smoothie accesories

I nogle af de smoothie-opskrifter, der har været bragt på bloggen har der optrådt ingredienser, der har givet anledning til spørgsmål. Så vil hermed prøve at lave et samlet oversigstindlæg med nogle af de sære ting, jeg kan finde på at komme i blenderen –  altså udover selvfølgeligheder som frugt og grønt forstås.

 1. Oftest drikker jeg smoothies – eller shakes om man vil – om morgenen som morgenmåltid. I så fald kommer der proteinpulver i for at gøre det til et mere helstøbt måltid, da jeg simpelthen hverken bliver eller kan holde mig mæt på frugt alene. Jeg kender mange der snildt kan holde sig kørende på en smoothie udelukkende på frugt (og evt. yoghurt), men det fungerer ikke for mig. Så det er op til en selv om man vil tilsætte protein eller ej. Mange kvinder får dog for lidt protein, så det kan være en ganske smart måde at snige lidt aminosyrer ind på. Jeg bruger som regel ren valleprotein fra Naturdrogeriet, den er ganske smagsneutral og indeholder intet hokus pokus, smag eller sukker og kan købes i næsten alle helsekostforretninger, samt i nogle Matas. Vær opmærksom på at noget proteinpulver er tilsat sukker eller kunstige sødemidler. Jeg tilsætter som regel 2-3 spsk. proteinpulver pr. smoothie. Hvis jeg lader være med at komme proteinpulver i min morgensmoothie vælger jeg typisk at spise et blødkogt æg ved siden af, for at få proteinet den vej.
 2. Endnu en måde at få en mere mættende smoothie/shake, er ved at tilsætte fibre. Jeg bruger HUSK psyllium frøskaller, der er ultra fiberrige og jeg tilsætter 1 måleske til en smoothie. Der findes også andre fibertyper man kan tilsætte smoothies, spørg i din helsekost. HUSK pulver kan købes i Matas, på apoteket, i helsekostforretninger og i en del supermarkeder.
 3. Grøn the er godt for mangt og meget og af og til tilsætter jeg grøn the ekstrakt eller matcha-pulver til min smoothie. Men da jeg også synes at en smoothie skal se pæn og appetitlig ud, så bruger jeg den primært i nogle, der i forvejen er grønne eller gule. Ellers ender man med en brunlig shake og det ser altså ikke så lækkert ud. Grøn the ekstrakt og matchapulver kan købes i helsekostforretninger.
 4. Pulveriserede goji-bær. Se nr. 6. Kan købes i en del helsekostforretninger.
 5. Lakridsekstraktpulver, jeg bruger den fra Urtegaarden. Giver en lækker smag, der især går godt til bær og appelsin. Kan købes i langt de fleste helsekostforretninger.
 6. Gojibær er bedst kendt som en lille komplet næringsbombe, der bl.a. indeholder hele 8 aminosyrer og 500 gange mere C-vitamin end appelsiner. Gojibær kan blendes med i smoothien (og smager også glimrende i sig selv) hvis man har en stærk blender og ellers findes de også i en pulveriseret udgave (se nr. 4). Kan købes i helsekostforretninger.
 7. Acai-pulver. Acai-bærret indeholder endnu flere antioxidanter end superfood-søsteren Goji og endda også essentielle omega fedtsyrer og 117 andre helt utroligt sunde ting som man kan læse stolpe op og stolpe ned om, hvis man beslutter sig for at studere det lille lilla bær. Kan købes i en del helsekostforretninger.
 8. Pulveriseret passionsfrugt. Er mest med fordi jeg alligevel var i gang med at hive pulver ud af skabene. Og fordi det så pænt ud med noget gult. Ved ikke om der er noget specielt sundt ved det og da det er indkøbt som drys til kager og ganske kostbart er det ikke noget der ryger i smoothien til daglig, har dog gjort det en enkelt gang for at få lidt mere syrlighed og den der passionssmag. Men så kunne man jo også bare drøne en helt almindelig passionsfrugt i :)
 9. Godt gammeldags hybenpulver. Inden Acai, Goji, havtorn og alle de nymodens superfrugter, var vi helt pjattede med hybenfrugtens fortræffeligheder. Den er bl.a. er rig på C-vitamin og skulle også være god for leddene. Kan købes i Matas og helsekostforretninger.

Som regel laver jeg min smoothie/shake af frugt og/eller grønt, krydderurter (persille, basilikum eller mynte), kryderier (kanel, vanille, kardemomme), citrussaft og/el. -skal, mælk eller yoghurt af en art, olie og så et eller flere af ovennævnte tilskud.

Husk at der er opskrifter på smoothies lige her

Mht. mælk og yoghurt så bruger jeg som regel ris- eller sojamælk, da jeg i en lang periode ikke drak komælk og derfor vænnede mig til at bruge alternativer. Og så fordi jeg synes det smager bedre i netop smoothies og shakes. Jeg drikker almindelig mælk i min kaffe og the, så der er ikke rigtig nogen mening med galskaben, det er bare det jeg foretrækker. Mandelmælk eller kokosmælk er også mægtig lækkert i. Af og til bruger jeg også yoghurt fra soja, får eller ko :)

Sidst men ikke mindst tilsætter jeg stort set altid olie af en art. Igen for at det skal mætte bedre, men også for at man kan optage alle de gode vitaminer fra frugten (der findes både vand- og fedtopløselige vitaminer). Jeg bruger for det meste 1 spsk hørfrøolie pr. smoothie, af og til Livets Olie (der er en blanding af hørfrøolie og kæmpenatlysolie) eller bare rapsolie. Altså gode, sunde flerumættede fedtstoffer og nogle af dem endda med omega 3 og 6. Disse ‘fine’ og flerumættede olie bliver nemt slået i stykker af en tur i blenderen og det er efter sigende skidt, så derfor bør man nøjes med kun lige at lade dem køre med til aller-allersidst eller blot røre dem ud i den færdige smoothie.

Der findes i øvrigt en masse helsekostforretninger på nettet, hvor man kan købe mange af de ovennævnte sager.

(Visited 3.247 times, 1 visits today)
i love
new

Skriv en kommentar

29 Kommentarer

 1. Sikke en god oversigt. Jeg er også vild med smoothies – især om morgenen – men gik faktisk væk fra det igen, netop fordi de, som du skriver, mætter meget lidt i længden. Kan du huske nogenlunde hvor meget du giver for hhv. proteinpulver og fibertilskud? Jeg har nemlig en idé om at det er lidt dyrt, men det kan sagtens være, at jeg er helt galt på den.

  1. Det kommer an på i hvilke mængder man køber det. Den lille pakke HUSK koster vist 50 kr og 1 kg protein 125, men synes det holder ret længe. Det er selvfølgelig dyrere end at spise havregryn med mælk :)

 2. Dette indlæg har jeg glædet mig til (er vist en af dem, som har spurgt efter det:)). Super god oversigt, med ny info jeg faktisk ikke kendte til. Må vist i gang med blenderen:)

 3. Virkelig brugbar oversigt…..jeg mangler tit at komme lidt mættende i mine, for ligesom dig, synes jeg også det er svært at holde sig mæt på frugt alene.

 4. hmm, tror jeg er en smule skeptisk over for at putte al mulig pulver i min mad, men kan faktisk godt se pointen med nogle af dine sager… Især lakridspulveret kunne jeg godt være fristet til at prøve :)

 5. Lige et lille spørgsmål der ikke har så meget med smoothies at gøre.. Men de tallerkener du har brugt på billedet, hvor har du dem fra? :)

 6. Fantastisk god guide!
  Jeg har i dag investeret i ren valleprotein, gojibær, rismælk og lakridsekstrakt pulver. Fryseren er heldigvis allerede fyldt med bær og bananer, så NU skal jeg i gang med at gøre det til min daglige morgenrutine at lave en lækker og sund smoothie :)

 7. Hej

  Jeg har også lige shoppet til at skulle igang med nogle sunde smoothies, men tænker om du ved om jeg også kan tilbyde mine børn på hhv. 1 og 3 år disse drikke med olier og pulver i?

  1. Olie er helt klart intet problem, men diverse kosttilskud tør jeg ikke udtale mig om. Tror ikke umiddelbart det er noget problem, men da jeg langt fra er ekspert på området tør jeg ikke rådgive dig ang. at give små børn eksempelvis acaipulver. Hvis du er i tvivl, så kan du vente med at tilsætte kosttilskud til efter du har hældt op til børnene :) God fornøjelse med smoothies’ne.

 8. Fedt indlæg! Jeg har lige nogle spørgsmål. Putter man både proteinpulver, frøskaller, olie osv. i en smoothie på en gang? Hvordan plejer du, at lave en normal smoothie, så den ikke indeholder overdrevet mange kalorier men stadig mætter?
  Hvordan har du det egentlig med, at give penge for disse ting? De er ok dyre. Er det det værd?

  1. Prøv evt. at kigge nogle af smoothies’ne på opskriftsiden igennem, så tror jeg du får besvaret en del af dine spørgsmål om hvordan jeg gør i praksis ;) Men ja, jeg laver oftest en smoothie af frugt/grønt, mælk/yoghurt/sojamælk, protein og olie og så kommer jeg af og til fibre og krydderier i. Men det er jo helt, helt op til en selv hvad man vil have :)
   Jeg tænker ærlig talt aldrig over kalorier, men uanset hvad så er dette jo ‘kun’ frugt, proteinpulver, 1 spsk olie og mælk/sojamælk, så uanset hvordan man gør, bliver det ikke særlig mange kalorier :)
   Al mad koster penge og en bøtte proteinpulver holder meget, meget længe synes jeg. En smoothie/shake lavet på denne måde (altså med protein, olie, fibre) kan ‘erstatte’ et almindeligt måltid og så er det jo ikke så dyrt længere… Mht. de meget specielle pulver-sager, så nej, de er nok ikke det værd hehe… På den anden side er det meget sjovt at eksperimentere og variere lidt og meget af det er noget min kæreste har haft med hjem fra USA, hvor den slags er meget billigere…

 9. Åh Emily! Fantastisk indlæg. Jeg er lige startet på projekt “spis morgenmad hver dag” for at starte et vægttab, og smoothies er indtil videre dét der glider lettest (og lækrest) ned. Du har nogle dejlige holdninger og forklaringer til hvorfor det kunne være en god idé med nogle af tilskuddene. Da jeg er rimeligt grøn på området er mit spørgsmål: Er det overkill både at putte olie, protein og fiber i sin smoothie hver morgen? Eller er det en idé kun at nøjes med olie og én af de andre ting?

  1. Se evt. forrige kommentar + svar ;)
   Nej, jeg synes bestemt ikke det er overkill, du vil gerne ‘efterligne’ et helstøbt måltid, der holder én mæt og sådan et indeholder både kulhydrater, fedt og protein i min øjne. Der er jo ikke rigtig noget at komme efter hvad fedt og protein angår i frugt, så derfor kan man tilsætte det til sin smoothie. Men ofte laver jeg en portion scrambled eggs ved siden af min smoothie og så tilsætter jeg ikke protein. Så det kommer lidt an på om det skal gøre det ud for et helt måltid eller ej :)

   1. Har skam læst alle kommentarer plus svar, men det er altid dejligt med ekstra indsigt, (skåret ud i pap) tusind tak for det! :)