Nul kemi i trussen

 

I dag skal vi tale lidt om menstruation, der er et af mine yndlingsemner. Eller menstruationsbeskyttelse er det egentlig her, også selvom jeg ikke helt er fan af det ord. Byd gerne ind, hvis I kender et, der er bedre og mere positivt ladet :)

Hvis I, som jeg, kærer jer bare en lille smule om, hvad I stopper i munden og smører kroppen ind i, så er det også værd at kigge bind og tamponer efter i sømmene. Især hvis I har tendens til rødme, irritation eller ligefrem allergi i de regioner. Jeg ved godt, at det måske kan være lidt fremmed at se det sådan, men det er altså alt andet lige noget, der er i tæt kontakt med en slimhinde, ja, endda oppe i os. Så skal det altså være rent og sikkert og den slags er ikke en selvfølge. Desværre.

Jeg ved godt, at man kan forledes til at tro, at nogen holder hånden over os forbrugere og sørger for, at der ikke står creme med hormonforstyrrende stoffer eller tamponer fulde af blegemidler og lim på hylderne. Men sådan er verden bare ikke (endnu). Desværre igen.

Men inden jeg lyder helt bittermis og råder jer alle til at freebleede, jo, jo jeg er lidt af en hippie, men ikke helt så meget (endnu), så findes der også middelveje. Der er nemlig nogen, der har taget sig af det for os. Blandt andet danske GingerOrganic, der laver bind, tamponer, trusseindlæg, menstruationskopper og andet i den genre, der ikke bare er en sand fornøjelse at have stående fremme (!!!) på badeværelset, men også er Svanemærkede, EcoCert- og GOTS-certificerede, AllergyCertified OG prydet med FSC-mærket.

 

 

Måske det lyder som rent blær og staffage med alle de mærkninger og certificeringer, men tro mig, det er både et ret sejt benspænd (eller fem) at påtage sig som relativt ny virksomhed, for der er således meget at leve op til. Og så er kombinationen af dem, din garanti og tryghed som forbruger for at købe økologiske bind og tamponer, der er produceret, så de tager hensyn til hele produktets livscyklus. Fra dyrkning og tilblivelse til når det siden nedbrydes i naturen. Herunder også emballagen. Det er altså ret ekstraordinært med sådan en vifte af mærkninger. De er nemlig seje hver især, men sammen er de intet mindre end imponerende.

Se dét er noget, der gerne må komme i trusserne på mig.

 

 

Og jo, det allerbedste er nok en menstruationskop. Men jeg ved også, at I er mange, der lige skal tage tilløb til den. Eller måske I har prøvet og det ikke var noget for jer. Eller I gør som jeg og skifter lidt imellem det ene og det andet. Så er det altså dejligt med et alternativ, der er bedre både for dig og for miljøet end mange af de konventionelle typer af bind og tamponer, der ellers findes på markedet. Og som ser pænere ud. Jeg har dem gladeligt stående til fuldt skue (og så gæster kan tage ved behov) i det store glasskab vi har på vores badeværelse.

Det var faktisk også et lignende scenarie, der gjorde mig opmærksom på GingerOrganic til at begynde med. På arbejde har vi nemlig en stor kurv fuld af netop GingerOrganic stående på badeværelset til fri afbenyttelse for menstruerende medarbejdere. Det er så enkel en ting, men også så fin en gestus. Ville det ikke være sejt, hvis det var normen på alle arbejdspladser? Er vild med hvordan det både anerkender det faktum, at der ER ekstraudgifter forbundet med at være kvinde og også – i al sin enkelhed – at kvinder menstruerer. Og at det er naturligt og en del af hverdagen, man ikke behøver gemme væk.

Nuvel, det hjælper selvfølgelig også, når indpakningen er så dødpæn, at den er en fornøjelse at se på. Så er det måske lidt nemmere, at komme væk fra dengang, hvor bind og tamponer skulle kunne ligne noget andet, end det de var.

 

 

Mine egne favoritter er dag- og natbindene, der er fremstillet med certificeret, økologisk bomuld og er allergivenlige, fri for parfume og skadelig kemi. Som det også gør sig gældende for resten af sortimentet i øvrigt. Når jeg dyrker sport (især vandsport), fungerer tamponer selvfølgelig bedre, men bortset fra det, er jeg blevet virkelig glad for bind og har godt kunne lide at kunne ‘følge med’ (beklager hvis det er at udpensle det for meget) især i den periode hvor jeg har helbredt min PCOS. For menstrutionen, dens hyppighed, styrke, farve og alt andet forbundet med den, er et virkeligt godt parameter for, hvordan vores krop og hormonelle balance i det hele taget, har det. Det kunne jeg snakke meget og længe om. Måske det skal være et eget indlæg en anden gang?

Der går – forhåbentlig! – en rum tid, før jeg selv får menstruation igen. Men jeg ved allerede at GingerOrganics efterfødselsbind, skal pakkes med i den famøse hospitalstaske, når den tid kommer. Og resten af sortimentet får fortsat lov at residere åbenlyst på vores badeværelse, så menstruerende gæster kan forsyne sig.

(Visited 6.280 times, 2 visits today)

Skriv en kommentar

51 Kommentarer

 1. Efter jeg fandt ud af, at mange tamponer er bleget med klor og indeholder diverse knap så rare stoffer, så begyndte jeg også at købe GingerOrganic. Jeg skal dæleme ikke have farlig kemi op i mine mest private ejendele og forstyrre ;)
  Fedt du slår et slag for de økologiske alternativer, og stensikkert gør nogle bevidste om noget, de ikke vidste før.

  1. Nej vel? Sådan har jeg det også. Og kan blive lidt ked af, at jeg ikke skænkede det en tanke, da jeg var yngre…
   Tak, hvor er du flink. Knus E

 2. Elsker de her indlæg, fordi du tager fat i hverdags situationer og tager bladet af munden omkring noget (så tabuiseret??) som menstruation. Nu bruger jeg selv mens kop, men skal vidst have fat i nogle af de der natbind :-) God dag.

 3. Som en af de uheldige, der bløder MEGET mere end gennemsnittet, så har menstruationskoppen været min redning! Den holder dog kun maks 3 timer af gangen de værste dage i min cyklus, men det er bedre end de tusindvis af bind, som jeg ellers ville have brugt.
  Fedt du slår et slag for bedre alternativer, så vi kan passe bedre på os selv dernede. Jeg tror også, jeg hopper med på dette mærke for fremtiden til de sidste dage i min cyklus, der altid trækker ud til pletblødninger i et par dage (pisse irriterende!).

  1. Hvor dejligt at du og koppen har fundet hinanden, lyder som den helt rigtige løsning for dig. Jeg har også veninder der bløder så meget i starten, at de kan bløde igennem 2 tamponer (på én gang) på ganske kort tid og ja, så er det ligesom ikke en option. Stort knus E

 4. Super indlæg! Og god info at de laver efterfødselsbind! Dem må jeg også have fat i. Og så må bindene prøves når menstruation en gang kommer tilbage. Sidste gang var min baby 7 måneder før der kom en smule og 9 måneder før den var en smule regelmæssig. Var helt lettet da den endelig begyndte at ligne noget normal rytme. Havde savnet den sundhed som det symboliserer for kroppen!

  1. Dét kan jeg godt forstå. Altså det med menstruationen som parameter for, hvordan det står til. Det er nemlig slet ikke noget tosset pejlemærke. Men lyder nu meget normalt, især hvis du fuldammede. Ønsker dig en god graviditet <3 Kram E

 5. Jeg er gået over til kop men købte et par pakker af deres indlæg. Synes det er dejligt med de alternativer der er kommet.

  Det er sikkert anderledes, hvis du forsøger med kop efter du har født engang. Jeg synes det krævede lidt tilvænning.

  1. Jeg synes også det kan være meget rart at skifte lidt. Dejligt at du har fundet en god løsning for dig. Klem E

 6. Jeg er også fan – af mærket såvel som de bramfri skriv ;) Jeg opdagede dog desværre først Ginger Organic lige inden jeg forelskede mig i koppen, men så er der lidt til menstruerende gæster som du siger.

  1. Haha… alletiders og ja, så er der til gæsterne eller til natten. Kender mange kopbrugere, der bruger bind om natten eller i slutningen af menstruationen. Whatever works. Kram E

 7. Jeg har brugt kop i 5 år, og fra dag 1 har det været helt problemfrit. Det er en kæmpe befrielse for mig, og jeg kan snildt gå 1-2 døgn mellem jeg tømmer den, hvis jeg har brug for det. Somme tider fribløder jeg dog også, fordi jeg bløder ret lidt og ikke altid husker at få koppen med i tasken. Det går også så fint og det værste der kan ske er lidt blod på bukserne. :) Dog tror jeg at jeg vil købe en pakke bind at have i huset til gæster. Det er jo en mega god ide!

 8. Sejt, at du skriver om det – parfumerede og klor-blegede materialer har intet at gøre i trussen! Jeg kan heller ikke vænne mig til koppen, men foretrækker også gingerOrganic

 9. Jeg er SÅ glad for at du fortæller om GingerOrganic! Jeg har gennem hele min teenagertid haft det frygteligt når jeg havde min menustration. Mega smerter, kløe, svige, mislugt og andet urart som gjorde jeg i mange år havde en virkelig skidt opfattelse af mig selv og min krop når jeg menustruerede. Men efter jeg skiftede til deres produkter forsvandt mange af ubehagelighederne, fra den ene gang til den anden. Det lyder som et frygteligt reklame-indslag hver gang jeg fortæller det, men det har bare gjort en kæmpe forskel for mig ?

  1. Wow Maiken sikke en solstrålehistorie. Og hvor vildt (og uhyggeligt egentlig), at det har gjort så stor en forskel! Stort kram E

 10. Kan altså også virkelig anbefale menstruationskop! Har du nogensinde prøvet? (Hvis man må spørge ?). Mener at kunne huske at du har skrevet tidligere at du ville? ?

  1. Ja, har også skrevet om og anbefalet kop i teksten ;) Jeg bløder ikke så meget (og kan godt lide at ‘følge med’ ift min PCOS), så bruger af og til kop første dag og siden bind. Kram E

 11. Af fare for at lyde ikke særlig modesmart og meget hippie- og halvfjerdseragtigt, så er det altså mere bæredygtigt med menstruationskop (som det er blevet kommenteret) samt hjemmelavede (strikkede/hæklede/syede) bind. Der findes et hav af opskrifter alt efter ens håndarbejdskompetencer. Det er lidt ligesom med engangsbleer til babyer, der også er fyldt med kemi (undskyld sammenligningen), men den ligger lige til højrebenet. Man kan sy sine egne af det tøj, man alligevel ville have givet til genbrug, hvis man er lidt kreativ. Min svigerinde har syet de sødeste genbrugsbleer til sine børn!
  Tak for en personlig og hyggelig blog!

  1. Jamen det skriver jeg jo netop også. Altså med koppen ;) Der er et helt afsnit om netop det.
   Men når det er sagt, så anerkender jeg også at mange lige skal tage tilløb til koppen eller måske bruger begge dele (det står i samme afsnit), så der kan det være rart med et alternativ til konventionelle bind og tamponer :)
   Og helt sikkert mht de hjemmelavede, men ved også at det bliver for abstrakt for mange, så derfor synes jeg det er herligt at kunne tippe om et godt alternativ. Stort klem E

 12. Jeg ved godt mange er fan af kop, og veninder anbefaler den også. Men jeg er virkelig én af dem, der skal tage tilløb! Lidt flov kan jeg fortælle, at jeg fik gummiben og var ved at besvime, engang da jeg som helt ung forsøgte at sætte en tampon op. (Er jeg mon den eneste, der har det sådan??). Så jeg kryber til korset og siger, at jeg er een, der bruger bind i store mængder 1 uge hver måned, 12 gange om året. Vil egentlig gerne prøve GingerOrganic, men de er bare så dyyyre. Øv. I stedet er jeg gået over til de svanemærkede fra supermarkederne, som jeg er rigtig glad for og som jeg tilmed oplever forkorter min periode og nedsætter mine smerter. Er dog helt enig i, at de der GingerOrganic er nogen, som man godt vil have stående fremme! :-)

  1. Hej Anna,
   Dét er ikke noget at skamme sig over og du er bestemt ikke alene. Jeg fik ikke bare gummiben, men besvimede og knaldede hovedet ind i vores vaskesøjle i mit barndomshjem, da jeg som 13-årig første gang forsøgte mig med en tampon.
   Er dog kommet efter det siden og er også lykkedes med koppen, men forstår præcis hvordan du har det.
   Og hvor godt at du har fundet et Svanemærket alternativ, der fungerer for dig ♡ Stort knus E

 13. Jeg har også selv været glad for menstruationskoppen inden jeg blev gravid, men midt i lovprisningerne synes jeg det er værd at nævne, at brugen af den kan udgøre en sundhedsrisiko på samme vis som brug af tamponer. Se f.eks. her: https://jyllands-posten.dk/livsstil/ECE10581691/studie-menstruationskopper-kan-vaere-mindst-lige-saa-farlige-som-tamponer/

  Sådan er der selvfølgelig så meget man kan gå og tage forbehold for, det ved jeg godt. Og man kan jo ikke løbe skrigende væk, hver gang et eller andet udgør en risiko man helst er foruden, men jeg synes alligevel det er vigtigt at sætte lidt fokus på grundig rengøring af koppen, og risikoen ved at undlade, nu så mange kvinder nyder godt af koppens fordele :)

  Rigtig god weekend.

  1. Dét synes jeg er et fint indspark Rikke, tak for det. Jeg troede faktisk ikke der var samme TSS-risiko ved koppen, men der blev jeg klogere. Så er det måske under alle omstændigheder godt med en lille pause med bind (om natten) eller lignende i løbet af menstruationen.
   Knus E

   1. Tak. Det er i al fald min egen tilgang til brug af kop :) Hvis jeg alligevel bare går rundt i nattøj derhjemme, er det altså på med et bind i stedet.

 14. HAHAHA. Fed overskrift. Sidder i et kæmpe møde på arbejdet og der var lige kaffepause, hvor jeg tænkte, der lige skulle lidt læsestof til. Nu har vi alle læst dit blogindlæg… :D :D (Kan jo være der kommer trusseindlæg på arbejdspladsen nu, elsker de steder som har det. Ikke fordi jeg selv glemmer, det er bare et fedt statement med at det helt udramatisk og normalt)

  1. Tak Jane og jeg krydser fingre for at I får et mere veludrustet badeværelse på arbejdspladsen ♡ Kram E

 15. Jeg bruger et andet mærke – men også økologiske bind, og selvom det koster kassen, så sparer jeg andre steder, så der er penge til de bind, for jeg har opdaget at have færre gener (blødningen er knap så kraftig, for at give et eksempel).

  1. Så dejligt at høre, at du oplever en mærkbar forskel. Ordentlig menstruations’beskyttelse’ burde være meget mere tilgængeligt, ja måske endda gratis, men tror næppe jeg bliver valgt ind i folketinget, hvis det er min mærkesag… Og dog, der er jo trods alt en del menstuerende kvinder i dette land ;) Klem E

 16. Virkelig godt indlæg, det sparkede lige til min dårlige samvittighed om ikke at have taget hånd om den del af min sundhed endnu. Tror jeg må prøve GingerOrganic, har også overvejet at afprøve thinx trusserne, det er ret smart. Koppen fungerer desværre slet ikke for mig :/

  Jeg stemmer klart FOR et indlæg om at spore sundhed i menstruationen, det gad jeg virkelig godt høre mere om!

  1. Mange tak Katja, åh ja, de trusser har jeg også godt hørt om. Virkelig sejt, at der trods alt er sket så meget på den front de seneste fem år ♡
   Det er noteret :)
   Kram E

 17. Dejligt tip med kemifri remedier af denne slags også. Tak for det.

  Nu du selv er i det bramfri hjørne vil jeg tilføje, at der formentlig ikke er den store grund til at pakke den slags små efterfødselsbind i din fremtidige hospitalstaske. For de fleste kvinder jeg kender (jeg selv inklusiv), har det i hvert fald kun været de af hospitalet uddelte gigantiske bind (læs: voksenbleer), der har kunnet sørge for, at der ikke kom blod og andre kropslige udgydelser alle vegne minimum de første par dage post fødsel (og dermed også den tid, der for de fleste spenderes på hospitalet i denne sammenhæng).
  Jeg kender mange, der er blevet overraskede over hvor meget og hvor længe de har blødt post fødsel. Også i dette henseende er alle er selvfølgelig forskellige, men der er bare så mange informationer, der stadig ikke er almen viden blandt kommende mødre (eller deres eventuelle partnere), så nu ville jeg bare lige dele min erfaring med dig. Så bliver du allerhøjest positivt overrasket, hvis du alligevel ender med at slippe for voksenblerøv.

  1. Det var så lidt og TAK for tip retur ♡ Du var ikke den eneste (fik en hel del beskeder på insta om at “der skulle meget mere til efter en fødsel”), så jeg tager imod dem de har på hospitalet og så gemmer jeg de her til lidt senere i forløbet ;)
   Og tak for lige at forberede mig lidt på voksenblerøv. Stort knus E

 18. Jeg har netop købt en OrganicCup, og føler mig helt ‘stolt’, hehe. Glæder mig til at bruge den! Derudover har jeg forkælet mig selv med ‘a hint of summer’ fra Rudolf Care, efter du vidst anbefalede den på story, og hvor er jeg bare glad for den! Det bedste er næsten at den er SÅ smuk og pynter badeværelset så fint ?

  1. Yay hvor er du god! Et godt tip er, at øve dig/prøve den, når du IKKE har menstruation, så du kan lære den at kende og blive tryg ved at tage den ind og ud uden risiko for at spilde blod. Det fungerede i alle tilfælde for mig :)
   Hvor dejligt med Hint of Summer! Håber du bliver glad for den ♡ Knus E

 19. Jeg hr brugt menstruationskop i snart 10 år og er så glad for det. Det har gjort mit kvindeliv lettere – alene det ikke at skulle tænke på menstruationn i løbet af dagen, er guld værd. Men i de uger med blod, blod og blod efter en fødsel, har man altså ikke lyst til at sætte en menstruationskop op, så der brugte jeg faktisk bindene fra GingerOrganic – primært fordi de var de eneste svanemærkede bind på nemlig.com, og fordi indpakningen var pæn ?

  1. Sikke en dejlig kophistorie og tak for tip mht efterfødsel, kan levende forestille mig, at der er bind vejen frem. Kram E

 20. Jeg er altså kæmpe fan af at du skriver om det her emne…og andre tabuer, og “kvinde-kend-din-krop”-emner, og den grønne retning, og alt hippie- og hokus-pokus-relateret :) Elsker det simpelthen!

  Jeg opdagede selv GingerOrganic for nylig, fik bestilt deres prøvepakke og har ikke set mig tilbage siden! Det er lidt “pricy”, men jeg er kommet frem til at det bare er det værd for mig, så kan der jo spares et andet sted.. Jeg droppede p-pillerne for nogle måneder siden (i første omgang for at slippe fri af hormonerne og “naturalisere” min cyklus, og på længere sigt også med det formål – forhåbentligt – at blive gravid), og jeg synes det går så fint i forlængelse af hinanden, ift at gøre det bedste for min krop, og give den det bedste :)

  Forresten – et fint eksempel på et sponsoreret indlæg, der giver mening ift. bloggen og giver værdi til os som læsere synes jeg :)

  1. Yay!!! Dét gør mig så mega glad at høre. Elsker jo alt hippie-hokus-pokus og ikke mindst det der omhandler os damer.
   Sejt at du er hoppet af p-pillerne, det giver god mening ift hvad du ønsker og det er spændende, rigtigt at kunne mærke kroppen igen :)

   Tak, det er nice kritik. Det var også dét, jeg tænkte og håbede, da jeg sagde ja til samarbejdet, men samtidig er det jo også (stadig) et lidt kontroversielt emne, så har kæmpe optur over, at I har taget godt imod det og gider at tale om menstruation. Kram E

 21. Tak for tippet!! Det kommer som kaldet, efter at jeg sidste menstruation slog helt ud forneden, av!!! Så jeg har lige været i Matas.

 22. Jeg bruger efterfødselsbindene netop nu, og vil bare lige give dem en kæmpe anbefaling! Og så rart at vide, man skåner sine slimhinder, når de skal komme sig over en fødsel og eventuelle bristninger samtidig :-)
  Har været super glad for Ginger Organics trusseindlæg i graviditeten, men glæder mig nu bare til at komme tilbage til min kop ;-)
  Kh en nybagt (hippie)mor

 23. Tak, fordi du åbner op for disse emner og inspirerer til en grønnere hverdag. Det er hammer vigtigt og super rart, at der er bloggere som dig, der sætter mere fokus på bæredygtighed. Foruden din blog ville jeg ikke selv have påbegyndt omstilling til en grønnere hverdag. Jeg synes, at det er helt fantastisk, at du tør åbne op for emnet og skrive om det på din blog allerede i 2018. Særligt fordi nogle kan være fikseret på at finde fejl, fremfor hvilke skridt der tages i den rigtige retning mod en mere bæredygtig livsstil. Når ordet ‘bæredygtig’ bliver skrevet eksplicit, tror jeg, at nogle mener, at alt skal være helt igennem bæredygtigt, hvilket er umuligt i starten, for det tager tid at ændre vaner og omstille hele sin forretning. Derfor synes jeg, at det er rigtig vigtigt, at du tør gøre det, på trods af at det kan møde kritik, for det kan inspirere andre til at gå i samme retning og ændre nogle hverdagsvaner. Kæmpe ros herfra! Forsæt endelig i samme retning :)

  Tak, fordi du inspirerer, tak for dig og tusinde gange tillykke med graviditeten!