opskrift: hvidvinsdampede muslinger

Mange er lidt bange for skaldyr, ud over rejer. Det er der ingen grund til. I al fald ikke, når det kommer til blåmuslinger, som smager godt, er virkelig nemme at lave og tilmed er til at betale herhjemme.

Her er en simpel opskrift på den klassiske hvidvinsdampede version.

Hvidvinsdampede muslinger til 2 personer
1kg blåmuslinger (1 net)
1 gulerod (kan udelades)
1 løg eller 2 skalotteløg
et par fed hvidløg
1 glas hvidvin
olie/smør

persille
Evt. frisk timian

Om at rense muslinger
Det er ikke farligt!

Start med at hælde muslingerne ud i vasken og skyl den igennem, rimelig hurtigt. Vi skyller dem igen senere.

Først kommer hele bankeshowet. Hvis en musling er åben, skal du banke den mod køkkenbordet. Hvis den lukker sig (det sker oftest i sådan en sløv, langsom bevægelse), er den fin og smides op sammen med de der allerede er lukkede. Hvis den ikke lukker, skal den kasseres.

Dernæst: Tag en urtekniv. På den ene side af muslingen sidder der af og til en lille tot, der minder om ståluld. Det kaldes skægget og fjernes let ved at trække det (ved hjælp af kniven) imod den ende af muslingen, hvor skallerne mødes. Efter 2-3 muslinger har man taget på det det.

Skyl hver musling, når du fjerner skægget, så er de klar til brug. That’s it.

Fremgangsmåde
Smelt lidt smør eller varm olie (eller begge dele) i bunden af en stor gryde over god varme. Svits løg, hvidløg og grøntsager (+ evt. frisk timian) i bunden. Efter et stykke tid hældes hvidvinen i. Lad den lige koge en smule ind og hæld derefter de rensede muslingerne i og læg et låg på.

Efter et par minutter rystes gryden (brug grydelapper, viskestykke eller andet og “sving” muslinger rundt med låget på). Giv dem et par minutter til. I alt skal de have ca. 5 min. Let på låget. Hvis muslingerne har åbnet sig, er de færdige. Drys hakket persille i og vend dem rundt.

Jeg lægger muslingerne over i en skål og hælder suppen over (muslinger frigiver masser af væde, der laver en slags muslingefond).

Når man spiser dem, skal man bare kassere de muslinger, der ikke har åbnet sig ved dampningen.

Spis med masser af brød (til suppen) eller lav pommes frites til, så er det moules frites :)

(Visited 35.271 times, 2 visits today)

Skriv en kommentar

18 Kommentarer

  1. Uhm, hvor ser det godt og dejlig nemt ud – jeg er hvertfald ikke den mindste smule bange for skalddyr – tværtimod, jeg er helt tosset med det, i så godt som alle afskygninger.

    – Anne

  2. Jeg smider ind i mellem lidt selleri i muslingerne i starten (men som regel nøjes jeg faktisk med skalotteløg og hvidløg)

    Når muslinger og suppe er færdige kan man også hælde fløde i eller fløde og blå ost. Det smager fantastisk! Jeg laver som regel en halv portion mariniere og en halv portion blå.

  3. Ej hvor sjovt! Jeg lavede Moules Frites med aioli i onsdags.. det vil sige, jeg prøvede. Jeg fik købt nogle dårlige muslinger, men havde heldigvis en pose kongerejer med haler, så de kom i istedet.

    Jeg fik pengene tilbage for muslingerne.

  4. Ps…… Der er 1 1/2 kg blåmuslinger til 35 kr på tilbud hos Irma fra imorgen, så vi skal også ha dampede muslinger