Min træning

Jeg holder uendeligt meget af træning. Eller bevægelse, som en af jer engang så fint og rigtigt lærte mig, at jeg kunne kalde det. Det udtryk kan jeg godt lide. Bevægelse.

På en eller anden er det mere positivt ladet og jeg vil i alle tilfælde hellere ‘imødekomme mit behov for bevægelse’, snarere end jeg vil tænke på det som ‘træning der skal overstås’.

Men uanset om jeg kalder det, det ene eller andet, så ved jeg, at jeg godt kan lide at røre mig og at jeg får det bedre, når jeg gør det kontinuerligt. Og nej, sådan har det ikke altid været. Og jo, man kan godt ændre sine vaner og præferencer i den retning.

Jeg har altid holdt af at være ude, men som barn og ung afskyede (og frygtede) jeg al sport med undtagelse af ridning. Det var først, da jeg var i midten af tyverne, at jeg begyndte at motionere nogenlunde regelmæssigt og jeg havde rundet de tredive, da jeg lærte at surfe og stå på ski. Og ligeså før jeg rigtigt fik øjnene op for yoga. Det er ikke pral, men snarere for at sige, at det altså aldrig er for sent. Også selvom det lyder som en dum kliché.

Og selvom jeg både har surfet og stået på ski her i min graviditet (med mange forbehold), så er bevægelse også alt muligt andet. Og jeg prøver at snige noget ind hver dag. Faktisk kan jeg ikke længere forestille mig en dag helt uden bevægelse, om ikke andet så bare en gåtur og lidt stræk. Fordi jeg gerne vil holde mig aktiv – også i graviditeten. Og fordi jeg tror på, at det er sundt for mig og for baby. Og allervigtigst: Fordi det føles rart, godt og rigtigt.

Jeg kender mange, der kan mærke, at det føles forkert at løbe eller træne i det hele taget, når de er gravide og så skal man selvklart lytte til det. Kroppen ved bedst.

 

I første trimester var jeg så kvalmeramt, at jeg egentlig ikke havde lyst til noget som helst, men de gange jeg fik slæbt mig ud, så hjalp det utroligt nok på kvalmen. Især løbeture. Så dem er jeg fortsat med indtil videre Men det føles forkert for mig at løbe langt og hurtigt, så jeg har skruet ned for både pace og distance, og så bliver det også til flere gåture og færre løbeture i det store billede.

Som tommelfingerregel skal man ikke begynde på en ny motionsform (med mindre det er moderat motion som gåture, cykling og motion), når man er blevet gravid, men man kan godt fortsætte med det, man gjorde før. Og så selvfølgelig undgå at løfte for tungt, træne de lige mavemuskler (fra man er ca. halvvejs) og lade være med at få for høj puls/anstrenge sig voldsomt. Men det synes jeg altså giver sig selv helt. Hilsen hende, der bliver voldsomt forpustet af at gå op ad trappen.

 

 

Min nuværende ‘træningsplan’ – som så nogenlunde ligesådan ud, inden jeg blev gravid

 • Mindst 10.000 skridt er målet hver dag. Når man, som jeg, har et stillesiddende job, kræver det som regel en ekstra indsats i form af en gå- eller løbetur. Sidstnævnte er ca. 2 gange om ugen. Ofte går jeg også, hvis jeg har et ærinde fremfor at tage cykel eller offentlig transport.
 • Yoga 1-2 gange om ugen. Som regel i YO Studios, men også hjemme af og til. Jeg foretrækker stadig vinyasa og yin, men skal prøve gravidyoga i næste uge, da jeg begynder og blive lidt besværet af maven i mange stillinger og har brug for alternativer.
 • Crossfit/funktionel træning 2 gange om ugen. Det her er ikke min yndlingsbevægelsesform. Overhovedet. Men jeg har fundet et mægtigt godt gravidhold og selvom jeg aldrig bliver fan af wall balls, prowler’en eller tunge kettlebells (synes alt over 4 kg er tungt), så er det dejligt at gå på et lille, lukket hold fast to gange om ugen med andre gravide damer og en dygtig fysioterapeut, der har tilrettelagt træningen, så den passer til os. Og jeg bliver stærkere/bliver ikke slappere og bliver udfordret lidt, hvilket er godt.
 • Barre ca. 1 gang om ugen. Fordi jeg elsker det og føler mig en lille smule balletagtig og yndefuld på trods af, at jeg nok ikke ser sådan ud.

Derudover cykler jeg til og fra alting med mindre jeg altså har valgt at gå jvf. punkt 1. Og så springer jeg over hvor gærdet er højest. Det vil sige at jeg tager trappen i stedet for elevatoren osv.

Jeg vil virkelig gerne i gang med at svømme igen, men der er ikke helt nok dage i ugen, men måske det giver sig selv, at jeg om lidt skal skifte løbeturene ud med svømning.

Jeg lykkes ikke med det her 100% af tiden. Overhovedet. Og det er ok. Nogle dage når jeg kun 5.000 skridt eller mindre og får ikke lavet noget som helst andet. Andre dage cykler jeg en masse, får gået alle mine skridt og lidt til og er også til crossfit eller yoga. Så længe det jævner nogenlunde ud i det store regnskab, er jeg godt tilfreds.

 

(Visited 6.335 times, 1 visits today)

Skriv en kommentar

14 Kommentarer

 1. Emily, hvor træner du barre? Jeg har længe tænkt på at starte på et hold – men hvor er det bedste?

  1. Jeg skal ikke kunne sige om det er det bedste, for har ikke prøvet så meget andet, men jeg er MEGET glad for YO Studios, hvor jeg også går til yoga. Klem E

 2. Jeg trænede en del, bla. pilates, inden jeg fødte mine to børn, og jeg er ikke i tvivl om, at det var min gode form og evne til at vidde smerte i mig samt fokus på mit åndedræt, der gav mig to fantastiske fødsler. Det er ikke for at være hovski snovski, men jeg synes ikke, det var så slemt at føde. Jo, det mega ondt, men jeg kendte min krop godt nok til, at jeg var tryg og sikker på, den nok skulle få mig igennem det. Jeg kan varmt anbefale Gravid i vand-holdene i Frb Svømmehal. Virkelig dygtige underviser og dejlig at føle sig vægtløs i vand?

 3. Da jeg blev gravid første gang, sagde min kusine, som netop havde født nummer 2: “Hold dig igang! Det gør hele forskellen!”. Hendes råd er et af de eneste generelle råd, jeg vil give om graviditet her 2 børn senere. Alt med måde og det allervigtigste er at mærke efter, som du skriver, men om det så bare er gåture, så gavner det.
  Jeg fik i begge graviditeter forbud mod motion de første 12 uger (og var alligevel for opkastramt), men derefter startede jeg langsomt op på pilates og blev ved 3-4 gange om ugen til dagen før jeg fødte, begge gange. Havde to fantastiske fødsler, og selvom der er mange grunde til det, så er jeg også overbevist om, at det har hjulpet at være i god form. Vil dog lige slå et slag for guidet afspænding også (fx Mindful Moving) – for mig var det en stor hjælp til at lære at mærke efter og komme ned i gear og også til at håndtere veerne.

  1. Hej Merete,
   Hvor gik du til pilates under din graviditet? Jeg bor på Frederiksberg og kunne godt tænke mig at finde et godt hold og gerne noget der ikke koster en bondegård :-)
   Kh Julie

   1. Jamen, faktisk hjemme på stuegulvet;) Jeg befinder mig i Vestjylland så kan desværre ikke lige anbefale noget på Frederiksberg. Men jeg brugte Lotte Paarups 2 dvd’er for gravide (den ene er med pilatesbold) og så vekslede jeg mellem dem. Det er klart en smagssag, om man er til hjemmetræning, men kan anbefale dvd’erne, hvis man er.
    God fornøjelse med graviditeten:)

  2. Det lyder herligt Merete og sikke et godt råd (både fra dig og kusinen). Og sejt at du fik trænet så meget! Tak for tippet med afspænding også :) Knus E