Jeg fik det anbefalet og det virkede så fint, at jeg blev ved med at tage det. Og så fiskeolie, fordi vi heller ikke er de mest flittige fiske-spisere herhjemme. Og så Smuuk Hair Booster til håret. :D

  https://satinawandel.com

  1. Magnesium er virkelig nærmest et vidundermiddel mod alt (ok, ikke alt, men mange ting), er nærmest ked af jeg ikke opdagede hvor optur det er noget tidligere. Kram E

 2. Sikke nogle skønne billeder af Kurt. Han er noget så nuttet.
  Små unger med mad smurt rundt i hele hovedet kan altså noget ?

 3. Måske misforstår jeg, men tager du både multi- og d-vitamin samtidig og får dobbelt op på d? eller er d-vitamin til når du ikke tager multi? :)

  1. Jeg tager begge i vinterhalvåret. I sommerhalvåret nøjes jeg med multivitamin. Den øvre sikre grænse (fastlagt af EU’s Scientific Committee on Food) er 100 mikrogram om dagen for voksne og jeg når ‘kun’ op på 20 mikrogram om dagen ved de to tilskud kombineret. Men det er godt og rigtigt at være opmærksom på, så din tanke er helt rigtig :) Klem E

 4. Hej Emily. Jeg spiser selv multivitamin pille, B vitaminer, vegansk hørfrø olie kapslerne, d vitamin, c vitamin brusetabletter og magnesium til natten. Mælkesyre indimellem og har også prøvet collagen pulver. Men synes det hurtigt kan blive ret dyrt men vil helst ikke undvære .. har haft kik på mælkesyre kapslerne og de nye collagen fra matas. Har du erfaring med de 2 produkter? Kh. Tanja ??

  1. Hej Tanja, ja det kan jeg godt følge dig i. Samme her ;) Collagenen er helt ny, så den har jeg kun taget en kort periode, så det kan jeg ikke helt sige noget om endnu. Mælkesyrebakterierne er jeg rigtig glad for. Klem E

 5. Hvor køber du inositol? Jeg har haft meget svært ved at finde det, så lige nu tager jeg det som en kombineret B-vitamin pille ??‍♀️

 6. Jeg tager lidt forskelligt og har gjort det længe. Jeg har været gravid og/eller ammet i de seneste 7 år, og det tærrer lidt på kræfterne, kan jeg mærke. Gurkemejekapsler og fiskeolie er det, der har størst effekt på mit velvære.
  Jeg har overvejet Ashwaghanda. Men jeg ammer jo fortsat. “må” man så godt tage det?

 7. Hej E
  Hvor køber du inositol? Jeg er selv lige begyndt i fertilitetsbehandling, og har ledt med lys og lygte, men synes ikke jeg kan finde det, ud over som en del af et samlet B-vitamin tilskud ??‍♀️

 8. Jeg tager B-vitamin, D-vitamin, multivitamin, fiskeolie, magnesium (hjælper meget på uro i benene), Q10 og inden sengetid tager jeg Tryptonat eller Tryptofan, da jeg desværre sover meget dårligt – men med dette kosttilskud sover jeg næsten igennem hver nat, nærmest for første gang i mit liv. Det er fantastisk! Jeg har også i perioder taget Hair Volume, som jeg ikke troede på ville virke, men det gør det, og det hjalp virkelig på mit hår i en stresset periode, hvor mit det var blevet meget tyndt. Kan anbefales. Men det skal være Hair Volume. Jeg har ikke samme positive erfaring med “kopierne”.

 9. Jeg startede også med at tage kosttilskud undet min graviditet og har holdt ved – mere eller mindre flittigt – lige siden ✌?Jeg tager multivitamin (omnimin), fiskeolie, magnesium, D-vitamin, selen, rosenrod, jern (pille eller krauterbleut) og mælkesyrebakterier. Tager sjældent dem alle på samme dag, da jeg godt kan føle mig lidt kvalm af at sluge en hel håndfuld ??‍♀️ Andre der kender det? Jeg deler det lidt op og spreder det ud i løbet af dagen, dog altid multivitamin og fiskeolie om morgnen og magnesium om aftenen.
  Under graviditet og i tiden lige efter fødslen tog jeg multivitamin “Mommy and me”, det fungerede rigtig godt for mig.
  PS elsker disse indlæg ???

 10. Hej Emily. Hvilket Ashwaghanda-tilskud tager du? Jeg synes godt, det kan være lidt svært at finde de mere urtede kosttilskud :) Hilsen Sofie
  Ps. Kan virkelig godt lide helseindlæg som det her! :)

  1. En Vitamix og JA! Den er suveræn. Mener den har en hel hestekraft i motoren (sammen som en græsslåmaskine) og den blender ALT <3

 11. Hej Emily.
  Tak for inspiration :-)
  Den der dinosaur juice lyder noget så spændende. Har du lagt opskriften op mon (kan ikke lige finde den)? Har nemlig lige brug for lidt juice og smoothie inspiration for at komme igang med det igen. Og tak for dine skønne opskrifter i arkivet :-)
  KH Stine

  1. Det var så lidt. Jeg har ikke udgivet dino-juice opskriften her endnu, men det vil jeg da huske at få gjort snart. Klem E